Zimnica od knjiga

November 22, 2012

Malo sam zabušavala sa pisanjem ovih dana, em zbog Nani, em zbog posla, a i oni koji se druže sa mnom na facebooku znaju da imam neke biatches sprat iznad zbog kojih ne mogu da spavam - pa sam mrzovoljna. Nego, planiram već neko vreme da napišem listu knjiga koje bih preporučila. Zaista, zaistaaa težak posao, te sam smislila da radim po principu kao i sa filmovima, blogovima i muzikom koje vam preporučujem na kašičicu. Neću vam preporučivati onu školsku lektiru (o kojoj sam pisala OVDE), već ću da se fokusiram na svakodnevne i obične knjige za koje mislim da im vredi posvetiti malo više pažnje.


Ja zimi najviše čitam, jer tada najmanje šetam. Ako mi posao dopusti, pročitam i po nekoliko knjiga mesečno. Dešava se npr. da kada znam kako imam neki važan projekat koji mora biti gotov u narednih nekoliko nedelja - ja idem po kući i sakrivam knjige od sebe same. To me uvek podseti na moju Maxi koja dok je spremala ispite u toku studiranja, zabranjivala nam je da joj poklanjamo i preporučujemo knjige jer bi tako zabušavala u učenju gradiva. To je ono kada se navučete na neke stranice i onda ste u stanju da sedite do zore, gutate slova od umora, ali i dalje nastavljate da čitate.. pa, dok ne zazvoni alarm za buđenje kako biste otišli na posao. A onda jedva čekate da se vratite kući i nastavite sa čitanjem.

Hehe, sad sam se setila jedne situacije. Bila sam možda prvi razred gimnazije i moji su slavili Slavu, a u tom periodu čitala sam Hari Potera. Ne sećam se na kojoj sam tačno knjizi bila, ali znam da mi je bilo ostalo oko 10-ak stranica do kraja (svi koji su čitali HP-a, znaju koliko su knjige baš na kraju najuzbudljivije!). Ja sam bila rešila da je taj dan pročitam, ma šta bilo! I tako, na tih 10 stranica do kraja, dođoše prvi gosti. Odlep! Hajde da se pozdravim, da pomognem mami da postavi i sl., al' što su me udavili da sedim sa njima i pričam, a ono neki matorani - niš' zanimljivo. I usred neke polemike, ja se lepo išunjam iz dnevne sobe i pobegnem u kupatilo i tamo se zaključam sa knjigom! Sva sreća te brzo čitam, jer je moja mama već počela da paniči, a tata da se drnda (naravno) oko toga gde sam, da li mi je dobro, zašto sam tako dugo tamo - a oni jednostavno nisu mogli da razumeju da sam morala tih nekoliko poslednjih stranica da pročitam još jednom, onako smirena srca - sad kad sam otkrila veliku misteriju na kraju. :)


A, evo i deset sastojaka potrebnih za idealnu zimnicu od knjiga: 

* Mesec od hartije - Džo Dejvid Braun
Kakva knjiga! Kakav film! Nasledila sam je od roditelja i od tada je ne ispuštam iz vidokruga. Ako vam se čita dirljiva, iskrena i porodična priča o ocu i ćerki, onda je ova knjiga pravi i prvi izbor - i taman se čita za jedno popodne. Npr., skuvate vruć kakao, ugnjezdite se u omiljenu fotelju, stavite da se skida film i bacite se na čitanje. Molim vas, ne propuštajte ovu knjigu!

* Devojka sa pomorandžama - Justejn Gorder
Da li je ovom genijalnom čoveku uopšte potreban uvod? Jedna od najlepših ljubavnih priča, upakovana u neiskvarenu romansu, iskrena osećanja i otkucaje razigranog srca. A ako ste u prilici, a niste čitali do sada - obavezno nabavite (hm, sve njegove knjige?) Sofijin svet, jer ona je biblija istorije filozofije.

* Vidimo se u Kapkejk kafeu - Dženi Kolgan
Nemojte dozvoliti da vas šarene korice odbiju, jer ne možete da zamislite šta se sve krije iza njih! Odlična, lagana knjiga koja se čita u jednom dahu. I ne samo da je zabavna, već vrlo pokretačka i inspirativna. I da, idealna je za ljubitelje kulinarija, jer je puna recepata za superukusne slatkiše! 

* Šangaj bejbi - Vei Hui 
Sećam se da sam je kupila vrlo davno na nekom sajmu knjiga. Možda preteča 50 Nijansi siva, ali na onaj nekomercijalni način. Čak je bila i zabranjena u Kini, a pre par godina je izdat i nastavak. Ne spada u srećne knjige, ali ume da opčini, jer je sexy, setna i graciozna.

* Treće oko - Lobsang Rampa 
Hehe, nije ono Treće oko kao časopis o ezoteriji. Već autobiografija jednog lame i njegov put od malenog bića ka uzvišenom. Ako volite lamaizam i budizam, želite da čujete više o Tibetu i Lasi, i verujete u ono nešto iznad nas - želim vam ovu knjigu.

* Djui - Viki Majron 
Evo, citiraću izdavače: ''Kakav uticaj može da ima jedna životinja? Koliko života može da dotakne jedan mačak? Kako je moguće da napušteno mače pretvori malu biblioteku u mesto okupljanja i turističku atrakciju, nadahne klasični američki gradić, poveže čitavu oblast i, konačno, postane poznato širom sveta? Ne možete ni pomisliti da odgovorite na ova pitanja dok ne čujete priču o Djuiju Ridmoru Buksu, voljenom mačku biblioteke u Spenseru, u Ajovi.''

* Spletkarenje sa sopstvenom dušom - Marija Jovanović
Naša Spisateljica. I to sa ponosnim i velikim S! Dakle, ne ''spisateljica'' kao cice iz silikonske doline s' tek četvrtinom vokabulara, već prava žena, autorka - pisac. Romansa utkana u filozofiju, uz zvuke grčke muzike sa magičnih ostrva, preispitivanje života i porodične veze. Sve njene knjige su odlične, ali ova mi je favorit, jer sam emotivno vezana za nju. 

* Prepoznavanje obrazaca - Vilijem Gibson
Moj ljubimac. Jedan od kraljeva SF žanra, pored Dika, Asimova, Balarda, Barovsa, Lavkrafta, Klarka, Lema i Verna. Jedna od kasnijih knjiga, mnogo nakon čuvenog Neuromansera (cyberpunk, cyberspace, LED tehnologije itd). Iako ovaj naslov nije pravo SF štivo, kao što smo navikli kod Gibsona, dobar je kao uvod u njegov svemir. 

* Svet po Klarksonu - Džeremi Klarkson
Top Gear? Ako ne znate za ovu trojku, pa vi ste ludi! Preveli su je kod nas pre par godina i sa osmehom smo je kupili. Nakon toga počeli smo da sakupljamo i sve one na engleskom, jer gospodin Klarkson je jedan cinični starkelja/kenjator - genije! Naravno da knjige nisu o kolima, jer čovek piše za The Sunday Times tolike godine i ovo je samo prvi deo zbirke njegovih kolumni. * Odličan poklon za vašeg dragog, a preveden je i drugi deo!

* Najbolje za muškarca - Džon O'Farel
I za kraj, još jedna knjiga koja može biti dobar poklon za muški deo populacije. Vrlo lagana, duhovita i poučna. I pročitali su je u dahu skoro svi moji muški prijatelji i znam da su godinama kasnije imali neke reference na kontu ove priče, pa eto, zabavite ih!


P.S. Pozivam vas da dođete na ex YU blog party na blogu kod Saškonele: ...CreaCtive... da upoznamo i vaš blog, pročitamo ono što imate da kažete i da se družimo (možda zbućkamo i neke koktele). :) 

Svideće vam se i ovo

26 komentara

  1. "Ješna" je baš ova tvoja zimnica:)
    Dodala bih:'Tajni život pčela'-i knjigu i film;
    'Zaboravljeni vrt';'Knjiga žalbi'...bolje da stanem:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. The Secret Life of Bees sam samo gledala film, a tek kasnije sam saznala za knjigu! :/

      Delete
  2. "Kradljivica knjiga" Markus Zusak, pa "Bog malih stvari" Arudanti Roy, pa, pa "Purpurni hibiskus" Cmamanda Ngozi Adici, "Vremeplovceva zena" Odri Nifeneger, pa onda, pa onda dodatak tvojoj tackici br.2 "Misterija pasijansa", carolija je neverovatna...uh,da "Decak u prugastoj pidzami" Dzon Bojn....
    eto, mali dodatak, valjda ima mesta za jos koju teglu na tvojoj polici sa 'zimnicom'...(:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooohohoho, moja lista se samo puni! :) Vremeplovčevu ženu sam čitala tek pred objavljivanje filma i znam da sam već uveliko zamišljala Erika Banu u glavnoj ulozi. :)

      Delete
  3. Joj i ja sam bila zaludjena Hari Poterom nekada. Kad je trebala izaci poslednja knjiga nisam mogla docekati vec sam ju skinula sa interneta, na engleskom. Procitala sma ju u jednom dahu i svima se hvalila. E, onda je knjiga napokon izasla i ja sam otkrila da je ona koju sam ja procitala LAZNA! Zamisli!!! Skroz je drugacije u njoj nego u pravoj... Nisam mogla verovati, a ni danas ne znam ko je napisao tu laznu knjigu...
    Inace, hvala za savete. Devojku sa pomorandzama i Spletkarenje sa sopstvenom dusom sam citala. Sudeci po njima, procitacu i ostatak spiska...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha, sećam se te misterije. Čini mi se da se to dešavalo i sa ostalim knjigama, m? :)

      Delete
  4. kakva zbirka naslova! sve pohvale. baš si me iznenadila listom pošto sam većinu sa spiska pročitala a ne može baš da se kaže da su sve ove knjige masovno poznate. ne znam da li bi sve dospele na moj top 10, ali u favorite za sezonu zima 2012/13 sigurno bi. nikada ne čitam SF ali mi je Prepoznavanje obrazaca skroz super. čini mi se da da sam čula za tu knjigu u jednom od članaka Naomi Klein.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, ali ovo nisu moji favoriti, već preporuke. U nekom od starijih postova o knjigama, napisala sam kako nemam omiljene knjige, ali uvek imam šta da preporučim. ;)

      Delete
    2. znam da nisu omiljene ali slažem se da jesu za preporuku :)

      Delete
  5. Sve koje sam pročitao su mindblowing, tako da ne sumnjam da su i ostale brutalne!

    ReplyDelete
  6. Joj potpuno te razumem. Opsednuta sam s knjigama. Neke sam citala s liste ali neke i nisam..morat cu se baciti na trazenje i citanje. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, pa tebi je tamo kod vas makar lako naći knjige. ;)

      Delete
  7. ja obično više čitam liti što se protivi zakonima logike pošto liti imam manje slobodnog vrimena.... al' eto, tako je :)
    Hvala ti na popisu! Idući put kad odem u knjižnicu neću morat smišljat koju knjigu uzet, iću ću ko u dućan - s popisom ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E pa drago mi je! Ja obično poludim kad dođe sajam knjiga jer ga dočekam nespremna i onda kupujem po principu: jao, a vidi ovo! :)

      Delete
  8. Zanimljiv blog.

    I ja volim da čitam i radila sam isto što i ti. Ne baš na dan slave, alikad god je bilo prilike da se išunjam negde, ja sam čitala.
    Volim različite žanrove, sf najmanje, ali i tu ima par naslova koji mi se baš dopadaju, kao što je, recimo, ANĐEOSKI PUBIS. Kombinuju se prošlost, sadašnjost i budućnost. Ima sf elemenata, naravno, čim je buduđnost u pianju, ali je jako lepa knjiga.

    Sviđa mi se lagana literatura, tipa KUPOHOLIČARKA, volim i Danka Popovića a moj favorit je PAVIĆ i POSLEDNJA LJUBAV U CARIGRADU.
    Volim i literaturu iz oblasti psihologije, a ako smem da kažem, ANA KARENJINA mi se uopšte ne sviđa, niti taj stil pisanja-na široko, na dugačko od Kulina Bana i dok se dođe do suštine stvari, prođe čitava večnost.
    BRAĆA KARAMAZOVI I ZLOČIN I KAZNA su već druga priča i to je nešto što mi se sviđa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da smeš da kažeš, svako ima štivo koje mu prija! Ja volim i Kinselu i Kafku, podjednako! ;)

      Delete
  9. Mnogo hvala na preporukama, većinu nisam čitala, neke sam merkala pa sve hoću-neću... Djuija ne uzeh prekjuče u biblioteci, ali nameravam da je kupim pošto moj suprug obožava mačke.

    ReplyDelete
  10. Hvala na prosledjivanju informacije o zurci. Bilo je divno, jedva cekam sledeci put. A muzika zna se odakle ce se pustati, naravno sa 8tracks :) Zarazila si me, ceo dan pravim playliste. Nemam vremena ni da citam, hihihi

    ReplyDelete
  11. Sačuvano u bukmarksu u folderu isprobati:)

    ReplyDelete
  12. Ja sam odusevljena tvojim blogom, bas je prijatno otkrice, kad ce novi post, joj bilo bi super kada bi postovala cesce.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Postujem skoro svaki dan, samo mi je ova nedelja bila burna, ali nadoknadiću to. ;) Hvala!

      Delete
  13. Obozavam knjige, kao i ovu tvoju preporuku! Prvom prilikom citam nesto, pa javljam utiske ;)

    ReplyDelete