Tea party in my mailbox

March 07, 2013

Taman krenem da sabiram utiske o pošiljkama iz prošlog meseca, a onda krenu da stižu nove i tako kaskam i kaskam. :) U svakom slučaju, sabirajući sve kesice, paketiće, koverte i kutijice, došla sam do zaključka da na čajnoj polici trenutno imam 83 vrste čaja. 

Da, planiram da otvorim čajdžinicu, i ne, ne znam kada će to biti. :) Ono što znam, jeste da mi je prepisano ''što više tečnosti'', tako da se doca i ja super slažemo ovih dana! Ovaj post (kao i prethodni Dejvid) obuhvataju mesec januar i februar.

Volim Sarajevo i to najviše zbog M. On je tamo rođen, proveo je detinjstvo kao najsrećnije dete, ima najdivnije uspomene na svaki ćošak tog grada i delić te radosti je preneo na mene. Zato sam svaki put neobično uzbuđena i nasmejana kada neko pomene Sarajevo. Ili kada pomene put za Sarajevo. Kako je Consecration nastupao u AG Clubu, bio je plan da se nas četvoro zaputimo po snegu i mećavi u Matijin čarobni grad. Međutim, posao, obaveze i bolest su me sprečili, te sam momke poslala u jednu muzičku avanturu, ne sluteći da će to na kraju ispasti čajna avantura.

Uh, pa kao da sam bila tamo, jer sam dobila i live stream, detaljne fotografije, sate i sate prepričavanja i naravno - čajeve! Nakon žestoke i jedne od boljih svirki, rano ujutru, bubnjar, basista i gitarista su se uputili u potragu za čuvenom čajdžinicom Franz&Sophie. Posluživši ih rooibosom na ulazu, M je ostao zatečen prijatnošću tog mirisnog mesta i ljubaznošću vlasnika, gospodina Adnana. Iako su stigli pre otvaranja, gdin. Adnan ih je pustio unutra s osmehom!

E sad, kako to ide u našem svetu čajeva, Alen nas (ih) je već najavio, pa je razgovor odmah krenuo u smeru razmena i otvaranja čajdžinice u Beogradu. M je uz Adnanovu stručnu pomoć odabrao tri izvrsna čaja, dok sam pored njih dobila i tri uzorka. 

U pitanju su beli čaj White Monkey Spring, crni čaj Čokolada - badem, rooibos Ljuti bazar, rooibos Zeleno limonovo drvo, beli čaj Cui Min i žuti čaj Jun Shan Yin Zhen. Hm, šta da vam kažem? Da sam Zeleno limonovo drvo popila isto veče i tražila još? Da sam brata (koji priznaje samo Rtanjski čaj) navukla na Čokoladu - badem, a da sam mamu (koja pije samo one čajeve protiv kašlja) naterala da skroz poludi za Ljutim bazarom? O, da.. Kada jednom probate spoj tih ukusa i mirisa, zaljubićete se za sva vremena. 

Ja imam svoje načine da ljude navučem na čaj. Pozovem ih u goste kod mene i onda samo čekam da čujem ono ''Ja bih čaj umesto kafe'' i superteaiv mode se aktivira. Onda dobiju poseban tretman, sa hiljadu posudica, smeđi šećer, beli šećer, domaći med, sok od pomorandže, sok od limuna, cimet, jedna šoljica, pa čajnik, pa tacna, pa cediljka i tako dok ne potrošim sav cutensils sa čajne police. A posle jednog udaha čarobnih aroma i gutljaja magičnih ukusa, žrtva je u mreži i posle sledi ili ''A gde ti beše kupuješ ove čajeve?'' ili ''A da li možeš da mi spakuješ jednu kesicu ovog čaja, da imam, onako samo!''

Ako svraćate do ili živite u Sarajevu, obavezno prošetajte do Petrakijine broj 6 i dopunite svoje čajne police sa izvrsnim čajevima i čajnim priborom - koji je btw da se onesvestite!



Rekoh u više navrata da mi je druženje sa drugarima za razmenu čajeva donelo mnogo sreće. Družimo se i van razmena, prevrćemo sve moguće teme, planiramo tajne poklone za naše voljene osobe i smišljamo kako je najlakše sašiti filter vrećice u obliku srca. Hm, da, samo jedna od zilion tema za čavrljanje u kasne sate. 

Tako sam jednim dobrim delom zaslužila da od Alena dobijem dugo željenu matchu! Matcha je prah od zelenog čaja i vrlo je jak. Osim jačine, poseduje i izuzetno intenzivnu zelenu boju. Osim što se konzumira kao napitak, često se koristi kao dodatak slatkišima, uglavnom zbog te svoje boje. Šta da vam pričam, Alen i ja smo već osmislili čitav meni baziran na ovom čaju. 

Hajde da kažem da bih prvo probala sladoled od matche i čekam barem 15 stepeni, te se bacam na posao! A dok čekamo toplije vreme, možete pogledati šta je Alen pravio sa matchom. U pitanju je  tradicionalni Mitarashi Dango, a recept možete pronaći OVDE

I da, probala sam ga i bila sam šokirana ukusom, jer zaista nisam očekivala da je toliko jak! :) Ovaj put u strandardnoj verziji čaja, pola kašičice na 2dl tople vode. Međutim, rešila sam da dam mleku u čaju drugu priliku i da se okušam u pravljenju latte verzije koja je dosta blaža i pitkija. Inspiraciju sam pronašla kod Ive, jer ona sve to radi tako slatko i zarazno - klik OVDE



Eeee, tu nije kraj priči! Da li znate da sam postala najbolja drugarica sa našim poštarom? Svako jutro čavrljamo na hodniku, dok sam ja još uvek u pidžami sa Felix the Cat šarom, raščupanom kosom i Njanjom koji se vrzma oko naših nogu. Nisam ni oko otvorila (ono jedno mi je Njanja otvorio jer je želeo da mi se požali kako ga je golub s trećeg drveta nazvao maminim sinom), a ja već držim dva paketa u ruci. Prvi je bio matcha (onaj iznad), a drugi je šareni, lepi, mirisni i hjoooj sladak (ovaj ispod)! 

Hvala Zzova, hvala! Da li je potrebno da objašnjavam koliko je čitav paketić tako JA, ili to sami možete da vidite? Ima čak i malu priču, na svakoj od mini koverte, pa je svaki čaj vrlo, vrrrrlo poseban. A ono malo dugmence, tirkizno, pa na plave tufne, m? :) Kako je Zzova predložila, ja uzmem pa pomešam lavandu i crni holandski i dobijem nešto mnogo mmm, taman za jutarnje razbuđivanje u rano proleće! 



Par dana kasnije, javlja mi se moja koleginica Ivana, da mi kaže kako je poslala ''one njene'' čajeve za Beograd. Kaže, moram samo da se nađem sa njenom kumom Ivanom i ''pokupim'' pošiljku. I tako se Ivana, nalazi sa Ivaninom Ivanom i razmena se dešava posred Čubure s zadovoljnim osmesima i znalačkim namigom. 

Kafe (nećemo sad ovaj čajni post da kvarimo kafama) i čajevi, malo sa Tajlanda, malo iz Koreje, Ginseng Tea, zdravlje na usta! I njih sam uspela da ''uvalim'' mami, kažem ja njoj: ''Vidi Miri, ovi su ti za dobar imunitet, ovi za protiv starenja, vidi ovi za dobro raspoloženje, ma imaš sve, će da budeš k'o nova sutra''. I tako bi.




M mi kupuje najbolje poklone, to svi znaju. Jedan deo ''zaljubljenog paketića'' za neku-neku mesečnicu, jeste bio ovaj Yogi Tea - Women's Balance. Idealan za mene, tako on kaže. A šta Yogi kaže, evo ovde: ''In Hindu mythology, female deities are represented with many arms. This is symbolic of being able to accomplish many things simultaneously. This not only applies to the material aspect of life, it also relates to the forces of nature that govern the body and the feminine psyche. This delicate blend of herbs and spices is an effective aid in helping bring balance to each of these aspects of a woman’s life.''

Ukusan, divan, peckav i osvežavajuć, Women's Balance se sastoji od listova maline, sladića, limunove verbene, cimeta, limuna, đumbira, majčine dušice, cvetova lavande, origana, kardamoma, crnog bibera i deteline. Eksplozija, jel' tako? :)



Svideće vam se i ovo

40 komentara

  1. Ovakvi postovi bi i najgoreg "ja pijem čajeve samo kad sam bolestan" mrzitelja preobratili! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znaš to iz iskustva? :)

      Delete
    2. Potpisujem :) Predivan post, jedva čekam da vidim slike čajdžinice, znam da će to biti nešto u tvom stilu :)

      Delete
    3. Hehe, i ja jedva čekam! :)

      Delete
  2. Gotovo! Ostavljam čajeve u filter kesicama i krećem u potragu za nečim poput ovog...gore navedenog. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, jeeeej! Javi utiske kad probaš pravi čaj! :)

      Delete
    2. Evo utisaka! ;))
      http://necklessismore.blogspot.com/2013/04/tea-for-two.html

      Delete
  3. Živim tek 2 min. od te prekrasne, mirišljive čajdžinice i stalno pričam o njoj. Kad sam prvi put tamo otišla oduševila sam se ljubaznošću gospodina Adnana, njegovom radnjicom i mirisima. Kasnije sam i roditelje tamo odvela. Zbilja je prekrasno! Sretno sa otvaranjem tvoje čajdžinice! Imam osjećaj da će biti prekrasna, kao ti i tvoj blog. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala, ali ko zna kada će to biti. :) Da, sledeći put kada budem dolazila, zna se gde prvo svraćam! :)

      Delete
  4. Kakav divan post, pa još matcha i korejski čajevi :)

    ReplyDelete
  5. Pratim tvoj blog već par mjeseci, i uvijek jedva čekam novi post :) Baš bih ovakav blog i sama pisala!!
    Ne pijem kafu pa sam na čajevima, ali tek sam nedavno malo dublje zaronila u taj svijet. Nisam do nedavno znala za Franz&Sophie, i želim tu čajdžinicu i u Tuzli :) Preko tebe sam počela pratiti i Dobre čajeve, pa se nadam da će Alen nešto tako otvoriti :)
    lijepi pozdravi iz Bosne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, pozdrav iz Beograda! :) I ja se nadam da će čajdžinice uhvatiti neki trend, pa će krenuti da niču po regionu. Zaista mi je dosta više kafića, koji su svi isti i dosadni, a da ne pominjem jadan izbor čajeva.

      Delete
    2. ooj, znam o čemu govoriš, zeleni čaj u kafićima je prava egzotika :D

      Delete
  6. Mi koji zivimo u Sarajevu smo presretni sto imamo cajdzinicu. Mjesto za dusu i tijelo. Tebe je uzitak citati, kao sto je uzitak ispijati cajeve.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala, i da, zavidim vam! ;)

      Delete
  7. o, boze, pored tebe se osecam kao uzasan amater :)
    imam samo jedan cajnik, puno solja, do duse, ali jedino dalje od filter kesica sto sam otisla, je susena nana i kamilica. mogla bi da napises jedan post za nas bajne cajne pocetnike, gde da nadjemo u bg neke dobre cajeve, kako da biramo i cime da ih zacinimo.
    a najvise sam se odusevila za tvoj cajni tretman gostiju, zacaklile mi oci koliko je to divno.
    idem sad da popijem moju sirotu aroniju borovnicu u filter kesici smrc :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha, važi, dala si mi sjajnu ideju!!! :) :*

      Delete
    2. I da dobijem jos neki poen, da se zna da sam i ja bila Sarajka, od treceg meseca do sedme godine svog zivota :)

      Delete
  8. jedva čekamo da realizuješ zamisao i da te "na čaju" uhvatim i vidim!
    požurii!
    Ponosna na tebe,
    Marica

    p.s.A 10ka za Sarajevo..i moj M je iz tog divnog grada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo Makiii!!! Hihi, zna se koga ću zvati na otvaranje! Ljubac za svo troje!!! :****

      Delete
  9. Skoro sam otkrila Frany&Sophie i samo mogu da kažem da sam oooduševljena. Probala sam Habibi i sjajan je(mešavina crnog i zelenog čaja sa voćem, papaja dominira) moja preporuka :)
    Inače nisam imala priliku da odem, ali sam čula da je gospodin Adnan sjajan domaćin, prijatelji su mi donosili kada su isli u Sa.

    I da, obožavam tvoje postove, sjajna si.

    ReplyDelete
  10. zaljubila sam se u čaejve

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, ako si! Ja sam u onaj tvoj limun tart s onim predivnim ružičastim cvećem i predivnim textilom ispod svega. Uh! :)

      Delete
  11. Ceo dan držim otvoren tab, pa sam sad sela uz Mao Feng Reserve da pročitam na miru;)
    I sad ću da vidim kilometražu za do Sarajeva:)
    Kezila sam se za ona gore pominjanja i smejala za mamu, hehe! Ovaj ti je za ovo, ovaj ti je za ovo.. samo sam čekala: za samo 999,99din! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha, daaa.. ''Ako kupite rooibos, dobijate specijalnu cediljku na poklon za samo 10000 dinara!'' :) :) :)

      Delete
    2. Must have, MUST HAVE!:)

      Delete
  12. Ne bih da kupim ni jedan jer ako ćete otvoriti čajdžinicu, e onda ću da budem stalan gost. meni je gušt da ih drugi spremi, a ja volim da ih pijem, ali stvarno:) I da. M. je Matija? Ako sam pogodila, vi ste krivi jer ste ga imenovali u jednom redu svbog posta, a kao ga sakrivate:D Ako i nije, nek ostane skriven:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da već imam goste! :) Nikoga ne skrivam, oni koji me prate, znaju da je Matija stalan gost i ponekad je Matija, nekada Mati, a uglavnom M, i to kako me osećanje i pisanje ponese. ;)

      Delete
  13. Evo sad imam još jednu maštariju....prva je budući restoran drage Mile (Milina kuhinja), a sad i tvoja čajdžinica :D To je sve zajedno savršenstvo....raj za moju dušu :*
    Da znaš da je moj dragi, nakon prve, pa druge, pa treće posete Kući čaja, počeo da se raspituje i preračunava o otvaranju jedne u Smederevu.....ali na žalost ili sreću nije ostvario zamisao....nije mi nekako ovaj grad za taj gušt :/
    A sad mi se baaaaš pije čaj...hmmmm, da l da skuvam ili da odolim ? Bojim se da će me razvbuditi i da onda nema spavanja (rekoh li da sam preosetljiva na kofein? :/)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A da skuvaš crveni, taj nema ni trunku kofeina? :* Ja njega pijem uveče. :)

      Delete
  14. Znaš što je Julia Child rekla - People who love to eat are always the best people. Meni isto vrijedi i za čajeve :)

    ReplyDelete
  15. Jao, pa ovo je sve divno! I otvaraj vise tu cajdzinicu, da dodjemo i sve da probamo! :))

    ReplyDelete
  16. ...hej, lepo mi je kod tebe...medju tufnama, mmm...hvala za postic...i sve ostale postice..."nemoj da se ljutis" ako mi opet padne neka sarena ideja na pamet...(:
    *:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, drago mi je da ti je udobno i da se meškoljiš! :*

      Delete
  17. Jedno pitanjce, preporuci neko mesto u Beogradu za kupovinu blesavih cajica - kuca caja? :)

    ReplyDelete
  18. Pisala sam dosta puta o njima, u pitanju je Small Tree u TC Ušće: http://www.smalltree.rs/ :)

    ReplyDelete