Matilda So Chic

March 08, 2013

Beše to jedan od onih dana kada pomislite: ''Oh, dan mi počinje zubarom, to je isto kao da sam ustala na levu nogu'', ali nekako se na kraju sve završi lepo i srećno. A bilo je i nešto hladno, duvao je vetar i definitivno nije bilo za šetnju, ali sam se ipak naterala na brži tempo i hvatanje daška svežeg vazduha.

Vraćajući se kući na potezu od centra do Vračara, sasvim slučajno reših da prođem kroz tržni centar kod Vuka, kuda nisam prošla još od gimnazijalskih dana. I tako, idem ja, kad ono - neki izlog, šljašti, vuče, zove, peva! 

Da vas upoznam sa šik Matildom! Ona je dama, moderna je, ali ceni nasleđe svoje bake. Romantična je, voli boje, voli vedrinu i voli proleće. Matilda ima pudlu. Matilda pije kafu ujutru, a čaj u pet. Ona nosi šik kecelje u kuhinji i svoje čarolije poslužuje na velikim, cvetnim poslužavnicima koji se slažu sa čajnim setom. Ona je doterana, nakarminisana, namirisana i ima svetlucave drage kamenčiće u kosi. Ona se umiva prirodnim, najmirisnijim sapunima. Matilda spava u najnežnijoj posteljini i svoju lepršavu kosu prostire po najmekšim jastucima sa karnerima.


Matilda So Chic je jedna od onih radnjica koje su i galerija i uramljena slika na zidu i Zemlja čuda za svaku modernu Alisu. Ne možete da je omašite, jer kao što rekoh, ona zrači! Prvo što ugledate kada uđete u ovu drugu dimenziju, jesu boje. Uglavnom roze, jarko crvena i bež, ali tu se skrivaju i plava, tirkizna, zlatna, zelena i siva. Iako su ovde uglavnom izloženi različiti brendovi (moram izdvojiti moja dva omiljena - PiP Studio i GreenGate), boje su namerno tako odabrane, da su nijanse potpuno iste, te možete uklapati ono što vam na prvi pogled bude nespojivo. 

Eh, ovde će vam pomoći gospođa Tamara, vlasnica Matilde. :) Pokazaće vam kako da uparite ručno izrađen porcelan, kako ovaj roze komad odlično ide uz onaj zeleni i zapakovaće vam sve to na tako divan način, da ćete posle vi, ili vaši prijatelji kojima darujete poklon - reći: ''A, meni sad žao da otpakujem, vidi kako je lepo i ovako''.





Dok sam stajala u Matildi, sa stavom ni da krenem, ni da ostanem (jer ću izgubiti glavu i novčanik), raspričah se sa gđom. Tamarom o  shabby chicu i découpage tehnikama i pomislih kako bih ipak mogla da ostanem na tom mestu, zauvek. :) Naime, ovde osim predivnog tekstila i porcelana, takođe možete naručiti, kupiti ili pregovarati o vintage komadima nameštaja. I to ne onim lažnim vintage tehnikama, koje izgledaju kao da ste nalepili stiker na novu komodu, već o pravim, komplikovanim i tradicionalnim tehnikama obrade nameštaja, tako da dobiju autentično ruho shabby chica! 








Godinama slobodno vreme uz omiljeni napitak provodim na stranim, uglavnom skandinavskim, blogovima. Njihov stil, bilo da je u pitanju enterijer ili arts&crafts, uglavnom možemo podeliti na dva pravca. Jedan je pure minimalizam gde preovladava bela boja, jednostavna forma, manjak patterna i uklapanja istih. Dok s druge strane, imamo one koji svoj dom prepuštaju pastelnim bojama, tufnama, čipkastim dekoracijama i naravno floralnim šarama. 

Jedan od prvih komada u koje sam se zaljubila, svakako je deo brenda GreenGate. I tako sam ih očarano gledala i pratila i otkrivala na raznoraznim mestima, ali mestima mnogo dalekim od Beograda. Sve dok Matilda nije zaživela. Iz tog razloga, verujem da sada razumete moju radost i ushićenje kada ne prestajem da pominjem jedno ovakvo mesto, koje mi je pritom i u komšiluku.






Znate kako je kod nas postao trend da mladi parovi za venčanje traže samo novac. Jeste, i meni je to bila ideja, taman da Matija i ja proputujemo Evropu kako smo zamišljali. Eh, onda sam rešila da ipak napravim rezervnu shopping listu u Matildi i time sebi obezbedim dobar deo porcelana i tekstila. :) Što je naravno moguće, jer ovde možete napraviti liste za svoj rođendan i venčanje, ili jednostavno stidljivo zamolite vaše drage da vam poklone neki od Matilda vaučera. 


Osim artikala koje možete kupiti u nekoj prodavnici/galeriji i njihovog kvaliteta (a i cene, da se ne lažemo), meni je vrlo bitna usluga. A gospođa Tamara će se svakako potruditi da odaberete najbolji mogući komad za sebe ili na poklon prijateljima, raspričaće se s vama o svim tim lepim stvarima i daće vam savet kako taj vredni dar da čuvate, uparite i koristite. Ja sam ponosna vlasnica dve šolje i za njih spremam poseban photo session.

Osim porcelana, pomenuh i tekstil u koji ubrajam posteljine, jastuke i kecelje, ali i predivne ukrase za kosu, kao i domaće sapune Lena. Pre dve godine, dobila sam na poklon smaragdno zelene drage kamenčiće na rajfu Draga. Osim jednog crvenog sa velikom mašnom, ovaj mi je verovatno omiljen! I nema osobe koja me nije pitala gde sam ga uzela i nema te frizure koja izgleda loše sa ovakvim ukrasom! Mislim da je vreme da nabavim još jedan, taman uz ovu veselu prolećnu sezonu. Psssst, otkriću vam, mnogo mi se sviđa ovaj šareni.. Ne, ne možete taj, taj je moj! :) 




Drage šik dame, želim nam srećan 8. mart, da smo čitave godine poštovane i voljene kao danas, da stalno ugađamo sebi, da čuvamo jedan mini svet samo za nas, da smo lepe, fine i ženstvene i da pijemo čajeve iz najlepših i najnežnijih šolja. 

Matilda So Chic se nalazi na adresi: Tržni centar Fontana, Bulevar Kralja Aleksandra broj 86-88, gornji nivo, lokal broj 13. Radno vreme radnim danima: 12:00 - 18:00 i subotom 12:00 - 15:00. 


✿ 

Svideće vam se i ovo

14 komentara

  1. Bliže se plate... :)
    Srećan svim čitateljkama 8. mart od M.

    ReplyDelete
  2. Predivno mi je svee. :) Ostala sam bez teksta.

    ReplyDelete
  3. Jako lijepo i romantično...

    ReplyDelete
  4. Joj stvarno su posebne!!!
    Sad znam gde ću pazariti moje sledeće šolje:)

    ReplyDelete
  5. joooj koliko slatkih uzoraka na jednom mjestu! Divota!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, da! I stalno stižu novi i novi! :)

      Delete
  6. Prekrasno, doslovno bih svemu mogla naći mjesto u svom domu :)))

    ReplyDelete