Mini bašta {proleće 2013}

April 26, 2013

Neću da se izvinjavam što nisam pisala više od dve nedelje, već ću odmah da se bacim na priču. Dakle, lepo vreme je tu i na redu je prolećno raspremanje. Nemojte me pogrešno shvatiti, ja nisam neka Martha Stewart koja bi po čitav dan samo raduckala po kući i kuhinji, ali sam zato jedna od onih osoba koje vole red. Nisam Monk, ali sam mu slična po pitanju čistoće, pa je svako veliko spremanje jedna muka od barem dve nedelje. 

Ove godine sam počela od mini bašte na prozoru, jer je sve nekako mnooogo lakše kada radni dan počnete uz kaficu, podignutih nogu na fotelji i pogledom na mini ruže koje su baš jutros procvetale.

Njanja ima običaj da spava u prozoru u poslednje vreme, a ako nije tu, onda je na peći i prednjim šapama je oslonjen o okvir prozora i tako posmatra drugare u dvorištu ispod. Kako nije svestan prepreke, čitav prozor večito ima jednu horizontalnu musavu štraftu od njegovog nosića koji se blentavo sudara sa površinom stakla. A tu su ponekad i otisci šapa.. 

Tako da je prvo na redu bilo pranje prozora, jer čemu pogled na baštu, ako se ona ne vidi od musavog prozora? Naravno, zna se ko je bio Santa's Little Helper. :) 




Eh, a onda je palo planiranje na papiru, kako bih znala koje saksije ove sezone da koristim, koje veličine da uklapam i koje biljke da sadim. Pre nekoliko godina sam imala fazon da koristim samo bele saksije i crveno cveće. Sve saksije sam farbala belom farbom, ostavljajući sitne crvene i zelene detalje. Onda sam prešla na kaktuse, koji su idealno išli uz zemljane posude i tu prirodnu braonkastu boju. Kada sam se preselila u ovaj stan, nabavila sam sve tamno zelene saksije, jer sam želela da sve bude uniformisano, kako bi samo boje cveća štrčale.

Ove godine, volim boje! Šareno, što šarenije! I čak se nisam ograničavala crvenim cvećem, već sam rešila da pokušam i sa pink, nežno roze i belim laticama. 


Moja bašta se nalazi na 120cm širine prozora, u tri nivoa: deo na spoljašnjoj jedinici klima uređaja, deo na simsu i deo u unutrašnjosti prozora koji je preko leta otvoren. Prvi deo na klimi je odvojen samo za cveće i to ono koje najviše buja, poput muškatle i begonije. Drugi deo na simsu je za manje cveće poput verbene i mini ruža, dok su veće saksije rezervisane za začine i povrće, poput čeri paradajza, mohito nane, bosiljka i ruzmarina. Možda zasadim i papričicu, videću.

Unutrašnji deo prozora je pripremljen za sitne drugare: kaktuse, čuvarkuće i biljke koje tek klijaju, kao što je beba limun. Imam dva fenjera koja volim da upalim tokom vrelih, letnjih noći i tako začinim atmosferu kada mi nedostaje more. Jedan čitav deo na štoku jeste ostavljen za Njanjinu osmatračnicu, jer je on vrlo bitan deo enterijera (eksterijera). :)



Cveće sam zasadila i ono se bojažljivo širi, još uvek se privikava na novo mesto stanovanja, na nov komšiluk i fino sunce između 10 i 13h. Iz iskustva znam da tamo u septembru neću moći ni da vidim dvorište od velikih, zelenih listova i bujnih latica. Jedva čekam sve to, jer nema ničeg lepšeg od praćenja sopstvene bašte i posmatranja kako se minijaturne stabljike i pupoljci pretvaraju u mirisni vrt pun boja. 

Prazne saksije su ostavljene za začine. Prošla sam Kalenić uzduž i popreko, našla sam tezge sa dobrim rasadom i sad čekam da dobiju sve što sam planirala da kupim. April je najbolje vreme za sadnju, jer su temperature idealne, sunce još uvek nije jako, a i cene biljki su vrlo prihvatljive. 


Ovo su samo neki od ukrasa, jer sam krenula da se družim sa mini baštom tek pre nedelju dana. Još uvek ima vremena za igranje, jer moram da zasadim preostale drugare, da sredim deo sa mini biljkama i da napravim tufnaste vetrenjače. :) A možda budem pravila i patuljke koje ću smestiti na neko skriveno mesto, da mi čuvaju ovo moje mini blago.

Biljke na klimi sam postavila na dupli zeleni podmetač od letvica kako bih imala ravnu površinu za saksije sa teškim i brojnim granama - kao što je jedna od muškatla koja je viseća i pada preko jedinice. Podmetači su širi nego klima, pa je ona samim tim zaštićena od letnjih pljuskova i nemirnih listova.

Limene saksije na simsu su povezane plastičnim kanapom za veš, koji je pričvršćen o levu i desnu stranu fasade i na taj način drži sve saksije na mestu, sigurne od Nanjinjog mlataranja repom, vetra i bezobrazne dece koje imaju običaj da i Njanju i saksije gađaju kamenjem iz dvorišta. Majke mi, biću kao one babe što bacaju kofe pune ledene vode na bezobraznike ispod prozora. Samo što ću ja da kupim balone i da ih punim vodom i gađam sve maloumne budale kojima u nekom trenutku sine da gađaju riđeg mačora na jedinom prozoru sa cvećem u ružnom komšiluku! Grrr! 




Iako je mini bašta tek u nastanku, morala sam da isprobam lampice! Uh, kako će da bude dobro kada napravim domaće bruskete sa bosiljkom iz baštice, pa ih postavim na stočić ispred prozora, upalim fenjere i lampice, pa pustim neki Beirut i svemu tome nazdravim uz neko pitko belo vino.. Cin-cin! 

Beirut - Postcards From Italy  {da upotpunimo doživljaj} 



Svideće vam se i ovo

48 komentara

  1. Matija DagovićApril 26, 2013

    Ja jedva čekam da bude gotova, pa da onda kačiš slike!

    ReplyDelete
  2. nasmejani prasac u zemljici..medj cvetjem! <3
    *

    ReplyDelete
  3. Ohhh, niti manjeg prostora niti bolje iskoristenog. Pa predivno je. :) Sve slike bastice ti lajkam na instagramu. I svaki put se obradujem kad vidim neku novu :)
    Samo tako nastavi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, hvala! Znam da je nekima možda smešno, ali ja se zaista ponosim na ovu mini baštu! Toliko truda neki ne pridaju ni jednom buketu s pijace. :D

      Delete
  4. Divna! I jos vise divna zbog ulozenog truda i ljubavi! ;*

    ReplyDelete
  5. Koliko mi je samo medeno što crtaš i pišeš kako će baštica da izgleda!
    Sve je tako milo, slatko i, odveć očigledno, sa puno ljubavi rađeno! ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. To se zove profesionalna deformacija! :P

      Delete
  6. 1.Slike su divne!
    2. Od pre 26 dana i meni je postala poznata ta "horizontalna prozorska musavost". :) Navikavanje u toku!
    3. I ja imam muškatlu, i ja imam muškatlu!!! :D
    4. Mislím da je proleće proletelo, ja sam spremna za volpejpere u fazonu "zdravo, leto!". ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. :*
      2. Haha, to dok ne oseti vetar u leđa za dvorište. :P
      3. Hahahaha! <3
      4. Evo, evo, smišljam već svaštaaa! :D

      Delete
  7. Ocharana i raspevana i zaljubljena od pogleda u tvoju bashticu
    A Njanja...posebna pricha <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, Njanja tvoj tajni ljubavnik. :*

      Delete
    2. hahaha, sve manje tajni ;)

      Delete
  8. Ah, predivno! :) Reci mi samo, nije mi bas najjasnije, kako si obezbedila da saksije na klimi ne mrdaju, cime si ih pricvrstila? Da li postoji neko ogranicenje u tezini koju spoljasnja jedinica klime moze da izdrzi? I kako sprecavas da ti insekti i paraziti ne napadnu zacinske biljke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. U principu, mislim da može da izdrži oko 20-ak kg. Ja sam postavila četiri saksije od kojih je samo jedna veća, možda ima oko 4kg. Kako je klima spolja reljefasta na vrhu, ja sam uzela one kineske podmetače od letvica i spojila sam ih heftalicom i samo postavila na klimu. Time sam dobila jednu ravnu površinu, jer bez tih podmetača, saksije ne bi mogle da stoje ravno na tom metalnom nejednakom delu, na vrhu klime. Onda sam sve saksije uvila plastičnim kanapom za veš, koji sam sa obe strane zakucala u drveni štok, tako da sada sve saksije stoje u nekoj vrsti ograde od kanapa. Prilično čvrsto i sigurno, pa čak i pri naletu vetra.

      Delete
    2. A što se tiče parazita, skuvam čaj od koprive, pa kada se ohladi, uveče prskam lišće njime. Insekte tamani Njanja. :D

      Delete
  9. sjajno, bas je inspirativno, uzivancija.
    a macketina je preslatka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahah, Njanja je gazda bašte. :D

      Delete
  10. SAVRSENOOOOOO!!!OVO JE NAJBOLJI POST DO SADA!! ODUSEVLJENA SAM,CAK IMAMO ISTE BASTENSKE RUKAVICE! Divno! Hvala mali iv sto dijelis sve ovo sa nama! Evo koliko radosti :))))))))))))))))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa i mene je oduševio tvoj komentar!!! <3 Nema na čemu, trudiću se da bude još nekih baštenskih priča. ;)

      Delete
  11. Jao divna ti je baštica. Sve je uredjeno sa puno ljubavi i mašte. Ja sam mami asistirala u sadjenju pre par dana, ali nismo bile tako kreativne.:) Gde si našla prasiće i pečurkice? Preslatko izgledaju. A sijaličice uveče izgledaju čarobno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao, sadnja sa mamom. <3 Pečurkice sam neke pravila sama, a neke sam našla na onim mini sajmovima rukotvorina. Prasence, uh, pazi kad nema šanse da se setim! :/ Ali ima svačega po knjižarama.

      Delete
  12. Super ti je ova baštica. I ja volim red, ali nikako da ga uspostavim. Ne znam šta mi je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, red i ja se ponekad volimo, a ponekad ne volimo. :D

      Delete
  13. Prelepost ♥
    Ako treba pomoć oko lomljenja kostiju tim malim huliganima - zovi. Možda sam mala, ali za mačke bijem i ne pitam! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, ''gospođo, tužiću vas''!!! <3

      Delete
  14. Joj kako je divno. Pocet cu da izbegavam tvoj blog. Te dobijam inspiraciju da kuvam, da uredjujem kucu a sad cu jos i da dobijem ideju da sadim bastu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, pa ima li šta lepše od fine dame koja je uspešna na svim poljima? Mislim da ti ide uz imidž! :*

      Delete
  15. Ova fotkica gdje tvoj mačak gleda u šalicu je fantastična! Jako je sladak :))) A mali vrtovi me uvijek oduševe, ja (za razliku od tebe) jesam taj Martha Stewart tip osobe i mogla bih cijeli dan radit nešto vezano uz hranu pa sam stalno i okružena biljkama. I moram reć da se divim tvom nacrtu jer kod mene je uvijek sve improvizirano i spontano pa ne ispadne toliko lijepo :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, pa i kod mene je dosta toga improvizovano, ali tako sam se zeznula prošle godine oko saksija, pa nisam imala mesta za sve biljke. Ovako, sve je cakum-pakum i ništa ne štrči. :D

      Delete
  16. O bože, ne mogu da verujem da im pada na pamet da gađaju saksije i Nanju. :/ Baštica je prelepa. :)
    p.s
    Imamo iste rukavice. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O da, današnja deca imaju vrlo bolesne ideje. :/ Hehe, vidim da su rukavice popularne! :D

      Delete
  17. Mali off topic, da li si ono ti na slikama pored Rudolfa u Il Primo skoli? :D Pricaj nam kakav je! :D:D:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, jesam! Biće priče, polako, polako. ;)

      Delete
  18. jao, jao, lepote i njanja i biljke! ja sam totalni biljkoubica, mislim, uspela sam da mi uvene čuvarkuća, pa ti vidi. momak me je zafrkavao, kad smo išli na sajam cveća, onaj kod skupštine, da biljke sve više drhte, što se ja više približavam, da me verovatno predosećaju, šmrc :,) ali evo uspevam da održim u životu jednu koprivicu sa 6 listića i neku draceu, ili šta je, na engleskom je dragon tree i volim da je tuširam, rekli mi da valja. a ovo što ti radiš, meni je rocket science! šta bih dala za nanu, bosiljak, ruzmarin, pa sam fik fik i u šerpu, ali i one su zahvaljujući meni napustile ovaj svet u jednom trenutku RIP!
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fik, fik. <3 :) Do pre nekoliko godina, i meni su sve biljke umirale. Shvatila sam da sam ih ili previše zalivala, premeštala, pipkala, presađivala. I onda sam rešila da kupim one proverene, za koje znam da uspevaju kod mene na prozoru i od tada ne menjam recept. Uveče ih zalijem, povremeno odstranim trule listove i to je to. Moj predlog ti je da zapamtiš od koliko do koliko sati imaš jako sunce na mestu gde bi postavila biljke i onda idi na sajam ili pijacu i pitaj ljude, onako sa papidogiajz, da ti iskreno kažu koje biljke bi mogle da ti uspeju sa suncem između toliko i toliko sati. :)

      Delete
  19. Jako mi se svidja tvoja baštica na prozoru! Isto i ja imam klimu ispod kuhinjskog prozora, ali se nekako bojim da stavim nešto na nju da se ne bi otkliznulo i palo sa šestog sprata :D Posadila sam začine i papričice, ali imam puno sunca, ceo dan prži, pa mi teško uspeva, sve izgori, i muškatle, i prkos...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam saksije povezala plastičnim kanapom koji sam zakucala u fasadu i drveni štok. Sad tako čvrsto stoje, da im ni vetar ne može ništa. :)

      Delete
  20. Mnogo mi se dopada vas blog. I sama sam pocela da pisem svoj http://sofijinkutak.blogspot.com/ pre nekih godinu dana.Od tada ulazem sve vise i vise truda i kada ne idem u skolu potpuno sam posvecena istom! Ynacilo bi mi kada bi ste pogledali moj blog i dali neki savet i vase misljenje o njemu! Unapred hvala.

    P.S. Vas post o agendama,planerima,kalendarima i organizaciji je odlican posto sam i sama zaludjena sveskama,notesima blokcicima,postala sam kolekcionar, a seckanje iz novina je nesto cemu me je mama, inace dizajner,naucila! :D

    ReplyDelete
  21. AnonymousMay 01, 2013

    Prelepo, temeljno :)
    Neka je onda sa srecom, i nadamo se barem mesecnom izvestavanju kako napreduje bastica :)

    ReplyDelete
  22. AnonymousMay 01, 2013

    Divno izgleda, mnogo mi se dopada! Ja sam svoju basticu u dvoristu sredjivala pre par dana i ceka me jos posla ali se vec radujem nocnim frajlama i nekim sitnim cvetovima :) Odlican izbor pesme!
    Pratim te :)
    www.tsworldofcolors.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, baštica u dvorištu, uh! <3 Hvala! :)

      Delete
  23. AnonymousMay 09, 2013

    ajme kako slatko.... kao u bajci, ti fenjerčići, bruskete s domaćim bosiljkom.... dođe mi da sama zasadim vrtlić :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa šta čekaš, vidi, ide proleće, imala si godinu dana (taman dok sam videla ovaj komentar)! :*

      Delete
  24. Skoro sam otkrio ovaj blog i sve unose sam krenuo da citam od nazad tj.od 2012 i posle svega vidjenog i procitanog reci cu nesto sto nikada nisam ni pomislio: (iako sam veliki ljubitelj pasa,a ne macaka) JA ZELIM I MACKU :-)

    Svaka cast za sve sto radis,malo je ljudi kao ti koji su toliko pozitivni u ova luda vremena ,veliki pozdrav
    G O R A N

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Gorane, puno! :) I ja sam dugo, duuugo bila dog person, a onda sam upoznala ovog riđeg gospodina i odmah sam se zaljubila. Baš mi je drago da ima muškaraca koji čitaju moj blog, sve pohvale, ehehe. :)

      Delete