Zen trenuci

July 20, 2013

Postoje one večeri kada još uvek nije pala noć, ali je sunce zašlo. Kada je u komšiluku nestalo struje, pa jedina svetlost dopire samo sa mog prozora u vidu plamena sveća. Kada je sve utihnulo, jer se sprema oluja. Kada uživam u toploj šoljici čaja i šarama koje pravi grabulja u zen bašti. To su posebne večeri, to su posebni momenti, zen trenuci.


I trudim se da takve momente imam što više u životu, makar po 20-ak minuta u toku dana. Vreme kada se ćuti, kada se misli, duboko diše i opušta. Jer kako drugačije da preguramo naporan dan, nedelju ili mesec? Okruženi elektronskim spravama koje pište, svetle, uznemiravaju, ljudima koji grde, viču, unose nervozu i haos, vremenom koje ne zna kuda bi pre - naše duhovno stanje biva uzdrmano svakog sata! 

A da bismo voleli druge i sebe, da bismo bili staloženi, kreativni, uspešni, nasmejani i psihički zdravi - moramo prvo biti srećni. A do sreće dolazimo malim stvarima. Prvo, malim koracima. Malim ritualima o kojima ja stalno pišem, jer iz iskustva tvrdim da nas oni čupaju, guraju, usrećuju, nasmejavaju i opuštaju.

Zato ja najviše volim zalazak sunca. Jer tada zalivam baštu i ona onda najintenzivnije miriše. Tada se sve stiša makar na nekoliko minuta, jer deca idu kućama, bake ustaju sa klupa i žure televizoru i oni vredni odmaraju nakon napornog posla. Tišina je, i čuje se samo šum lišća, poneki cvrčak ili vrabac. Ako uberem neki osušeni list sa muškatle, čuće se i Njanja kako traži da mu dam novu šuškavu igračku.

Onda volim da upalim fenjere i sveće u zen bašti, da širom otvorim prozor, skuvam čaj i zastanem na trenutak. Brzi, brrrzi život i ritam staje na pauzu i daje prostora da se osvrnem oko sebe i zahvalim životu što mi je podario strpljenje i mogućnost prepoznavanja malih, ali bitnih trenutaka. Zen trenutaka.

* Ovom prilikom želim da se zahvalim Zen Majstor paru koji mi ulepšava život i zen trenutke već neko vreme zabavnim ćaskanjem, druženjem, čajevima iz Small Tree radnjice, kao i ovom custom made zen baštom! Takođe, hvala od srca i Ivi koja taaako ume da me obraduje čajnim priborom i nadam se da nećete propustiti onu predivnu belu pjadelu za čaj.









Svideće vam se i ovo

35 komentara

  1. Lepo ti je..skoro pa savršeno..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. I meni je skoro pa savršeno, fali samo veća bašta i more pod prozorom. ;)

      Delete
    2. malo mašte i more će da zašumi...a veću baštu možda na krovu da napraviš...#samo_ideja

      Delete
  2. AnonymousJuly 21, 2013

    Jel ovo secer umesto peska :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije. To je so, jer imamo mačora koji piški u pesak, pa smo zato rešili da prvo probamo ovako, pa kada se upozna sa baštom, sipaćemo pesak koji smo dobili. :)

      Delete
    2. AnonymousJuly 21, 2013

      Sve za Njanju ;)

      Delete
    3. Hehe, pa kako drugačije? :)

      Delete
  3. Prelepe fotografije, ali to je suvišno govoriti :)

    ReplyDelete
  4. mozda je glupavo ali... gde si nabavila ove male fenjercice (beli i zeleni) sa ovim prorezima u obliku zvezdica i cvetica?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma nije glupo, naravno! :) Taj manji, zeleni sam dobila na poklon (ne znam odakle, možda Home Centar), dok je beli iz Ikee. ;)

      Delete
  5. na slikama je tišina...među redovima je tišina...i drugačije ni ne ide...i lepo je baš...
    *:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, tačno se oseća spokoj na ovim slikama. Uživancija.

      Delete
    2. Hihi, drago mi je da sam uspela da dočaram tu atmosferu! Zato i nisam htela da ga pišem ovih dana, jer se nisam osećala zen, a i namerno sam čekala da padne noć, kako bih se više uživela. :)

      Delete
  6. Voleo bih više ovakvih postova... skoro kao da je napisano za objavu u fizičkom obliku. Raspisala si se, zašavši malo više u intimu, osećanja i razmišljanja i učinila post magičnim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A šta da radim s onim čitaocima koji čekaju samo DIY postove i recepte? :P

      Delete
    2. AnonymousJuly 21, 2013

      Željno čekam DIY postove, požuri :))))))

      Delete
  7. Divno, ne znam sta drugo da kazem. Divne fotografije, divan tekst i najdivnije od svega - njegova sustina. Vazno je zakociti, zastati, zamisliti se, uzivati u tisini, u malim stvarima, i pre svega u sopstvenom drustvu. Dati svom srcu da dise :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo tako! :) Zakočiti, zastati, zamisliti se.

      Delete
  8. divne, divne fotografije, da i nama bude zen. :* za njanju

    ReplyDelete
  9. Volim sto si jaka da pronadjes srecu u malim stvarima:) Nije to jednostavno. Samo nastavi svojim postovima da siris tu filozofiju, prenesi virus dalje:)
    Cmoksi, odo da skuvam jedan caj, coko badem;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Opa, opaaaa! Hihi, nadam se da ti se sviđa, ja ga obožavam! :* Samo pazi na vreme, kada je jak nije lep.

      Delete
  10. Me likey!
    Slicne filozofije zivota delimo, zato te i pratim!
    Odoh da skuvam jedan Himalajski sada ;)

    xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, hehe! Sećam se neke prepiske oko rooibosa na instagramu, da? :)

      Delete
  11. Gledam, pa se prebacim u zen mode odma';)
    A što si uslikala.. profi! Stvarno:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To su mi svi rekli, svima se mnogo sviđaju ove fotke. A nisam se nešto mnogo trtila oko njih, slučajno zgrabila aparat, podesila iso i škljocala bez stativa. :)

      Delete
  12. Fotografije su odlične, najviše mi se (pored zen bašte) sviđaju te sveće ako nje tajna, gde si ih nabavila? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, molim te izvini, ja tek sada vidim ovaj komentar. Sveće imam preko 10 godina, čak se ni ne sećam gde sam ih kupila. Jako je dobar vosak i tek ih ponekad upalim, ali eto, traju preko deceniju. Nažalost, ništa slično nisam viđala po Beogradu. :/

      Delete
    2. Sad bih trebao ja da se izvinim jer tek sad vidim komentar, inače sam misli oda će mi e-mail stići (jer mi preko njega sve ide za sve sajtove), elem hvala u svakom slučaju, pokušaću negde da nađem, verovatno ima u kineskom bloku. Pozdrav. :)

      Delete
    3. Ima sigurno, znam da sam i ja uzimala u tako nekoj radnjici. :)

      Delete