Flowers in the window

March 24, 2013

Proleće je zvanično počelo pre neki dan i to je to što se mene tiče. Napolju može da bude minus, da pada sneg, grad, kiša skakavaca - ali ja sam uključila spring mode i evo nas.

Uveliko planiram baštu za prozor, pa sam danas već išla u detaljan obilazak Kalenića, da vidim jesu li se pojavili moji ljudi sa cvećem i začinima. Tu su, samo što nisu. Znam da ove niske temperature plaše nežne latice, ali kad pregrmimo ovaj sneg u ponedeljak, verujem da će pijaca procvetati. 

Uradila sam skicu kako bi sve trebalo da izgleda, saksije su spremne i jedina stvar oko koje se premišljam jeste pravljenje dodatnog produžetka na simsu, kako bih dobila na prostoru. Ali, o tome neki drugi put, jer danas hoću da uživamo u ovim fotografijama koje sam pažljivo probrala.


Bilo da je cveće sa divlje livade, ili sa pijace, i pak cvećare - sve se računa. Računa se i ono na tananoj haljini, u kosi, na reveru, u korpi na biciklu. A volimo i cveće na omiljenim šoljicama, vaznama, bokalima za limunadu, prostirkama ili ostalim cutensilsima.

To je cveće, koje ukrašava naš svakodnevni život bojama. Ali tu su i začini na terasi, u vrtu, na polici, u prozoru. Ma, da li je uopšte potrebno da pominjem kako oni ne samo da vividnim nijansama zelene učine svaki prostor živim, već svojim mirisom i ukusom uspevaju da svako jelo podignu na neki mnogo viši nivo? 

Kaktusi nisu jestivi (khm), nemaju opojne mirise kao ruže, ali i oni mogu da cvetaju i budu divni i moćni. Ja ih posebno volim, jer ne zahtevaju mnogo pažnje osim dovoljno svetlosti, a mogu da rastu i po nekoliko metara u visinu. O da, i to ne samo oni u dolini kanjona, već i oni na mini terasama. 

Da biste imali ovako lepe kutke, potrebno je samo da svojoj zelenoj oazi obezbedite određenu količinu sunca, vode i ljubavi - i imaćete najzelenije društvance u komšiluku. A da ne počinjemo sad o tome koliko je samo prostora ostavljeno za smišljanje, dizajniranje, pravljenje, oslikavanje i ukrašavanje saksija, staklenih bočica, kutija, ograda i korpa za čuvanje tih mirisnih mini bašta.

P.S. Travis - Flowers In The Window {da upotpunimo priču} ♫ ✿ 





















Svideće vam se i ovo

36 komentara

  1. Hehehehe :))) da, da. to je to :)

    ReplyDelete
  2. hvala ti na proleću...i ja sam rešila da je proleće tu uprkos svim snežno/kišnim pošastima :)
    Ja na žalost nemam sreće sa biljkama...stam mi nema dovoljno svetlosti a terasa ima previše sunca. Rezultat: sprženo cveće na terasi a bledunjavo i poluživo bilje u stanu :(
    Ali lepo je gledati tvoje slike :)
    Imam jedno drvo života koje sam mnogo želela i bdim nad njim predano i nekako je još uvek živo....samo da pretekne dok ne uspem da dobijem tog psa, onda će sve biti lakše ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. moja najdraža biljka bio je bonsai koji je dve godine uživao, cvetao tokom cele godine. Imali smo jesenju, zimsku i letnju poziciju u kući za njega...tako se selio od kuhinje, trpezarije do moje sobe...kad sam se preselila sa dragim u stan ostao je kod mojih dok se ne smestim i ne nađem mu mestu i on je uginuo :( Ja sam ga kao luda neka još skoro godinu držala, zalivala uverena da će vaskrsnuti :/ Al, jasno je da se to nije desilo

      Delete
    2. Hm, možda me nateraš da napišem post o tome kako lako gajiti biljke. Evo da te ohrabrim: do pre 4 godine, svaka, ali SVAKA biljka mi je uginula, pa čak i oni mini kaktusi. A onda sam shvatila da sam ili preterivala sa pažnjom (čitaj: zalivanje, čačkanje, cepkanje, sunčanje) ili sam potpuno zaboravljala na jadnu biljku. Na kraju sam odustala, eto, do 2009. kad sam rešila da sebi i biljčicama dam drugu šansu. :)

      Delete
  3. I ja kao Misić, nemam bas srece za biljcicama. Jedino moja zamija divljakusa, izgleda predivno.
    Fotke su toliko lepe da mi dodje da dvoristance iz planiranog, minimalistickog fazona, prebacim u cvetni:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. A zašto da ne? Samo zamisli koliko bi te to cveće i bilje inspirisalo u kuvanju? I tokom proleća i leta bi imala pedivan ambijent za fotkanje! ;)

      Delete
  4. Haha, nasmijala sam se zato što je i meni došlo proljeće bezobzira na prognozu! Kad odlučim, nema veze kako to izgleda vani, u mojoj glavi sve izgleda bolje!

    ReplyDelete
  5. :) :)
    Ni ja ne mogu da docekam da bude barem 10 stepeni nocu, da mogu da iznesem cvece na lodju-balkon, i usput je lepo uredim. No, drzimo se u stanu, na prozoru, za sada... okrenuti ka jugu, pa smo rasli malo i preko zime :)
    No ubedljivo najlepse mi je kada se cvece nabere sa neke livade ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toliko sam se rastužila kada sam danas videla ovaj sneg.. Ajde kiša nekako i vetar, ali sneg! Pa ništa mi neće uspeti uz ovako nisu temperaturu! :/

      Delete
  6. Ovo je sve prelepo...hvala za ideje..A jedva čekam da bacim pogled na tvoju prozorsku baštu..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala! Biće, biće, uskoro! ;)

      Delete
  7. Obožavam cveće! Boje,mirisi... Prelepo... Divan post! Kad stavljaš slike poželim da apsolutno sve sa slika imam! Onaj cajnik i šoljica sa cvetnim dezenom su divni! Stvarno divan prolećni post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Još samo da nam proleće konačno dođe, eeeeeh! :)

      Delete
  8. Taman od sledeće plate veliki pohod na Kalenić!

    ReplyDelete
  9. Ja sam uspela da ubijem sva tri kaktusa, tj. uginuli su od tuge za mesec dana koliko nisam bila tu :(
    Trenutno radim na ekspres ozelenjavanju i uvodjenju proleca u sobu, ove tvoje slicice su prava inspiracija :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, tek će da bude materijala, samo da nam ogrije, pa krećem u lov na zeleniš. :)

      Delete
  10. Oh koliko inspirativnih slika. Ja sam vec neke zasadila :)
    Obozavam cvece. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, dakle, biće foto materijala samo tako? :)

      Delete
  11. Divne, ma predivne slike! <3

    ReplyDelete
  12. Woow ove fotke su me odmah podigle,cvijeće i ja se volimo:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam, sve znam. I zavidim ti na bašti i svemu prelepom što imaš! ;)

      Delete
  13. Baš sam planirala da reorganizujem biljke, da nešto dodam i baš ću dokupiti, kada budem dolazila u Beograd. Naravno, u mojoj verziji- manje cveća, više belog i zelenog i to je to. Ali zato voolim buket da dobijem. Volim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, onda će ti se dopasti moja baštica za ovu godinu! ;)

      Delete
  14. Uf, koliko inspiracije. Sadila sam neke biljčice pre neki dan i baš sam mislila na tebe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo, hoćemo li videti sličice? :)

      Delete
  15. Meni moze po jedan od svakog :)

    ReplyDelete
  16. Sljedeći tjedan selim u novi stan, a znate kako je s tim preseljenjima, svako je neki novi početak. Dnevni boravak ima ogrooooman prozor i puno svjetla pa sam akrilnim bojama pobojama dvije staklene tegle od džema i jedva čekam namjestiti ih kraj prozora i aranžirati cvijeće u njih!! Šaljem slikice čim bude! :*

    ReplyDelete