Sve boje našeg doma

November 13, 2016


Referenca kojom smo se vodili pri uređivanju našeg doma bila je: ugođaj. 

Imali smo ideju o bojama i stilu, kao i o komadima nameštaja, ali sve to je bilo sekundarno, dok je komfor bio primaran. Posebno u vreme useljenja, oboje smo radili od kuće i želeli smo da nam svaki minut dana provedenog u ovom stanu bude dobar. 

Zbog toga smo se odlučili da npr. ne menjamo kauč, već zadržimo Nanin i samo ga presvučemo - jer je jako udoban i velik. Takođe, nismo želeli da trošimo novac na novi plakar, već smo Nanin, fenomenalno očuvan orman - samo skratili za jedno krilo i ''sredili ga'' u našim bojama. 


Zanimljivo je da svaka prostorija u stanu sadrži neki Nanin komad koji smo mi prilagodili našem stilu. Kao ovo tirkizno ogledalo iznad, koje je pravi hit na Instagramu, hehe... :)

Bilo je prilično zapušteno, zlatna boja rama se bila oljuštila i jedan deo rama se držao o koncu. Naravno, ja sam ga zadržala i restaurirala. 

Namerno sam odabrala ovako jarku boju, jer sam smislila da ide u spavaću sobu koja je cela bila u smirujućim bojama, a ogledalo bi bilo onaj traženi akcenat. Ispod ogledala je stara TV komoda koju smo zatekli u starom stanu i sada sam konačno mogla da je iskoristim kao komodu za tašne, ešarpe i ženske sitnice. Ona je ofarbana u belo.


Polica u dnevnoj sobi je bila haos. Imali smo tu šupljinu u zidu od oko 20-ak cm dubine i ja sam smislila da u nju dođe velika biblioteka. Međutim, shvatili smo da nemamo gde da izložimo Matijino blago u vidu modela, pa smo se usaglasili da polovina police bude moja, a druga njegova.

Tako smo dobili komodu, biblioteku i vitrinu, 3 u 1. Ja sam isprojektovala nacrte i model, a tata je sve sklopio - ili da budem iskrena - tata je sve to sklapao danima. Najveći zez su bile led diode u vitrini, koje smo smislili da budu skrivene, tako da se ne vide ni one, a ni kablaža. Šta reći, sem šta bih ja bez oca moga i njegovog voljenog hobija.


Većina zidova je prvobitno bila okrečena u neku krem boju. Nemam ništa protiv krem nijansi, ali nisu nam išle uz nas. Zato sam jedan vikend otišla do farbare i uzela tri nove boje za stan, vratila se kući i uzela sama da krečim. 

Jarko plavu u radnom delu i purpurni zid u spavaćoj sam okrečila dok je Matija bio na turneji. Obično kada ode negde da svira, mene uhvati neki tantoprc i onda uzmem da radim velike stvari

Hodnik i dnevnu sobu smo obojili u lila-plavu i tu smo svi krečili - Matija, Matijin tata i ja. Sutradan je moj brat došao da vidi kako izgleda nova dnevna i onda je rešio da ubije komarca koji se bio nakačio na zid i tako je napravio fleku koju posle nismo mogli da skinemo. Još uvek je tu. 


Jedina stvar oko koje se kajem, je ta što nisam bila dovoljno hrabra da odaberem neku jaču boju mebla za kauč. Bila sam rešila da to bude tamno siva, kao neću mnogo da se igram, jer ću posle moći da menjam različite jastučnice. A sad kada se samo setim kakvih je boja bilo, od varijacija roze, preko zelenih, tirkiznih, rezedo... 

Kada smo kupovali fotelju, bile su na stanju tamno siva i toplo siva. Ja sam odlučila da čekam dva i po meseca kako bi mi stigla ova tirkizna.

I da, i dalje se tražim sa zidnom galerijom iznad kauča, ali iz svake nove postavke naučim ponešto novo, kao npr. sada: ramovi i printovi slobodno mogu da počinju i malo niže.


Da, stan je imao parket. U tamnoj boji, prilično izlizan i neravan. Umesto hoblovanja, nakon meseci premišljanja, odlučili smo se na laminat u nijansi bela breza. Ni za sekund se nisam pokajala, definitivno jedna od najboljih odluka. 

Mnogi me pitaju da li se prlja, ali odmah ću vam reći da se prljavština manje vidi na ovom laminatu, nego dok smo imali parket. Jako lako se održava, ne krcka, topao je i vrlo otporan. A da ne pričam koliko je samo ''otvorio'' čitav stan, koji je pre nas bio vrlo taman i uređen u Naninom rokoko stilu. 

Svetla nikada dosta, zbog toga nemamo zavese u stanu, već roletne koje spuštamo tek ponekad, tipa leti kada upeče sunce.


Ah, skontala sam sada da bih mogla o svakom komadu nameštaja da pišem priču. :) Crvenu komodu je birao Matija. Ja sam naravno želela belu ili tamno plavu, a on je rekao: ''Crvena i kraj!''. Nije pogrešio, napravila je odličan finiš u prostoriji prepunoj hladnih tonova.

Stočić sam tražila dugo... Kada sam videla Sinteza komad kod drugarke Mire iz Design Studia Presek, rekoh sebi ''to je to''. Umetničko delo u malom, centar sobe, dovoljan sam sebi i bez cveća na njemu. 


Falio nam je gramofon, jer smo vinile imali i samo smo čekali da naiđemo na pravi primerak. Na kraju smo uzeli Braun PS358, delo čuvenog Dietera Ramsa. U paru sa Microlab Solo 6C zvučnicima - dobili smo jedan izuzetno moćan zvučni sistem - na nesreću naših komšija, naravno. :) Šalim se, dok sam ja u kući poštuje se kućni red, a kad nisam, Matija voli da iskušava komšijsku ljubaznost. 


Radni deo nam je bio jako bitan. Kako oboje dosta radimo i van 8-16h posla, svako ima svoj računar i radni prostor. Čak smo i čitav muzički sistem prikačili na miksetu kako bismo oboje imali pristup jednim zvučnicima, al' sa oba računara. 

Ovom jarkom plavom smo vizuelno izdvojili radni deo od dnevnog. Ukoliko sami krečite, moja preporuka su Vitex boje. Jako dobra pigmentacija, ovu jačinu sam dobila iz samo jednog nanosa, a boje birate iz palete.

Radni sto smo pravili, i projektovala sam ga tako da ima leđa od lesonita, kako bismo iza njih sakrili sve kablove, a verujte mi - ima ih mnogo, mnogoooo. Ideja je bila da sto, fioke, polica i ramovi budu beli, jer su sve ostale naše stvari prilično živopisne i šarene. 


Mnogo vas je pisalo da pita kada će post o stanu, tako da evo jednog mini vođenja kroz naš dom. Planiram još jedan post uskoro, ali biće drugačiji u odnosu na ovaj gde je Sonja ubeležila ne samo enterijer, već i moj (naš) život kroz njega. A tu atmosferu ste mogli da vidite i u prethodna dva posta gde je Sonja takođe bila moj gost: Vikendom na Kaleniću i Volite sebe.





Svideće vam se i ovo

31 komentara

  1. Drago ime moje,
    Ovo je savršenstvo u svakom pogledu. Doduše, od tebe i ne znamo za drugačije, prilično si nas razmazila divnim tekstovima i fotografijama koje objavljuješ. Želim vam samo da što duže uživate u toj lepoti.
    Živeli!
    Ivana

    P. S. Favorit su mi biblioteka i polica za autiće, tirkizna fotelja i crvena komoda, te dve boje slažu se neverovatno dobro, iako mnogi misle da je hrabra kombinacija, ali ih police koje je radio tvoj tata sjajno povezuju.

    ReplyDelete
  2. Prelepo ste uredili prostor, inspiracija je gledati:)

    ReplyDelete
  3. Pozdrav za sve čitaoce od audiofilsko-autićarske sekcije. Muž. :)

    ReplyDelete
  4. Sve izgleda jako lepo - i boje, i police, i mačke. Jako prijatno :) Mislim da je ova boja laminata jako fina, iako su ljudi kod nas navikli na klasične boje drveta. Ne znaju oni šta valja :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Kristina! :) Ma bitno je da svako od nas uklapa boje i elemente po sebi, a ne da slepo prati trendove. Taman parket je divan, ali samo nije za nas. :) Pozdrav!

      Delete
  5. Sve je divno, zaista, bogatstvo jedno od boja :)
    Nego, muz i ja takodje imamo taman parket koji zelimo da pokrijemo nekim svetlim laminatom, bledunjavim, sa sarom drveta...i mesecima se premisljamo i nikako da nadjemo onaj pravi :/
    Ovaj tvoj nam se cini bas ok, pa bih te zamolila da nam kazes ime proizvodjaca i gde si ga kupila. Da je bela breza, to je vec zapisano ;)

    Hvala! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, stvarno ne znam ime proizvođača, birala sam po kvalitetu i boji. Kupljen je u jednoj radnjici u Gavrila Principa. :)

      Delete
  6. Vau, sve je predivno da nemam riječi. Svaka čast!

    http://mysweetescapemasha.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Ko čeka dočeka :-) Mogu samo reći wow vama i Sonjici.
    Posebno mi je drago što ste u svakoj prostoriji zadržali po nešto Njanjino, ona je sa vama i uživa u vašoj sreći, veruj mi tako je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Vesna, sigurna sam da jeste tako! ♡ Trudila sam se da svaki deo našeg doma bude mali omaž njoj. :)

      Delete
  8. Mogla bih danima da čitam o vašem stanu i da gledam fotografije.
    Posebno - bravo - za restauraciju starog nameštaja, projekti uređenja koji kreću od nule, kao što je bio vaš, uglavnom kao prvu pomisao izazivaju veliki trošak.
    Oduševim se uvek kada vidim da neko ima "oko" da iz starih komada prepozna "ono nešto", udahne im novi život, uštedi novac, a sačuva dragocene uspomene.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da smo mogli, zadržali bismo skoro sve od njenog nameštaja, ali zaista se dosta toga nije uklapalo uz nas. :) A opet s druge strane, taj nameštaj je bio jako lepo očuvan i bilo bi šteta prilagođavati ga našem stilu, tj. farbati. Ono što smo mi zadržali, jesu probrane stvari ali meni zaista bitne i važne i emotivno sam vezana za njih. :)

      Delete
  9. Kako volim tvoje priče ovog tipa. Taman je legla za mirno veče i uživanje uz šolju toplog mleka (+ Nesquik), dok bebac spava. Hvatam sebe u ovom trenutku kako razmišljam o svojim idejama koje sam stavila "na čekanje", jer male nogice su prohodale, a rukice i prstići su svuda, uz obavezno ostavljanje tragova "ja sam bio ovde".

    Kad smo se uselili u stan koji je suprug nasledio, od starog nameštaja smo sačuvali ugaonu komodicu, koja je u bebećoj sobi i sto u dnevnoj sobi. Dok komodicu zaista volim, sto je bio stvar kompromisa. Mora i to... Sad imam neizdrž da oba komada prefarbam u belo i tako spojim sa ostatkom, koji opet nije beo, ali u mojoj glavi to sve ide jedno sa drugim. Mislim da ću to uskoro, kada male nogice krenu u jaslice...

    Zid iza radnog stola (i naš je dupli, sa dva računara) želim da ofarbam u tamno braon. Tu još traju pregovori, dugi kao zima na severu Norveške. Ja sam "krem" persona za nameštaj, dok kroz detalje unosim ostatak svoje ličnosti.

    Dugo već imam jarko zelene zidove u trpezariji, sad me spopali beli. Htela sam veliku udobnu fotelju u dnevnoj sobi, da se sklupčam i čitam. Sad hoću neku malu. Želela sam zavese na cvetiće, sad hoću jednobojne.

    Strašno!

    Bar je biblioteka kompletirana, knjige tu i tamo nameštene, kolekcija figura konačno iza stakla, televizor se ponosno šepuri sa svog postolja. Mada, još uvek vršim pregovore za uramiti i okačiti veliku mapu Tolkinove Srednje Zemlje. U dnevnu sobu. Da li će sporazum biti uspešno priveden kraju, ko zna...

    Za sad sam na pauzi zbog veselih prstića.

    Uživaj u svom divnom domu, udobnom sivom kauču i prelepom tirkiznom ogledalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Jelena, hvala ti na uvek dugim komentarima! ♡ Imam utisak da se samo ušuškaš uz blog i raspričaš, onako kao da si sa drugaricom na kafi! :) Sve je to normalno, ja želje i ''stilove'' kojim težim izmenjam čas posla. Sve kako sam raspoložena, ili kako se uhvatim neke faze. Silno sam želela sivi kauč sa tirkiznim jastučnicama - a sad sam skroz u fazi prljavo roze. :)) Veliki pozdrav!!!

      Delete
  10. Iv, tebi (vama) ništa više ne treba! sa vr še no! :)

    Dokaz da za dobre i lepe stvari nije presudan novac, već kreativnost, umeće i volja.
    Možda mi je favorit dnevna soba, tirkiz fotelja i presek sto, ali ne mogu da ne spomenem kuhinju, čajeve i začine. Radni kutak inspiriše, mada terasa pobedjuje :)))))

    A momenat kada sama sebi praviš kafu sa cimetom-totalno me oduševljava kada ljudi umeju sebi da ugode!


    :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aahahaha, a ja i dalje čekam da pošalješ dm da vidim kako si ti sredila onaj tvoj kutak! ♡ Hvala ti! :*

      Delete
  11. jedan od najljepsih stanova za koje znam! predivan prostor za zivjeti :) uzivanje je i nama koji samo ovako sa fotografija to mozemo da dozivimo, a mogu misliti kako je tek vama & macama ;) svaka cast na idejama, hrabrosti & umijecu. BRAVO!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Žana! ♡ Trudimo se da svo četvoro uživamo! :)

      Delete
  12. Krasan post, obožavam kada nas se ovako vodi kroz svoj dom, a mi krademo ideje. Čini mi se nakon Braninog posta da ovaj stan još uvijek "raste". Volim kada se ovako osobnim dodirom uobičajene stvari mijenjaju i postaju drugačije. Iz svakog posta na ovom blogu izvire čista pozitiva. Kauč je odličan, ne treba mijenjati boju, ovako je nekako kao glavni usred svega ostaloga. Moj favorit je ovo ogledalo. Veliki pozdrav, Suzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Suzana, hvala ti! ♡ U principu, moram malo da menjam stvari da i meni ne dosade, a opet s druge strane, da ne dosade i ljudima koji prate moje fotke, jer bi bilo dosadno da stalno kačim jedno te isto. :) Na proleće planiram krečenje i da izmenim neke kutke, pa eto radovanju novim projektima za stan ahaha. :)

      Delete
  13. Prelepo, uslađeno, romantično :) Sve na svom mesto :)

    ReplyDelete
  14. Moja zena je odusevljena tvojim blogom! Bukvalno otkad tebe prati bolje je i raspolozena i cesto govori o tebi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao, hvala ti puno na ovom komentaru! Kada mi je stigao na mail, bila sam srećna ceo dan posle toga! ♡ Pozdrav za tebe i tvoju ženu! :)

      Delete
  15. Ovo je divno. Slike su toliko lepe da ih non stop gledam.
    http://milanasweetlife.blogspot.rs/

    ReplyDelete