35 ukusnih filmova

September 12, 2013

Nisam odavno pisala post sa preporukama, a i ovaj sam jako dugo čuvala. Kao veliki filmski ljubitelj i ljubitelj dobre hrane i pića, svaki put se oduševim kada naiđem na film, dokumentarac ili knjigu koja sve ove deliće spaja u jednu veliku hedonističku puzlu. Naravno, uz preporuku ide i fusnota koja kaže: ''* U toku čitanja/gledanja ovih dela, preporučljivo je imati uz sebe makar tanjir mezetluka i čašu vina/piva, kao i desert koji se hladi u frižideru/peče u rerni!''.

Sećam se, da kada je izašla ''Jedi moli voli'' (Eat Pray Love) knjiga kod nas, ubrzo je objavljeno ko su glavni glumci u filmskoj adaptaciji. Ja sam uzela knjigu i ponela je na more, ali sam odande morala da šaljem bratu sms u kom sam mu sa naznakom ''važno!'' tražila da mi javi koji glumac tumači koji lik, kako bih mogla uverljivije da se uvučem u priču tokom čitanja. Naravno, svakako mi sami formiramo neke ideje o likovima i okruženju, enterijeru, hrani i atmosferi, ali ovako mi je bilo interesantnije, jer željno sam čekala da uporedim svoj doživljaj Džulije Roberts u Rimu! 

I tako sam jedno veče sela, pripremila neke ukusne đakonije i čašu portoa, te uronila u šarenoliki svet putovanja, otkrivanja, uživanja i ljubavi, kroz zvuke voljenog mi Eddie Veddera i Bebel Gilberto. 

Deo kada Džulija, odnosno Liz, priprema kuvana jaja, masline, hleb i špargle prelivene verovatno najaromatičnijim maslinovim uljem i ređa ih sa toliko ljubavi na tanjir.. I onda seda na pod u svom novom negližeu, i pod jutarnjim zracima uzima italijanske novine i uči da čita italijanski.. E, TO, to je suština ovog bloga! To je ugađanje sebi. To je taj ritual, to su te male stvari. Naravno, čitav segment Rima u knjizi/filmu me je kupio za sva vremena i sigurna sam da smo svi mi balili na ovu scenu, pa na onu sa pastom, pa na onu sa pizzom, itd. 


Čini mi se da mi je baš u tom trenutku sinulo kako bih mogla da sakupim neku listu filmova koji kroz svoje radnje provlače hranu i piće, samo što tada nisam imala blog, već liste u svesci, dupke pune. 

Ovo je neka moja lista, i na njoj ima dosta komercijalnih, ali i matorih filmova. Ovo naglašavam zbog onih koji su ljubitelji samo komercijalnih filmova na engleskom, ili opet, samo matorih klasika - jer želim da naglasim da ako ste stigli do ovog pasusa, to znači da vas zanima tema ovog posta i onda biste mogli da jednom zažmurite na tu vašu kategoričnost i odgledate sve filmove sa liste. Jer da ponovim: jednom će za koju deceniju, taj neki blockbuster postati filmski klasik, isto kao što su ti vaši klasici nekada bili blockbusteri. :) 








Ako vam nije dosta i ako ste se dobro smestili (nadam se da ta činija ispred vas nije puna kokica, jer kokice su so passé, a kad smo kod gricki, probajte combo: masline + smoki + feta + pivo), onda predlažem da pređete i na drugi deo liste. Uživajte! 

P.S. Za sve sa facebook nalogom, a ujedno i željom da uživaju u najaktuelnijim filmskim novostima i zanimljivostima, toplo preporučujem domaću stranu: Movie Whisperer, čiji me je autor i podsetio na film pod brojem 34. 


Dopuna od strane drugara u komentarima:

39* Because I Said So (2007) - pominjan već u preporukama
40* Under the Tuscan Sun (2003) - pominjan već u preporukama



Svideće vam se i ovo

61 komentara

  1. Zapravo mislim da joj uopšte nije bilo udobno na ovom podu. To ne znaci da film nije delicious. :D
    A sta mislis o postu "X ukusnih knjiga"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh, vala ja bih sedela i na podu da imam ovakvu kuhinju. ;) TAJ post je već u pripremi! ;)

      Delete
  2. ovakve fimove bih mogla da gledam 3x dnevno!
    dokumentarac Jiro Dreams of Sushi predlazem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isto, isto.. :) Ovaj put sam preskočila dokumentarce, možda bude išao post samo o njima! :*

      Delete
  3. Svi filmovi divno zvuče, prvenstveno zbog same tematike. Dosta njih sam i pogledala... Ali preporučujem Mostly Martha više nego No reservations. Ovaj drugi je u stvari rimejk prvog, koji je nemački i nekako mnogo životniji... A kada je Eat, prey, love u pitanju - definitivno glasam za deo u Rimu. Da se ja pitam, nije morala dalje da ide :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste rimejk i meni je draža Marta, ali sam namerno preporučila oba, jer volim KZJ u američkoj verziji. :)

      Delete
    2. I jeste No Reservations nekako neočekivano više drama nego romcom, ali baš zato mi se dopao, nije ''slinav''. :))

      Delete
    3. Pa da, KZJ je uvek dobar razlog da se pogleda film :)
      A setih se onog Because I said so, sa Dajanom Kiton i njene tri ćerke... možda ne potpada u ovu tvoju kategoriju skroz, ali ima veze sa hranom i sladak je film, neopterećujuć.

      Delete
    4. Mhm, pominjala sam ga neeekoliko puta u ranijim postovima o filmovima. :) To je jedan od onih filmova koje držim u posebnom, ''srećnom'' folderu i gledam ih kada mi se jede kilo čokolade. :D Nisam želela da se ponavljam, pa nije na listi, ali deo kada Mendi vršlja po onoj njenoj kuhinji u tufnastoj haljini, pa pije vina iz ogromnih čaša, pa Gabrijel Maht, oooh! :)

      Delete
    5. Upravo tako! Obožavam ga :) A kao što je neko već rekao, moraću malo da izlistam stare postove ;)

      Delete
  4. Uh, kako mi je ovo bilo potrebno! Hvala lepo:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu i drugi put, Miss Did it. :*

      Delete
  5. Babetina gozba i Chokolada...evo vec se oblizujem mmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, Jovane i Darma, spremite se! :)

      Delete
  6. Evo jos jedne divne pitke pricice....http://www.youtube.com/watch?v=oAqKidu8UT0, Do neba hvala za spisak......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu i drugi put! :) Under the Tuscan Sun sam već pominjala na fb stranici, pa sam ga ovde preskočila, ali da, to su ti filmovi.. Posle sam gladna hrane, vina, sunca i života! :*

      Delete
  7. oooooooooooooo divnog li posta! bilježim na listu za gledanje!

    ReplyDelete
  8. Samo da izrazim oduševljenje tvojim blogom! Sad cu da idem polako unazad da pregledam postove, tako inspirativno i kreativno a nase! ;) Pozz, Maja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Majo, drago mi je da smo se upoznale i nadam se da ćeš uživati! :)

      Delete
  9. ''Jedi, moli, voli'' i Bez rezervacije'' su mi bili veoma dosadni, mada u ovom prvom (kao i u istoimenoj knjizi) najbolji deo jeste upravo taj u Italiji.
    ''The ramen girl'' mi je ne spisku, samo nisam uspela da nađem valjan torent, a obratiću pažnju na još neke s tvog spiska.

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://isohunt.com/torrent_details/98944041/the+ramen+girl?tab=summary

      :) Nadam se da je ovaj ok, trebalo bi po komentarima users.

      Delete
    2. Ja dosta volim oba, tj. volim sve filmove sa liste. Nisam ništa posebno ni od knjige očekivala, ali su opisi hrane i ljubavi prema istoj prevagnuli ovaj put, pa ću reći da sam u potpunosti uživala u njoj. :)

      Delete
  10. Babetina gozba je najbolji film, po mom misljenju... nijedan film nije bolje objasnio hranu, mislim na potpuno nestvarni kraj, inace dobar deo filma izgleda veoma cudno, blago receno. Tu su i Ratatuj i Julie & Julia.
    Puno filmova sa spiska nisam gledala. Cesto filmovi o hrani mogu da budu veoma banalni. Mostly Martha je jedan od gorih filmova. Cak ga nisam odgledala do kraja. Eat, pray, love sam gledala u avionu, iskreno nisam bila bas fokusirana, i ne deluje mi previse inteligentno.
    Hvala na lepom postu. Gledacu da ga postavim na mojoj stranici, neka ga sto vise ljudo vidi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, ja volim čudne filmove, jeste da moram biti raspoložena za njih, ali još ako imaju veze sa kulinarijama - ma super! :) Ne znam gde sam već pominjala, ali nije mi bio cilj da saberem filozofske ili duboke filmove, već dela u kojima se provlači ideja klope i pića. :) I hvala puno na šeru! :*

      Delete
  11. Julie & Julia mi se mnogo sviđa, Meril strip je očaravujuća, u ovoj ulozi prava zmaj-žena...
    Eat,pray, love me potpuno razočarao..Površan, do zla boga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, ali u kojoj ulozi ona nije žena-zmaj? :)) Meni je baš lep, posebno kada se knjiga pročita pre gledanja filma, a i ja volim sve te destinacije, kao i OST i to mnogo, pa sam možda subjektivna. :)

      Delete
  12. Fenomenalno! Od ovih filmova ne moze da se ne ogladni.

    ReplyDelete
  13. jedi, moli, voli nisam procitala do kraja, ali me je italija i hrana porpuno odusevila. a na ramen girl sam nabasal slucajno neke cudne kisne veceri na televiziji. film sa britani koji mi nije bio poznat i nisam se razocarala. jos neke od ovih sam gledala, a ostali naravno idu na search :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daa, i ja sam jednom slučajno odgledala Ramen Girl i bilo je kao: ''Zašto niko nije pisao/pričao o ovom filmuuuu ranije, grrr!''. :))

      Delete
  14. Obozavam filmove i nekad sam ih zapisivala u jednu veliku svesku, sada je to vise na papiricima. :) Ovde mi se mnogo vise svidja drugi deo liste, posebno 29 i 24, jer je to ta strast koja se prenosi na sve pore zivota. bilo na Dalekom Istoku gde se sve sa paznjom i preciznoscu sprema, ili na Mediteranu i u Latinskoj Americi gde srce (a bogami i seks) ostavljaju na tanjiru.
    Ne znam dal' to spada u ovu grupu filmova, al' moglo bi da dodju u ozbir i Mistress of Spices, i Because I said so. I gomila jos drugih francuskih, spanskih, indijskih, iranskih, italijanskih, meksickih i ko zna kojih filmova.
    I definitivno dve scene iz filma:

    scena u kuhinji sa Mikijem i Kim u 9/ i 1/2 nedelja
    i naravno, preseksi Endi Garsija kako pravi njoke u Kumu 3. ;)

    Super ti je post! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Alba! :) Slažem se oko Because I Said So, čak sam ga pominjala ranije u postovima, a i ovde među komentarima. Tu gospodaricu začina moram da nađem, ovo je već druga preporuka! I dobre su ti scene! ;) :)

      Delete
  15. Kad obnavljamo listu? I da, stvarno bi mogla i sa tim knjigama da obraduješ ljude... :)

    ReplyDelete
  16. A ja preporučujem i The Chef http://www.imdb.com/title/tt1911553/?ref_=sr_1 zato jer je francuski i glumi Jean Reno. A nedavno sam u toku jedne moje epizode sa nesanicom odgledala i nemački fil Kisses a la Carte. Simpatičan. http://www.redarrowinternational.tv/fiction/movies/romantic_comedy/kisses_a_la_carte.php
    Neke filmove sa tvoje liste nisam gledala i baš ti hvala za preporuke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam gledala The Chef i odmah ide na listu (moju, privatnu) i hvala Irena!!! :) I ja sam isto naišla na ovaj drugi, hehe, beše kasno, a i nisam mogla da nađem kako se zove pa je izostavljen sa liste! Hvalaaa! :)

      Delete
  17. Ahhhhhhhhhhh...i meni je to jedna od omiljenih scena iz tog filma. Hocu u Rim....ili Pariz. :(

    ReplyDelete
  18. Jao super Iv, volim te!
    Dosta filmova sam gledala, a dosta i niiiiisammmm! Zato se radujem.
    Ko sto neko rece filmovi o hrani znaju da budu mozda previse lajt ali nekako mi to uopste ne smeta:) Svejedno ih jako volim. Prvi cu da gledma onu Ninu i delights.
    Eat, pray, love mi je vise lep na oko nego stvarno interesantan. Volela bih da ima vise Havijera:):):)
    Al filmovi kao i knjige su stvar ukusa, jel:) Nema pogresnih i ispravnih misljenja.
    Npr. moj omiljeni film za sva vremena je Love actually. Provereno znam da mnogi ljudi povracaju na taj film, ali Who careeees!?!? :)

    Hvala ti Iv draga!
    Ti se jedna posebna gospodjica ;*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ovu Nevenu obožavam:)

      Delete
    2. I ja je obožavam! :))

      Delete
    3. Ni meni ne smeta, uostalom, rekoh to sinoć. A ti si potvrdila da sa onom rečenicom, da ne možeš ni da očekuješ neku dubinu kada je reč o ovakvim uživanjima. ;) Oh, nisam znala za Love! I ja ga volim i gledam ga svakog Božića, haha, šta da radim kada smo sucker for romance. <3

      Delete
  19. Divno divno! Nešto gledala, nešto ne i vidim da će biti dosta toga za ovu zimu! :) Uzgred, Julie&Julia mi je kec u rukavu za pronalaženje smisla :)

    ReplyDelete
  20. Odlican post! Od svih nabrojanih licno bih izdvojila Babetinu gozbu kao ODLICAN film. Nije los ni FRIED GREEN TOMATOES kao ni THE COOK,THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER. U svakom slucaju tema posta je za svaku pohvalu. Keep up the good work!

    ReplyDelete
  21. Ah, The Trip je prvi na listi! Totalno sam zatreskana već godinama u Stiva Kugana! Znam, znam, i sama se čudim ali ne mogu si pomoći! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, i ja sam, ali sam htela da ti okačim jedan spot i onda sam shvatila da sam ga pobrkala sa Džekom Devenportom, a inače znam ko su obojica, ccc! :) I meni je predivan, ja sam se zatreskala u Around the World in 80 Days! <3

      Delete
  22. Mistress of Spices! :) Jako sladak filmic! :)
    Mmmmm svidja mi se lista, i dopunicu svoju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na preporuci, stavljam na listuu! :))

      Delete
  23. Neke sam gledala, neke nisam, ali uvijek se nasmijem na Ratatouille, a Chocolat me oduševi svaki put. U svakom slučaju, nema dana kad ne bih mogla gledati neki kuharski film. Ponekad izliječe neke loše dane :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se, aaaa pooosebno ako se ručak za to vreme krčka u kuhinji! ;)

      Delete
  24. Hvalaaaa za ovaj post!! ;) :)

    ReplyDelete
  25. Dugo sam iscekivala ovaj post, i bas mi je prijao u mom povratku u blog svet :) Vecinu sam gledala, a najvise mi je oduvek prijao Cokolada. A tek knjiga? Mislim da je to prvi put da sam mogla da osetim ukus reci!

    ReplyDelete
  26. Odlicna lista!
    Pogledala sam nekoliko filmova sa nje koje nisam ranije.
    Ne znam kako sam propustila No Reservations.
    Sada hocu da skinem The Chef, i nigde ne vidim prevod. Ako je neko negde nesao molim da javi

    :)))

    ReplyDelete
  27. Gledala sam sve filmove sa tvoje liste, cak i ove iz komentara, sta cu, manijak za filmove. Ima jos jedan noviji za preporuku http://www.blitz-cinestar.hr/cinestar/indijski-zacin-na-francuski-nacin/2944/1/1, hrana + ljubav + zovot, klasika.
    Odlicna lista, ja bih dodala jos par, kao i crtani, ali dovoljno je i ovo za pocetak :)

    ReplyDelete