Хангри Капкејк

June 30, 2014

Kada blogujete, vreme tako brzo prolazi. Sada kada pokušavam da se setim kada sam se prvi put upoznala sa Natašinim kapkejksima, sećanja mi se mešaju. Ali znam kada sam prvi put probala Natašine kapkejke i to beše tokom snimanja ove inspiracije. Znam da sam oduševljeno i musavo mandžala kapkejk i usput, punih usta, pokušavala da od Ivy saznam ko ih je pravio. Kremasti, slatki san. Ili kao što Nataša kaže: ''Ne možete kupiti sreću, ali možete kupiti kapkejk, a to vam je skoro isto.''


Caka kod Hangrija, jeste što ima i stas i glas, odnosno, i dizajn i ukus. Hangri ima svoje verne obožavatelje i Hangri izmamljuje zadovoljne uzdahe i kod onih najizbirljivijih sladokusaca. Hangrijeva vlasnica Nataša, pažljivo priprema svaki kapkejk. Dekoraciju i sastojke ponekad doprema čak iz Kanade, dok većina srcadi i šećernih šljokica koje možete probati kod nje, stižu iz najromantičnijeg grada na svetu - Pariza. Zbog toga, kada mi se Nataša javila sa idejom da pravimo novi logo i dizajn za ovu vrednu manufakturu, ja sam oduševljeno pristala. 

Autor prethodnih 5 fotografija: Nikola Radulović
Sam proces dizajna, uglavnom je uvek isti. Postoje posebna pravila koja se uvek poštuju i na kraju se jedino igranje svodi na sam dizajn i ideje koje idu direktno u skice. Tako smo i mi počele. Prvo se Nataša javila sa nekom idejom vodiljom, tj. referencom. Na osnovu njenog predloga, ja sam imala predstavu o smeru u kome bi dizajn išao. 

Tražila sam joj da mi definiše osnovne boje s kojim bih ja mogla da se poigram, stil i osnovne elemente koje je ona želela na logotipu. Nakon toga sam uradila istraživanje tržišta, posebno domaćeg, ne bih li videla kako izgledaju logotipi sličnih firmi/delatnosti/poslastičarnica. Na taj način sam izbegla slučajno podudaranje u dizajnu sa konkurencijom.

Sledeći korak je bio crtanje skica sa beleškama, kako bih mogla lakše i jasnije da ih kasnije predstavim klijentu, u ovom slučaju Nataši. 


Tokom sastanka na kome smo prešle kroz sve skice, definisale smo nekoliko okvira, pravila i boja. Nataša je dala komentar na svaku skicu, sa sugestijama i pitanjima. Zajedničkim dogovorom, odlučile smo se za dva osnovna stila, za stil kreme na vrhu kapkejka i font. 

Dalji posao se svodi na računar i programe. Programi koje koristim jesu Adobe Photoshop i Illustrator. Moram pomenuti da mi je Ps na vrhu svih listi kada je u pitanju softver za dizajn i obradu fotografija. Dakle, skica se pretvara u vektorski crtež. Ponekad koristim tablet, ali većinu vremena samu skicu pretvaram u vektor i detalje popravljam ili dodajem crtajući mišem.

Ovo je prvi stadijum skice u digitalnom obliku, gde se može videti igra boja. Boje sam birala na osnovu svog osećaja, ali u skladu sa Natašinim željama, naravno. Odabrale smo ovu kremu koja ima masu i vidljivost te uvrnute gradacije karakteristične za kapkejke. Bilo je par varijacija na temu korpice, kao i lente/prostora za ime.


Obraćajući pažnju na to da je Hangri jedan sasvim moderan kapkejk, odlučile smo se za ovu jednostavniju verziju logotipa, gde je akcenat na ručno pisanom nazivu, minimalnom broju elemenata i četiri boje. Kreirajući logo na ovaj način, dobili smo mogućnost korišćenja svakog od elemenata potpuno zasebno. Font/naziv može da se koristi samo kao potpis, boje su prepoznatljive za Hangrija i korpica sa kremom može da se koristi kao watermark na fotografijama i dokumentima. 


Nataša je bila nestrpljiva, pa sam već nakon nekoliko dana od gotovog projekta dobila savršen Hangri Kapkejk poklon! Nove vizit-karte sa logotipom, minđuše sa logotipom i naravno - paketić kapkejka, 100% uživo. Slavlje, u čokoladnom i kremastom izdanju! 


Pošto je ponedeljak i moram reći ne tako lepo vreme za jedno dugo očekivano leto, odlučila sam da ovaj ružičasti post ide live upravo sada! A ukoliko vam se topi u jednom ovakvom slatkišu, preporučujem da ne čekate ni minut, već naručite svoju porciju sreće, sa porukom ili bez, svejedno je - jer Hangri svakako uvek nosi svu pažnju i ljubav sa sobom gde god da krene. 

''Napravi brejk i zgrabi kapkejk!'' - Ivy M2

Facebook strana: Хангри Капкејк
E-mail za narudžbine: hangrikapkejk@gmail.com 
Telefon: 069/ 15 75 796

Autor prethodne 2 fotografije: Nikola Marinković


Svideće vam se i ovo

18 komentara

 1. Lepo svi zajedno to skockali :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Vesna, od čitavog tima! ;)

   Delete
 2. Divota od ukusa a i izgleda, vise puta provereno :) i divota od posta. Odusevljena sam crtezima u svesci i razvojnim putem jedne ideje koji si prikazala.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala Ivana, drago mi je da ti se dopada proces, trudila sam se da ne udavim detaljisanjem, a opet da malko približim čitavo to stvaranje... :)

   Delete
 3. kupkejks i nisu nesto, ali braunis sto praviii jaooooo!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meni se dopadaju u jedni i drugi, mmmm! :)

   Delete
 4. A što ja ovo gledam kad nemam ništa slatko u kući? :(
  Super mi je kako si opisala ceo proces nastanka logotipa, a od šest finalista ne znam koji je slađi. Ove fotke s kapkejksima, ipak, nisu fer :p
  Wandering Polka Dot

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pa to je dobra stvaaaaar! Onda te mrzi da ideš napolje po slatko, gucneš malo vode i rešena stvar, + - par kila. :P Tako barem ja, ništa slatko ne kupujem, a onda me kad kriziram mrzi da izađem. I hvala! :*

   Delete
 5. Bravo. Iv. Bas ste dobro krajnje resenje odabrale. Sve je tako kapkejkasto :)

  ReplyDelete
 6. Sjajno :) Svidja mi se krajnji rezultat :)

  ReplyDelete
 7. Pozdrav od najvernijeg degustatora. :)

  ReplyDelete
 8. Dozvoli, ali neki od kapkejkova izgledaju kao duduške (msm možda je do mene) što i nije tako loše...
  Ključna Google reč za spravljače kapkejkova od mene je Puratos...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sve sam ti već rekla, družila sam se sa Google pretragom taj dan. :D

   Delete
 9. Bravooo, cure, bravooo! Čini mi se da sam za ovaj glasala? Dopada mi se što je jednostavan, a istovremeno upadljiv. A ćirilica je ljuuuubav! ♥
  Cmox za obe

  ReplyDelete