Zimski plakar

November 04, 2012

Da se ne lažemo, san svake devojke (ili osobe koja voli svoju garderobu) jeste da ima walk-in-closet! Nema to veze sa Keri Bredšo i njoj sličnim cicama, već sa činjenicom da u takvom prostoru naša odeća i cipele mogu da dišu, a mi možemo da sedimo u njemu čitav dan i da se osećamo kao Alisa u Zemlji čuda! 

Pre neki dan sam išla kod mame i tate da preuzmem komplet zimsku garderobu. Ovaj put i čizme, kapute, sve džempere i šalove i to je negde oko dve putne torbe, krcate do vrha. Neko će reći da je naš stan kao bombona, kutijica, minijatura, kućica za lutke i sl. i biće mu sve potaman - dok je u gostima, da. A onda ću da mu ukažem na mane malog stana i tom nekom gostu biće drago kada se vrati u svoj normal sized stan. :) Zato ja, svake zime i svakog leta moram da selim garderobu od stana mojih roditelja, do našeg i obrnuto. Jer plakar je toliko mali, da sam ja sama zauzela više od dve trećine prostora u njemu. M ima svoju vertikalu i to mu je - što mu je, te je sreća što nije neki pomodar.

Ali dobro, nećemo zauvek imati prcvoljak od stana, a i ako ništa drugo - samo je naš i skockan je kao ona kućica za lutke. 

DakleM, tako sam ja otpremila letnju odeću (sa suzama, naravno) i donela zimsku. Ove godine ne smem biti lenja i moram pokušati da nosim sve stvari iz te dve torbe (i kako mi M ne bi kasnije zvocao kako se za džabe kilavio sa njima). Kako to postići? Kako imati pregledan i složen orman i kako ići jedan korak unapred s' biranjem kombinacija? Evo mojih predloga.

1. Uvek, ali UVEK imajte vremena za sređivanje odeće! Znate ono kada idete u grad, pa birate bluze i tako ih sve redom isprobavate i bacate po krevetu, stolicama, podu, Njanji, mužu koji u datom trenutku igra neku vrlo bitnu igricu itd? I na kraju uvek odaberete onu koju ste prvu probali? E pa, probajte da te stvari ne ostavite u haosu, već ih čim pre ponovo presložite i vratite na mesto.


2. Slažite odeću po bojama! Meni to mnogo pomaže u onim situacijama kada sam već obukla one super pantalone i sad hoću neku belu majicu, jer ide odlično uz onaj moj sako, ali gde da nađem belu majicu među onim silnim stvarima? Kada vam je odeća tako složena, štedite na vremenu, nerviranju i imate nekoliko izbora (belih majica) pri ruci. 



3. Slažite stvari po kategorijama, pantalone sa pantalonama, bluze sa bluzama, ešarpe sa ešarpama i sl. Tako će vam takođe biti lakše da se snađete u brdu odeće. Ja npr. odvajam i majice u kojima radim, kuvam, slikam, od onih za izlazak. Jer kada počnete sa presvlačenjem, najbitnije je da ostane red i kada izađete iz plakara. Dok vi iskopate onu izbledelu majicu u kojoj najčešće krečite, moraćete da pomerite i pritom izgužvate i onu tananu, svilenu za sexy izlaske. Kapirate poentu? :)


4. Ako imate mogućnosti, obuću uvek držite u zatvorenim elementima, tj. cipelarnicima. Prašina je najgori neprijatelj onih skupih, nežnih salonki koje nosite u specijalnim trenucima. Ako ništa drugo, za takve komade zadržite originalne kutije u kojima ćete ih čuvati. Ja na kutije ispišem mini info da u momentima kada se presvlačim i žurim - tačno znam gde mi je šta, odnosno u kojoj su kutiji koje cipele. Ostalu obuću možete držati spolja, na polici, podu ili dnu plakara, samo vodite računa da su uvek čiste i pravilno složene kako se ne bi izlomile, izgužvale ili isprljale odeću u plakaru. Ja ih takođe slažem po nameni i boji, naravno. :) Zimske čizme redovno čistite od blata, kiše i snega, jer kad oni nagrizu materijal, nadrljali ste.




5. Ja bih recimo imala poseban walk-in-closet samo za torbe i tašne. Neko se loži na cipele, neko na haljine, a ja na torbe. Imam ih mali milion i nikada mi ih nije dosta. Eto, izgleda da ne sakupljam samo šolje! ;) Za ove divote, važi isto pravilo kao i za cipele. Vodite računa da ih ne izgužvate, pocepate, slomite, čuvajte ih u posebnim pregradama, poneke okačene o zakačaljke, neke umotane u tkaninu. Od mame i nane sam nasledila tri vintage pismo tašne, dve od zmijske, a jednu od krokodilske kože i toliko su nežne da moram da ih umotavam u pamučnu tkaninu, pa u papirnu kesu - kako bih bila sigurna da su ušuškane. Podrazumeva se da kada ih nosim, ne ispuštam ih iz ruku. I nikada, NIKADA ne stavljajte tašne na pod!



6. Ešarpe, marame, šalove, kape, šešire, kaiševe.. držite pri ruci! Aksesoari koji se svakodnevno upotrebljavaju bez obzira na godišnje doba moraju biti najdostupniji, jer ih kombinujete sa svom odećom. Ja sam ešarpe i marame složila i okačila na poprečnu prečagu ofingera. Tako se ne gužvaju, i ne zauzimaju mesto na pregradama (kojih imam u manjku). Šalovi su mi zajedno sa torbama i kapama u sanduku van plakara, dok su mi šeširi na posebnoj pregradi. Jedan u drugom i tako ne zauzimaju mnogo mesta, a i jedan drugog podržavaju kako se ne bi lomili. Kaiševe sam okačila na žičani nosač koji sam pričvrstila unutar vrata. 



7. I poslednje pravilo je da onu odeću koju okačite na ofinger, probate da već pri samom slaganju ukombinujete sa nečim. Na primer, ja imam nekoliko prsluka koje ne želim da slažem na policu, već ih kačim na ofinger. Plavi na prugice kačim zajedno sa belom majicom. Onaj prljavo roze ide odlično uz košulju na prljavo roze prugice, pa ih kačim zajedno na jedan ofinger. Crni prsluk uvek nosim sa belom košuljom na crne tufnice - tako da i to visi zajedno. Kod manjih ormana, svaki milimetar je bitan, zato sam pri njegovom projektovanju pažljivo smišljala pregrade i namerno sam odabrala čvrstu i izdržljivu šipku za ofingere. Samim tim, mogu da okačim dosta garderobe i da mi je i dalje sve pregledno i pri ruci. Kada slažete odeću na ovakav način, imate već pola kombinacije smišljeno i ostalo vam je samo da smislite šta ćete za dole, kako se kaže. Nakon nekog vremena, ja promenim uparenu odeću, pa npr. krenem da kombinujem haljine i blejzere/sakoe. 

Eh, da imam tu sobu umesto ormana, sve bi bilo lakše. Ali za sada, moram da se snalazim kako znam i umem. Realno, mogla bih da živim u Tokiju bez problema, ma samo da mi vidite kuhinju - sve je na rasklapanje! ;)

I za kraj, naravno, najčuveniji orman/plakar/walk-in-closet/prolaz/hodnik.




Svideće vam se i ovo

20 komentara

  1. Ja hoću plakar za moju enormnu kolekciju patika. :P

    ReplyDelete
  2. Jaooooj, da mi je proviriti u neki od ovih ormana :) Ili barem da ga posedujem... Ja nemam dovoljno prostora da organizujem odecu po bojama, ali ih organizujem po kategorijama, tipa: elegantne majice, sportskije majice, lepsi dzemperi, dzemperi koje redje nosim, i sl. Svidja mi se sto i ti imas kategorije i sto si tako organizovana. Jedino tako mozes izaci na kraj sa malim stanom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo! Hehe i ja imam deo za odeću koju slabije nosim, i onda mi se ponekad desi da potpuno zaboravim na nju, pa se obradujem kada slušajno izvučem 'onu majicu'! :D

      Delete
  3. Moja prijateljica ima ogroman walk-in closet koji održava u savršenom redu jer je pomalo opsesivno uredna. Divota. Ali ona ima i sličnu kuhinju prepunu najboljeg i predivnog suđa, a frižider je san snova (ladice za tvrde sireve, ladice za meke sireve, za salate, za povrće itd). Pa poseban frižider za vina. Naravno, ona ne živi ovdje, ima kuću i pare preko bare. Svejedno, savjeti su jako dobri i korisni, bez obzira na mogućnosti i uvjete.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Frižider za vina! <3 Ja sam rekla, moj san je da posedujem kuću koju ću moći sama da uređujem, a onda će centralni deo biti kuhinja sa ostavom za vina! :) Blago njoj..

      Delete
  4. Hahaha! Pasus drugi; njegova vertikala, šalovi, kape, džemperi, pa sve odnesi i vrati.. Feel familiar:)

    ReplyDelete
  5. Ja sam sa ešarpama uradila isto što i ti a za kaiševe imam posebne vešalice napravljene samo za njih. Odeču držim po kategorijama, godišnjem dobu i bojama, malo sam frik :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma kakav frik! :) Ja sam već rekla, ovaj blog je kutak za sve frikove na svetu! Nemo' da počnem da pričam kako slažem olovke i tanjire, i veš i čarapice.. :*

      Delete
  6. Umesto špajza, ahahaha!

    ReplyDelete
  7. Odlican blog, a tek ovi saveti odmah kontam da je to neko slican meni jer ja volim veliki red, pa tako i u mom ormaru!!
    Ja ne slazem robu po bojama, jer mi je dosta sve sareno i tako bi se skroz izgubila.Slazem je haljine sa haljinama, blejzer sa blejzerima i tako.Skrzo se snalazim.
    Praim :)

    ReplyDelete
  8. Odlicni saveti. Ja imam wallk in closet ali nije bas nesto veliki( i delim ga s suprugom :()ali nema nista lepse nego kad udjes(otvoris)ormar i sve sredjeno i organizovano! Uh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, blago tebi! Ja bih ga delila takođe, nikakav problem. :D

      Delete
  9. Wooow, kakvi plakari!!! Meni oni svi izgledaju savršeno na tim fotkama a znam da bi kod mene izgledali, paaa, kao što i izgleda moj ormar sada-ne baš sve poslagano kao bi trebalo:)
    ja sam živela u stanu od 30m2 i zna kakvu muku mučiš:)
    Kada samo pravili projekat za kuću prvo što sam rekla da hoću je velika kuhinja i soba samo za garderobu. Mda, kada smo skontali budžet kuhinja se prepolovila a soba plakar se pretvorila u spavaću:):):) Al nema veze:)
    Znaš, jedino što mi se ne sviđa kod tih plakara jeste što cipele stoje zajedno sa ostalom odećom. Nekako mi to malo nehigijenski.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa i meni je, ja bih svakako imala odvojen deo samo za obuću! Ja sam dobila stan takav, kakav je. Jedino što sam mogla da menjam, jeste nameštaj, tj. sama da ga projektujem - tako da blago tebi!!! :)

      Delete
  10. kad imaš mali (ili nedovoljno velik) ormar mislim da je tvoje prvo pravilo zlata vrijedno! Na njemu redovito kiksam.... izbacim sve van kad izlazim onda ne složim nego vratim na stolicu, tako tri dana za redom i eto gomile robe i nereda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znammm, znaaam.. :) Ponekad se ni ja ne mogu organizovati kada žurim, pa mi bude muka kada sve to moram pospremiti kad tad. ;)

      Delete
  11. I ja bih rado imala čitavu sobu za stvari (ali ništa od toga, šmrc). Gledam da mi uvek bude uredno i sortiram stvari po kategorijama (tj. nameni) - džemperi na jednu gomilu, odeća za trening na drugu, majice za izlaske na treću itd.
    Takođe sam vrlo tužna kad dođe vreme da se letnja odeća pošalje na ''odmor''.

    ReplyDelete