Čokoladna izložba i čokoladni mus

January 16, 2014

Decembar je bio čokoladni mesec! I ja sam bila čokoladna, posle sam danima vadila brašno, testo, čokoladu i kakao iz kose, sa lica i kecelje. Možda sam par puta liznula varjaču, ali sve ostalo što se tih dana spremalo kod mene u kujni, otišlo je Matiju i bližnjima. Valjda kada se toliko kupate u aromi čokolade i vanile, onda nemate preku potrebu da to i jedete. Što je dobro, je l', jer nećemo da se svađamo sa vagom.

Naravno, kako to obično biva, kada vam je nešto vrlo bitno da ispadne dobro – obično se pojavi Marfi. I tako je meni kartica u aparatu odlučila da bude neposlušna, pa sam morala da ponavljam kuvanje i fotografisanje. No, dobro... To je 2 x 11 čokoladnih porcija.


Kada mi se moj prijatelj Nenad Marković javio sa idejom i ponudom da učestvujem u stvaranju ove izložbe, bila sam presrećna. Dobila sam priliku da radim na nečemu slatkom, da se družim sa publikom i divnom Oljom i Desom, ali i da izlažem u galeriji Prirodnjačkog muzeja. Možda mi je to bio najvažniji detalj, jer sam kao mala mnoge sate provodila upravo u toj galeriji! Jeste da sam tada bila detence iz čije je perspektive onaj preparirani medved od 2m izgledao kao da ima 20, ali dobro. Mnoge fotografije sa mojom Maxićkom čiji prijateljski staž ima koliko i ja godina – jesu nastale tamo. Gledam fotografije i vidim dve klinke rumenih obraza. Jedna crna, druga plava, obe imamo čuperke nasred temena, uvezane u gumice sa plastičnim šeširom. Imamo malo crvenog ruža na ustima. I veliki, prljavo beli medved između nas dve, stoji na dve noge i izgleda kao da je ispao iz serijala Predatori. 

Dvadeset i kusur godina kasnije, medved nije tu, ali kućica u kojoj je galerija i dalje stoji na Kalemegdanu. Ista je, kao da je vreme nije ni dotaklo. Ja sam velika i spremam svoj toblerone zid koji će krasiti moje fotografije, recepti i ime. Srećna sam kao (kada sam bila) malo dete. Hvala vam Nešo, Olja i Deso na ovakvoj prilici i poverenju. 


Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom životu, ali i kako je kroz istoriju i različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživamo.

Saznaće takođe šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo. Videće čokolade raznih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakve su koristili Maje i Asteci, prvu „u ustima topivu“ čokoladu, napravljenu davne 1879, prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata.

Na izložbi ''Crno i belo – priča o čokoladi'' biće prikazan višestruki značaj čokolade, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor.

Izložba je realizovana u saradnji sa proizvođačima čokolade Art Ival i Adoré (Beograd) i Eugen (Novi Sad) i Farmaceutsko-fizioterapeutskom školom (Beograd), zatim Ambasadom Meksika i Muzejem primenjene umetnosti. Recepte poslastica od čokolade pripremila je Ivana Popović – Mali Iv (Beograd).

Autorke izložbe su mr Olga Vasić i dr Desa Đorđević Milutinović. Dizajn i projekat izložbe: Nenad Marković (scenograf), Milan Janić (dizajner). Izrada mulaža: Aleksandar Stojanović.

Izložba Crno i belo – priča o čokoladi se nalazi u galeriji Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5) i traje od 24. decembra do aprila. Radno vreme je od 10:00 do 18:00, ponedeljkom je galerija zatvorena. Galerija je dostupna za osobe sa posebnim potrebama.

Ulaznice su besplatne za decu do sedam godina, osobe s posebnim potrebama i njihove pratioce, studente (uz indeks). Pojedinačna ulaznica košta 100 dinara, porodična – 200 dinara, a penzioneri plaćaju 50 dinara. Ulaz za sve je slobodan četvrtkom od 10:00 do 20:00. 





Svideće vam se i ovo

29 komentara

  1. Čestitke još jednom! Mislim da će ti ovi postovi sa čokoladnim receptima biti u samom vrhu popularnosti, i to sa odličnim razlogom... Ja sam ih sve probao i kao degustator mogu da poručim ostalim čitaocima da nema šta da čekaju već da što pre i sami isprobaju svaki (kako koji budeš objavljivala)...

    ReplyDelete
  2. O koliko je samo čokoladan ovaj post, već se osećam musavo :D

    ReplyDelete
  3. Potrudiću se da posetim ovu izložbu kada sledećeg puta budem u Beogradu. Predivne fotografije, kao i uvek. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :) Ponesi čokoladu sa sobom, obavezno! ;)

      Delete
  4. Mnogo je lepo Iv! I'll be there!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Didiću! :* Javi kako ti se dopalo! ;)

      Delete
  5. tvoj post je grešan koliko je dugačak...i to ti kažem zato što te volim.... i zato što volim čokoladu i volim čokoladni greh svim svojim bićem...da.
    *:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahahahaha... Žova Love! <3 :***

      Delete
  6. Joooooj, Iv, prelepost je mala rec za post, fotografije, ma kompletan blog. Ja sam totalni cokomanijak i ova izlozba ce me videti pod obavezno! Inace, i sama sam u fazi blogera pocetnika (ucim, citam, nista ne znam) i tek pre par dana sam otkrila tvoj kutak. Do sada sam tvrdila da je najteze "skinuti se" sa coveka, a sada bih dodala novu zavisnost: Slurp -O-Mania. :) Kafa, isleri i ovaj blog su moj mir poslednjih dana. Diiiiivno i nastavi u istom ritmu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! :) Hahaha, moram ti reći da znam kako je, jer i ja kada sam počinjala, nisam imala pojma šta se sve krije u domaćoj blogosferi i ''samo'' sam odlepila na sve blogove tad. :D

      Delete
    2. I srećno, samo polako, sve se brzo nauči. ;)

      Delete
  7. Ovo izgleda i zvuči savršeno ukusno! Potrudiću se da odem na izložbu, a do tada jedva čekam ostale čokoladne recepte! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jasmina! :) Biće, polako, svašta sam vam spremila! :D

      Delete
  8. Evo već treći put odlazim da pogledam fotke:) Ondak usput opet pročitam pa mi bude žao što nisam bila, znaš koliko mi je žao!
    Ovaj mus je Miljana, to je savršeni desert za njega. Pravićeš nam kad dodjemo;)

    Moram da ponovim, oduševljena sam fotkama!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće prilike, taman kada nam dođete u februaru! :* I onda vam pravim šta god da poželite! <3

      Delete
  9. Cao imenjakinjo! Necu mnogo reci da trosim na pohvale, stvarno si genijalna i ovaj blog je zlata vredan nepresusni izvor inspiracije i pozitivne energije! Evo ja se spremam da isprobam ovaj recept, pa mi se cini da koliko je propratni tekst opsiran, toliko je recept stur :( Ipak, mozda je to do mog neiskustva, pa se izvinjavam unapred ukoliko bespotrebno gnjavim. Evo gde mi trebaju pojasnjenja! Cokolada i kakao se otope u 100 ml slatke pavlake i taj deo je skroz tecan? Treba li to da bude toplo ili hladno? Ako se zagreva, da li ga treba ohladiti pre sjedinjenja sa umucenim delom? A sada deo koji se muti - da li umutiti zasebno slag i pavlaku pa ih spojiti, ili se slag prah sipa u pavlaku, pa se tako muti? Na kraju, kada se mase sjedinjuju, da li se to mesa nekom varjacom, blago i pazljivo, ili mikserom, punom brzinom? Koliko dugo treba hladiti mus? Unapred hvala na pojasnjenima, a sad odmah hvala na divnim fotkama i receptu koji si postavila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo Ivana. :) Hvala ti puno na lepim rečima.
      Što se tiče recepta, on je pisan za formu flajera koji se deli zajedno sa fotografijom i mini info delom, pa sam bila vrlo ograničena po pitanju prostora za pisanje romana - kako ja to inače radim. :) Ali evo, sada ću probati da ti odgovorim na tvoja pitanja i da ti objasnim osnove.

      ''Cokolada i kakao se otope u 100 ml slatke pavlake i taj deo je skroz tecan?'' - jeste tečan, pavlaka je tečna sama po sebi, a da kada se čokolada i kakao istope, oni su obično tečni. :) Nisu tečni gustine vode, ali zamisli srednje gustu toplu čokoladu. Baš tako i izgleda.
      ''Treba li to da bude toplo ili hladno?'' - toplo je, jer si grejala pavlaku kako bi u njoj istopila čokoladu.
      ''Ako se zagreva, da li ga treba ohladiti pre sjedinjenja sa umucenim delom?'' - ne treba, ostavi samo minut da se stiša, da ne bude ključala masa kada je ulivaš u šlag.
      ''A sada deo koji se muti - da li umutiti zasebno slag i pavlaku pa ih spojiti, ili se slag prah sipa u pavlaku, pa se tako muti?'' - svejedno je, dobija se isti rezultat. Ako ti je lakše, možeš da kupiš šlag u tetrapaku i da ga pomešaša sa pavlakom (jer su oba tečna), pa da ih zajedno umutiš mikserom. Ja sam tako radila, samo što nisam imala mikser, pa sam blago ''istukla'' varjačom i dobila penu. U tu penu sam sipala otopljenu čokoladu, koja je malo ublažila gustinu šlaga, ali to nije bitno. Samo lepo sve nežno promešaš i staviš u frižider i ono će se stegnuti i pretvoriti u mus.
      ''Na kraju, kada se mase sjedinjuju, da li se to mesa nekom varjacom, blago i pazljivo, ili mikserom, punom brzinom?'' - proizvoljno/po potrebi/u zavisnosti od imanja određenih pomagala. Mus i te penaste mase se uglavnom nikada ne mute mikserom odmah, već se kreće od manje ka većoj brzini, to je neko osnovno pravilo.
      ''Koliko dugo treba hladiti mus?'' - takođe je proizvoljno. Ako hoćeš da imaš tečniji preliv za neki favl ili voće, onda ga hladi kraće, ako želiš baš gusti, penasti mus, onda ga hladi duže. Ne mogu reći koliko je to kraće ili duže, jer to ovisi o jačinu frižidera i hlađenja, posude u koju si sipala, pozicije kraj hladnjaka, itd., dakle to su faktori na koje ne utičem. Ja inače pišem recepte sa fusnotom u kjoj uvek navodim da mere nikada ne moraju biti tačne u gram ili minut, jer sve ovisi o aparate koje imamo, vrstu brašna, čokoladu, gustinu i brend pavlake, jačinu rerne, itd. Takođe, to ne važi samo za moje recepte, već generalno za sve. :)
      Lep pozdrav, nadam se da sam ti pomogla. :) Iv

      Delete
    2. E puno hvala! Najveci problem mi je zapravo bio prvi deo, jer nisam kapirala da li pavlaka sme da se zagreva, da li se mozda istopljena cokolada uspe u umucenu pavlaku i slicno...

      Uglavnom, izvini sto sam ti oduzela malo vise vremena, ali mislim da ce pojasnjenja koristiti i drugim posetiocima koji odluce da ovaj recept sprovedu u delu :) A i kosmos te je vec nagradio za ovo dobro delo novom torbom :) Verujem da bi neko iskusniji u kuhinji i sa flajera znao sta treba da radi, ali ja sam skoro pa pocetnica kada je rec o poslasticama. Javljam ti kako je prosao poduhvat i jos jednom hvala :)

      Nastavi da budes ovako super!

      Delete
    3. Nema na čemu i drugi put! Uglavnom, pošto su početnica, onda ti je lakše da zagreješ pavlaku. Kada se čokolada obično topi, ona se topi na pari, moraš da imaš vatrostalne činije, da paziš, trte-mrte, a ovako sa pavlakom je mnogo lakše. Dakle, zagreješ pavlaku do recimo ključanja. Onda isključiš ringlu i šerpicu/džezvu sa pavlakom staviš sa strane. U nju dodaš što sitnije iseckanu čokoladu (i kakao u ovom slučaju) i dobro, ali lagano promešaš. Tako dobiješ finu masu, a da ti čokolada nije izgorela. :)

      Delete
  10. vec se,neznam koji put,vracam na ovaj post i zbog cistog odusevljenja jedino cega se mogu sjetiti da napisem je punchline iz onog vica: "jedite gladne oci!" :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, hvala Saša! :) Znam kako je to, ne moraš mi ništa pričati. :D

      Delete
  11. preletela sam samo ovaj post, izvini zbog toga...naprosto ne smem da čitam i gledam...preskočila sam večeru i mozak mi luduje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha, ma nemoj da mi se izvinjavaš, razumem te skrooooz! :) :*

      Delete