Neka nova jutra

March 06, 2014

Budim se i prvo što osetim jeste odmor. Ne umor i ne bol u leđima, nego odmor. Ustajem iz kreveta i zatim opažam praznu sobu punu svetlosti. Zidovi su beli, ali planiramo da ih okrečimo u neku nežnu – pastelnu boju. Gledam zid uz koji će doći ona komoda koju planiram da sredim i Nanino ogledalo. Preko puta je veliki plakar, zauzima pola sobe. Za njega čuvam posebne ideje. Obuvam svoje roze papuče na siva srca koje i odlazim kroz hodnik. Boja: pastelno tirkizna.

Idući do kupatila prolazim kraj kuhinje. Tako je velika u odnosu na onu našu staru. Ima taj mali prozor i velika vrata. A vrata vode na magičan balkon. U uglu stoji stočić na kome ću malko kasnije piti prvu jutarnju kafu i jesti svež hleb premazan džemom od bresaka. Odmah do stočića je zid na koji će ići police koje pažljivo smišljam već neko vreme. Na njima zamišljam sezonske šolje i čajnike, a imaćemo i kafe-kutak. Još uvek nismo doneli naše stvari, za sada smo preselili samo par šolja i par kutija omiljenih čajeva. Čekam da nam stigne naš frižider i da uradimo nove elemente. Smešim se. Boja: crvena.

Odlazim do kupatila da se umijem. Posmatram taj mini spa raj koji sam uredila. Posmatram veš mašinu koju konačno imamo i korpu za veš. Korpa je bela, od trske i ukrašena je sivom tkaninom na bele cvetiće. Odmah do je ormarić koji je tata napravio. Sve je belo i sivo, detalji su zeleni i tirkizni. Sve miriše na čisto, na mirisne sapune i kupke. Imamo i veliku tuš-kabinu. Imamo i grejanje u kupatilu, pa nema više trčanja od kupatila do peći tokom zime, cvokotanja kroz hodnik i kikotanja kada mi Matija donosi ćebe da se uvijem ne bi li se ugrejala. Sada imamo spa halu! Male stvari. Boja: svetlo siva.

Nastavljam u dnevnu sobu koja je najveća prostorija u stanu. Ima veliki prozor i vrata koja vode na još jedan balkon. Tu su trosed i dve fotelje u kojim zamišljam zajedničko čitanje knjiga uveče. Pored su komoda, orman i vitrina koje je Nana tolike godine brižljivo mazila i pazila. Celo to društvo ostaje, planiram s njima jednu shabby žurku. Uključujem računar, pripremam se za posao. Gledam stočić za kojim radimo trenutno, ne znam da li ima ukupno 30 cm visine. Tu smo Matija i ja postavili naše računare, kablove, priključke i modeme - napravili smo cyber kutak u stilskoj sobi. Čekamo da nam stigne naš radni sto i radne fotelje. To će biti najteži zadatak preuređivanja ovog novog stana: srediti i ušuškati veliki radni kutak u dnevnu sobu. Radujem se, volim izazove. Boja: bela.

Imam nekoliko sati do jednog posla i za to vreme moram odraditi drugi posao. Vraćam se kroz hodnik kako bih popila onu kafu čija se voda odavno ugrejala u staroj Naninoj džezvi. Hodnik je dovoljno širok da u njega stane i čiviluk, cipelarnik i lepa stazica. Čiviluk je prvi projekat koji ću raditi ovih dana. Biće mi potrebno malo farbe, lepka i tapeta. Uzbuđena sam. Boja: svetlo siva i rezedo.

Držim kafu u novom pokalu boje roze (ponovo volim roze) i otvaram vrata od balkona. Gledam na njemu sve te kutije pune starog posuđa i razmišljam kako jedva čekam da ih se rešim kako bih mogla što pre započeti projekat: ''zelena oaza''. Već smo naručili bele limene stolice, a i stočić smo rezervisali. Videla sam predivne šarene jastuke za te stolice, ali i velike podne svećnjake, kao i sve moguće varijacije na temu vintage saksija. Vidim muškatle na ormariću, palmu u ćošku i kaktuse na stočiću. Veselim se kao malo dete. Boja: bela i zelena.

Sedam za sto u kujni i mažem džem na hleb, pijem kafu i čekam da mi se Matija pridruži. Smejuljimo se i radujemo, i dalje se navikavamo na ovaj naš novi stan. Navikavamo se da imamo mesta za kuhinjski sto i stolice, da imamo balkone i da Njanja već gospodari njima. Uz smeh i dobru energiju planiramo prenošenje naših stvari iz starog stana i boju koja će ići na onaj zid u dnevnoj sobi. Nedostajaće nam ono naše malo gnezdo, ali vreme je da se krene dalje, u nove pobede.


Neću vam se izvinjavati što nisam pisala mesec dana, jer imam jako dobre razloge. Dobila sam sjajan posao koji od mene zahteva puno radno vreme i dosta angažovanja, ali uživam u njemu i kolegama koje sam upoznala. Onda sam u međuvremenu dobila još jedan posao o kome ću ovde često pisati (i kladim se da će vam se mnogo dopasti), a uz to i nekoliko projekata koji su već uveliko čekali u redu. Kao da sva ta sreća nije bila dovoljna, te je izglasano da se konačno selimo u veći stan. I dalje smo na Vračaru, samo u ulici koju jako dobro poznajem i gde sam bežala često sa časova iz gimnazije koja je tu na ćošku. Kladim se da ću sada češće nego ikada sretati onog profesora hemije koji mi je četiri godine zadavao muke i noćne more (ove more i dalje traju)... 

Sve to u jednom mesecu napravilo je havariju u mom savršeno organizovanom sistemu. Potrebno je pohvatati sve konce i sve izvesti na najlakši i najbolji mogući način. Potrebno je ostati odmoran, energičan i pozitivan čitavog dana. I onda, kada me uhvati panika i kada mi srce brzo zakuca, glava zaboli i ruke se zatresu od ribanja i nošenja kutija - ja kažem: ''Hej, čekaj! Osmeh na lice! Jeste mnogo novih situacija i stvari, ali barem je sve lepo!''... Jer prošle godine nismo imali ni deo toga, jer prošle godine i one tamo je bilo mnogo ružnih događaja i bila sam mnogo tužna. Ne smem reći glasno, već ću biti skromna: ''Mislim da nas je možda krenulo ove godine''. Zajedno smo i to je najbitnije, prošli smo kroz toliko toga i vreme je da i mi pokupimo plodove našeg vrednog rada. 

Sve fotografije su sa Instagrama, jer su mi i dalje sve stvari po kutijama – ujedno i aparat. Jedva čekam da sve raspakujem i postavim na svoje mesto, isto što i jedva čekam da krenem sa fotografisanjem. To otkrivanje novih kadrova, uglova i izvora svetlosti je prevelika sreća i ne mogu da dočekam da uradim prvi post u ovom novom domu. 

Svideće vam se i ovo

66 komentara

  1. E pa srecno vam useljenje! Koje su to slatke muke :D
    Nevena

    ReplyDelete
  2. Kakvo to staro posudje imas za resiti ga se? :) Sredjujem bastu, dvoriste, vrt i imam ludu ideju da sadim u serpama i loncima, na tufnice, strafte, kvadrate, pa ako su tvoji "nevoljeni vise" takvi, a dajes ih po pristojnoj ceni, stajem u red :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma već je sve rezervisano, ja sam jedan dan delila preko FB-a, pa su se javile neke food blogerke. ;) Hehe, nije ništa toliko staro, sve i dalje ima upotrebnu vrednost i lepo je, samo ne znam šta ću više sa setova porcelanskih tanjira... :)

      Delete
    2. sa sto setova* :)

      Delete
  3. SRECNO! Sad predstoji najlepsi deo: uredjenje doma. Silne ideje, mastanja i farbanja... Prelepo. Drago mi je da ste i to docekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! Upravo tako, sada kreću slatke muke. :)

      Delete
  4. I mi jedva čekamo novi post jer smo i previše uživali u ovom. Hvala i sretno!

    ReplyDelete
  5. Srećno! Jedva čekam da vidim kako ćete osmisliti svoj novi kutak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! I ja jedva čekam da vidim šta ću sve još smisliti! :D

      Delete
  6. Ustati odmoran je dragocenost, baš kao i to što ste zajedno da uživate u svemu tome o čemu si pisala...Divne vesti. Slutim, biće ovde mnogo lepih stvari da se vidi uskoro...Sve najbolje i ubuduće..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Sandra! :* I mi se isto radujemo, svaki dan - nova sreća i nove male stvari. :)

      Delete
  7. Ja između ovih redaka čitam mir i zadovoljstvo. Zen :). Čestitam na njemu :).
    I iskorištavam priliku da pitam - što li je pobogu ona plava tekućina u boci? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha, mislim da je omeksivac :)

      Delete
    2. Ahahaha, pa da, omekšivač za veš. :)

      Delete
  8. Cestitam! Znam kakav je osjecaj kad iz malenog predjes u vece i nemas vise problema sa grijanjem, manjkom prostora, coskova na svakom koraku. I iskreno se nadam da se vise necu seliti, jer potreba da se stvari iz kutija smjeste "savrseno", kod mene je dovela do situacije da je par kutija stajalo (sramota me i reci) 2 godine. Ali kad sam pronasala savrsene police za biblioteku, djecije drustvene igre i uspomene, onda su i kutije nestale.
    Cestitam na novom poslu - krasno je kad se spoje zadovoljstvo sa radnim zadacima i zadovoljstvo sa kolegicama/kolegama.
    Uzivaj u novom poglavlju zivota.
    Sarajka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ali nema veze, nema tu stida! :) Iskreno, ja sam naš stari stan sređivala dve godine, a neke sam slike okačila tek nakon tri. Jednostavno je najbolje sačekati onaj pravi trenutak da naiđe, da se sve kockice poklope i onda je to to. Ovako, sve ostalo je na silu i nikada ne ispadne onako sjajno kako smo zamišljali. Ili, kako se već kaže: ''sve što je brzo, to je i kuso''. :) Hvala puno, ljub! :*

      Delete
  9. Srećan vam novi šareni kutak! Nestrpljivo čekamo shabby momente. :)

    ReplyDelete
  10. Gde si kupila pokal? I za koliko? Bas dugo trazim takav. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobila sam na poklon za useljenje. :)

      Delete
  11. Lupa mi srce!!! Kako si divno opisala sve, a kad sam naišla na reč BALKON, mal ne padoh u nesvest.
    Svašta, k'o da sam se ja preselila.
    Mnogo mi je drago. Jedva čekam fotke stana i naročito BALKONA!

    StaŠa

    ReplyDelete
    Replies
    1. I jaaaaa!!! Jao, ja ti ne mogu opisati svoju sreću, pa znaš koliko mogućnosti! Pa tako ležim noću u krevetu i ne mogu da spavam od uzbuđenja, pa sve mislim: ''Jao, pa mi ćemo moći da doručkujemo na balkonu, imaću gde da prostrem veš, imaću prostora za sve biljke i baštovanski kutak''... Ma. Ono kada si toliko srećan, a onda prođeš tom svojom ulicom i vidiš toliko velikih terasa koje su ljudi zastaklili kako bi imali još koji kv.metar ostave... :)

      Delete
  12. Divno, cestitke! :)

    Pisi o tom posudju kejeg bi da se resis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :) Sve je već razdeljeno, samo čeka svoje vlasnike da ih pokupe.

      Delete
  13. ako sam dobro ukapirala, preselili ste se u stan tvoje bake, one o kojoj si pisala na blogu (bio je jedan lep post o baki, valjda je to bila ta)?
    enivej, ja se bas radujem zbog vas. i mace (macke rulaju).
    ok, kuhinja manje-vise, znamo svi koliko volis da kuvas. meni je najdraze sto imate balkon (komada dva!). vec sam jednom prokomentarisala da je bedak sto nemate (tj. niste imali, hehe) terasu da mozes da slazes cvece k'o covek.
    sad jedva cekam lepse vreme da opet gledamo slike tvojih biljcica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, to je ta. :) O da, samo opazi par komentara iznad i sve će ti biti jasno. jedva čekam! :D

      Delete
  14. Cestitam na novom domu , poslu i uspehu. Radujem se novim postovima o vasem novom gnezdu. :-)

    ReplyDelete
  15. Eto, tu smo. Ne možemo da se odlučimo šta ćemo pre... Ono plavo je sok od štrumfova. :D

    ReplyDelete
  16. Cestitke...Samo nek je veselo.. I jedva, jedva cekam nove postove...:)

    ReplyDelete
  17. Divno Iv! Čestitam na useljenju i jedva čekam da vidim sličice novouređenog doma, fabrike maštarija i sreće! xoxo

    ReplyDelete
  18. Živa nisam da sačekam kuhinju to me najviše zanima :-) Srećno, uživancirajte se:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala vam Vesna! :* Kuhinja se neće mnogo menjati, jer u njoj već postoji par elemenata i pločice - sve je novo, ali i nije toliko šareno koliko bih ja volela. Tako da moram ponovo da se prilagođavam, ali barem je čisto i rađeno sa puno ljubavi. Naravno, srediću ja to već nekako - da liči na mene. ;)

      Delete
  19. Sa srecom tebi i Matiji u novom kutku! DjB :)

    ReplyDelete
  20. http://www.youtube.com/watch?v=y6Sxv-sUYtM :)

    ReplyDelete
  21. Savrseno si sve opisala Iv, savrseno!
    Sad kada sam bila i sve videla i ja ne mogu da docekam da krenu da se desavaju stvari!

    Mnogo sam srecna zbog vas, zasluzili ste! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam i počele su čim si otišla ahaha. :) Jedva čekam četvrtak! :D

      Delete
  22. Pa ovo je bas diiiiivnooooo...Zelim vam mnogo zvezdica,srculenaca,leptirica,sunasaca,kolacica....LJUBAVI u novom domu!
    Sanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, hvala Sanja, divne želje! :)

      Delete
  23. Sve neke lijepe novosti! Neka je sa srećom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Fikreta, stvarno jesu, ali ne smem da pričam da ne baksuziram... :)

      Delete
  24. Raznjez totalni.... sretan vam novi pocetak u divnom prostoru kojem ces ti dati svoj unique touch.... jedva cekam naredne postove! Uzivajte!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Žana. :) I ja jedva čekam, heheh.

      Delete
  25. Divne vesti... čestitam! I ja se selim u veći stan do kraja meseca i potpuno razumem nespavanje zbog ideja koje samo naviru, zbog maštanja o jutarnjoj kafi na mom veelikom balkonu, zbog neodlučnosti oko izbora materjala za kuhinju... Jedva čekam nove postove i projekte... Srećno nam bilo u novim domovima :) Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Srećno Tanja, ahaha, ima li šta zamornije, ali i lepše? :)

      Delete
  26. Hej, hej, novosti! Divno! Znam kolika je to frka i ludilo, ali se sve skroz isplati na kraju, to već i sama znaš :)

    Sve najbolje u novom kutku, puno lepih priča želim :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala M., jedva čekam sve, iako znam da će biti naporno, ali lepo je! :*

      Delete
  27. baš lijepo i čestitam vam :)

    i mi selimo u veći stan. sad ćemo se pogubiti u silnim kvadratima.
    pošto sam čini mi se skoro pa duplo starija od tebe više osjećam umor, nego entuzijazam :)


    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, čestitam i ja tebi, videla sam kod tebe sve. ;) A što se godina tiče, ne znam koliko imaš. - ali ako si duplo starija od mene, onda imaš tačno 56. A ne bih rekla da je tako, jer sam videla neke slike i sve te boje u stanu, tako da... ;) Uglavnom, tu je i sreća, krije se ispod umora.

      Delete
  28. uh, prenijelo je mene onda nešto što se tiče godina, nešto sam ja pomiješala. ja imam 43 i po :)
    al eto opet si znatno mlađa.

    uživaj u uređenju. ti si vrijedna i kreativna, biće to super dugoročni projekat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, ma sve je to isto. :) Ja se samo činim tako mlađom jer pišem o veselim stvarima, pa ljudi misle da imam 18. :) Ahahah, ali nema veze, bitan je duh. Hvala! :)

      Delete
  29. Ah kako ja tebe volim! Uzivam u citanju tvojih postova!
    Cestitam! Sve najbolje!

    ReplyDelete
  30. jedva čekam iduće postove!! Sretno sa selidbom :)

    ReplyDelete
  31. Po cetvrti-peti put citam tekst i gledam slike :D drago mi je zbog vas kao da se znamo ovako ili kao da se sve to meni desava! Puno srece u novom stanu vam zelim <3

    ReplyDelete