Kuhinje {detalji}

January 20, 2014

Kada bi mi neko dao mogućnost da projektujem samo jednu prostoriju do kraja života, definitivno bih odabrala kuhinju! Ironija je, dok sam radila projektovanje i opremanje stanova, najviše sam radila upravo kuhinje, ali nikada nisam uživala u tome. Sigurna sam da je tako bilo samo zbog dosadnih želja klijenata. Čak ni budžet nikada nije bio problem, jer iz iskustva znam da novac ne utiče na ideje. 

Bilo da je listanje omiljenog magazina u pitanju, ili skrolovanje preko dugih boardova na Pinterestu, najviše srca odlazi ovim magičnim prostorijama. I dalje tvrdim da je kujna srce doma i smatram da se u njoj uvek vidi najviše boja, čuje najviše graje, oseti najviše aroma i proba najviše ukusa.


Želje rastu i menjaju se sa ličnošću i potrebama. Ovde mislim na želje koje imate kada vas neko pita: ''Kako izgleda tvoja savršena kuhinja?''. Ne mogu da se setim kako je glasio moj odgovor na ovo pitanje pre 10-15 godina, ali sada skoro pa znam. Jer pre 10 godina nisam kuvala, nisam mesila, nisam pila čajeve, nisam ni kafu umela da skuvam. A danas... Pa, danas radije provodim sate u pravljenju prvog tarta, nego u bilo čemu drugom. Zbog toga mi danas treba veća radna površina, veći zamrzivač, veća rerna sa ventilatorom, više od dve ringle, dve sudopere, police od poda do plafona, kutak samo za čajeve i kafe, rashladna vitrina za vina, itd. 

I onda tako počnem da maštam, pa uđem u svoju kutiju šibica od kujne, pa gledam naokolo, razmišljam kako je lepa, sređena i čista, ali i dalje mala. Imam jedva prostora da zamesim testo za pizzu, sva sreća pa smo tata i ja sve isprojektovali tako da se rasklapa kao u japanskim stančićima. Ali fali mi čajna niša i još barem metar radne površine za sitnice koje svakodnevno koristim. 


Te sitnice, sudovi, začini i pomagala koji se koriste svakodnevno, ne bi stajali u visećem ili podnom elementu, kao ni na policama, već direktno na radnoj površini. Jer tu je nekoliko vrsta ulja, biber, ćasa sa solju, kašičice, omiljeni nož, daske za sečenje, bosiljak u saksiji i slično. Te stvari se koriste stalno i moraju biti pri ruci. Zbog toga, najbolje mesto za njih jeste kutak na radnoj površini.

Kada sam se useljavala u ovaj stan, sve je još uvek bilo novo. Čak su i svi kuhinjski elementi bili novi i kada sam ih kupovala, na spisku su bili samo oni koji bi mogli da stanu u moju malu kujnu. Zato sam odlučila da polovinu radne površine odvojim za predivni à la retro toster i isti takav električni čajnik. Vremenom sam shvatila da čajnik koristim neprestano, ali da recimo ulja i neke začine, kao i drvene daske za sečenje koristim znatno više nego toster. Zbog toga sam toster spustila u nišu ispod rerne, a njegovo mesto ustupila jednom ovakvom kutku. 


Za vas sam probrala meni najkreativnije i najlepše kutke za sitnice na radnim pločama i nadam se da će vam se svideti. Ako niste pratili blog ranije, možete pogledati i ovaj post: Kuhinje {police} – koji je jedan od najčitanijih postova na blogu. Sve fotografije su sa Pinteresta




Svideće vam se i ovo

38 komentara

  1. Inspirativno, sad jedva cekam da imam svoju kuhinju. P.S. Jedva cekam i taj 22. da kupim ELLE, sta li si nam spremila ovaj put ? Hmmm? ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, nadam se da te naše ELLE izdanje nije razočaralo? :)

      Delete
  2. One sa prozorom su mi najlepše...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se. Ne znam zašto no oduvijek sanjam o lijepom velikom prozoru iznad sudopera, sa zanimljivim pogledom u zeleni vrt. :)

      BTW pinterest je zlo! <3

      Delete
    2. I meni, naravno. :)

      Delete
  3. super fotke odlična inspiracija

    ReplyDelete
  4. Najlepša mi je ova sa uglastim prozorom :)

    ReplyDelete
  5. Joooooooooooj, baš si me našla. U novom stanu imam samo jedan problem i na ceo veliki, osunčani stan imam samo jednu zamerku - kuhinja je tako mala da sam ja juče sela i plakala ( zaista ) jer sam postala svesna da jednostavno nemam gde da stavim sve što imam i što tek planiram da imam, posebno što i ja imam puno nekih stvari koje želim da mi stoje na radnom delu - kog nema. :-X Samo stočić. Stvarno ne znam šta ću. A i nije nova, nije moja. Skroz miriše na druge ljude i na njihov život a baš to mrzim najviše.

    A od ovih sa slika i meni je najlepša ona sa prozorima. Mada su sve divne, i posebno ova plava. Ma puno mi je srce kad ih gledam :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veruj mi, ali znam kako je. Ali, već nakon nekog vremena, kada uneseš svoje sastojke i začine u kuhinju, ona će početi da liči i miriše na tebe, zavolećeš je i biće ti neverovatno da je neko tu pre tebe živeo. A do tada, neće proći mnogo vremena. ;)

      Delete
  6. Najviše volim gledati fotografije kuhinja. Obožavam ih... Satima listam i tražim..
    Imala sam priliku da osmišljavam svoju kuhinju pre 3 godine i tada sam bila baš srećna i zadovoljna, ali sada bih milion stvari promenila. Nadam se da ćeš jednom doći kod mene, pa ću ti pokazati. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isto tako! Meni ako neki magazin za uređenje stana nema kuhinje, onda ga momentalno bacam. :) Kuhinju je najteže urediti, jer se često koristi, ima puno drangulija, a mora biti prostrana, praktična i čista. :) I mi isto, taman da svratimo sa buvljaka. ;)

      Delete
  7. Već godinama razmišljam kako da u svojih dvadesetak kvadrata smestim jednu zaista funkcionalnu kuhinju. Sve se odužilo zato što odbijam da kupujem elemente u kojekakvim Formama već želim jednu custom made skandinavsku svetlu kuhinju. Skromno, nema šta. Sjajne inspiracije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno. A ček', zar takvu kuhinju ne želimo svi mi? :D

      Delete
  8. Simpaticno skroz. Oduvek sam najvise volela kuhinje gde sudopera stoji ispod prozora, ali to u mom stanu nije bilo moguce. Zelim ti da uskoro imas svoju kuhinju iz snova.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! :) Hehe, ili sudopera, ili šporet ispod prozora - definitivno!

      Delete
  9. Divno! Ja sam letos pravila kuhinju po meri, ali je prostor jako mali, slabo je osvetljena, plus je šporet morao da se smesti na radnu površinu, tako da mi nije tu sve kako želim. Još radim na detaljima, a dok završim verovatno ćemo trebati da se selimo u drugu kuću :D Tamo ću da tražim da bude velika, osvetljena, sva u belom, sa ugradnim elementima i sudoperom ispod prozora... Ipak mi je to omiljeni deo kuće :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vaaaauuu! :) Vidim da imamo slične ideje i želje, ahaha. :)

      Delete
  10. Ja iako imam kuhinju iz mojih snova ia dalje uživam da gledam kuhinje. Izabrala si tako lepe primere.
    Bravo Iv. Kako će tvoja buduća kuhinja biti maestralna!
    Mada je i ova sada bombonjera :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidi ova što se javlja. Hej La, tebi nije mesto ovde, ti imaš savršenu kuhinju! :D Bež'!

      Delete
  11. Divne kuhinje! Uživanje je kuhati u lijepoj kuhinji, opremljenoj po želji vlasnice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, da! :) Nema ničeg lepšeg, osim uživanja u tom skuvanom ručku u bašti uređenoj po želji vlasnice. ;)

      Delete
  12. Kada smo pre 5 godina projektovali našu minijaturnu vikendicu najviše muka mi je zadala kuhinja. Ukupna površina prostora za spavanje, kuhinju i kupatilo je 18 kvadrata, Mislim da sam napravila preko sto verzija dok nisam dala da se uradi projekat a ipak i tokom gradnje sam pomerila zid kupatila za 10 cm :-)
    Kuhinja je naravno zadavala najveće muke, em malena em sam htela da napravim raspored kakav kod kuće nisam mogla. Najveća muka u tome je što je sudoper morao biti ispod prozora! Uspela sam, sve sam spakovala lepo. Ostala mi je jedna velika želja neostvarena a to je viseći obruč na kome bi visili tiganji, šerpe.... Jednostavno nije moglo jer je trebalo pogoditi gredu tamo ispod krova.
    Da li ti to voliš? Da li taj detalj nije na listi tvojih želja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam tačno na šta mislite i da imam vikendicu, recimo neku kamenu kućicu - obavezno bih imala taj detalj! Tačno iznad ostrva, sa sve mesinganim tiganjima. <3

      Delete
  13. divne kuhinje, divne ideje! i sama volim nešto slično, a imam sjajnu priliku da mnogo toga i primenim, jer baš za vikend počinjemo da radimo na crtežima :) nadam se da neću zabrljati sa prohtevima i da neću nešto bitno zaboraviti

    prelep post kao i uvek :) zbog ovakvih stvari obožavam internet! i drago mi je da više pišeš u ovoj godini, zadovoljstvo je čitati te (i gledati slikice)
    pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Trudim se zasta, ali nekada me obaveze i umor sputavaju i onda shvatim da neki post počinjem da pišem na silu, a to nikako ne valjda. Da imam više slobodnog vremena, bilo bi i više ovakvih postova. :)

      Delete
  14. Moja se kuhinja ne bi baš mogla uvrstiti u kategoriju kutije šibica, ali ono što uistinu priželjkujem je oooooooooooogroman otok nasred kuhinje i odvojena blagovaona. Post je krasan i inspirativan i sigurno ću ga opet proučiti kad budem uređivala svoju kuhinju iz snova.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara! :) I ja bih volela da imam ostrvo i šank i dve česme i jaooo... Tako se nekada zamaštam, da pomislim da bi mi se kuća iz snova sastojala samo od kuhinje. :D

      Delete
  15. Moja kuhinja je minijaturna, a maštam o nekoj većoj, koja će biti povezana s trpezarijom ili možda odvojena od nje samo šankom. Međutim, pošto živim sama s mužem, ne nedostaje mi to toliko jer znam da bi najčešće bila prazna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ih, pa i ja sama živim sa mužem. :) Veruj mi, čim se ima kuhinja i šank, svaka zabava se seli baš tamo. Tako meni kada dođu gosti, svi se na kraju zguramo u kuhinju. :D

      Delete
  16. Tačno ne znam koja mi je lepša od koje!!!
    Inače, skoro sam počela da te pratim, malo je reci da sam oduševljena (pošto sam pre neko vece do kasno u noć čitala tvoje postove), zaista veoma inspirativno, jako lepo upakovano i skrooooooz u mom fazonu, počevši od pozitivne energije, šoljica, tufnica pogotovo, lepog uredjenja, čajeva...ih, mogla bih da nabrajam. Sve u svemu, svaka čast i samo napred, jer je pravo zadovoljstvo pogledati ovakav blog, a ponajviše kad stigne objava sa novim postom!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Sanja od srca! :) Hehe, trudiću se ove godine da pišem češće - obećavam. :)

      Delete
  17. joooj, ja sanjam o kuhinji s veeelikim prozorom.... vjerojatno zato što ga moja sadašnja nema :( I meni je to najvažnija prostorija u kući jer stvarno volim kuhati....

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja isto! I čak imam prozor, ali on gleda u svetlarnik i prljave golubove i nemam nikakvog svetla tokom dana. Prekukah za stanom sa mnogo svetla. :/

      Delete
  18. Kada smo se useljavali u naš stan, dragi i ja smo bukvalno sve sami smišljali, planirali, nabavljali i sređivali. Osećam da smo napravili divan topao ušuškan dom. Tako ga doživljavaju i dragi ljudi koji kod nas dolaze...onbožavam taj momenat kad neko ko je prvi put počinje da se opušta i oseća kao u svom prostoru :) Najviše ljubavi smo uložili upravo u kuhinju i verujem da se to i te kako oseća. Naravno obožavam je i uživam u njoj, ali mi je ubrzo postala premala za sve ono što bih volela. Maštam o ostrvcetu kao Lalinom :) Maštam o još mnogo mnogo toga do čega me je praksa domaćice dovela.
    Iskreno,iako mi je estetski divno, još uvek zazirem od suđa na otvorenom...zbog prašine u kombinaciji sa isparenjima od kuvanja. Aparati koji mi stoje na poličici nad radnom površinom se teeeeško održavaju i maste se mnogo i to je muka mukica :)
    Sad maštam o kući umesto stana i o bar duplo il troduplo većoj kuhinji kako bih zadovoljila svoje želje :)
    Ah da, divna mi je ideja o ulju i osnovnim začinima na radnoj površini, moraju naprosto biti pri ruci...al kod mene više mesta za to neeeema :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. O da, to si tako lepo rekla. To je tačno to, kako vremenom postajemo sve iskusniji, tako nam treba ovo, pa ono i tako dok ne popunimo sav slobodan prostor. Ja se uskro selim u veću kuhinju, ali već sada znam da će mi biti mala. :) Uglavnom, i ja volim taj osećaj, kada se neko kod mene kući oseća kao u svom domu. Pa podigne noge pod guzu a kauču, uvije se u ćebence i opusti uz čaj. :D

      Delete