{DIY} Novi kutak za čiviluk

March 11, 2014

Sećam se da sam kao mala neprestano listala Bravacasa i njoj slične magazine. Tata ih je sve uredno kupovao i čuvao, a među njima je i pozamašna gomiletina Uradi Sam novina. Listala bih svaki i po nekoliko puta, maštala i bežala u svet savršenih stanova. Dok su neke druge klinke maštale o tome da budu princeze, da imaju velika venčanja, da su doktorke ili da se udaju za princa na belom konju, ja sam maštala o tri stvari...

Dugo me je držala želja da budem detektiv. Još smo sa tek nekoliko godinica crtali mape centra i Dorćola, pa se jurili po oronulim zgradama i tražili izgubljeno blago. Valjda je ona kolekcija Pet Prijatelja uticala na mene i sećam se da sam bila mnogo ponosna što znam šta je kat, šta su hlače i kruh. Onda sam imala serije kuvanja ispod okruglog stola moje pokojne baka Nade, gde sam pokrivala sto i stolice krpama i zavesama, pa sam se pravila da živim u šatoru i kuvam ručak za familiju barbika. Tu su bile i sarmice od listova pokidanog hrasta i blata iz dvorišta. Ono maštanje koje najviše pamtim, jeste uređenje stanova.

U svakom aspektu moje neke igre, stan je bio najbitniji. Da li kada sam pravila taj šator, ili sam nameštala kućicu za barbike, pa kada sam počinjala da crtam ili pišem priče... Svuda je savršen stan uvek igrao glavnu ulogu. I kada bih završila zamišljanje ili opisivanje tog stana/kuće, moja želja za igrom bi se polako gasila, dok ne bi osvanuo novi graditeljski projekat. Zato su mi Lego kocke bile omiljene igračke, a onda i The Sims. Oh, koliko sam samo sati provela u izgradnji kuće snova! Nije me toliko zanimala igra, koliko varanje i ona šifra (beše rosebud) uz pomoć koje se dobijalo mnoooogo novca, te si mogao da izgradiš vile kakve poželiš.

Sećam se tih časopisa, umela sam da listam one komade od po 200, 300 stranica, pa kada naiđem na deo gde su samo kauči recimo, onda bih se igrala sama sa sobom tako što bih terala sebe da odaberem samo jedan koji bih kupila. I tako na svakoj stranici različitih proizvoda, od korice do korice – pravila bih i gradila savršen dom. 

Za mene je savršen dom skromna kućica sa velikom baštom i vrtom. A dok ne dođem do toga, imam ovaj savršen stan. I nemam vremena da ga sređujem brzinom kojom sam zamislila, ali u svakom trenutku tog sređivanja ja uživam. I zaljubljena sam u sve što napravim. Tako sam zaljubljena u ovaj kutak i svaki put kada prođem kroz hodnik i vidim nešto veselo u njegovom uglu, ja se osmehnem, dodirnem tapete i nadivim se kako je tako mala ideja unela tako velike promene u ovaj prostor koji polako, ali sigurno osvaja moje srce.


Renovirali smo ovaj stan dosta dugo, međutim, on isprva nije bio planiran za nas, pa zbog toga ima par detalja koji se ne uklapaju u moj veseli stil. Hodnik je bio potpuno prazan, okrečen u toplu nijansu svetlo sive. Želela sam da krenem baš od hodnika, jer je najmanji, zahteva najmanje uređenja, a i on je prva prostorija u koju kročite kada uđete u stan.

Stari čiviluk se sastojao od dve ploče sa kukicama i bio je previše običan za moj ukus. Takođe, taj deo zida je već počeo da se prlja od kaputa, torbi i obuće. Zato sam odlučila da ga presvučem u drugu boju i iskoristim plastični tapet koji se lako održava.


Materijali i alat koji su vam potrebni, jesu: tapete u željenoj šari i dovoljnoj dužini i širini. Akrilni lak u spreju, metar, lenjir, šrafciger, makaze i olovka. Biće vam potrebna i obična čista krpa.


Prvo je potrebno skinuti kukice sa ploča. Potom dobro obrisati policu od prljavštine i prašine i pustiti je da se osuši.

Za to vreme, oprati kukice i takođe ih dobro osušiti. Ako nešto može da pokvari farbanje, to je onda prašina i njene čestice, pa je zbog toga bitno da pravilno pripremimo sve površine pre farbanja.


Ako nemate terasu, otvorite prozor u prostoriji u kojoj farbate i obavezno stavite papirnu ili neku drugu masku na lice. Postavite kukice na papir i okolo njih postavite paravan od papira, kako ne biste ofarbali ostatak nameštaja/stvari/prostorije. Poprskajte kukice tananim slojem sa udaljenosti od min. 15 cm sa svih strana i ponovite farbanje nakon 30 minuta – kada se prvi sloj dobro osuši.


Dok se kukice suše, vi možete početi sa lepljenjem tapeta. Ja sam od boja odabrala ovu mint/rezedu (malo se lošije vidi na ovim fotografijama) sa belim tačkicama i uz nju belu mat farbu za kukice. Tapete su širine 45 cm i uzela sam rolnu dugu 4m, kako bih pokrila deo zida širine 80 cm.

Rolnu sam premerila i isekla tačno onoliko koliko bi mi trebalo da oblepim unutrašnjost ploče i zid do poda. Vodite računa da tapete sečete precizno, jer ćete na taj način dobiti uredan izgled bez krivih krajeva.


Ja sam krenula od same ploče i njenog vrha, tj. donje/unutrašnje strane. Pažljivo sam i podjednako odlepila zaštitnu foliju i prvih 10 cm zalepila tik uz ivicu ploče. Sinhronizovano sam skidala foliju i mekom krpom povlačila vazduh u pravcu odozgo – nadole po samom tapetu. Na taj način sam savršeno slepila zid i tapet, isterala višak vazduha i ujednačeno prilepila obe ivice tapeta.

Lenjir mi je pomogao da uvučem tapet u ćoškove ploče i zida i dobro ga zalepim bez neravnina. Plastični lenjir takođe može poslužiti za povlačenje preko tapete i prijanjanje, ali ako su tapete nežne i lenjir oštar, može se desiti da oštetite površinu tapeta. Zbog toga sam ja odabrala čistu krpu koju sam polu-snažnim pritiskom prevlačila i na taj način ''peglala'' tapet.

Isti proces sam ponovila i sa druge strane čiviluka, jer su mi bile potrebne dve rolne od po 45 cm. Namerno sam pustila da se preklapaju, jer je zaista teško uklapati sitne šare na ne tako ravnom zidu. Iako sam vrlo vodila računa kako lepim tapet, desna strana mi je pobegla ukoso za par stepeni, ali to sam rešila tako što sam višak koji je otišao ukoso isekla i odstranila uz pomoć lenjira i skalpela, vodeći se ostatkom zida i uglom od 90 stepeni kao referencom.


Kada su se kukice potpuno osušile, vratila sam ih na svoja mesta samo preko tapeta. Ako ste pre lepljenja tapeta imali rupice od šrafova za kukice kao ja, bilo je potrebno samo izmeriti šablon razdaljine po kojim su one bušene i kasnije ih samo dobušiti preko tapeta kada ponovo budete želeli da okačite kuke.



Gornji deo čiviluka možete iskoristiti za odlaganje ključeva ili sitnih stvari, dok na podu možete napraviti mini cipelarnik od drvenih korpica. Ali, o tome neki drugi put. :)

Ono što mi se ovde tako mnogo sviđa, jeste obična i jednostavna ideja koja se realizuje za samo sat vremena, a da tako velik rezultat. Boja tapeta ide idealno uz kukice i sve se savršeno slaže sa sivkastim zidom. S obzirom da sam odabrala paletu boja za stan, sve će biti u sličnim tonovima i sve će se međusobno povezivati. Tako recimo preko puta zida sa čivilukom imam ogledalo čiji je ram potrebno ofarbati u boju tapeta, pa pored je zid za photo-wall i tako iz jedne u drugu prostoriju. Pošto još uvek nismo sredili parket, ja sam na podu kraj čiviluka stavila dve podne pločice koje su ostale od sređivanja kupatila.

P.S. Pošto je interesovanje za tapete veliko, htela sam samo da vam javim da sam ih kupila na Buvljaku, i platila sam 180 dinara metar! Ima raznih motiva i ima raznih tezgi koje ih prodaju. Ni ja nisam bila previše oduševljena izborom po tapetarskim radnjama, ali ni cenama – pa sam rešila da dam šansu Buvljaku i voilà! :) 





Svideće vam se i ovo

51 komentara

  1. Ovo je odlično! Dopada mi se!! :)

    ReplyDelete
  2. Svaka cast:) Bas lepo i simpaticno, bravo za ideju i realizaciju!

    ReplyDelete
  3. Jako slatko, stvarno osvježava prostor! Odlična ideja! Boja i uzorak su mi divni, kod nas uopće nema tih samoljepljivih tapeta u lijepim bojama, ili ja neznam gdje tražiti...:( Uglavnom veselim se nastavku! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa i kod nas su sve tapete bezveze, kao da smo zarobljeni u trenutno moderni minimalizam i da je ''Damask'' jedina šara koja postoji, ali dobro. Zato postoje buvljaci i alternativni izvori. :*

      Delete
  4. Ivi fantastično! Što bi rekli prvo pa muško :-)
    I ja sam imala maniju skupljanja i Uradi sam (i radilismo puno) i ostalih. Najomiljeniji su mi bili francusti i onda i sad. Na primer La meson de Mari Cler. Do skora sam čuvala tu kolekciju ali ode. Neko se baš radovao jer je svuda bilo ispisano šta mi se sviđa. Kao neka preteča like na FB:-)
    Baš si osvetlila predsoblje.
    Da li si razmišljala da ovaj tamni parket ofarbaš u belo pa ga zatim prelakiraš?
    I na kraju gde si kupila ove divne tapete?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, ja sam kasnije sakupljala sve živo... Sada kada treba da preselim svu tu gomilu magazina, zaboli me glava. Sigurno sam i to čitala nekada, ali i Schoener-Wohnen u kilogramima! :D Kao preteča Pinteresta! :D Tapete smo uzeli na Buvljaku (dodala sam info tamo pod P.S.) - imaju divnih šara! Parket je počeo da propada, pa smo smislili da uradimo laminat koji je imitacija belog brodskog poda, beli vintage hrast. Biće sjajno, ja ne mogu da dočekam! :D

      Delete
    2. Ja ga nevolim jer tako odzvanja kad se hoda i ma kako skup bio to mi nije to! Drvo je drvo i njegovu toplini ništa ne može zameniti :-)

      Delete
  5. Predivan detalj, jako mi se dopada :)

    ReplyDelete
  6. Gde naci ovako lepe samolepljive tapete?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na Buvljaku, dopunila sam info pod P.S. :)

      Delete
  7. jao, svidja mi se ovo.
    kapiram da je licni i privatni prostor - upravo to, licni i privatni, ali potajno se nadam da ces ovako ceo stan da nam prikazes, kako je bilo pre i kako je nakon sredjivanja. jedan od omiljenih dizajn sajtova mi je beautiful mess, a tvoj mi je nesto kao domaca verzija onoga sto tamo rade.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaaaoo, pa koji kompliment! Sada da se istopim odmah. A nisam to ni htela, nego mi bilo zanimljivo da dokumentujem sređivanje stana, kao haj' taman kad uhvatim malo vremena. heheh, hvala Andrea, potrudiću se da na taj način dokumentujem sve. :)

      Delete
  8. Bas si osvezila taj kutak. I tako podseca na tebe! Divna je faza u kojoj se sad nalazis - uredjivanje svog prostora, komadic po komadic. Samo polako, i uzivaj u svakom trenutku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Aleksandra! :* Joj, uživam, zaista! :) I da, tapete su kao ja da sam ih pravila, hehehe.

      Delete
  9. Ja sam pomagao, i radujem se svim našim budućim projektima... <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesi! Ahaha kako si ovo napisao, zamišljam malo dete koje diže dva prsta i stidljivo kaže ''teto, ali i ja sam pomagao''. :* Hvala M!

      Delete
  10. A i meni se učinilo da sam videla Matu iza objektiva. :D
    Bravo, drugari, neka vam je srećno useljenje i novi dom, da ga napravite kutkom ljubavi i da pored stvari uneste i dašak vaše životne energije! Ljubimo vas! ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa jeste, pa bravo! :D :P Hvala drugari!

      Delete
  11. Home sweet home :). Predivno! :) I ja sam kao mala obožavala da listam časopise koje je mama kupovala, maštala o uređenju idealnog doma i crtala idealan raspored prostorija. I dalje to volim da radim, samo sada uglavnom "listam" blogove i Pinterest :). Znam kako je lep osećaj da uređuješ svoj stan, jer sam i ja u toj fazi (nažalost duže nego što je planirano), i želim ti da uživaš, a ne sumnjam da će rezultati biti prelepi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ginjinha! :) Jeste, ponekad ume da bude uživanje, a nekada... toliko da uguši jer je sve sporo, da mi se ni Pinterest više ne lista. :D

      Delete
  12. Mi svi znamo da iza Iv ponosno stoji i pomaze Matija (cak i kad ona to ne napise direktno). Slatki ste!
    Tapeta je odlican detalj, ali meni je super dodatak dvije keramicke plocice - odlicna ideja.

    Sarajka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, hvala! Jeste, mora i Matija da unese sebe u postove, pa kako bez njega! :)

      Delete
  13. Iv, ovo je apsolutno predivno. Tako osvežavajuće i inovativno. Posebno mi se dopadaju bele kukice, a za tapete ne mogu da verujem da su sa Buvljaka.
    Inače dok sam čitala uvodni deo, imala sam osećaj kao da sam ga ja pisala. Pet prijatelja i rajčice i kruh. I časopisi za uređenje koje sam mažnjavala od roditelja (i koji su bili naravno na francuskom, koga ni reč nisam znala), pravljenje sarmica od lipovog lista i mešavine od blata, lego kockice, kućice za lutke sa mnogo mnogo detalja i naravno Sims gde sam sate trosila na uređenje kuće. (Inače šifra je "motherlode" ;) ).

    Baš me nekako dirnuo post.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Sonja draga! <3 Da, da, daaaa taaaa šifra, pa jao! :D Zbog toliko sličnosti, toliko se i kapiramo. ;)

      Delete
  14. Uvek se iznova oduševim tvojoj kreativnosti. Predivno!

    ReplyDelete
  15. Divno, divno... Baš mi je drago zbog useljenja. Želim vam lep i skladan suživot!
    Čiviluk - mnogo lepa i kreativna ideja, posebno mi se sviđa u kombinaciji sa roze sluškama... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Marija! :) Nekako su samo legle tu i posle mi bilo žao da ih sklanjam. :D

      Delete
  16. Mnogo je lepo! Jednostavno, a efektno! Ne znam jesi li nekad bila u Studenjaku, pa da li znaš koliko su njihove sobe bezlične... ja sam po svojim policama, dok sam živela tamo, lepila upravo samolepljive tapete, crvene na bele tufnice - pola sata posla, a osveži i ulepša prostor neverovatno.
    Inače, mene je kod Pet prijatelja oduvek nerviralo što nemam pojma šta je đumbir... oni su valjda pili neki sok od đumbira stalno. I šta je, zaboga, vrijes. :))
    Jedva čekam ostale postove sa slatkim kutcima (kutkovima? kucima?) u stanu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesam, kako nisam, neke drugarice su mi živele tamo, sve sam morala da izvidim! :D Aahaha, raspitaću se za kutke i vrijes! :*

      Delete
  17. Idu ti od ruke rukotvorine, ne?
    (hush hush imamo iste sluške
    (dobro D, tvoje nisu crne):)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, paaa malo. :) Mislila sam se da li da uzmem crne ili bele čak, ali me nekako uhvatilo neko ženstveno ludilo. :D

      Delete
  18. Tufnice, ko bi to očekivao xD
    Šalim se malo, sjajna je ideja i verovatno ću je sprovesti, uprkos tome što živim u iznajmljenom stanu i ne znam šta će gazdarica reći (ali bi trebalo da bude zadovoljna jer je ovaj trenutni čiviluk baš ružan i dosadan, i star).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aahahaha. :D Probaj, pa javi ili piši o tome! ;)

      Delete
  19. Ti si bas jedna dobra osoba.Kako si samo nesebicno podelila sa nama svoju osvezavajucu ideju,sve lepo opisala i prikazala,pa u to jos umetnula i pricicu iz detinjstva,o igrama i mastarijama...Verujem da su se mnogi pronasli u ponekom redku.Zivotni kutak i treba da se sredjuje lagano,strpljivo,sve lepo dodje na svoje mesto, i kako ti kazes-izmami osmeh na lice.Uzivajte! Sanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, pa hvala puno Sanja! :) Nekako mi je to normalno da podelim takve stvari i informacije, šta ja zapravo imam od toga da to sačuvam za sebe, a uostalom toliko toga sam i sama naučila tako što sam čula od drugih, koji su nesebično delili svoje ideje i otkrića. ;)

      Delete
  20. Lepljive tapete, najbolji drug svakog kreativca koji preuredjuje kucu :)
    Divno izgleda, inspirisala si me da i ja preuredim moj civiluk u hodniku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mima! E, baš mi je drago, ja sam jako dugo bežala od njih misleći kako je težak posao, kad ono... ;)

      Delete
  21. Odlična ideja! Radujem se sličnim postovima!

    ReplyDelete
  22. Znaci fenomenalna ideja a sto se tice lepljivih tapeta vrhunski drug sto jeneko rekao

    ReplyDelete
  23. dugo nisam čitala svaki post s toliko ljubavi...baš osobnost u svakoj rečenici, kao da ja svoje riječi čitam...poz od srrca

    ReplyDelete