{DIY} Posude za čaj i začine

February 04, 2014

Ova vetruština je došla u pravo vreme. Taman kada mi je previše zima da otvaram prozor i luftiram stan po 15 minuta, ja samo odškrinem jedno krilo, pustim uragan u stan na tačno 60 sekundi i ćao, gotovo. Zbog toga sam odlučila da iskoristim vremenske nepogode i uradim jedan prost DIY projekat, taman dok mi vetar pomaže da se ne pogušimo od isparenja. 

Znam, želela bih ja jednu radionicu prostranu, pa kutiju sa alatom, pa policu sa lakovima, ali neeema. Moj atelje/studio u ovom mini stanu se svodi na paravan tik iznad tople peći, a malo ispod prozora, tako da posedujem smart radionicu: 2u1 - i sušenje i luftiranje. :) 

Ono što danas želim da vam pokažem, jeste prosto farbanje bojom u spreju i kreativno korišćenje nalepnica i washi traka. I dalje ne mogu da se otarasim onih pitanja ''A gde kupuješ Pokal, a gde kupuješ slamčice, a gde kupuješ washi?'' - iako sve lepo piše u postovima, a i na stranici ovde, pa vas molim za malo strpljenja, jer ću u i ovom postu napisati sve izvore. 

Jednu kutiju sam već washifiedovala, pa sam nabavila sličnu, u vidu konzerve, kako bih vam pokazala pre i posle proces. 

Postoje dva tipa boje koje ja korsitim za DIY projekte ovog tipa. Jedne su bela, crna i crvena u sjajnim i mat verzijama – Happy Color firme. One koštaju oko 270 dinara i mogu se naći u skoro svim farbarama, komisionima, knjižarama sa priborom i sl. Koristim ih godinama i zadovoljna sam.

Druge boje koje koristim, jesu Montana sprejevi (iz prethodnog posta) koje se uglavnom upotrebljavaju za crtanje grafita i murala. Njihova paleta boja je velika, varijacije na boju ''tirkiz'' su da se raspametite i prilično su kvalitetne. Njihova cena ide od 450 do 550 dinara u možete ih naći u Kobazz šopu – evo galerije. Ja koristim Gold kolekciju i planiram da idem u novu nabavku uskoro. :) No, o njima ćemo u sledećem DIY projektu.


Pre nego što krenete sa bilo kakvim farbanjem, pod stavkom broj 1 – jeste kamuflaža. Odnosno, sakrivanje i prekrivanje svih objekata oko paravana za farbanje. Ja inače koristim novine za prekrivanje nameštaja i prozora, ali uzevši u obzir naslove ovih dana, nisam želela da imam politički inspirisan foto-sešn ovde. :) 

Zbog toga sam iskoristila neki stari pak papir i krep traku kojom sam papir oblepila po peći, delu prozora i plakaru. Tokom farbanja, diže se prašina, a i sama farba kasnije iz vazduha pada po nameštaju okolo, tako da je dobro postaviti novine i po podu i pokriti sve šupljne gde prašina i boja mogu da se zavuku. Uzmite u obzir da se farba suši neko vreme, pa nemojte da se šalite kao ja i dozvolite vašim radoznalim ljubimcima da gacaju okolo ''radionice'', jer će završiti sa jastučićima na šapicama u boji vašeg novog DIY projekta. 

Predmet koji farbate mora biti čist, prethodno opran i dobro osušen. Ovde je ključ u strpljenju. Dobar nanos farbe nikada nećete dobiti iz jednog prelaza. Zbog toga, spremite se na makar dva ili tri prelaza farbom. Nikada nemojte prskati sprejem izbliza, već se odaljite od predmeta makar 15 cm. Zbog toga je dobro da vam paravan za farbanje bude veći. U cugu pređite jednim slojem farbe i ostavite da se osuši oko 15 minuta. Nakon sušenja, ponovite prskanje još jednom ili dva puta – u zavisnosti da li su sve površine jednako pokrivene.

Ja uvek predmet koji farbam postavljam na parče običnog papira (kao na slici iznad), jer na taj način mogu da ga okrećem na sve strane i tako dobro obojim, bez da samim sprejem jurim sve zaklonjene stranice i na taj način ofarbam i sebe i čitavu dnevnu sobu. Dakle, okretanje se vrši tako što okrećete papir na kome je željeni predmet/konzerva. :) 

Prilikom nanošenja boje (u kućnoj radinosti), obavezno otvorite prozor. Ako možete da nabavite stiropor masku za lice, bilo bi odlično. U slučaju da vam se prsti zaprljaju bojom, ne brinite, ona se sa kože skida četkicom i sapunom. 


Sada kada je konzerva bela i osušena, na red dolazi dekoracija. Videćete na slikama ispod da sam jednu kutiju već završila. U pitanju je kartonska Pringles kutija koju sam na isti način prefarbala kao konzervu, samo što sam koristila belu mat farbu. U principu, nema nikakve bitne razlike između mat i sjajne farbe, sem u estetici. Neki predmeti jednostavno mnogo lepše izgledaju mat (kao ova kartonska kutija), dok drugima bolje stoji sjajna farba (kao ovoj konzervi).  


E sada, washi... Washi trake i selotejpe sa šarom sam nabavljala na četiri mesta. Neki su iz Modelline, mada je ne preporučujem jer je skupa i nema zadovoljavajuć izbor. Drugi su sa Ebaya ili Amazona – gde je izbor očaravajuć, podrazumeva se. Treće mesto je kod Kineza, i da bi našli dovoljno zanimljive šare, morate dobro kopati i odvojiti i po tri sata za obilazak tržnog centra i preturanje po kutijama. Četvrto mesto i po meni najdraže – jeste Srećno dugmence. Devojke su iz Novog Sada, prodaja se vrši preko Facebooka, ali u slučaju da nemate FB, možete im pisati na srecnodugmence@gmail.com.


Pringles kutija je završila kao kutija za čuvanje slamčica. Dugo mi je falila tako dovoljno visoka kutija za slamke, jer ih imam dosta, a nisam htela da se vuku svuda po kuhinji, jer one papirne zahtevaju suvo i sigurno mesto. Za obe kutije odabrala sam crvene i tufnaste trake, jer mi je čitava kuhinja u tom stilu sa primesama zelene. Konzerva je poslužila kao idealna posuda za čuvanje čaja. 


Još ranije sam sređivala policu za začinima na ovaj način i znam da sam obećala nekim ljudima da ću napisati post o tome. U principu, tu nema mnogo filozofije. Teglice sam sakupljala sa raznih mesta, uglavnom su mi ostale od džemova. Kada je došlo vreme za sortiranje začina, sve teglice sam potpopila u vruću vodu sa malo sapunice i pustila da se etikete natope. Onda sam žicom skinula papir i lepak od etiketa i sve teglice i poklopce dobro oprala. Takođe, pustila sam ih da se i dobro osuše, jer i samo jedna kap vode može da vam uništi čitavu količinu začina ili onemogući dobro nanošenje farbe. Za farbanje pozamašne količine poklopaca, napravila sam paravan na podu. Sve sam ih prefarbala Happy Color Ferrari red sjajnom bojom i pustila da se osuše čitav dan. 

Za to vreme sam napunila teglice začinima i na papirnim nalepnicama ispisala nazive začina i mini info o upotrebi ako je zatrebalo. Papirne nalepnice takođe možete kupiti u knjižarama. Postoji nekoliko veličina nalepnica, a birate ih po svojoj želji i mogućnosti upotrebe. 


Neke od staklenih tegli sam oblepila papirnom čipkom u boji koju sam takođe nabavila u Srećnom dugmencetu. Teglice sa papirnom dekoracijom održavam poluvlažnom krpom, dok poklopce redovno perem na mesec dana. U slučaju da se neka od nalepnica ili traka ošteti tokom pranja, ja ih zamenim novim, jer bitnije mi je da su mi sudovi i posude pre čisti nego lepi. :) Ista stvar i sa poklopcima – ako se neki ogrebe tokom upotrebe, ja ponovim proces farbe i to je to. 

Ono što je bitno kod začina, a posebno čajeva koje čuvate u staklenim posudama, jeste pravilo koje nalaže da ih držite na suvom i tamnom mestu. 




Svideće vam se i ovo

59 komentara

  1. Oujea! Šareno, veselo, korisno :) Bravo, Iv!

    ReplyDelete
  2. Hvala za preporuke za sprejeve! Vidim da imamo istu metalnu okruglu kutiju (sa kolacicima). Imam vec dva kompleta - jedan je ovaj sa kolacicima, a drugi je sa kapkejkovima i u njemu cuvam nakit. Svaki put kad prodjem pored radnjice u kojoj sam ih uzela dodjem u iskusenje da kupim jos jedan komplet, ali se nekako dozovem pameti :) Ipak, sve mi se cini da ako stigne neki dovi super print necu odoleti :)

    http://funstuffcafe.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isto tako! I ja sam gledala tu sa kolačićima, ali kao hajde da ne preterujem. Ovu sam dobila od drugarice i mnogo je volim i nekako mi je baš za kuhinju. :)

      Delete
  3. Ovo je divno.Hvala za link za kupovinu materijala.Odlicne su trake koje prodaje Dugmence.Tako malo rada a tako lepe kutije i tegle.Veeeliki pozdrav
    Cale

    ReplyDelete
  4. Jos odavno sam uzela washi trake u Dugmencetu ali nikako da zapocnem neko sredjivanje, ovo je super ideja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razumem te. Verovatno čekaš savršen projekat ili komad za sređivanje i žao ti da ih trošiš. Tako barem ja. :)

      Delete
  5. Obožavam tvoju kuhinju, bre! ^_^

    ReplyDelete
  6. Redovno pratim ovaj blog, ali nikako da napisem neki komentar. Samo reci hvale simpaticnoj tirkiznoj devojci. Pozdrav, sve najbolje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, pa hvala! :) I hvala na javljanju! ;)

      Delete
  7. DIY me uvek podseća na neki punk... Ali etika je svakako na mestu. Bravo, Mali!

    ReplyDelete
  8. Sjajno. Ja sam za zacine iskoristila brdo teglica od decje hrane, poklopce sa farbala bojom za tablu...jedino ostaje da malo ukrasim same trglice, ali vremena nemam..arrr!
    Mnogo ti je lepa polica, bas.mi se.dja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga! :) Znam, te teglice su zakon, posebno za začine!

      Delete
  9. Sjajno. Ja sam za zacine iskoristila brdo teglica od decje hrane, poklopce sa farbala bojom za tablu...jedino ostaje da malo ukrasim same trglice, ali vremena nemam..arrr!
    Mnogo ti je lepa polica, bas.mi se.dja!

    ReplyDelete
  10. Zadnja fotka je totalno filmska :)
    Slaba sam na kuhinjske posudice, još ako su s dušom... I'm in love :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao, pa kakav kompliment! Idem odmah da joj kažem da je lepa. :) A tek ada sredim novu, pa radost! :D

      Delete
  11. Sve je preslatko :) Hvala za divne ideje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i nema na čemu Gordana! :)

      Delete
  12. Nekad je potrebno tako malo...
    Sjajno izgleda i fantastično je oplemenilo prostor. Sviđa mi se izbor boja. Kao da si mene pitala ;))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala Barbara. Pa da, to su sve sitnice, dosta njih sam nabavila bukvalno za džabe i posle ih samo sredila - te sam na kraju dobila jednu slatku kuhinju kao što oduvek želela. :)

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Iako se ne ljubim sa crvenom bojom, moram da priznam da kuhinjica baš lepo izgleda. Nego, na poslednjoj slici gornji desni ugao, te kutije na kojima je bubamarica, gde si pribavila? Baš su simpatične.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ni ja ljubitelj crvene, moram reći, ali nekako uz kuhinju ide sjajno. Valjda kada se spoje boje hrane, zeleniša, paradajza, onda te sve asocira na crvenu, belu i zelenu, pa želiš i da ti kuhinja izgleda ''zdravo i sveže''. :) Kutijice sam nabavila u radnji koja se zove Didi Pop, mislim da ih možda ima i na netu. ;)

      Delete
  15. Super ideje! Imam istu boju a dođoh i do konzerve. Samo da stane vetar eno mene na terasi farbam i smišljam dalje :-)
    Šta misliš čime bih mogla da ofarbam sargiju? Kupila sam onu svetliju. Kupila sam belu temperu ali ipak mislim da će se ona kruniti. Htela bih da ona zadrži svoju teksturu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, tačno vas zamišljam! :) Nisam sigurna, sve zavisi da li je farbana ili lakirana. Te boje u spreju se krune ako se ne nanose u više tankih slojeva, mada ove Montana Gold što sam uzela, su dosta skuplje, ali su i hvalitetnije!

      Delete
  16. Obozavam DIY projekte ;)

    ReplyDelete
  17. Jao divno, bas lepo izgledaju, pogotovo onako zajedno svi slozeni. Ovaj sa tufnama beli mi je naj njam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala Barbara. :) I ja volim da ih gledam tako složene, baš su kao slika! :)

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Odlicno! Bas u pravo vreme za mene! Hvala, Iv. :)

    ReplyDelete
  20. :)))) diFno Iv! :*
    Od kad nisam sprejisala... Ih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, zaraza, zar ne? Dohvatiš jednu konzervu i onda bi sve išla i samo bojila... :*

      Delete
  21. Zivim na poslednjem spratu zgrade sa velikim prozorima u hodniku. To mi daje mogucneost da imam sopstvenu basticu ispred stana i ukrasne biljke koje vole taj prostor. Sve je super osim... Pa, odnegovane i lepe biljke su pocele da nestaju. No, ima i za to resenja: za saksije sam pocela da koristim iskljucivo metalne kutije, konzerve od Nescafe, maslina... Takve niko nece da ukrade. Sve uredno operem i osusim (kao sto si i ti objasnila u postu), na dnu velikim ekserom izbusim rupice a potom sledi rad sa sprejom. Trenutno sam u fazi da sve moje konzerve (koje teze da postanu saksije) uduvavam u MENTA VERDE iliti nana zelenu. Lepa, prirodna nijansa. U istu sam obojila i jelku za NG koju sam napravila od sisarki ali to je vec druga prica. Mada procitavsi u tvom prethodnom postu o onim Montana sprejevima i pronasavsi njihov izbor boja, mislim da cu lagano uci u tirkiz fazu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vau! Par puta u životu sam naišla na na takve spratove i uvek sam se pitala, tj. konstatovala kako ljudi koji tu žive, moraju biti kul. A onda bih se zapitala, kako to da im mangupi ne kradu cveće? :) Volim sve varijacije zelene i plave, samo da podseća na prirodu. Idi vidi ove Montana, ja sam jaaako zadovoljna! ;)

      Delete
  22. hahah jos se smejem za novine,dobra odluka :))

    ReplyDelete
  23. I ja volim Pringles kutije i sve vrste limenki, baš zbog mogućnosti koje pružaju, u smislu DIY projekata i mojih afiniteta prema istim.

    ReplyDelete
  24. Jako su slatke kutijice i posudice! :) Meni nikad nije bilo jasno kako svi koriste limene kutije od kave u diy projektima kad one imaju tako oštar rub (kada se skine ona folija), a onda sam našla jednu vrstu koja ima baš gladak i lijepo obrađen...samo nisam oduševljena kavom, tako da za sada imam samo jednu posudu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isti slučaj i kod mene! Vrh je savršeno gladak, a kafa mi se nije svidela i eto ideje! :)

      Delete
  25. Jako lep blog, jako lepi postovi... Nazalost, nemam mnogo vremena za internet, ali za ono malo vremena sto odvojim, skoknem i ovde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, hvala Jasna, osećam se ponosno! :D

      Delete
  26. Odličan tutorial! :) Detalji mi se zaista sviđaju, vjerujem da su kuhinji udahnuli poseban šmek.
    P.S. Rooibos sam prvo prepoznala,pa onda vidjela i da piše da je taj čaj u pitanju. :D Savršen. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, pa pih, čajoljubac među nama! :)

      Delete
  27. Odlična ideja! Već dugo se nakanjujem da sredim policu sa začinima, baš si me inspirisala. Ideja za Pringles je super, mislim da ću ja u njima držati špagete. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i nema na čemu! I ja sam probala za špagete, ali mislim da je kratka za 1cm. :/

      Delete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Super ideja Iv! Hvala za detaljna uputstva! Imam jedno pitanje: koliko je postarina kad narucujes sa Amazona ili Ebaya? Modelina je stvarno skupa, Dugmence kao sto ti rece fenomenalno, al je cinjenica da ima fenomenalnih washi na amazonu.
    Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ja za sada nisam uzimala, jer sam dobijala što su mi drugi naručivali. Čini mi se da je recimo za dve washi trake koje su ukupno bile oko 3e, ispalo sa šipingom oko 10e. Skupo jeste, ali je ok ako se naručuje više stvari za koje znaš da se neće oštetiti. Planiram uskoro i ja nešto da naručim, još smišljam s kog sajta, pa ću negde javiti svakako. :) U međuvremenu, čekiraj na FB stranicu, mislim da se zove Njamama ili tako nešto, iz ZG su. ;)

      Delete
  30. Iv, volim kako ti tome pristupaš sa strpljenjem i kako je sve uredno.
    Znaš kako ja- ofarbam prvi sloj pa umesto da sačekam, ofarbam odmah drugi. Onda slučajno zalepim prst na sred posude. Onda krivo zalepim washi i onda još svašta...hahahhaaa.

    Ti to tako dobro radiš! Stvarno si majstorica!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha, carice! :D Nemo' sad da se igraš sa sudovima kada ti ih pošaljem, da budeš strpljiva - ili da daš Miljanu, jesi razumela? :D :*

      Delete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete