Blogomanija'13: #girlpower

December 04, 2013

Još uvek se nisam raspakovala, ali sam odmah sela da prebacim fotografije i spremim ih za ovaj post. OK, moram reći da sam se dugo premišljala da li da napišem ovaj roman iz dva toma, međutim, kako su na čekanju postovi s prazničnim motivima čija smo snimanja organizovali još pre mesec dana – moraću da se skratim i ubrzam kako znam i umem.

Šta da vam kažem, sem da blistam(o). Vratili smo se puni utisaka i to pozitivnih, jer i ono što nije valjalo, ostalo je za nama u nekoj izmaglici, poput ove na fotografiji ispod. Ono što vam odmah mogu reći, jeste da je Blogomanija iz mog ugla ostala obeležena heštagom girlpower i naravno čajem o kojem se toliko pričalo... 


Znate da ja volim da krenem onako, od Kulina-Bana, ali sam ovaj put rešila da vam ne prepričavam svakih 30 minuta, nego da izdvojim one trenutke koje ću svakako još dugo pamtiti. A oni su izgledali otprilike ovako... 

Nakon šest sati putovanja do Kopa i slušanja Niggora i Marka Kona kroz šaljive priče, odjurili smo na večeru i nakon nje pravac u sobu. Da, žurke su već to veče počele, ali neki od nas su taj dan radili, pa putovali, pa imali problema sa preuranjenom tremom – te smo se samo ušuškali u bade-mantile i opustili u toplim apartmanima Hotela Grand & Spa – MK kompleksa. 

Interni partei je započet uz pomoć moje dve roomies – Lalicom i Ptičicom. Kako bismo opravdale zvanje blogerki, odmah smo povadile lapove i prikačile telefone na punjenje, jer su gedžeti tih par dana bili glavni modni detalji. Sve je išlo preko Twittera, tako da sam morala nakon toliko godina posustati i otvoriti nalog. Oni koji vole da cvrkuću, mogu me naći pod nickom (gle, iznenađenja): @mali_iv

Lalicino i moje konstatovanje je bilo sledeće: ''Kada budu pravili prvu Instagramiju, mi ćemo biti glavne face''. Uostalom, 140 karaktera je izuzetno malo za one moje hejt statuse koje toliko volite. :) 


Vreme je bilo divno! Sav taj sneg, sav taj čist vazduh i sva ta belina... Alergija je nestala na tri dana i konačno sam ponovo mogla da dišem vani, bez šala preko usta u stilu nindža. Bila sam manje lenja, pa sam ovaj put ponela aparat sa sobom, ali i Tamron 28-75 umesto standardnog Canon 18-55. Jes' da je bilo teško nositi ga, ali sam odlučila da moram vežbati s njim, jer se svaki trud isplati (i jeste se isplatio, fotke su ispale bolje nego što sam očekivala!). Sva ta belina oko nas je bila teška za uhvatiti, ali polako, zima je tek počela, te će biti dana za vežbanje. 


Nismo se mnogo kretale van kompleksa, jer je obaveza bilo toliko, da nisam stigla otići ni na čas joge kod Maje. Jurcanje sa konferencija na večeru, sa večere na kafu, sa kafe u sobu, iz sobe na žurku – razradilo mi je pritisak, ali i razgradilo tremu. Da sam imala previše slobodnog vremena, verovatno bih nestala u nekom ćošku hotela i ne bih se ni pojavila na onoj prvoj bini. 

Predstavljanje u glavnoj konferencijskoj sali je prošlo sasvim OK, uzimajući u obzir da smo sve bile na bini istovremeno, pa smo jedna drugoj držale strah, a i sala je bila skoro prazna, jer smo dobile termin koji je zbog kašnjenja uveliko zašao u vreme za ručak. Slušati ''fešn blogerke'' ili otići na komplet lepinju – pitanje je sad?! 

I to se nekako završilo, pa sam skupila hrabrost i pustila play kada je izašao ovaj snimak.: predstavljanje ženskog foruma na livetv.rs. 

Prvi deo stravičnog izlaženja i pričanja pred narodom je bio gotov, pa smo Lalica i ja rešile da se opustimo uz šoljicu čaja u lounge baru kraj kamina. Moram reći da mi je ovo bio omiljeni deo kompleksa, jer je imao sve ono što zamišljate kada vam neko pomene planinsku idilu. Topli šal oko ramena, lap u krilo i pripremanje prezentacije/radionice za sutradan. Kasnije su nam se pridružile Brana i naša organizatorka, tj. šefica – Cvijeta, pa smo nazdravile uz jedan dug i vrlo inspirativan razgovor. Nakon toga je usledila žurka, gde je jedini vredan pominjanja momenat bio onaj kada sam se nakon nekoliko meseci srela sa mojim kolegama sa Akademije, jer su i oni bili među predavačima i učesnicima Blogomanije. Ukratko, sve glasine o Blogomaniji (i njenim žurkama) su tačne i pikantne detalje iz ženskog WC-a vam mogu samo uživo prepričati (potrebna upotreba glave, tela i ruku, radi verodostojne gestikulacije i imitacije). 


Autor fotografije: Stefan Đaković
La i ja smo garant dobile dobru dozu trbušnih upala, samo usled kikotanja. Kako su Iva i Tamara bile već neko vreme na Kopu, ali u drugom hotelu (neki su se već zabrinuli kako to da nismo bile zajedno non-stop), La i ja smo većinu vremena i trčanja po kompleksu provodile zajedno. Interne fore koje su se stvarale iz sata u sat, sigurno su izluđivale naše komšije u hotelu, jer smo imale napade smeha i valjanja sve do ranog jutra (OK, nije da nam u tome nije pomagalo ono vino). 

Autor fotografija: Lalica via Instagram

Iako smo mi u subotu delile poklone, moram priznati da smo bile prilično iznenađene kada su i u našim rukama završili neki darovi. Ovom prilikom želim da se zahvalim sponzorima na Doncafe paketu, Coca-Cola yoga padu, devojkama iz Koncepta 45.0 na superpink torbi i bedževima, kao i Cvijeti, na onoj divnoj olovci sa Swarovski kristalima i logotipom njenog magazina Hotel LifeUsput, želim da se zahvalim i Bud3.net na oblačenju mog lapa i mene. :) 


U subotu, u 10h, bilo je zakazano otvaranje ženskog foruma i naravno (kao za baksuz, jer sam veliki ranoranilac) moja radionica je bila prva na tapetu. Kablić koji je vodio od lap-topa ka projektoru nije bio poslušan, pa su gosti moje radionice imali prilike da uživaju u mojim fotografijama... ali sa simptomima žutice. Trema je prethodnih dana odradila svoje x 200, pa sam tog jutra bila potpuno smirena i uopšte se nisam potresala što je moje izlaganje bilo narušeno jednim tehničkim problemom i što sam pričala priču ispred žutih fotografija sa bloga. 

Kako je moje izlaganje počinjalo u 10:00, a doručak se završavao u to isto vreme (da ne pominjem zaglavljivanje na zabavi prethodno veče), u ženskoj sali je manjkalo gostiju i press tima. Poznata lica u prvim redovima i nedostajanje nepoznatih lica u onim daljim redovima, učinili su da se u potpunosti opustim i prepustim priči o mom blogu. 

Iskrena da budem, nemam pooojma šta sam tog jutra pričala, jer je sve nestalo u nekom maglovitom sećanju. Toliko sam se prepustila zenu, da sam potpuno odlutala. Verujem da će se strah od lupetanja vratiti onog trenutka kada dobijem snimak radionice na mail. :) Uglavnom, poslednji put sam imala izlaganje u javnosti onomad pre sto godina na faksu, kada sam branila seminarski o Adleru u punom amfiteatru na PMF-u. 


Dobila sam već nekoliko recenzija i izveštaja o našim radionicama i u mnogim se pominje upravo i moja (dakle, bilo je onih što rano rane i u mom terminu). Zapazih par pogrešnih tumačenja, moguće zbog mog previše opuštenog laprdanja, pa sam htela da to razjasnim ovde.

* Nije da moj blog čitaju samo poznanici, već je meni mrsko da se publici obraćam sa ''fanovi'' ili ''pratioci'', jer često imamo fine konverzacije sa čitaocima – gde većinu njih poznajem po nadimcima i imenima pod kojim se potpisuju, pa ih smatram i nazivam drugarima/prijateljima bloga. 

* Od kada pišem blog i od kada na njemu pokazujem svoje umeće iz dizajna, dobijam i više nego ''nekoliko ponuda''. Zapravo, dobijam toliko ponuda za saradnje, projekte i honorarne poslove, da polako počinjem neke od njih i da odbijam, jer jednostavno ne mogu sve da postignem. Dakle, da se nadovežem na još jednu temu Blogomanije, od bloga može i te kako da se zaradi. 

* Slurporama se ne bavi samo čajem. :) Dovoljno je da obrnete par krugova po postovima.

Autor fotografije: Đorđe Đoković
Nakon moje radionice, bio je red da podelim poklone. U aranžiranju savršenih poklon paketa za goste, pomogli su mi moji verni prijatelji: Srećno Dugmence, Small Tree kuća čaja i divna Bojana koja vodi re:art:concept. Oni koji redovno čitaju blog, dobro su upoznati sa cutensilsima iz kuće Srećnog Dugmenceta (washi tape, candy cane paper straws, itd.), kao i sa aromama naše najveće kuće čaja u Beogradu, o čijim sam čajnim mešavinama već uveliko pisala. Re:art:concept je jedna nova priča na ovoj adresi i stay tuned, jer ću vam uskoro svašta ispričati. I da, izvinjavam se na nedostatku fotografija poklona, one su kod Ptičice, pa ću ih pravovremeno objaviti kada ih dobijemo. :) Koliko sam videla na društvenim mrežama, vlasnici poklona su i više nego zadovoljni. 

Odmah nakon darivanja, krenule su ostale radionice, a ja sam za to vreme ponela ulogu domaćice čajanke. Od hotela smo dobile kanister sa toplom vodom i šoljice. Kako nam uprava hotela nije dozvolila da koristimo čajeve u rinfuzi, ja sam ponela kutiju različitih čajeva u filter-kesicama. Znate i sami da se svaki čaj potapa različito, da se neki služe u posudama veće zapremine od 2dl, međutim, nismo imale ni vremena, a ni prostora za biranje, pa smo sve čajeve poslužile na isti način. Želim da se zahvalim ostatku devojaka sa radionice na pomoći oko služenja čajeva. :) Kroz sat vremena, kutija sa kesicama je ostala prazna. 

Kako je ime naše sale bilo ''Ženska sala'', valjda je bilo za očekivati te roze i pink stolice i fotelje. Ptičica je ponela lampione, a ja sam ponela moju voljenu roze Mad Hatter Tea Party Moo Moo Shemu

* Grupa za razmenu čaja o kojoj sam pričala, postoji samo na Facebooku, i njoj se možete pridružiti klikom OVDE

Autor fotografije: Đorđe Đoković
Uz Ivino pravljenje elemenata za nakit live, kao i Natašino heklanje uz brdo šarene vunice na stolu – naša sala je poprimila jednu toplu, veselu i intimnu atmosferu. Zbog toga su gosti bili opušteni i sa osmehom tokom čitavog dana, pa su i devojke tokom svojih radionica odavale utisak jedne opuštene i pričljive konferencije. Dakle, nije ženski forum jer su ženske priče, nego zato što radionice vode uspešne i kreativne žene. :)

Učesnice radionica, na slici s leva na desno: Ana Marija Popović, Iva Novičić, Cvijeta Radović (voditeljka i organizatorka našeg foruma), Nevena Zelunka-Cvijetić, ja, Nataša Mitić, Dragana Paramentić, Jelena Karakaš i Branislava Antović

Autor fotografije: Đorđe Đoković
Utisci sa radionica (ne pričam o onom intervjuu na polovini dana) su pozitivni i sa strane nas kao predavača, ali i od strane učesnika i novinara. Svaka od nas je imala reći neku poruku koju bismo prenele dalje, neki savet, neku sitnicu o kojoj bismo goste naučile tog dana. Pričale smo o nama, ali kroz blogove i korisne informacije koje mogu pomoći i drugima. Takođe, naš zadatak je bio i da objasnimo na koji to način mi zarađujemo od bloga, tj. na koji način blog nama pomaže da dobijemo posao, stvorimo korisne saradnje i projekte, učimo dalje i postanemo bolje, kreativnije i uspešnije osobe. 

Devojke, hvala još jednom na uspešnom danu, druženju, razgovorima i zajedničkom prenošenju poruke pod sloganom #girlpower. 














Napisah roman, iako sam preskočila pola interesantnih detalja. Ali da ne bih post odvajala u ta dva toma, morala sam ovde navesti makar one momente kojih ću se dugo sećati. Znate, ovaj mesec je tako lep i čeka vas dosta zanimljivog sadržaja na stranicama ovog bloga, pa ne smem dužiti više, nego već sada moram početi sa pripremanjem sledećeg posta. 

Za kraj, želim da vam kažem da je Blogomanija jedna fenomenalna stvar koja se (za promenu) dešava kod nas, i koja mi je donela toliko upoznavanja sa sjajnim ljudima, stručnjacima i damama, da se kezim već par dana. :) 

Dosadašnji izveštaji i recenzije:




Svideće vam se i ovo

34 komentara

  1. Super slike! :) Bilo vam je lepo.. #girlpower

    ReplyDelete
  2. Hocu dumrem od zavisit :) Gledala sam ono predstavljanje blogerki i bash sam bila ponosna na vas tri i na vas uspjeh, i jako mi je zao sto je nemoguca misija bila da dodjem da vas slusam i gledam. Aj lov nasu cajnu grupu, i nase cajne ljude.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polako, biće sledeće godine još boljeg programa i sadržaja! ;) Jedva čekam da i ostale devojke napišu svoje postove, da slika bude potpuna. :D I ja volim našu grupu, jesi li videla koja je navala poslednjih dana? :)

      Delete
    2. Predivno, svaka cast na svemu Iv! :) Bas bih volela da podelis video sa radionce kad ga budes dobila, da vidimo sta si to slatko "lupetala" i kako si namamila ljude u cajni tabor :).

      Delete
    3. Hvala! :) Kada stigne snimak, ako ne bude morao pod cenzuru - biće objavljen. :D

      Delete
  3. Mali bio i pobedio... Vidim da su svuda pozitivne kritike, i mislim da je to potpuno zasluženo i opravdano. U susret novim pobedama i još zanimljivijim postovima, projektima i poslovima, drago mi je da si konačno uspela negde malo da mrdneš i odmoriš mozak i dušu. A sad požuri sa tim novim najavljenim postovima, mislim da je auditorijum i više nego nestrpljiv. :)

    ReplyDelete
  4. "Od kada pišem blog i od kada na njemu pokazujem svoje umeće iz dizajna, dobijam i više nego ''nekoliko ponuda''. Zapravo, dobijam toliko ponuda za saradnje, projekte i honorarne poslove, da polako počinjem neke od njih i da odbijam, jer jednostavno ne mogu sve da postignem. Dakle, da se nadovežem na još jednu temu Blogomanije, od bloga može i te kako da se zaradi."

    Hvala ti što si ovako lepo objasnila, mnogi u prvi plan stavljamo samo direktnu zaradu od bloga, a ovaj koncept koliko ukupan nastup na webu utiče na dobijanje poslova u onome čime se neko primarno bavi retko ko razume.

    Svaka čast za fotografije, isplatilo se što si se iscimala da poneseš taj Tamron.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ivane! :) Vidiš, i ja sam potpuno previdela taj momenat da se zarada može podeliti na dve grupe. Ja nemam bannere na blogu, ali razmišljam da ih možda uvedem – međutim, imam ljude koji s namerom traže moju e adresu ili telefon, da bi mi se javili nakon čitanja bloga i ponudili saradnju, projekat ili posao. :) Ko bi rekao, ali na blogu je sve moguće. :)

      Delete
  5. Divno druzenje. Pratila sam desavanja i gledala video sa predstavljanja zenskog foruma. Divno je bilo vidjeti vas i cuti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana! :) Jedva čekam da čujem utiske i drugih devojaka, onako u pisanoj formi, ali i da stignu snimci sa radionica. :)

      Delete
  6. Iv, meni se jako dopada tvoja nepretencioznost u pisanju, mogućnost da čitaoce uzmeš za ruku i provedeš kroz priču. Bravo! Drago mi je da smo bili deo tvog 'nastupa' :) Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala tebi Bojana još jednom! Polako, mi tek pripremamo naše priče... ;)

      Delete
  7. Sledeće godine idemo opušteno, da se družimo i bodrimo druge! #girlpower :)
    Super su ti fotke, naročito ove na kraju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako jeeee! Hvala Nataša, ove ostale su sa kamere na telefonu, dok su ove punog formata sa Canona. :)

      Delete
  8. Samo da znas ovih sam dana isla okolo i bila u fazonu: "Znate ja imam jednu drugaricu Iv, ona ima blog, pise o svemu i svacemu, i tako je sve lepo, i tako se super opustim kad sednem da citam taj njen blog, dodje mi kao neka terapija pozitivnom energijom (traje 10ak minuta, treba ti samo solja kafe ili caja i nista ne kosta :))... I znate ona je ovih dana na Kopu, ucestvuje na blogomaniji. ;)"
    Izgovorim to sa sve nekim ponosom, k'o da si "najmoja". :) :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Sad sam ja ponosna na sebe zbog ovog tvog komentara. :) Hvala Jecko, ulepšala si mi dan, puno, posebno onim coverom na FB-u! ;) :*

      Delete
  9. Zimska idila :) Sledece godine otkazujem sve i idem i ja u planine :)

    ReplyDelete
  10. Ono sto sam ja videla u komentarima i recenzijama je da su sva vasa izlaganja bila uspesna i da ste sve gotovo jednako zasijale. To da nije bilo dovoljno ljudi kao sto kazes, ocigledno nije ni vazno. Vazno je sta radite i sta ste sve uspele svojim ucescem na Blogomaniji. Iskrene cestitke i podrska sa moje strane, kao i podrska onome sto radis i sto te tek ceka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, puno! :) Nama je zapravo bilo najbitnije da opustimo goste u sali, da ih malko uvučemo u naš svet bloga i da se međusobno dobro zabavimo, naravno. ;)

      Delete
  11. S' nestrpljnjem sam čekala ovaj post, ne manjim od onog dok sam čekala da počne Vaše predstavljanje ženskog foruma koje je kasnilo. Bile ste odlične, iskrene i pozitivne. Prave dame. Nadam se da će biti i snimci sa radionica pa da upotpunim sliku. Iv, čestitam na uspehu i da te čitamo još dugo, dugo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Suzana! :) Divne želje! Kao što rekoh malo iznad, ako snimak ne bude morao pod cenzuru, biće objavljen. :) :P

      Delete
  12. Odusevljena sm Iv! Fotke i post su u potpunosti preneli kako nam je bilo!
    Bravo!
    I ja se osecam bas takokao i ti u vezi Blogomanije:)

    ReplyDelete
  13. Tako lepo pises i zacinis fotkama, da je pravo uzivanje boraviti na tvom blogu. Naravno, jako bih volela da sam mogla da cujem to "lupetanj" :). Bilo bi lepo da taj snimak, kada ga dobijes, podelis sa svima nama. poz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ivana, da se ne ponavljam, verovatno će biti video klipa. :)

      Delete
  14. Tako dobro napisano ... budući da nisam postigla da budem na svakom mestu, sada sam nadoknadila propušteno.

    ReplyDelete
  15. Slatke ste sve! Nažalost, ove godine ne mogadoh doći, ali uvek postoji neki drugi put. Napred, žene!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Narafski, sledeće godine ti na bini, ja u publici! :*

      Delete
  16. Diiivno Iv! Po prvi put od kad sam se odselila mogu da kazem da mi je zao sto nisam u Srbiji! bas bih volela da prisustvujem ovakvoj manifestaciji!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, jao! <3 Ovo je tako lep komentar, hvala ti Ksenija! :*

      Delete