Danas sam bolja osoba

October 03, 2013

Beše to vikend, recimo da je bio 30. septembar prošle godine. Milena i ja smo se dopisivale preko mejlova, slala sam joj dodatne fotografije za njen post u kome je bio intervju sa mnom. Moje prvo oglašavanje kao Mali Iv, vlasnik nekih Slurporama đakonija. Tog vikenda sam do besvesti vrtela njen i Jelenin blog, uživajući, maštajući i tražeći snage da prevaziđem sve strahove i bojazni da ja to neću umeti da radim kao one i da je vreme da napravim svoje malo mesto u blogosferi. 

Kada me je Milena pitala da li ću uskoro imati blog i sugerisala kako bi bilo super da ga pomene u tom njenom postu, ja sam samo klimula glavom sama sebi i sela za računar. Za dva dana, uspela sam da naučim ama baš sve o blogspotu, da osmislim dizajn, koncept, logo, da prepravim kod tamo gde mi se nije dopao, da odaberem font, da... završim sve. 

U utorak, 2. oktobra 2012. godine, ja sam napisala svoj prvi post. Sećam se da sam bila srećna kao malo dete i samo sam na svakih 5 minuta kliktala na njegovu početnu stranicu i divila se onome što sam stvorila, fotografisala, dizajnirala i napisala. Toliko sam bila srećna i obuzeta tom idejom, da sam (kao što arhiva pokazuje) za taj mesec napisala 32 posta! I sećam se kao juče da je bilo, kada sam bila na okupljanju u ateljeu sa ovim divnim damama, da mi je miss Karakaš rekla kako je to samo početnički zalet i kada se obaveze budu nagomilale, prosto neću imati vremena da pišem baš svaki dan. Hehe, i bila je u pravu... jer su se vremenom obaveze zaista nagomilale i ne samo da ne stižem da pišem svaki dan, nego ne stižem ni jedanput nedeljno! I znam, baš mi je krivo, ali verujte mi, ne stižem ni da dišem. Čitave godine je sve išlo tako sporo i onda kao da je neko uključio centrifugu u septembru i ciao predah!

Uglavnom, ja taj svoj prvi post nisam nikome pokazala, niti podelila sa prijateljima na Fejzbuku (Fejzbuk profil je u tom momentu služio kao neka vrsta bloga, postovala sam fotografije i pisala mini-postove), čuvala sam ga za sebe. Zapravo, bio me je strah da blog ikome pokažem jer nikada do tada nisam ništa slično uradila! Plašila sam se da nekome otvaram svoj svet, dušu, da pokazujem svoj život, da nekome dozvolim da čita moje reči. Plašila sam se gramatičkih grešaka koje sam pravila, a nisam primećivala, plašila sam se kritike i suda dragih ljudi. Plašila sam se da ne ispadnem detinjasta ili previše ženskasta, samo zato što nosim tufnaste baletanke i imam lila boju svuda oko bloga. Strah, Sreća, Radost i Trema su se mešali u meni, svako je imao svoj momenat i svako je udarao iz sve snage. Ali, ipak sam bila ponosna na sebe, jer sam uspela da prevaziđem onaj prvobitni strah koji me je sputavao godinama da uradim OVO, da načinim taj prvi korak i napišem prvi post.

Godinama unazad sam sedela i čitala strane blogove, uživajući u njihovim pričama i kreativnim idejama, razmišljajući kako ću i ja tako jednog dana, kada budem imala dobar aparat, kada budem naučila web-dizajn, kada budem imala vremena, kada budem imala razrađen koncept, kada budem imala materijala, kada budem imala novca, kada budem imala dizajn koji mi se sviđa, kada budem imala naziv, kada budem imala logo, kada budem... Kada... I godine su prošle, a ja sam samo sedela i čekala. Do tog vikenda prošle godine, kada mi se Nani razbolela i kada sam prolazila kroz najteži period u životu, kada mi je bilo potrebno malo sreće, malo lepog, malo oduška i bavljenja sobom. Sve strahove i težnje ka nestvarnoj perfekciji sam prevazišla za jedan dan. Danas sam bolja osoba zbog toga.


Svaki put kada pišem ovako lične priče, stane mi neka knedla u grlu, pa mi zasuze oči, malo bih plakala da mi bude lakše. :) I još sam sasvim slučajno pustila Coldplay diskografiju, jer mi je vrlo naporan i radan dan, a i prijaju mi večeras. Pa kad krene Fix You, a ja zajecam svaki put jer me podseća na Nanu, te me obavije neka seta i samo bih vam pisala ovako do jutra... 

Nego, da vam završim priču o prvom postu... I tako sam ja prva dva posta čuvala samo za sebe, čitala ih iznova i iznova, razmišljala o stilu pisanja i rečima moje profesorke srpskog jezika i književnosti sa četvrte godine gimnazije i onom komentaru koji me je jako povredio. Oduvek sam bila najbolji đak kada je srpski jezik bio u pitanju, iako sam bila na prirodno-matematičkom smeru. Pisala sam sastave za 5+, i znalo se da nije postojala niža ocena od te. Naravno, svi sastavi su mi bili romani, što se da primetiti i po ovim mojim sastavima ovde. :) Tadašnja prijateljica Ivana i ja smo oduvek bile pred tablom sa sveskom za pismeni i čitale smo zadatke pred celim razredom. Nismo bile štreberke jer smo večito imale keca iz hemije kod Ninoslava, ali smo književnost volele do ludila. Mi nismo sedele u poslednjoj klupi kako bismo slale sms simpatijama i mazale nokte, već da bismo krišom čitale knjige. 

I sećam se, uvek sam dobijala pohvale za sastave i debate na temu lektira, sve do pred kraj četvrte godine, kada mi je profesorka pred čitavim razredom rekla kako je mnogo više očekivala od mene i kako je moj stil pisanja ostao zaglavljen u prvom razredu... I posle neka mi neko kaže kako profesori ne utiču na naše ličnosti... Da nije bilo tog komentara koji me je postideo pred svim tim ljudima u najosetljivijim godinama, ja bih možda još odavno prebrodila krizu koju sam imala i strah da nisam dovoljno dobra, te bih danas slavila recimo 5. rođendan bloga.

U svakom slučaju, odrasla sam i shvatila sam da sam sve to, ja. Čak i ako se nekome učini da sam detinjasta jer pišem o šoljicama, tufnama i srećnim trenucima, to sam ja. Ja sam odavno rekla da bih rado pisala blog koji se zove The Dark Side of Iv i da on ne bi bio tako detinjast, ali svako od nas autora nekog bloga, ima stopostotno pravo da sam kreira stil pisanja, da sam izdvoji teme o kojima će pisati i da odredi koji deo ličnosti i života želi da otkrije, podeli i opiše. Zato sam ja danas ponosna na ovo moje srećno mesto. 

Dva dana kasnije, tačnije 4. oktobra, objavila sam zvanično prvi post koji sam odlučila da pokažem svojim prijateljima. Dan životinja, godišnjica upoznavanja sa Njanjom - nekako mi je delovalo logično, a još i dan četvrti (IV)... I evo nas, godinu dana kasnije (rešila sam da danas pišem ovaj rođendanski post jer je taman između 2. i 4. oktobra), nakon 124 objavljene priče, preko 160 000 pregleda bloga, preko 3 000 komentara i preko beskrajno mnogo sreće i ljubavi u mom srcu - ja sam bolja osoba. 


Želim da vam se svima zahvalim jer ste vi zaslužni za sve ovo. Da nije bilo vas, ja bih nastavila sa pisanjem i možda kasnije postepeno razredila postove, te možda i prestala da pišem – jer na kraju, sve što je za nas same, mi zapostavimo zbog drugih. Zbog vaših divnih reči, komentara, bodrenja, ideja i druženja, ja sam nastavila sa ovim pisanjem i evo nas, punimo prvu godinu! 

Takođe, želim da vam kažem – ne smete da dozvolite da drugi negativno utiču na vas. Ne smete da dozvolite da kritike uništavaju vaše ideje, snove i samopouzdanje. Ne smete da dozvolite da težnja ka perfekciji vaše ciljeve stavlja na čekanje. Ako krenete sada, sutra ćete već jedan korak biti dalje od loših trenutaka i kriza, a jedan korak bliže ka cilju ili ostvarenju želja. I kao poslednji savet, imam da vam kažem da smo svi mi prelepi u toj našoj jedinstvenosti, sa svim manama, vrlinama, greškama ili pobedama. Samo je bitno biti svoj, iskren i predan. 

Danas sam bogata osoba, jer imam sve vas, imam ovo mesto koje mi je donelo zaista divna poznanstva i druženja, koje me je nateralo da sazrim, da se podignem sa zemlje i nastavim dalje, da razmislim o sebi i svojim ciljevima... I da upoznam sebe. Hvala vam, divni ljudi, hvala! 

Iv

P.S. Sledeće nedelje očekujte neke poklone povodom ovog rođendanskog slavlja! 

  Coldplay - Don't Panic


Svideće vam se i ovo

106 komentara

  1. E pa posto ja zivim na drugoj strani planete ja sam prva da ti cestitam blogrodjendan!!!!

    Draga moja, ne znamo se privatno ali kroz tvoj blog, cini mi se da sam te i licno upoznala. Za ovih goinu dana si me privolela da pocnem da pijem caj, pa cak i da zavolim tufnice (jos malo pa cu poceti i da pravim kojekave stvarcice). Sto znaci da je tvoj blog uneo i u moj zivot malo detinjastih stvari, masnica, tufnica (a lila je uvek dobrodosla) i ostalih lepota. Nadam se da ces jos dugo da postujes jer i na drugoj strani zemljine kugle svojim rukotvorinama ulepsas dan.. :) Srecno u daljem stvaranju. :)

    P.S. Ne mogu da verujem da si za dva dana smislila i logo i sve ostalo...ja posle godinu ipo jos uvek ne mogu da se smislim sta bi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Anaaa!!! :*** Hehe, rekoh ti, od tufni ne možeš pobeći! <3 * Jesam, sela sam i krenula sam, radila sam pune dve noći na tome, ali je valjda značilo što sam toliko godina pre toga imala već silne ideje u glavi! :)

      Delete
    2. Morat ces me nauciti kako i ja to da uradim. :)

      Delete
    3. Znaš e-mail adresu! ;)

      Delete
  2. Bravo Iv! Srećan ti blogorođendan:*

    ReplyDelete
  3. Prosto ne znam kakav komentar da ostavim na ovakvu pricu. Svakako je bilo uzivanje citati :)
    I moram da kazem da mi je tvoj blog jedan od omiljenih domacih (tufne!).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, hvala draga! :) Razumemo se mi po mnogo stavki! :*

      Delete
  4. Divan post, i srecan blogorodjendan, neka ih bude jos puno! :) Imam jedno pitanje- da li bi htela da nas malo uputis u koriscenje i sa nama podelis svoja iskustva sa koriscenjem Herbalife sejkova? Na tvom Instagram profilu sam videla da ga koristis, pa sam jako radoznala u vezi toga jer bih i ja probala da ga koristim. Unapred hvala! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! Ne bih pisala o tome ovde, ako razumeš. ;) U svakom slučaju i ako budem planirala pisanje/sabiranje utisaka, postojaće zaseban post o njemu.

      Delete
    2. P.S. Ako ti je hitno, možeš da mi se javiš putem mejla ili fb stranice. ;)

      Delete
  5. Skoro tri pune decenije sam tražio svoju drugu polovinu, svoju ženu, onu magičnu osobu uz koju će život konačno da poprimi finalni smisao, ono nešto zarad čega ćemo jednog lepog dana na imaginarnoj plaži života da se otisnemo zajedno u neku samo nama znanu večnost... I onda se pojavila, niotkuda, neočekivano i to je bilo to. Od prvog dana sam bio fasciniran kakvo kreativno biće je sada deo mog života, i oduvek mi je čast bila da učestvujem makar kao verni posmatrač i navijač dok se svaki mali ili veliki projekat sprovodio u delo. Da skratim priču, evo nas zajedno na prvom rođendanu bloga i moja divna žena je uspela da nebrojene ljude spoji u nešto uzvišeno, divno, ono što ni ne moramo da objašnjavamo a svakodnevno iskusimo i svaki put se zahvalimo vasioni na postojanju istomišljenika, koji imaju jednako veliko srce. Volim te najviše na svetu, bebi, srećan ti rođendan! I hvala svima Vama što istom talasnom dužinom mojoj dragoj ženi ulepšavate život! M

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasplakaću se. ♥♥♥♥♥♥♥♥♥

      Delete
    2. Love your little family :)

      Delete
    3. awwww... tako ste bre slatki da je to nepodnosljivo. raspilavih se nacisto. :)

      Delete
    4. oooowwww, preemotivna sam i inače ovih dana....suzim li suzim...vas dvoje ste baš jedno veliko srce!

      Delete
  6. op,op.,pa sretan blogorodjendan.
    moram priznati da te pratim tek koji mjesec i to zahvaljujci instagramu i kuvaricilalici,no svidja mi se tvoj stil pisanja.i Njanja.keep up the good work ;-)
    pozz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Saša! :) Hehe, nas četiri dovlačimo sve više ljudi u naš krug! <3 Maše i Njanja!

      Delete
  7. Morala sam da kliknem i procitam iako sam u ogromnom poslu i pisacu za sledeci broj verovatno do jutra. Cestitam rodjendan,a steta ogromna bi bila da se nisi upustila u ovu avanturu. Zelim ti ovde jos puno lepih trenutaka, iskrenih tekstova i vernih citalaca.
    Hahaha Ninoslav. Jel moguce da niste znali da prvo daje kontrolne u petoj gimnaziji,mi smo uzimali pitanja od njih a na kontrolnim je samo sustalo od menjanja vec pripremljenih tekstova sa praznim papirima:D
    Da se vratim na tvoj post, u potpunosti se slazem s tobom da je cekanje i odlaganje vlastitih zelja najgori moguci saboter. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Teodora! :) Hvala što si izdvojila vreme za čitanje! :* I hehe, naravno da nismo znali za foru sa V gimnazijom, nego smo se mučili 4 godine, a ja hemiju i dalje sanjam! :D

      Delete
  8. Sretan rodjendankoo :) Moje pisanje sucks, but I love you i tvoj blog..tvoji postovi uvijek - fix me..

    ReplyDelete
  9. Negde na pola teksta sam mislila da cu cak i pustiti suzu...ozbiljno. Emotivni i iskreni tekstovi uvek mi nekako 'legnu'. Hvala tebi sto delis sve to sa nama!

    Zelim ti radost ideja, uzbudjenje razmisljanja,
    pobedu razumevanja, jasan uvid, ostar sluh, novo otkrice.
    Zelim ti radost stvaranja. Zelim ti radost u savladavanju bilo cega. Svega.
    Neka uvek , bas uvek postoji nesto sto zelis da naucis.
    Zelim ti srecu da sve sto radis radis najbolje sto umes,
    da rizikujes pokusavajuci, da rizikujes dajuci, da rizikujes voleci!
    I da sve to, na svoj nacin, sa nama delis! :) :) :)

    Srecan blogorodjendan!
    Aleksandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Aleksandra, koliko divne želje! <3

      Delete
  10. Cestitam godisnjicu bloga! Dopada mi se nacin i iskrenost kojom pises. Tekstovi i fotografije su mi interesantniji od cajeva, ali kad su opisani na ovakav nacin i oni privlace i drze paznju.
    Sretno u daljem radu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :) Čajevi su deo ovog bloga, ne možete ih izbeći! ;)

      Delete
  11. Jeee srecan rodjendan i nastavi da kidas! Bravo! :*****
    Sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Š'o bi Njanja rek'o: ''Kumoooo!'' :*

      Delete
  12. Ja sam tek nedavno otkrila ovaj divni blog, zato svako malo zavirim da vidim šta si sve tipkala. :) Od srca ti želim još puno, puno postova, kreativnih ideja, tufnica, sreće i ljubavi! Sretan blogorođendan! <3

    ReplyDelete
  13. ...A pretposlednji pasus uramiti i okačiti na vidno mesto kao "motivational quotes"! Srećan blogorođendan <3 I hvala ti što si mi otkrila kako da štampam svoj "washi" dok nisam otkrila Srećno dugmence, što si mi otkrila Matildu, papirne slamčice na tufne, hvala na svim onim divnim wallpaperima koji, ubeđena sam, izmame na stotine osmeha ako ne i više, hvala na inspiraciji, hvala ti što unosiš boje i toplinu u ponekad tmurne dane! Nije potrebno da kažem da treba da nastaviš sa pisanjem jer sam ubeđena da to vrlo dobro znaš ;) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaaaw. <3 Pa da se istopim sada!!! :*

      Delete
  14. Tufnasti_Mali_iv, srecan 1. blogorodjendan!
    Zelim ti dugu i uspesnu blogo-karijeru, jer se iskreno obradujem svaki put kad ugledam novi post!

    Nevena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo, hvala Nevena! Trudiću se da ih bude što više! :)

      Delete
  15. Srecan ti rodjendan, mala Iv! Divno je citati tvoje inspirativne postove, ali i gledati kako uzivas u novim prijateljstvima i unapredjujes svoje samoupouzdanje kroz blogosvet! Ja se izvinjavam ako previse analiziram, ali nekako brzo primetim te stvari koje su izmedju redova mojih omiljenih blogova :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Aleksandraaa! :* Hehe, ali mislim da je problem sa samopouzdanjem nestao još pre godinu dana! ;)

      Delete
  16. Srecan i srecan i tufnast nam uvek blogIv bio! ;*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uz kaficu na dvosedu i sate priče i inspiracije! :* P.S. Još uvek mi duguješ onaj Flamenko dejt! ;)

      Delete
  17. Samo ti lijepo piši i dalje, uživaj i budi nam svima lijepo i ugodno društvo. I ja sam svoj prvi post objavila u oktobru, prije 3 godine i nisam požalila. Naravno, ja pišem recepte, a ne toliko tekstove kakve ti pišeš i koji mi se jako sviđaju. Pišem i pjesme ili sam davno pisala i objavila sam ih, ali na sasvim drugom blogu i to onako, samo za svoju dušu. Čestitam ti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno! Hehe, iskrena da budem, smatram da dokle god pišemo, makar i tajno - sve je lakše! ;)

      Delete
  18. pratim ovaj blog vec jako dugo, samo nikada ne komentira,....ne znam zasto , vjerujem da je to neka navika :)) uvijek iznova me razvesele divne slikice!a ovaj post je strasno dirljiv :(
    zelim sretan rodjendan od srca!!:)LP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i ne treba da ćutiš, dolazi češće 'vamo da se družimo! ;)

      Delete
  19. Evo divnog razloga za komentar!
    Srećan rođendan, pratim te nešto više od pola godine čini mi se, od tebe sam saznala za Dobre čajeve, razmene i druženje, a kako sam nedavno pre toga počela da pijem čajeve mnogo sam se obradovala što postoji takva grupa!
    Volim da čitam/gledam tvoje postove, uvek se nađe nešto slatko/ukusno/medeno/lepo i ulepša mi dan ili da neke nove ideje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jelena! :) Sve se vrti oko malih stvari i ugođaja. Volimo naše čajeve više nego išta!

      Delete
  20. :) srećan ti blogorođendan :)

    ReplyDelete
  21. Srećno Iv slatki! Samo ovako nastavi i mi cemo uzivati!
    Poseban pozdrav i matiji, car je! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hjoj, Marinče! Pa hvala, hvala od oboje! :*

      Delete
  22. E pa neka je sa srecom prvi rodjendanko! Hvala tebi Iv! :)

    ReplyDelete
  23. SRECAN blogoRODJENDAN! I ja sam preko tvog posta saznala za razmenu cajeva preko Facebooka. Cak sam i nalog otvorila samo u cilju razmene istih. A to sve zahvaljujuci tebi.
    Svaki post je lep, kao da pricam s dugogodisnjom drugaricom, izmami mi osmeh na lice i ulepsa dan.
    Molim te, nastavi taj posao koji toliko dobro radis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo, hvala puno! Tako mi je drago da se družimo tamo, još samo da znam s kime pričam, pa sreći mojoj nema kraja! ;)

      Delete
  24. Divan post! Što se tiče profesora, oni bi kao pedagozi trebalo da znaju da nas u tim osetljivim godinama svaki neodmeren komentar može pogoditi - tako i ja danas pamtim neke stvari koje su mi rekli neki od njih, i lepe i ružne.
    Srećna blogo-godišnjica i puno poljubaca :-*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Aleksandra! :) Naravno, ali zato se oni dobri profesori pamte još više i na ulici im se obradujem više od svega! :)

      Delete
  25. Draga Iv, ne verujem..juče sam okrenula prvu stranicu tvog bloga i prvi post i čitala ponovo...bez ikakve predstave o godišnjici, danu, datumu, ičemu. Nekako mi je tvoj blog bio važan. Otkrila sam ga i emotivno mu se sasvim prepustila. Volim tvoj stil, tvoju estetiku, tvoj pogled, misao i smisao. Prepoznajem se ili učim ili se radujem...nikad nisam indiferentna. I uvek sa nestrpljenje iščekujem novi post. Jako mi je drago da sam imala priliku i lično da te upoznam i ti si baš ti....sve što vidim i pročitam se savršeno uklapa u tvoj izgled, i osmeh i glas :) I zaista si jedna mila mačkasta pametna i kreativna dama! Veliki poljubac tvojoj divnoj porodici i srećan blogorođendan :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. da ne zaboravim-čitanju nekih tvojih postova sam se povremeno vraćala ponovo, kao čitanju dragih knjiga :) Dokaz tome je i moj komentar tvog prvog posta već u novembru davne 2012 godine :)

      Delete
    2. Sećam se svega, kao juče da je bilo! <3 I ja se radujem i bitna si mi, jer bila si tu od početka i svaka reč me je bodrila. Hvala na svemu! :*

      Delete
  26. Srecan rodjendan dragom blogu tj malom, ususkanom kutku za uzivanje.
    Obozavam tvoje pisanje, i reci i slike i muziku i ideje...
    Ja sam skoro pocela svoju blogo pricu (posle dugo, dugo razmisljanja i skupljanja hrabrosti) i ovih dana mi se desava ovo sto si ti prezivljavala prosle god.Ja sam vise za slike nego za reci pa ne moram da brinem zbog gramatike, ali ostaje strah da li je sve to dovoljno dobro, zanimljivo... i tako sumnje u nedogled.
    Hm da skratim, odlican post, pravi u pravom trenutku za mene.
    Zelim ti da ostanes sjajna i da uzivas u stvaranju ovog bloga jos dugo.
    Poz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Ivana! :) Drago mi je da mogu da pomognem i na sekund, jer znam kako je kada si u svemu ovome sam i krećeš u nešto, naizgled nepoznato! Srećnooo! :)

      Delete
  27. Happy Blog Birthday ! Hvala tebi na fenomenalnim tekstovima i fotografijama , korisnim informacijama ,savetima i inspiraciji ! :D

    ReplyDelete
  28. Znaš samo oni koji mnogo znaju dovode u sumnju ispravnost onoga što rade, to je neko moje iskustvo. Čitam tvoje postove redovno mada ne komentarišem često. Naučim ponešto, divim se raznim stvarima. Mnogo ste mi slatki oboje, posmatrala sam vas malo na Adi, Tvoja ustreptalost njegova smirenost, za moje pojmove savršen sklad!
    Moj blog je smejurija ali to nije važno, pričinjava mi zadovoljstvo to što sam upoznala mnogo pozitivnih ljudi, naučila i videla puno toga. I ako imam dosta godina žusim da naučim i vidim nove stvari, neću ništa da propustim jer čovek vremenom zarđa :-)
    Neki tvoji postovi su me skoro rasplakali, prosto sam ih doživela kao ličnu dramu, naravno post o Nani.
    Dobro je što profesorka jezija nije imala trajni uticaj na tvooja razmišljanja. Jednom sam imala sličnu situaciju, posle svih oetica 2. Obrađivali smo Anu Karenjinu, ja se ushićena i romantična raspisala o Ani i Vronskom Profesor jedna zadrta crnogorčina, precrta ceo pismeni uz primedbu da je Vronski pastuv u čizmama. Jedva sam posle svađe s njim izvukla živu glqavu da me ne izbaci sa časa. Razni ljudi razni ukusi i poimanje života.
    Čestitam ti jubilej i znam da ćeš nas i dalje zasipati lepim stvarima, hvala ti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vesna, hvala Vam! <3 Mnogo mi znači što ste se javili i želim da Vam kažem da ja svaki korak ka pisanju bloga i samo pisanje i kuvanje i fotografisanje smatram bitnim. Tako da, čini mi se da ni za jedan blog, a pogotovo ne Vaš, ne mogu reći da je smejurija. ;) Uglavnom, ja više cenim borbu sa profesorima, makar i po cenu ukora i izbacivanja, jer gde drugde i kada da počnemo sa borbom za nas i naše stavove, ako ne u tim godinama? :) Hvala još jednom, od srca! :)

      Delete
    2. Borba košta mnogo živica. Ceo život sam se borila protiv lažnih autoriteta i baraba. To ti je počelo sa studentsom pobunom '68, pa zatim 8. i 9. mart.91. pa zima 96/97 i to duplo i sa studentima i profesorima i sa građanima. Naravno 5. oktobar i definitivno kraj. Od mene dosta protesta. Ideje su žive u meni ali ne u smislu padaj silo i nepravdo, Vi mladi nastavite na vama prihvatljive načine.

      Delete
    3. Hehe, hoćemo, onoliko koliko budemo mogli, jer kako vreme prolazi - shvatam da imam sve manje vremena i živaca da se borim za neke stvari za koje naslućujem da se nikada neće promeniti. Zato je lakše živeti neki svoj život i boriti se samo oko njega i truditi se da bude ispunjeniji. Otuda naši blogovi! ;)

      Delete
  29. Srećan rodjendan tvom divnom, tufnastom, magičnom blogu :)
    Veruj mi da neću preterati kada kažem da SVAKI tvoj post obožavam.... Način na koji pišeš, fotografije i taj lucksti stil života koji volim..sve ti to radiš savršeno.
    Želim ti da budeš jos uspešnije i istrajnija ...pa da se čitamo još dugo :**

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao, Sonja divna, hvalaaaa!!! <3 Hehehe, jedva čekam da pričamo o ovim našim počecima za nekih 10 godina i da se samo smeškamo. ;)

      Delete
  30. Срећан рођенданковић! Само настави даље, ја се изнова радујем сваком новом посту као да је мени рођендан! :-*

    ReplyDelete
  31. Srecan blogorodjendan! Predivan tekst zaista! Tvoji postovi su tako magicni, uvek me opuste i nateraju da usporim i uzivam u stavrima koji me okruzuju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti i baš mi je drago da čitate između redova, jer život može biti tako divan! ;)

      Delete
  32. Ama, draga, obožavamo tvoj stil! .Keep doing great job! A i ovaj post..tera na po koju suzicu i osmejak... Iskreno, zrelo..<3 Srećan rođendaaaankooooooo i još mnoooogo narednih!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Marijana! :) Hehe, nadam se da će ih biti štooo više! ;)

      Delete
  33. Srecan blogorodjendan, Iv, neka ih bude jos mnooooogoo mnogo, jer kao sto je ovo tvoje srecno mesto, i nama koji te citamo je isto to, onaj zracak pozitive koji, cak i kad je sve sivo, obasja svojim tufnicama i cveticima i unese radost. :)

    (... a Matijin komentar me dokrajcio :D )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti!!! :) Kako mi je lepo kada čitav vaše komentare i vidim kako utičem na vas i samo se tako iznenadim jer nisam imala pojma da moje reči umeju toliko da znače. Hvala vama! :)

      Delete
  34. Bravo! Pronašla sam puno sebe u tvojim riječima i hvala na ohrabrenju :)
    Nadam se da će bit još puuuno postova jer ih svi uživamo čitati!

    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tina! I samo da znaš, mislila sam na tvoje reči kada si pisala onaj poste gde je bio tvoj prvi video i značio mi je u jednom bitnom momentu! ;) :*

      Delete
  35. Srecan blogo-rodjendan :) Nastavi da budes svoja i jedinstvena i uvek ces imati podrsku svih nas koji volimo da citamo iskrene, nenasminkane i neisfolirane, misli i reci...Pisi kad stignes, deli sa nama koliko zelis a mi zeljno cekamo novi post da procitamo od a do š... Jelena :-*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Jelena! :) Hehe, trudiću se, najiskrenije što mogu! :)

      Delete
  36. Srecan rodjendaan!! Samo nastavi tako. Da nam ulepsavas dane i dajes ideje i podsecas da uzivamo u malim stvarima, Ostavljas utisakk osobe pune ljubavi i radosti . Cesto, bas cesto se vracam i na stare postove, dok zeljno iscekujem neki novi post. :) Super si Iv :) Jelena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, hvala ti Jelena, kako mi samo ulepšate dan, pa niste ni svesni! Možda čak i više nego ja vama! <3

      Delete
  37. ...hej rodjendanac...<3 (srce je malo, ali i sama znaš koliko samo reči, osmeha, zagrljaja i poljubaca krije)
    moja prva reakcija je bila....čekaj, čekaj, kako to misliš prvi rodja...pa, pa....ja Iv znam 100 godina i jedno 99 čitam njen blog...hm...greška u računici? hm, neće biti...nema tu nikakve greške...prijateljske godine su zeznute, nešto kao pseće...svaka prijateljska vredi 100 ljudskih...pa zato ume da zbuni...pa da...(:
    keep on, dragi Mali Iv. \m/


    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhaha, Žovo moja, i ja isto imam takav utisak! Toliko druženja, ženo, pa kud prođe samo godinu dana! :) <3 (evo i tebi jedno, znaš šta znači!)

      Delete
  38. Divno je pročitati koliko ti blog znači i super što je tako, jer znači da nećeš skoro prestati.
    Srećan blogorođendan! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tihana! :) Nadam se i ja da neću, priželjkujem malko više vremena za pisanje! :)

      Delete
  39. Divno! Srecana prva svecica i da ih bude jos mnogo! :*

    ReplyDelete
  40. Hiljadu puta sam pomislila kako li je biti u tvojoj glavi i živeti sa toliko mnogo ideja i želje za stvaranjem - mislim, kako se tu snaći i neki red napraviti, a onda i sve to jedno po jedno ipak stvoriti... Samo još jednu osobu sa tolikim potencijalom sam upoznala (Tadeja), i valjda si svesna da bit net bez tebe bio lošiji net :) Veliki respect za sve što radiš.

    Srećan ti blogorođendan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao Majo, pa kako pogađaš tamo gde treba! <3 Hvala ti, zaista mi to puno znači!!! :*

      Delete
  41. Zbilja si divna, sviđa mi se raznolikost tvoga bloga, kao i jedinstvene fotke, a o tvojoj maštovitosti i da ne govorim. Upravo ovaj dio o profesorici i uništavanju samopouzdanja, tj. cijeli taj koncept "ubijanja u pojam" me zaokupio posljednjih mjeseci i stalno "trubim" drugima kako treba da se oslobode okova koje nameće okolika i jednostavno produktivno žive punim plućima.
    Sretna godišnjica, raduj nas i dalje!
    Pozdrav iz BiH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvalaaa!!! :) Ja se zaista trudim da budem svoja i nadam se da uspevam u tome. U principu, mogu nekome da se dopadnem, nekome ne, ali znam da će poštovati što nisam fake. Isto važi i za sve o čemu pišem, stvaram i fotografišem! Pozdrav iz tmurnog Beograda! :)

      Delete
  42. iiiiiv, malo sam zakasnila:)
    hvala ti, hvala ti 1000 puta što si počela da pišeš blog! ne samo da si ulepšala ovaj svet već si u moj život dovela toliko puno dobrih momenata i ljudi. želim ti još puno blogorođusa, postova zbog kojih si srećna, druženja, inspiracije i nekoliko novih putovanja koje ćeš da nam opišeš baš ovde.

    aj luuuuv ju <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, La, danas od vas tri samo neke suze radosnice i sreća. <3 Hvala ti draga, ali ništa bez vas i međusobnog uticaja jedne na druge. Lav ju tu.

      Delete
  43. Sa malo zakašnjenja srećan blogorođendan! Ostani šašava, šarena, tufnasta, nadasve svoja i jedina čiji blog redovno pratim.... ;) :* <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo, Jeco! <3 Hvala, hvalaaa! Hehehe, zarazila sam te, priznaj! :*

      Delete
  44. Srećan rođendan blogu! Ne znam šta me je više raznežilo, da li čitanje tvog posta ili komentara tvog muža. Divni ste! :)
    Ne čitam te od prvog dana, ali uvek se obradujem kada vidim da si nešto novo napisala, stavila neku fotku ili pesmu... Tako da, samo tako nastavi, oduševljavaj nas iz nedelje u nedelju ;)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jasmina! :) Hehe, i mene je iznenadio, ozbiljno sam se rasplakala kao neko malo dete. :) Hehe, trudim se i trudiću se i hvala vama na svim komentarima i bodrenju! :)

      Delete
  45. Pa ti si fenomenalna!! Ulepsas mi dan vaki put kada svratim na tvoj blog! Zaista!

    Vec danima razmisljam da krenem da zaista kuckam svoje blogopisanije. Smisljam nazive, i smisljam i nikako da krenem. Mislim se..ko ce to da cita i da li ce iko.. Ali ovaj tvoj tekst! Pa totalno me pokrenuo iz mesta! Ulepsao mi dan, kuliram nervoznu direktorku koja frkce i pisem comment :D

    Hvala i za ovaj deo..tako mi je trebao danas:

    Ne smete da dozvolite da kritike uništavaju vaše ideje, snove i samopouzdanje. Ne smete da dozvolite da težnja ka perfekciji vaše ciljeve stavlja na čekanje. Ako krenete sada, sutra ćete već jedan korak biti dalje od loših trenutaka i kriza, a jedan korak bliže ka cilju ili ostvarenju želja. I kao poslednji savet, imam da vam kažem da smo svi mi prelepi u toj našoj jedinstvenosti, sa svim manama, vrlinama, greškama ili pobedama. Samo je bitno biti svoj, iskren i predan.

    Pozdrav najveci!

    Jovana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jovana! :) Hehe, baš mi je drago, jer to i jeste cilj Slurporame! :) I ja sam tako, pročitala si. A onda se pojavio prvi komentar (a da nije bio od mog muža), pa dva.. I tako sam došla do ove gomile postova i drugara. Dan mi je divan kada mi započne vama. :)))

      Delete
  46. Divno!:) Divan blog :)

    ReplyDelete
  47. Predivno, uzivala sam! Rastopih se skroz! :) Jos ulovih i Matijin komentar...pa vi ste srca dva...prava!!! <3 On je potpuni kralj! Uzivajte, cuvajte se i cuvajte vasu ljubav! Ljubim punooo... :**** srecaaaan! :****

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, i ja sam se bila iznenadila i raspilavila - odmah da ti kažem! <3 Hvala draga, punooo! :*

      Delete
  48. Cestitam, sa malim zakasnjenjem. Izuzetno su mi prijale ove tvoje reci, a i jednu suzu sam pustila, posto me svaka malo tuznija prica dirne. Ali mi je bilo lepo i uzivala sam u svakoj tvojoj reci. Cak mi je pomalo i podstrek da ja nastavim sa kuckanjem na bsvom blogu posto sam posustala i malo mi se to samopouzdanje poljuljalo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara! :) Baš mi je drago da ove moje reči nečemu služe, hehe, jer znam koliko blog kao naše skrovito mesto znači! ;)

      Delete