Sklupčani u decembru

December 23, 2016


Pa vi niste svesni koliko dugo želim da napišem ovaj post. 

Prošle godine smo prvi put praznično dekorisali naš dom, ali kako sam pravila pauzu sa pisanjem bloga, nisam imala gde da utefterim tu sreću. 

Nije da nikada nismo imali jelku, naprotiv, nego samo duuugo nismo imali veliku jelku. I rekla sam Matiji da neću nikakve poklone za Novu godinu, već hoću veliku jelku. I divne, staklene ukrase i girlande i puno lampica. 


Jedne godine, u prošlom stanu, odumrli smo od decembarske histerije i posla i nismo stigli da okitimo kuću u decembru, pa sam je ukrašavala prvog januara ujutru. Ne mogu da vam opišem tu traumu. 

Nije do trenda ili hajpa, nije do lajkova na mrežama, nije ni do običaja, već je do te same atmosfere koju praznici dovlače sa sobom i nema šanse da joj se opirete. 


A ta atmosfera je ponekad takva, da se zaista trudim da ne prsnem. 

Da ne budem jedna od onih žena koje besomučno jure po rasprodajama i grabe sve pred sobom samo zato što krpe imaju etiketu 70% na sebi. 
Niti planiram da sa Matijom uplatim neku fancy proslavu u hotelu sa pet zvezdica, pa da onda ostatak plate sprcam na šljokenzi haljinu. 
Nisam ni u fazonu da pakujem prazne kutije samo kako bi mi nešto stajalo ispod jelke za dobru fotku na Instagramu. 
A da se razumemo, i da stoji nešto pod jelkom, ne bi dugo izdržalo - jer Njanja i Vini, dabome. 
Niti sam osoba koja mora da isprati baš svaki hajp oko novogodišnjih praznika, mada puštam Bubléa na repeat bez problema. 


Samo jednostavno volim decembar. 

Božić slavim zbog mojih, inače ako mene pitate, to je samo još jedan dan u godini kada se ne mora na posao, woohoo i kada se okupljamo kod mojih roditelja na ručku, smejemo se dogodovštinama koje mama i tata prepričavaju iz našeg detinjstva. 

Zbog toga mi je januar u redu, pomalo dosadan i dugačak, ali nije loš.
Al' zato decembar... 


Decembar projuri i obavezno nekog ošamari usput. 

Ja se i dalje držim na nogama, u gardu sam, mislim da je do dobre organizacije, ali da budem iskrena i do nula socijalnog života. 
Kada me neko zove na kafu, ja samo kažem: ''Vidimo se u januaru!''.

Nije lako, ali tako mora. Neću vas lagati - decembar je lud AF, ali to pokreće bolje od litra jake kafe. On je moj najproduktivniji mesec.


Ali ja sam najsrećnija kada sat otkuca 16.00 i kada mogu da krenem kući sa posla. 

Često ustajem i pre 6, da vam ne pričam koliko je mrak odvratan ujutru i koliko demorališe. Ali ono, ustajanje, sneni pogled na ovu trojicu što i dalje spavaju kao bebe još koji sat, umivanje, kuvanje kafe, vezivanje kose u nonšalantnu ćubu nasred glave, umotavanje u sto slojeva i pravac posao. 

Kada se vraćam kući, obično putujem 12-icom sa Brda na Vračar. Volim kada dođe ona matora što ima kao kožna sedišta, pa se ušukam na njih i obavezno zadremam. Nisam jedina... Ponekad se trgnem tamo oko Savske, pa vidim sav taj tihi narod kako drmusa glavama u ritmu tramvajske muzike za ples, dok im se zamor i seta ocrtavaju na licu... 

Kada mi dođe ona nova 12-ica, samo uđem i psujem u sebi koliko su gadna sedišta i kako bih radije narednih 45 minuta stajala i dremala, nego sedela.

Danas sam skontala da će moj strah prema saobraćaju i vožnji automobila, pobediti moja mržnja prema GSP-u.

Ali onda uđem u svoj dom i sve ponovo ima smisao.


Njanja, Vini i Matija koji me dočekuju na pragu našeg toplog stana. 
Osmehujem se i nekad naglas, nekada u sebi - kažem: ''Joj što sam srećna što sam došla našoj kućici!''.

Oblačim mekanu pidžamu i džemper, navlačim fluffy papuče i ostavljam sav haos za sobom u hodniku zgrade. 

Palim lampice po celom stanu, dok se smejemo i prepričavamo priče od tog dana na poslu. Kuvam drugu kafu, jer u decembru radim dve smene (znate ono, projekti i nakon regularnog posla - zvuči poznato?), puštamo našu plejlistu i konačno se opuštam.


Verujem da ste do sada stekli prilično dobar utisak o tome koliko volim naš dom. 
Nadam se da vam je sada jasno i da me nećete kuditi kada kažem da bih radije vikendom ostajala ovde sklupčana sa mojom mini porodicom, nego išla po ledenom Beogradu i bančila po nekim zagušljivim lokalima? 

A i pravo da vam kažem, kada već zovete na kafu, bolje da svratite do mene, jer pravim bolju od većine kafića po gradu, haha. 


A našu oazu mira posebno volim ovog decembra. 
Jer sam je delimično okitila još krajem novembra (zbog fotkanja i snimanja), tako da uživam u dekorisanju i ponekom upgradeu već dobrih par nedelja. 

Pravilo za ovu godinu je bilo: srebrno, belo, lampice i minimalno. 


Tako da je jelka centar svega, ukrašena sa dva reda žutih, toplih svetiljki i pregršt staklenih ukrasa koji idu od transparentne do bele i srebrne boje. 

Lampice smo okačili i u spavaću sobu (neverovatno uspavljuje - znam, za nevericu, posebno kada posmislite na onaj rejv mod koji imaju), kao i u kuhinju. Male, žičane jelke su ove godine zamenile girlande koje inače kačim, a umesto ukrasa koji vise sa lustera i prozora, odabrala sam dekoraciju svećama i fenjerima.


Od cveća sam odabrala eukaliptus, sveže rezan i sušeni, kao i ileks bez koga iskreno ne mogu da zamislim novogodišnje praznike. U vazne sa njima sam dodala farbane grane breze i srebrnu dekoraciju koja podseća na grane.

Čak sam ove godine po prvi put kupila i Božićnu zvezdu, ali stoji ispred vrata u hodniku. Lepa je, valjda je neće ukrasti, jer su mi ukrali neko drago cveće i saksije prošli vikend - ološ.


Prozore sam oslikala kao i prošle godine (samo s drugom temom), a koristila sam tečnu kredu marke UNI koju sam kupila u knjižari. Ukoliko ne možete da je nađete kod vas po knjižarama, probajte na papirnisvet.com.

Inače, ko nema Instagram, samo mali update - pre nekog vremena, pravila sam spontani tutorijal na Insta Pričama o crtanju sa tim markerom. Taj video serijal je bio toliko popularan, da mi se i danas, nakon dve nedelje - i dalje javljaju divne osobe koje su primenile tu ''tehniku'' i kod sebe u domu. Stiglo mi je preko 50 fotografija stanova i predivnih, kreativnih crteža po staklu. Žao mi je što Insta Priče traju samo 24h, ali to me je nateralo da se ozbiljno pozabavim planiranjem aktivacije YouTube kanala. Prošlonedeljni post sa videom je tu moju misao samo podvukao. Tako da, hvala vam na javljanju i gledanju! 


U spavaćoj sobi smo dodali ove lampice, kao što rekoh i one su dale posebnu draž onom ritualu sklupčavanja uz knjigu, Instagram prelistavanju i uspavljivanju. 

Mada i dalje mislim da je udobnosti najviše doprineo Kloopko
Kada mi se Irena prvi put javila ovde na blogu, bila sam oduševljena kada sam shvatila da ona stoji iza brenda Kloopko jastuka. 

Jer ja sam mislila da će proći još mnogo vremena pre nego što nešto takvo stigne kod nas (kao i sa većinom skandi dekora). 


Matija ih zove mozak, mada su meni i dalje savršena asocijacija na klupko vune. Mekani su, ali čvrsti, prave se od različitih materijala: pamuka, viskoze i poliestera, a punjeni su koflinom. Irena, zajedno sa svojom bakom, čini Kloopko tim i baš ove praznične sezone - izbacile su novitet, plišani Kloopko jastuk! Zašto to nisam saznala ranije gaddemet?! Zamislite samo plišani, tamno-crveni Kloopko u kombinaciji sa npr. belim, štrikanim ćebencetom... 


Ja sam naravno bila apsolutno predvidljiva, pa sam odabrala beli, tirkizni i svetlo roze Kloopko. I ne znam koji mi je draži i koji više premeštam iz spavaće u dnevnu i obrnuto, haha... 

A što je najbolje od svega, Njanja i Vini ih ne diraju, jer oni su dobili svoje jastuke od Kaće Gaj Isakov.


Kloopko je divan novogodišnji poklon ili poklon za bebce, klince i klinceze - tako da toplo i sklupčano preporučujem!

A ukoliko ste neodlučni kao ja, prvo čekirajte ove vesele Kloopko galerije: 



Ja se raspisala, a već je jedan ujutru, dajte da privodim kraju...

Želela bih samo još da vam kažem da zaista nije bitno da slepo pratite trendove kada dekorišete svoj dom, kao i dok želite da uživate u decembru i praznicima. Bitno je da ste vi srećni, da vam je dom topao (ne ono kao na termometru) i da odiše smirenom i sigurnom atmosferom. 

Mene usrećuju ove stvari koje vidite na fotografijama, mali kućni rituali, sklupčavanja i ušuškavanja, dobra plejlista, maženje sa Njanjom i Vinijem, hipnotišuća igra lampiona i cimet u kafi... 

Svako ima svoje nešto i bitno je da ne odustajete od toga, čak i kada pomislite da je detinjasto, besmisleno ili nebitno. Jer kakav bi to život bio da ne radimo detinjaste, besmislene i nebitne stvari barem ponekad? 

P.S. Ne morate da kačite na mreže kako ste pomogli nekome ove zime doniranjem viška stvari ili hrane od gozbi, samo to uradite - jer važi se čak i kada za to niko ne zna osim vas. Važi se i važno je, posebno njima



To su neka moja razmišljanja pred sneg, a vama želim lep vikend, pa se čitamo sledeće nedelje. 




Ovaj post urađen je u saradnji sa brendom Kloopko.


Svideće vam se i ovo

40 komentara

  1. Hej, znam to ulaziš u kuću skrhan od posla i GSPa i onda nastaje tišina, mir i nadolazeća radist. Tišina i ako rati TV, svira radio a deca u večnoj raspravi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zar ne, Vesna? Neki spokoj čak iako se Njanja i Vini jure po kući i ruše jelku... :D

      Delete
  2. Divno Iv! Jelka je prelepa, a tim crtanjem po prozoru sam odusevljena. Na zalost nemam instagram pa nisam ispratila tutorijal.
    Srecni praznici i veselo ususkavanje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Tanja, takođe! Biće možda neki FB video ili čak sve komplet na ćubu. :)

      Delete
  3. Da ne dužim... Je l' primate podstanare? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aahahaha, samo ukoliko umeju da zaviju sarmu. :D

      Delete
    2. Naravno! I to sa dimljenom butkicom i renom :)
      Donećemo i medenjake i vanilice!

      Delete
  4. Draga,sve ti je "ivmagicno" kao i ivrk (dada po tebi sam smislila taj izraz za posebnu toplinu i magiju). Ovaj decembar nama bas nije prijatelj jer smo porodicno bas sve vreme bolesni,posebno malisa. Ali to nas je makar otrglo od poslova i spakovalo sve zajedno u kucicu. Mazili smo se i grlili vise nego do sad. A jelka,xekamo vikend pa da je kitimo. Kada smo dobili dete,tata je ponesen emocijama kupio bas bas veliku. A sada imamo dodatni par ruku da pomogne u kicenju (da rusi,razbija,vuce,ups...ma da pomaze ;))
    Jastucixi ri klupkavi su mi bas hit. Nabasala sam na njih i mislila se da l da ih kupim ali nisam bila sigurna da li su i prakticni koliko su primamnjivi.
    Zao mi je sto ne ispratih na Ig tutorijal (bili smo u.lufom ritmu inhalacija/sirupi/lekovi/masaze).
    I na kraju-jako sam srecna zbog ideje o you tube kanalu,uzivacu!!!
    I na samom kraju-zelim ti tople,shushkave,mirisne,ljubavi pune praznike
    Marija Stepanovic Dinic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Maki, šaljem ljubav i zagrljaje da brzo ozdravite! ♡
      Ali to ''ivmagično'', pa haaaaos!!! :D
      I da, praktični su! Vrlo lako se oblikuju i mekani su! :)

      Delete
  5. Sve je kao iz bajke,jednostavno predivno.Da li mozes da mi kazes gde moze da se nabavi ovaj predivni beli fenjer iz posta?🎄🎄🎄

    ReplyDelete
  6. Predivno je. Mogu samo da kažem da je ovo pravi, pravcijati dom, sa velikim D. Topao i baš nekako ušuškano intiman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ej draga, hvala, volEmo da ne mrdamo iz njega! ♡

      Delete
  7. Jao pa kako je sve divno :D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cmokaaa! ♡ A znam da ti je posebno divno zbog ova dva gospodina! :*

      Delete

  8. Predivnooooo! Sve! A posebno mi se svida fotelja..takvu trazim..moda druge boje...pa ako mi mozes pomoci..gdje si je nasla? Sve dobro za blagdane!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, takođeeee! :) Fotelja je Home Center!

      Delete
  9. Predah uz kafu i "Mali Iv"

    Divna vam je oaza! Nisam neko ko je ranije čitao blogove, da ne kažem da nisam čitala uopšte, ali ti i Kaća Gaj ste me totalno navukle! I evo me sad sva lepljiva od kandiranih narandži i limuna u čokoladi (sa kojima se uz sav posao zezam već 5-6 dana, jer kuma stiže a to joj je omiljeno) pravim predah uz kafu da se obavezno pročita novi post! A upravo je sad pao i moj prvi komentar na neki blog!
    Hvala za svu inspiraciju i pozitivne vibracije koje širiš kroz svoje tekstove! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeee, a sad znaš kako je meni poslednjih 10 godina. Dan počinjem uz neki blog, al' nedelje volim najviše, jer onda pregledam i po nekoliko omiljenih! ♡ Hvala Nina!

      Delete
  10. Dok moja dva dečaka dremaju ugrabih malo vremena da uživam u tvojim rečima.. Sve je tako toplo i ušuškano, zbog čega mi još više nedostaješ...i tvoja kafa... 😊
    Ljubimo te mi, pospani, iz našeg okićenog, toplog doma...

    ReplyDelete
    Replies
    1. P.S.lepa ti šolja... Gde si je kupila? 😜 (da, vratila sam se opet na blog da gledam slike 😸)

      Delete
    2. Aaaaa, jesi videla što su nam dobre šolje! ;) ♡ I vi nama, jedva čekam da Đuđi malo poraste pa da mi dođeš ovde, a do tada se družimo kod vas! :*

      Delete
    3. Pa dođite, bre. ❤

      Delete
  11. Hello :) odavno te pratim na instagramu,uvek zastanem kod tvojih slicica,posebne su,ali u moru ljudi koje pratim,iskrena da budem i zaboravim gde sam sta i videla.Sada se nameracim da pogledam tvoj blog..hm..sada,s obzirom da je 02:08 a ja sam pocela postove da citamo oko 00:15 i toliko mi zadrze paznju. Tvoji postovi su divni,a slike prosto izmame osmeh,odusevljenje i pozitivnu energiju. Svaka cast,bravo i hvala ti!;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao Tanja, hvala ti! ♡ Nemo' mnogo dugo da ostaješ budna, kako ćeš posle da ustaneš? :P

      Delete
  12. Koliko divote ovdje na blogu. Sve je puno duše. Srećni praznici i sve najbolje!

    ReplyDelete
  13. U pravu si, decembar je poseban.
    Ja sam tada pravi potrošač, što se ostatkom godine trudim da ne budem - pokloni, ukrasi, sve mi je potrebno i sve je prelepo i sve želim da imam.
    Ali to me čini srećnom i u tome uživam.
    Nema ništa lepše nego kad je dom omiljeno mesto na svetu.
    Kada ne postoji provod i izlazak koji može da se meri sa ušuškanošću, mirom i srećom koji kod kuće pronalaziš. To valjda znači da si baš tu gde treba da budeš. To znači da si spokojan i srećan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jasmina, sve si rekla kako i ja osećam! ♡

      Delete
  14. Divno, toplo, ususkano. Ma savrseno! Mogu li da znam gde je nabavljen klub stocic?

    ReplyDelete
  15. Draga Iv, prvo sve pohvale za blog :) inače, volimo iste boje :D
    mala info za sve crtace prozora :) ja sam počela da crtam tečnom kredom koju sam imala ranije pa sam je potrošila na pola crtanja, a nisam mogla nigde naći drugu :(
    tako da sam nasla altervativu, pastu za prozore, koja se pokazala skroz ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, hvalaaaa ti na sugestiji, da znam šta da preporučim ukoliko meni nestane ili me pitaju! ♡

      Delete
  16. Draga Iv i mene si očarala koliko si nam topline prenijela, baš ušuškano za prosinac. Ali ovi borići su vrh. Suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Suzana! ♡ Borići su izgleda hit! :D

      Delete