Urban Jungle Bloggers - Creative Plant Pots

November 26, 2016

Uh, koliko dugo samo želim da se pridružim mesečnim tematskim izazovima koje Igor i Judith organizuju kod njih na Urban Jungle Bloggers sajtu!

Prošli vikend sam definitivno bila rešila da ću fotkati i napisati post za ovomesečnu temu Creative Plant Pots, međutim, kada sam izašla u hodnik da uzmem biljke koje bi trebalo da se nađu u postu, shvatila sam da se u stanu pored snima neka serija i da su scenografi mrtvi ladni rešili da uzmu moje bilje bez pitanja i da ih ubace u scenu. 

Mali nervni slom i ta nezgodna situacija su mi uništili planove za UJB post, no, evo vikenda ponovo i eto mene sa obećanim pričama. 


Svi vi koji pratite Slurporamu od početka, znate za moju ljubav prema zelenišu. Počeci su bili skromni, sa ponekim izletom u sukulente. Saksije su bile plastične i što šarenije, da bih u nekom momentu krenula da eksperimentišem sa šoljama i bilo kakvim posudama koje mogu poslužiti kao saksije.

Kako sam prolazila kroz razne faze dizajna i boja, tako su i elementi u mom domu prolazili kroz tu istu tranziciju. Zbog toga danas kod mene najviše možete videti saksije od porcelana, terakote, betona i poneku staklenu teglu.

Boje su svedene i bez šara, izuzev u kuhinji. Boje u kuhinji nisam mogla da biram, takve su bile kada smo se uselili u ovaj stan. Mada, moram priznati da kuhinja i jeste nekako najživlja zbog svih tih sitnica i šarenolikih detalja. 


Preko zime, dosta osetljivih biljaka, beba biljaka i egzotičnih primeraka zimuje u kuhinji. Njanja i Vini nemaju pristup ovom delu stana, osim ukoliko ne motrimo na njih. Takođe, ovde ima dosta svetla tokom čitavog dana i toplo je. 

Taman kada je došlo vreme da se presade neki mladi izdanci, naišla je Ana Savić i njen brend anaesKeramik. Jako dugo, čini mi se godinama, tražila sam kod nas lepe keramičke saksije koje imaju ove nožice. 

I kada sam ih videla uživo, zaljubila sam se. Toliko nežne i unikatne, dok sam ih nosila kući, maštala sam o svim zelenim grančicama koje će izgledati fenomenalno u njima. Čak sam i u jednom trenutku poželela da ih ponesem na posao kako bih mogla da ih gledam po čitav dan, ali na mom stolu nema previše svetla i to bi bilo mučenje biljaka zarad mog uživanja u Aninim saksijama. 

Dakle, ove dve saksije na nožice su anaesKeramik (koju možete pratiti ovde i ovde), isto kao i ova treća posuda u kojoj držim morsku so. Prvobitna ideja je bila da ovu neobičnu, plitku posudu iskoristim za kaktuse i sukulente, ali mi se toliko svideo Anin hint sa drvenom kašičicom, da sam ipak odlučila da je iskoristim na ovaj način.

Ćup sa mini ružama je takođe nekadašnja posuda za kuhinjsku so, koju sam ponela sa sobom iz starog Matijinog stana u Sarajevu. Mnogo volim tu njenu boju, ide lepo uz svo cveće.


Moj tata je obišao čitav svet. I mama je sa njim, dok se nismo rodili Miloš i ja. Kasnije je tata mnogo više putovao zbog posla i obožavala sam sve suvenire koje je donosio. Da nemam definisan svoj neki stil što se tiče uređenja stana, sigurna sam da bih od svih suvenira mogla bez problema da uredim dom tako da niste sigurni da li ste u Africi/Južnoj Americi ili u Beogradu. 

Jednom je čak doneo i dve čitave garniture od bambusa i ratana - kao suvenir. Uglavnom, danas mi se ti suveniri i folk elementi ne slažu mnogo uz sadašnju temu stana, pa sam zadržala samo nekolicinu detalja za koje sam vezana, a ostali su ili kod mojih ili kod Miloša. 

Ova šarena, uska čaša/saksija/vazna je iz Tunisa. Dok sam išla u osnovnu školu, u njoj sam držala drvene bojice. Danas mi služi da u njoj čuvam Tillandsiu (by NervosaCorner o kojoj sam pisala ovde).

Kupasta vazna je iz CoinCase. Osim standardne ponude dekoracije, ponekad imaju i ove etno momente za pristupačne novce. 


Rekla bih da najviše imam malih saksija i biljaka. Za velike biljke nemam mnogo mesta na balkonu, pa osim nekoliko regularnih stanara, moju urbanu baštu najviše čine omanji zeleni drugari.

Ova raskošna Tillandsia se nalazi u šoljici koju je izradila Iva Brkić za Gallery 1250. Kupila sam je da iz nje pijem čaj, ali boje koje je Iva iskoristila za oslikavanje ovih ružica i listića toliko dobro idu uz sukulente, da mi je bilo žao da u njoj gledam samo čaj. Već ste je videli ovde

Belu porcelansku šoljicu na zlatne tufne je radila Bojana iz re:arta (o kom sam pisala ovde ovde). Ova nežno rezedo/tirkizna glazura je zapravo njena nova zimska kolekcija. 

Visoki kaktus se šepuri u šoljici sa leptir drškom koja je iz Galerije Blatobran. Nisam sigurna koja dama ju je beše radila, pa ako imate proverenu informaciju, bacite u komentar.

Mini kaktus je u omiljenoj mi Betonica teardrop betonskoj saksiji, o kojoj sam pisala ovde. Borjan i njegov tim spremaju novu kolekciju i jedva čekam da vam je pokažem!

Rezedo šoljica u kojoj je baby orhideja je kupljena za tipa 1 eur u Home Centru pre nekoliko meseci. Imali su ih u raznim bojama. 

I Flower Power porcelanska saksija je takođe re:art ali u kolaboraciji sa mnom. To je zapravo prva saradnja između Bojane i mene, gde smo isprobavale neke ideje... Mogu da vam otkrijem samo da ćete u budućnosti nailaziti na čak nekoliko naših saradnji. 


I za kraj sam ostavila ovu tatinu retro teglu, mada ni on, ni ja nemamo pojma odakle je tačno. Jako je lepa, samo nisam uspela da uslikam dovoljno bistru fotku sa njom, pa vam pokazujem samo ove dve. Pomalo je kupasta, tj. sužava se pri vrhu i nema standardno grlo. Oduvek sam u njoj gajila neki tip sukulenta, barem dok ne prerastu teglicu. 


Kao deo Urban Jungle Bloggers ovomesečnih blogera, moram da iskoristim priliku i da vam preporučim najbolji mogući novogodišnji poklon, ukoliko ste zaljubljenik u zeleno kao i ja.

Igor i Judith su dugo najavljivali ovu knjigu i kada je izašla, nastala je opšta pomama za njom. Videh da je mnogi opisuju na isti način, ali ja sam zaista imala istu misao u glavi: ovo nije jedna od onih knjiga sa lepim koricama koju želite da držite na stočiću za kafu i da čini dekor u dnevnoj sobi, već jedan fantastično dizajniran primerak vodiča za sve urbane baštovane. 

Osim inspirativnih fotografija, iz ove knjige možete naučiti i o stilizaciji biljaka (u vašem domu), ali i o gajenju i savetima vezanih za isto - samo sve to lepo upakovano i pitko napisano. 

Urban Jungle Bloggers možete upratiti (mada sumnjam da čitate ovaj blog, a ne znate za njih) ovde, ovde, ovde i ovde

P.S. Koja vam se posuda za biljke najviše dopala iz ovog posta i imate li vi neke neobične saksije ili priče vezane za njih? 



Ovaj post urađen je u saradnji sa brendom anaesKeramik.


Svideće vam se i ovo

8 komentara

  1. Fenomenalni post, Ivana! I tako puno dragih brendova iz Srbije!! Re:Art je super, galerija Blatobran je odlicna adresa u Beogradu a anaesKeramik sam upoznao pre par nedelja preko Plezir magazina i spremam isto jedan clanak o Aninom radu na mom blogu. Hvala ti puno sto si nam se pridruzila ovaj mesec i isto tako veliko hvala za preporuku nase Urban Jungle knjige!!! Jos samo da nadjemo mesto gde bi je mogli prodavati u Beogradu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao Igore, Ana će tako lepo da se uklopi kod tebe! ♡ Nema na čemu, hvala vama na svakodnevnoj inspiraciji, a za mesto se javljam! :*

      Delete
  2. O draga Iv, kako sam čekala ovu priču.

    Pijuckam topao čaj iz moje nove praznične šolje, dok bebac spava, a muž sprema ručak (:D). Gledam ove tvoje "saksijice" i sukulente i po ko zna koji put želim da se odvažim i ponovo oprobam u njihovom uzgajanju. A znam, o kako znam da ću ih sigurno ubiti. Ali mi crvić ne da mira, pa razmišljam gde imam zaturenu neku staru činiju, šolju, šerpu ili nešto slično.

    Imam onu staru Metalac cvetnu šerpicu, koja sa vodom stoji na radijatoru. I one dve zemljane činije koje su već imale pokušaj u istoimenim ulogama, istina - nesrećnim, ali nikad se ne zna. I ovu veliku belu šolju punu bombona, koje mi samo smetaju, a i štetne su. I onu moju prvu dečiju šolju sa Plutonom (u kojoj je nekad bila Kinderlada dok sam bila dete). Sigurno imam negde još nešto. Iskopaću, prekopaću i kod mojih.

    Sve sam sa balkončića prebacila u ulaz i čekam proleće. Sve gledam moje saksijice i nadam se da će neka cvećka preživeti. Odlučila sam da ih sve presadim u keramičke saksije, najverovatnije bele. I ovaj moj ogroman hibiskus, koji i sada pušta dva cveta i luduje, će na proleće dobiti novu kućicu - ogromnu belu keramičku saksiju. Kvalitet zemlje proveren - bebac rekao da je zdrava i ukusna :D

    Ne znam šta je sa mnom i sa belom bojom.

    Mnogo mi se sviđaju Anine i tvoje ljubimice sa nogicama. Preslatke su. I one zlatne tufne i moć biljaka su predivni. Tako sam ih već negde uklopila u mislima.

    Sve one slike sa IG-a mi se sad ređaju pred očima. Moram nešto uraditi po pitanju doma svoga, prsti me svrbe. I knjiga! Moram je imati.

    Kako divno popodne <3 Uživaj u zelenišu <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Jelena, uvek se obradujem tvojim komentarima! ♡ Nemoj samo da odustaješ! Meni mnoge biljke nisu uspevale dugo, ali sam se onda bila zainatila i počela da se oslanjam i na sopstvenu intuiciju i njihovo ponašanje, a ne samo na tutorijale po internetu! Verujem da će ti buduća baštica biti predivna! :*

      Delete
  3. Svaki put kad pročitam neki post, shvatim koliko nisam na pravi način obratio pažnju na neke elemente našeg života i našeg stana, koji su mi tu pred očima, svaki dan. Kakav post! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sad me zanima šta? Samo nemo' da kažeš ''kuhinja''! :P

      Delete
  4. Ja obožavam biljke i iskreno jedva sam čekala da napišeš ovaj post.... Sviđaju mi se anaesKeramik i re:art saksije. Dala si mi ideju za moje ljubičice :)

    P.S. Mislim da su komšije ljubomorne na tvoje divne saksije sa cvijećem kada u njih ostavljaju smeće.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moguće, ali ako budem videla još koje đubre u saksijama, napisaću im finu poruku na ulazu od zgrade. Hvala ti! Šalji sliku! ;)

      Delete