Riba list sa kuskusom

February 15, 2013

Recept iz posta: Iz mediteranske konobe sa trcanje.rs.

Mediteranska kuhinja nije nikakav pomodarski trend već tradicionalan način pripreme hrane koji umnogome počiva na upotrebi povrća, voća, ribe i morskih plodova, uz nezaobilazne sastojke poput maslinovog ulja, belog luka, jogurta, sireva i širokog dijapazona pikantnih začina. Akcenat je bačen na uravnotežen balans svih neophodnih nutritivnih elemenata koji snabdevaju organizam zdravljem i energijom. Kalorija je malo, a vlakana, proteina, minerala i vitamina u izobilju.

Žitelji primorja imaju osetno duži životni vek od stanovnika kontinentalnih oblasti i ređe obolevaju od bolesti srca i krvnih sudova. Blaga primorska klima omogućava prisutnost svežeg voća i povrća na trpezi tokom cele godine, ali s obzirom na sve bolju snabdevenost prodavnica i hipermarketa u našim krajevima nije neophodno da se selimo da bi uživali u čarima takvih geografskih odredbi.

Od velikog je značaja da uvrstimo u svoj jelovnik namirnice koje inače vezujemo za mediteransko podneblje. Valjalo bi jesti ribu bar dva puta nedeljno, a svežeg voća i povrća prosto nikad nije dosta. Integralne žitarice i maslinovo ulje se takođe toplo preporučuju kao izrazito zdravi predstavnici mediteranske kulinarske škole. Idealan način da se uživa u čarima mediteranske ishrane je da se na letovanju brza hrana zameni tradicionalnim specijalitetima baziranim na ribi, morskim plodovima, brojnim vrstama sira i drugim laganim ali tako mirisnim i ukusnim pikanterijama. Kada se jednom zavole, nose se sa sobom kući i sa uživanjem gustiraju čak i kada smo daleko od plavetnila mora i ušuškanih konoba.

Morska riba i njeni derivati poput ribljeg ulja smanjuju rizik od mnogih smrtonosnih oboljenja, pospešuju pamćenje i blagotvorno utiču na ukupno zdravlje svih dama koje su u drugom stanju. Konzervirana riba kao i ona koja dolazi iz nepouzdanih izvora se ne preporučuje jer može da sadrži određene teške metale kao što je živa.


Kako sam zaljubljena u sve što Mediteran pruža, u mojoj kuhinji često možete uživati u njegovih aromama i ukusima. Bela riba mi je omiljena namirnica što se mesa i plodova tiče, jer nema intenzivan ukus i miris, a može da se pripremi na različite načine. I dalje pokušavam da se navučem na lignje i račiće, tako da ćete se načekati kada su ti recepti u pitanju. S druge strane, volim da pripremam alge i mislim da ako ih spremite i servirate na poseban način – mogu biti vrlo zanimljive.

Ovog puta ću pokušati da ne zaplačem što nemam kuću na obali mora i hrabro ću se upustiti u igranje sa letnjim receptom i morskim namirnicama usred zime. Na meniju je riba list s kuskusom i svežim povrćem.

Potrebne namirnice za dve porcije:

  • 500g filea ribe list
  • 2 šolje kuskusa
  • 1 crvena paprika
  • 4 čeri paradajza
  • 1/2 praziluka
  • 1/2 limuna
  • maslinovo ulje  (extra-virgin)
  • beli luk
  • vlašac
  • peršun
  • krupna morska so i biber


Ne znam da li koristite papir za pečenje, ali ako ne, prijateljski vas savetujem da nabavite makar jednu rolnu i to neku boljeg kvaliteta. Pripremanje hrane, odnosno pečenje je na ovaj način umnogome olakšano i nećete trošiti silno dragoceno vreme, a i živce, na struganje zalepljenog jela ili pleha. Posebno u ovom slučaju ga savetujem, jer se riba u ovom receptu sprema bez masti.

Tokom zimske sezone, ribu list ćete naći u vidu zamrznutog filea. Potrebno je da je samo vrlo malo otopite i tako poluzamrznutu položite na papir za pečenje u plehu. Moja rerna je srednje jačine, tako da ja ribu pečem između 180 i 250 stepeni. Prvo s jedne strane, pa s druge, sve dok lepo ne porumeni i dobije hrskavu koricu na krajevima. Dovoljno je da je začinite prstohvatom morske soli, jer ćemo imati poseban začin za nju.

Dok se riba peče, možete pripremiti kuskus. Dovoljno je da ga stavite u vatrostalni sud i prelijete vrelom vodom. On će upiti tu vodu i nabubreti. Vreme koje je potrebno da kuskus bude jestiv zavisi od vrste zrna koju kupite, pa je najbolje da se oslonite na sopstveno čulo ukusa i na osnovu njega procenite kada je kuvan. Vrlo bitna stvar u vezi sa ovom namirnicom jeste vođenje računa da ne bude raskuvan, već rastresit. Kada ga dobro ocedite, posolite ga i dodajte vrlo malo bibera (najbolje mešavinu belog, crnog i zelenog).

Ovom prilikom sam želela da imam lepo serviran tanjir, pa sam kuskus sipala u kalup i tako ga oblikovala u formu kupe. Riba je brzo gotova, pa sam je uz pomoć špatule (kako se ne bi raspala) dodala na tanjir. Kuskus sam ukrasila prazilukom, vlašcem i čerijem. Sa strane sam isekla papriku i ostatak paradajza, praziluka i vlašca.

Preliv se pravi od pola šoljice maslinovog ulja, cele glavice sitno seckanog belog luka i seckanog peršuna. Preliv možete napraviti i nekoliko sati ranije, kako bi se svi sastojci vremenom međusobno spojili, odnosno poprimili međusobne arome. Pošto sam sve namirnice na tanjiru oskudno začinila, potrebno je da ih sve začinim prelivom i time dam poseban akcenat. Dakle, preliva se i riba i kuskus i povrće.

Ribu možete poprskati i svežim limunom ako ste ljubitelj ove kombinacije i naravno, ovo jelo se služi bez hleba.


Svideće vam se i ovo

8 komentara

  1. Obožavam list, a ne znam jel bi mi palo na pamet da ga radim s kuskusom, odlična ideja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, jeste na prvu pomisao neobično, ali je super ukusno! :)

      Delete
  2. Jao divan divaaan ti je blog :)
    Podseca me na ono sto zelim da moj bude :D
    Pratimo se :)

    ReplyDelete