Koverte koje nose radost

February 08, 2013

Kao što rekoh u prošlom postu, toliko mi se tema i ideja nakupilo, da ne znam odakle da počnem s pisanjem. Ako ništa drugo, znam samo da će ovaj mesec biti posvećen 14. februaru i čajevima. Post sa srcima ide sledeći, a sada da zaokružimo priču o razmeni. 

Dakle, svi vi koji me pratite na facebook stranici, često ste obavešteni o kovertama koje mi stižu u sanduče. Glavni krivac za to jeste ova grupa: Dobri čajevi - razmjene i druženje. Druženje, ćaskanje, učenje, informisanje, degustiranje i razmena čajeva - sada već gomila nas čajoljubaca iz svih država sa Balkana i šire. Svakog meseca pustimo da ''bubanj'' odredi ko kome šalje uzorke i moram priznati da je tenzija između 01. i 10. u mesecu svakim danom sve veća - jer 10. saznajemo kuda naša koverta putuje ovaj put. Trenutno traje prijavljivanje za četvrtu razmenu, tako da imate još dva dana da se prijavite na čajnu listu. 

Prethodne koverte sam slala za Kopenhagen, Mostar i Grac, a meni su stigle iz Tuzle i Smedereva. Pošiljka iz druge razmene koja je očekivana iz Novog Sada nikada nije stigla, ali za to ću kriviti isključivo njenog vrlo ne-fer pošaljioca. Njemu, odnosno njoj, na savest. Ovaj put navijam da dobijem neku damu, jer mi je mnoooogo lakše da dizajniram paket za žensku osobu, čitaj: ona se neće uplašiti tufnica i mašnica. :)


Ovo je koverta koja je išla za Grac. Kako je gospodin kome je upućena, bio vrlo uzbuđen (k'o malo dete), potrudila sam se da bude baš fina! Zapakovala sam mu čajeve iz Beograda (Kuća čaja: Pustinjski čaj, Ledeno doba i Čaj za ljubavnike), jedan od omiljenih Twiningsa - Vintage Darjeeling i još četiri filter kesice različitih aroma i brendova koje sam uspela da pronađem u domaćim prodavnicama.

Koverta je stigla za manje od nedelju dana i vrlo je obradovala svog vlasnika. Kako je i on bio žrtva vrlo nesavesne članice naše grupe, ovo mu je prva pošiljka koja ga je i sačekala u sandučetu. 



Ono što sam primetila kod članova grupe koji su tu, ali kao da se kriju u ćošku i plaše se da učestvuju, jeste problem bogatog izbora čajeva, odnosno manjak. Neki imaju strah od učestvovanja jer smatraju da nemaju neke specijalne i egzotične čajeve da šalju, drugi se plaše da njihova koverta neće biti tako lepa ili kreativna, dok su treći uvereni da im je za postupak slanja i pakovanja čajeva potrebno više od 20 minuta. Simpatično je, jer ništa od navedenog nije problem. Niti se iko takmiči ko će poslati što egzotičnije/underground primerke (pa nismo hipsteri, molim vas!), niti iko lupom pregleda koverte i kesice, kao što ama baš niko ne potroši čitav dan na baktanje sa slanjem. 

Baktanje, čuj.. Ja bih se igrala ovako svaki dan! Svaki minut koji potrošim na ispisivanje adrese, crtanje koverte i heftanje kesica, za mene je dragocen, isto onoliko koliko je nekome ko očekuje tu kovertu svaki minut dok ta koverta ne doputuje u sanduče - važan i srećan. Ne znam za vas, ali ja volim ona stara vremena, miris hartije, zvuk makaza i listanja papirića, crtanja olovkom i naravno - ritual lepljenja markica. Kao pravi filatelista, markice su mi prava opsesija i radujem se svakoj koju ja zalepim i koju kasnije dočekam. Mejlovi koje svakodnevno šaljemo nikada ne mogu biti tako lepi, lični i kreativni, a i svakako ne mogu poneti sa sobom listiće čajeva. 

Evo kako je izvesni rečiti gospodin koga nagovaramo da napravi svoj blog, opisao problematiku oko strahova članova i njegovo lično ushićenje: ''Ne znam zašto imate taj problem? Evo, s moje tačke gledišta da pokušam objasniti, zar vi mislite da ja npr. a vjerujem isto i Daniel, u ovoj razmjeni učestvujem da bih dobio neki novi čaj, nešto posebno, nešto drugačije, nešto što ne možemo kupiti ili nabaviti? Ja u komšiluku od 300 metara imam dvije velike kuće čajeva sa hiljadama različitih čajeva i mogu kupiti vjerovatno svaki čaj sa bilo kojeg ćoška planete. Međutim, tu se priča završava: ja to mogu kupiti. Ovdje fali onaj drugi mnogo ljepši dio, zbog kojeg lično ja, a vjerujem i mnogi, učestvujemo u razmjeni: Želim da dobijem par čajeva od nekog nepoznatog po njegovom izboru, da isčekujem šta mi to dolazi, da vidim šta to neko koga nikad vidio nisam, a već mi je postao drag, pije. Da možda isti dan, pa možda i u isto vrijeme popijemo na velikoj udaljenosti dva ista čaja. Tu je i samo radovanje pošiljci: kupiti nešto je lako, ali dobiti nešto je mnogo ljepše. Ukratko, sami sadržaj koverte i čajevi u koverti nisu bitni, bitno je ono nešto drugo, bar meni.''


Vrlo brzo nakon okretanja bubnja i izvlačenja parova za slanje, mene je sačekala veeeelika smeđa koverta, tj. sačekala me je na pragu jer mi ju je divan čika poštar doneo čak dotle. Srodna duša po mnogo čemu, Marija, uspela je da me s par reči i aroma toliko oraspoloži, da mi je momentalno ulepšala, ne dan, već čitavu nedelju! Ona je takođe još jedna draga osoba koju smo dugo nagovarali da kreira svoj blog, međutim, ona je i podlegla tom ubeđivanju. Poželite joj dobrodošlicu na njenom preslatkom blogu: Dnevnici malenog miša



Sačuvala mi je i poslala kesice Tazo čaja i to dve, da mogu da ga podelim sa M. Kao i Mentu vrlo intenzivnog mirisa i ukusa, i još mnoge divne voćke. Onaj koji mi je za sada najlepši, jeste kombinacija pomorandže i mandarine i divno ide uz kašičicu meda i pola šoljice ceđenog soka od pomorandže. 

Eh.. Volim moje drugare iz grupe i volim druženje s njima. Svaki dan se zajedno radujemo nekoj novoj recenziji, fotografiji, utisku, šolji ili čajanci koje se dešavaju širom Evrope. Srk-Srk, Clin-Clin!


Svideće vam se i ovo

38 komentara

  1. Ja bih vam se rado pridruzila al ja imam samo 3-4 vrste caja , a to je malo za razmenu, a mislim kada bi se angazovala da nabavim nesto novo da bi crkla od stresa da li je dovoljno dobro jer sam perfekcionista :(
    Al zato vas redovno citam i uzivam u vasoj grupi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, ok. :) Nećemo da te teramo! :P

      Delete
  2. Kako divan hobi. "Da možda isti dan, pa možda i u isto vrijeme popijemo na velikoj udaljenosti dva ista čaja", jako lepo receno <3

    ReplyDelete
  3. nisam znala da nesto ovako divno postoji:)))milina mi je samo sto sam videla ovaj tvoj meden paketic a mogu da zamislim kakav je gusht za onog ko ga dobije!!definitivno dokaz da male stvari cine zivot i da ulepsavaju svaki dan...prekrasno!

    ReplyDelete
  4. Kad vidim ovakav post, pozelim da pocnem vise da pijem cajeve, pa da se ukljucim u ove razmene :)

    ReplyDelete
  5. divni ste, svi vi cajoljupci! obozavam caj ili je ispravnije reci cajeve :-) dan pocinjem i zavrsavam njime. tu je kad treba prodrmati tijelo, razbuditi duh, smiriti misli, pripremiti se za san i, naravno, kad zelim uzivati. naravno da za sve ovo ne pijem isti caj. drago mi je probati i otkrivati nove ukuse, mirise i arome, jedino vocne, zapravo one kad hibiskus i sipurak malo aromatizuju pa prozovu vocnim, ne volim. razmjena vam je divna, dokaz da se sa malo truda i izdvojenog vremena nekome moze uciniti nesto lijepo. maliiv - kad stizes sve?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, ne znam ni sama! :) Svakog ponedeljka bih plakala kada shvatim šta vse imam od obaveza, a onda krenem da precrtavam jednu po jednu i posle do petka nekako mi bude lakše. :)

      Delete
  6. Ja sam večeras spremila kesice! I za internu i za eksternu razmenu;)
    Mada, istina, ima ne-kul učesnika; moj prethodni primalac mi se nije ni zahvalio:/ Bila sam ja srećnija, što je stiglo:) Vooolim pisma i menjanja, volim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa baš bezveze. Valjda se podrazumeva da potrošiš sate na dizajniranje koverte i pakovanja i na čekanje u pošti.. Da, jedno hvala je baš previše. :(

      Delete
  7. Đorđe SugarisFebruary 08, 2013

    Ručno crtani infografik <3

    ReplyDelete
  8. Jooooj, koliko volim naše razmene....ne znaš koliko mi je žao što ću ovaj krug preskočiti :(
    JA sam se, kao što znaš, stidela i zbog čajeva i zbog pakovanja, dok me jedan mio glasić nije ubedio u suprotno (ko bi to mogao biti, ko li ko li ??? :P)
    A sad crvenim gledajući sličice mog paketa, hihi :*
    KRoz blogove ali posebno kroz ovu našu divnu grupu sam naišla na predivne ljude, pametne, zanimljive, kreativne, ali pre svega fine i normalne...i uživam u svim sličicama, "lekcijama", mišljenjima i razmenama :*

    ReplyDelete
  9. I da, ti znaš da si i ti meni po mnogo čemu baš posebna :*

    ReplyDelete
  10. Heheheh pa ovo je potpuni hit! Nisam imala pojma, ali tako mi i treba kad sam na strani kafe :)

    ReplyDelete
  11. Ovo je meni prezanimljivo :) P.S. Imaš nagradu kod mene na blogu :)

    ReplyDelete
  12. Kako ovo dobro i zanimljivo izgleda.Prekrasno ti je pakiranje!Za ovu razmjenu nisam nikad čula,ali po ovome što si napisala,izgleda neodoljivo...to iščekivanje, i ostalo.

    ReplyDelete
  13. Super su mi zanimljive te razmjene, a nisam se do sada priključivala upravo iz razloga kojeg si navela gore.... pošto sam tek od nedavno počela zapravo uživati u čaju razmišljam da se i ja uključim u jednu od idućih razmjena :)

    ReplyDelete
  14. p.s. pakiranje si napravila savršeno!

    ReplyDelete
  15. Jooj..citajuci tvoje postove pocet cu ili da kuvam ili da pijem cajeve ili da radim DIY (a nemam talenta ni zasta). :) Uvek me odusevi tvoja kreativnost, a ovaj hobi je toliko lep da bi se prikljucila iako ne pijem cajeve. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ima i takvih članova, sede i posmatraju, uživaju. ;)

      Delete
  16. Jaoj bre, pa ko se ne bi uplašpio kad vidi kako ti pripremaš ove pošiljke? Kako sve to divno izgleda, ja sam tim ne bih mogla da se merim. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma daaaaaaj.. :) To nema veze s vezom.

      Delete
  17. Pa, ovo je premedeno! Podseca me na one razmene slicica/klikera/i sl. u skoli kad smo bili klinci... Pa jos ovako predivno upakovano, pa jos cajevi, pa dopisivanje, ihhh...! <3

    ReplyDelete
  18. Mama i ja pijemo cajeve po citav dan! Pridruzila sam se grupi a nadam se da cu i nekoj rzmeni uskoro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago, uživaj i pozdrav za mamu! :)

      Delete
  19. Čitam ovaj post i upravo ispijam šoljicu čaja koji mi je stigao baš zahvaljujući ovoj grupi. Zaljubila sam se u ovaj koncept i jedva čekam sledeću razmenu, volela bih da mi ovo postane sastavni deo svakog meseca. :)

    ReplyDelete