Baštenske sreće

August 26, 2014

Kada smo se uselili u ovaj stan još u februaru, ništa mi nije bilo bitnije od sređivanja balkona. Čak sam rekla da bih i kuhinju žrtvovala neko vreme, samo da balkon osposobim što pre... Od dva komada, na kraju sam shvatila da ove sezone mogu srediti samo jedan i to sam čekala od februara do sredine jula kako bi on bio gotov.

Prvo smo morali da iselimo i razdelimo stare Nanine stvari, pa smo morali da poslažemo naše stvari koje su tako mesecima čučale u kutijama. Sećam se da u jednom trenutku nismo mogli ni da uđemo na balkon od kutija, već sam veš prostirala ne znam ni sama kako. Znam da sam kutije sa knjigama morala da zaštitim mušemom na tufne, a one krupnije stvari sam sakrivala pod otvorene kišobrane. No, rekla sam sebi da balkon mora biti gotov do mog rođendana.


Međutim, ubrzo sam uvidela da ću taj kutak morati sama da sređujem, jer nestrpljenje je bivalo sve veće i veće. Naravno, niti me je vreme poslužilo, a vala ni slobodno vreme, tako da sam sa renoviranjem počela tek nakon rođendana i to po principu: ''Nisam tu dve nedelje, zaboravite da postojim''. I tako je počelo moje prvo veliko renoviranje, odnosno moj prvi veliki DIY projekat.

Inače sadim biljke u martu, sa prvim toplim danima. Znala sam da je sredina jula dosta kasno vreme za sadnju i ''pošumljavanje'', ali sam bila uporna. Razmišljala sam dosta o svemu i shvatila sam da će mi i mesec dana leta na balkonu biti dovoljno. A onda sledeće sezone krećem još u januaru! :)

Dakle, prvi zadatak je bio izbaciti sve kutije sa balkona i raskloniti nepotrebne stvari. Onda, najteži deo posla bio je odlučiti se za jedan stil i dizajn koji bih primenila, pre nego što sam otišla u nabavku materijala.

Verovatno sam godinama maštala o tom momentu, ali kada je na red došla kupovina boja, promenila sam mišljenje jedno zilion puta u nedelju dana. Fasada zgrade je prljavo žuta, betonski pod je cigla bordo, dok su lim i ograda izbledelo zeleni. Razmišljala sam da li će moja promena uticati na ukupan izgled zgrade i da li će narušiti estetiku. Međutim, kako je zgrada nadograđivana, neke terase su zatvorene, neke služe kao ostava - došla sam do zaključka da će moj balkon zapravo oživeti malo tu dosadnu sliku sa ulice.

Dosadašnje boje koje su preovlađivale u mojoj mini bašti na prozoru jesu bile bela, crvena i zelena. Zaluđena toplom sivom već mesecima, rešila sam da izbacim crvenu i da belu uparim sa sivom, a detalje prepustim zelenoj, tirkiznoj i ponekoj ciklama. Jer, promena je dobra.

Od zadataka sam imala:

- krečenje fasade
- bojenje zida od cigle
- bojenje poda
- bojenje ograde i lima
- bojenje vrata
- bojenje ormarića
- sitne popravke

Od materijala sam nabavila: 

- Maxipol polikolor za unutrašje zidove: bela
- Dipi toner: crna
- Akrilna podloga za unutrašnje zidove
- Maxima boja za beton: siva
- Maxima osnovna boja za drvo
- Maxima završna boja za drvo: bela
- Duga osnovna boja za metal: siva
- Hemmax završna boja za metal: siva
- Zoralux akrilni emajl lak: tirkizna
- Manji i veći valjak
- Teleskop za valjak
- Posuda za umakanje boje
- Rešetka za ceđenje boje
- Razređivač
- Šira i uža četka za akrilne boje i emajl
- Ostalo: šmirgle, stare krpe, tegla...


Prvo sam očistila čitave površine, od ograde, cigli do fasade. Pažljivo sam odstranila prašinu, rđu i piljevinu i poneke površine prešla vlažnom krpom. Onda sam prešla sve zidove razmućenom osnovnom bojom za zid. Kako je balkon zavučen, te ima krov, nisam morala da uzimam boje za spoljašnje zidove. Dakle, prešla sam osnovnom bojom i sačekala jedno pola sata da se osuši. Pošto je osnova na bazi vode, vrlo brzo se suši i skoro pa da ne ostavlja nikakav trag, ali lepo grundira i pripremi površinu za nanošenje boje.

Onda sam tonirala polikolor crnom bojom i dobila sam svetlo sivu, tek nešto više prljavu belu. Zbog smoga i prljavštine koja se nakuplja zbog ulice, moj izbor zida, ograde i poda nije bio bela boja. Krečenje fasade je bio horor film. Krečila sam dan i noć nekoliko dana bez prestanka. Zbog izuzetno hrapave i neobrađene površine zida, i manjka kompresora, morala sam da utapkavam boju kvadratni centimetar po centimetar. To je trajalo skoro nedelju dana bez preterivanja. Koliko god da sam pritiskala boju valjkom ili koliko god puta prešla neku površinu, duboke brazde u zidu su i dalje uporno pokazivale prljavu žutu boju. Nisam mogla da čekam na kompresor još mesec dana, pa sam uzela usku četku u ruku i prešla svaki zid po dva puta. Plafon je bio horor film x 2. Strah od visine, klimave merdevine, III sprat - pa vi zamišljajte...


Dok su se slojevi boje na zidovima sušili, ja sam u pauzama završavala sve ostalo. Prvo sam prešla lim i ogradu osnovnom bojom, pa sam čekala 24h kako bi se osušila. Kada sam premazivala završnu boju, počeo je grad, pa sada ponegde na simsu imam male kratere. :) Leđa nisam osećala tokom premazivanja ograde, jer je rad sa emajlom jako pipav posao, a bilo je potrebno preći svako rebro po četiri puta ukupno. 

Iako volim crvene cigle, smatrala sam da se neće lepo slagati sa ostatkom boja, pa sam i njih prefarbala u svetlo sivo, ali tako da sam fuge prešla polovično, kako bi se dobio industrijski momenat. Vrata sam dobro išmirglala i odstranila sam furnir koji je podlegao vlazi, pa se odlepio i deformisao. Kada sam odvojeni furnir pokidala, dobila sam neobične šare na dnu vrata koje kao da simuliraju boju koja curi. Tata je kasnije imao neke ideje sa ombre efektima, ali videću da li ću to uopšte raditi. 

Na vrata sam okačila ovu genijalnu tablu koju sam dobila od Jao tima tokom darivanja kod mene na fb stranici i odlučila sam da će mi ona služiti za ostavljanje poruka od strane gostiju koji posete balkon i popiju kafu ili čaj sa mnom na njemu.


Pod sam takođe morala da išmirglam grubljom šmirglom i dobro ga operem sunđerom. Kada se osušio, krenula sam da bojim cokle prvo, a onda i sam pod. Koristila sam širi valjak i usku četku za uglove i pipave površine. Moram reći da sam se iznenadila koliko je ova boja za beton elastična i koliko ima jaku pokrivnu moć. Pritom, suši se vrlo brzo i ne troši se mnogo. Ja sam kupila tri kantice, od čega sam za dva, a ponegde i tri premaza potrošila jedva jednu i po. 

Cene boja koje sam kupovala se kreću od 300 do 600 dinara max po kantici. Moja preporuka je da kupujete ili u farbari na dnu Kraljevića Marka ili u Sinđelićevoj prekoputa pet šopa. Nema potrebe da uzimate strane brendove, domaći su sasvim kvalitetni, a isto važi i za propratni materijal, kao što su četke. 


Ćošak kod zida sam želela da ostavim go kako bi cigle došle do izražaja. Na njega sam okačila samo fenjer (pogledajte u Jysku, bili su oko 299 dinara svih boja) i Boskke Sky Planter koji sam davno dobila od Miloša za rođendan, a nikada nisam imala mesta da ga okačim. Da, ruzmarin stoji naopako i baš je kul! 

To ćoše sam iskoristila za veće biljke (pisaću o njima nekada u odvojenom postu) i gajbice na koje sam postavila omiljeni podni fenjer (Ikea). 


Iako je prva ideja za žardinjere bila da uzmem one plastične u boji terakote, Mati i ja smo se zalepili za ove ciklama i zelene i shvatili smo da bi one išle sjajno sa cvećem koje sam kupila za njih. I nismo se prešli, jer toliko živosti doprinose čitavoj atmosferi i na balkonu, ali i sa ulice.


Eh, onda je na red došla ova poličica koju sam jedva sačuvala da ne završi u kontejneru. Nani je služila kao polica za začine u kuhinji. Ja sam joj dala namenu police za mini sukulente i kaktuse. Prvo sam je dobro očistila od masnoće Keom (ili Vimom), osušila i onda prešla finom šmirglom. Prvi sloj boje je bio akrilna podloga za drvo koja je obično bela. Policu nisam htela da gitujem, jer sam želela da zadržim taj rustik izgled. Tokom ovakvih radova morate imati strpljenja, inače posao neće biti dobro urađen. Nakon premazivanja osnovne boje, ostavila sam policu da se suši nekoliko sati. Jeste, imala sam potrebu da je odmah umrljam u rezedo-tirkizno, ali znala sam da to neće izaći na dobro, da će se boje pomešati i da će nastati grumuljice i štošta još. 

Nakon sušenja sam je prešla Zoralux akrilnim emajl lakom koji su mi tonirali iz palete direktno u farbari. Jako sam zadovoljna njihovim bojama, ova kantica me je koštala oko 1000 dinara, a već sam s njom uradila jedan stočić (biće prikazan u postu o spavaćoj sobi) i ovu poličicu, a nisam ni pola kantice potrošila. 


Kada se i boja osušila, prešla sam grubljom šmirglom ivice police, kako bih sastrugala i osnovni i završni premaz i kako bi tamno drvo izbilo u prvi plan. Na taj način sam dobila prostu shabby obradu. 

Svi znate koliko volim šoljice i planiram da napišem post samo o njima. Plašim se da će fotografija biti toliko da ću vas udaviti skrolom, jer sam sigurna da ih brojim blizu dvesta komada. Zdravo, ja sam Iv i ja manično sakupljam šolje. Daklem, ne koristim ih samo za pijuckanje kafe/čaja/upiši napitak, već za različite namene. Tako sam ove iskoristila kako bih u njih presadila sukulente. 

Kaktusi i sukulenti ne traže mnogo vode, pa je sasvim u redu ako ih posadite u šoljice ili posude koje nemaju rupu na dnu. Npr. možete na dno šoljice ubaciti par kamenčića, a onda zemlju izmešati sa malo peska i na taj način ćete dobiti super-pogodnu zemlju za sukulente. Oni se zalivaju jednom u mesec dana i to sa vrlo malo tečnosti (jedna supena kašika vode na ove šoljice).


Kaveze sam prvi put iskoristila dok sam sređivala Jazz Baštu, a onda su svi kafići i izlozi po gradu krenuli sa istim trendom. Mislila sam da taj detalj preskočim kod mene na balkonu, ali me je Matijina mama iznenadila jednim, i to za rođendan! Malo je reći da sam bila oduševljena, posebno ovim četvrtastim u beloj boji. Mogu se naći po gradu ako pažljivo šnjurate po izlozima.


Poslednja stvar koju sam uradila na balkonu, jeste ovaj element. On je nekada stajao u kuhinji kao viseći element, ali ga je moj tata pri izradi nove kuhinje prikucao na zid i tako sačuvao od otpada. Njega sam sredila isto poput poličice. Prvo sam ga išmirglala, pa premazala osnovnom i na kraju završnom bojom. Materijal od koga je rađen front jeste standardna oplemenjena iverica, koja je inače komplikovana i nemoguća za obradu. Međutim, kako je ovo parče nameštaja koje će stajati napolju i služiće svrsi dok se ne raspadne od vlage ili ga zamenim nečim boljim - ja sam rizikovala i odlučila da ga ipak prefarbam i učinim primamljivim makar dok je tu. Farbanje je išlo glatko, boja stoji čvrsto i ne ljušti se, mada moram pomenuti da sam išla sa dva ultra tanka sloja osnovnog premaza, pa sam čekala 24h da se osuši i tek onda prešla završnim premazom za drvo. 

Grumuljice sam skinula finom šmirglom, tragove od eksera sam prelepila kant kapicama, dok sam kupila nove keramičke ručke i njih zašrafila umesto ružnih, starih. Namerno sam čitav ormarić radila u beloj boji, jer sam želela da mi osnova svega na balkonu bude svetla. 

Pošto mi je ostalo viška boje za metal, staru plastičnu fotelju koja je bila crne boje, prefarbala sam u sivo. Prešla sam dva sloja sa sitnom četkom, kako bih zašla u svaki prorez pletiva. Dosta detalja sa balkona je kupljeno u Ikei, između ostalog i čipkane limene saksije. Ikea nije jeftina i naravno da je nema kod nas, ali sam nakon toliko godina smucanja po gradu napokon naišla na ženu koja dovozi stvari iz Mađarske i ima najpovoljnije cene (ako vas zanima ko, šta, javite se u inbox za dalji info). 


Neke od čipkastih saksija nisu Ikea, već su kineska radnjica ''Sve za 150'', plastične su i imaju rupice na dnu, kao i tacnu za sakupljanje vode. Generalno kada pogledate, lepe su i jedne i druge, samo što ove limene koštaju barem 5 x više.

Mama, brat i snajka su mi bili prvi gosti na balkonu, pravila sam im domaću pogaču sa grilovanim čerijem i prelivom od maslinovog ulja i svežeg bosiljka iz bašte. Upalili smo fenjere i sveće, nasuli hlađeno vino i uživali u maloj oazi na Vračaru. A onda mi je mama rekla: ''Crna Ivana, pa ti si celu platu potrošila na saksije i cveće''. 

Hm, većinu saksija koje sam iskoristila imam već godinama, ali nisam imala prilike da ih koristim, što zbog malog prostora za baštu, što zbog imanja potrebe da ne mešam stotinu boja. One koje sam kupovala, e za njih sam imala plan. Prvo sam obišla sve radnjice sa saksijama i sitnicama, pa sam obišla više pijaca, a na kraju sam otišla u Baštu. Bašta vam je raj i moja topla preporuka! Ako uzimate saksije od terakote, moj predlog je da pogledate zavučene radnjice po pijacama i gledajte da uzimate saksije koje u cenu imaju uračunatu tacnu. Neke radnje na Kaleniću deru samo zato što su u prvim redovima i recimo ako vam je jedna saksija 150 dinara, oni vam uz nju tutnu i tacnu, a onda tacnu naplate još 40. Nije stvar u novcu, već u principu, posebno ako uzimate više stvari.


Kao što rekoh, neke od mojih ''saksija'' su reciklirane posude. Npr. ova čuvarkuća je zasađena u keramičku posudu za so koju je Nana često koristila. 

Tu ima i nekih činijica i tanjirića koji služe kao tacne ispod saksija, kao i par gajbica koje tek čekaju svoju namenu. Jer, imam još jedan balkon, a treba i njega srediti na proleće.


Sada kada pogledate pre i posle slike, prosto je neverovatno. Dok sam čistila balkon pre krečenja, razmišljala sam kako i nije tako prljavo, možda da sačekam sledeću godinu za renoviranje... Međutim, sada kada ujutru ustanem i skuvam čaj, pa se ugnjezdim u fotelju i posmatram sve te biljčice, mojoj sreći nema kraja. Jeste da sam patila od upale mišića i ukočenih leđa danima, ali isplatilo se, zar ne?


Takođe, moram da se pohvalim, baš mi je danas dok sam se spremala da započnem ovaj post stigao paketić iz Francuske. Naime, pre mesec dana sam učestvovala u nagradnoj igri kod Judith na blogu Joelix.com. Do sada sam samo jednom učestvovala u nekom darivanju i posle toga sam rekla sebi da ja nisam srećne ruke i da nema poente da se nadam nekim nagradama, posebno onim koje stižu iz Francuske. Međutim, dok sam čitala njen post, nešto je u meni kliknulo i ja sam ipak rešila da ostavim komentar, pa šta god bilo. Znate onu: ''You can't win the lottery if you don't buy the ticket!'' - e, time sam se vodila. I baš sam razmišljala kako bi bilo super da osvojim ovu supercool stvarčicu, taman da vidim šta prija mojoj novoj aloe veri koja nikako da se primi. 

I nedelju dana kasnije, pri kraju jednog užasnog dana, stigao je mail od Judith u kome mi javlja da sam ja dobitnik Parrot Flower Power darivanja! Mali zeleni drugar je doputovao danas, uz pisamce i bebe sukulente koje jedva čekam da posadim.

Fora sa ovim izumom je u tome što je potrebno da ga zabodete u zemlju, onda instalirate aplikaciju na vašem telefonu, tu napravite vaš profil i profil vaše bašte, odaberete biljku na koju želite da motrite (u bazi od 7000 biljaka!) i to je to. Uz pomoć Bluetootha i 4 senzora koji prate vlažnost zemlje, temperaturu, količinu svetlosti i količinu jona u zemlji, aplikacija vam šalje dnevni izveštaj o biljci, u momentima kada je potrebno da je zalivate, sklonite sa sunca, nahranite đubrivom i sl. Ja - oduševljena! 

Obavezno posetite Judithin blog, kao i Igorov, jer ljudi pišu divno, imaju fenomenalne fotografije i ideje i vode jedan super pokret koji se zove #urbanjunglebloggers! 


I dok polako privodim ovaj dugi post kraju, želim da se izvinim što ste ovoliko čekali na njega, ali jednostavno nisam bila zadovoljna fotografijama. Nisam ni sada, ali čekala sam pravo svetlo. Mnoge fotografije iz ovog posta nisu načinjene u jednom danu, već sam fotkala i fotkala oko mesec dana, tokom različitih delova dana, da bih na kraju sela jedno veče i rešila da ih sve sortiram, proberem i sredim za post. 

Nešto mi ne ide pisanje već neko vreme i sve mi je teže da pišem bilo šta lično. Onda me pitate kada će novi post i ja se tako rastužim jer osećam neku obavezu da pišem, pa sednem da pišem i shvatim na pola puta da je sve tako forsirano. Onda obrišem sve pasuse, pa stavim post na pauzu, sve dok mi ne naiđe ovakav kucački nalet kao večeras.

Tako da mogu reći da sam baš uživala u ovom pisanju, nekako je sve išlo tako lagano, da nisam ni osetila. Drago mi je da ste tu. Samo vi mene opominjite, slobodno! :)


Pre nego što vas pozdravim za laku noć ovim magičnim nebom sa mog balkona, htela sam da vas pitam da li ste primetili neki novi ukras na mom balkonu, a da nisu saksije i cveće? Neko nov, hm? :) Ali, o njemu neki drugi put! Laku noć divni ljudi sa bloga moga. 




Svideće vam se i ovo

120 komentara

  1. A zamisli koliko će sve ovo da bude zabavno i od neprocenjive vrednosti našoj deci. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, Mati, zamisli tu arhivu uspomena! :*

      Delete
  2. Vredelo je čekati! Kakav balkon, čoveče! Svaka čast! Čitam ove detaljne opise i mislim se "ma ja bih ovo na pola puta batalila". :) A vidi njih dvojicu kako se slažu, cakaniši :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, neverovatno! Da mi je neko pričao, ne bih verovala. Da vidiš samo kako su danas zaspali skoro pa zagrljeni! :) Heh, i ja sam to isto mislila za rad, ali to je bio takav zen, nisam dala da mi iko priđe danima, uživala sam 100%! <3

      Delete
  3. Volim što zoveš To imenom Balkon a ne terasa, i što ti je tako važno! Lepo je mnogo.
    StaŠa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej StaŠo draga, (hehe kako znam da si ti) hvala ti! :*

      Delete
  4. Pa ti si sjajna!
    Ne znam šta mi je lepše - način na koji kombinuješ boje, kako originalno koristiš stare stvari ili s koliko ljubavi sve to radiš.
    Mali slatki ukras se divno uklopio u vaš svet. Drago mi je što Njanja konačno ima nekog "svog".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno drugari! :) Jeste, ja bih sada pričala samo o Viniju, batali balkon i sve, ne znam kako sam izdržala do kraja posta, ahaha. :)

      Delete
  5. Divan post za laku noc...ali Matijin komentar ga je obiljezio :) Zelim vam svu srecu!

    ReplyDelete
  6. What an amazing blog post, Ivana! Your balcony looks lovely and your cats are both so adooooorable! Very happy the package finally arrived after a long trip from France. Thank you for sharing these pretty images, love them!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Judith, thank you for your giveaway, blog and gifts!!! Thank you for spreading such a great idea of urban gardening all over the internet and Instagram, and thank you for your kind words and comments - that means a world to me! Kisses and hugs from Belgrade! <3

      Delete
  7. Ovo je cista umetnost, svaka cast! Takva promena i oplemenjivanje prostora, igra bojama i oblicima, prelepo!
    Sanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanja, hvala najlepše, baš mi je drago da ti se dopada!!! :))

      Delete
  8. U nestrpljenju sam preletela preko posta, kad se vratim sa pijace gustiram i komentarišem :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe, razumem gušt, nema šta! :*

      Delete
  9. Obozavam, bas sam cekala neki full post da mogu da napravim sliku celog balkona koju sam sastavljala fotkama sa Facebooka i Instagrama. I da, primetili smo nesto malo, crno i cupavo! :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daaa, a baš sam fotografije šerovala onako na kašičicu, pa morala sam, jer drugačije ne bi bilo interesantno, zar ne? :)

      Delete
  10. Svidja mi se sto si ofarbala i cigle i vrata u belo (belo najvise volim) :) I sto postoji kontrast u pastelnim i jarkim bojama u vidu fenjercica, saksija i cveca. Obozavam terase i biljke, i kad bi moglo tamo da se spava bilo bi najbolje! :) Jedino sto bih ja izbacila je taj ormaric, iako si ga slatko obojila, jednostavno, mislim da ormarima nije mesto na terasama. Tu bi isto mogla da dodje neka polica na vise nivoa ili neka ljuljaska, mreza za ljuljanje, klupa ili tabure s jastucima. Jao, bas je divno kad imas nesto svoje, pa mozes da ga ulepsavas. ^_^
    Gledam sad taj tvoj beli kavez i razmisljam da ofarbam moj, al ne znam dal' ima smisla, jer je mali, okrugao, i ima postolje od maslinovog ili bese ruzinog drveta. A nema ni vratanca..
    Elem, mislila sam da si saksije oblozila nekim cipkastim papirom, taman da pitam gde si kupila. :D I reci da je ta aplikacija za cvece uspesna? :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se za spavanje! Bezbroj puta sam poželela da pobacam jastuke na pod i uvalim se sa knjigom! :) Što se tiče ormarića, htela sam da ga ostavim ove sezone, tu sam složila ostale saksije, zemlju i baštovanski pribor, jer moram reći da bi mi falilo mesta za njih da ormana nema. Već sam spazila jednu lepu policu od kovanog gvožđa, ali ona je bila gotova, a tako je lep osećaj kada praviš i sređuješ nešto sam, pa mi je ovo ipak bilo draže. A i ima do tog momenta sećanja na Nanu, pa sve želim da zadržim što više njenih stvari i da im dodelim svoj pečat, nekako na sve to gledam kao neko udzživanje. :))
      Ma ofarbaj, šta te košta! Posle možeš da u njega staviš bele novogodišnje lampice i da ti služi kao diskretna lampica... Još ako po njemu zakačiš plastično cveće, uh! :)
      Javljam za aplikaciju!

      Delete
  11. Prekrasno si sredila balkon. Moj stan je taman u renoviranju, ali dajes mi super ideje za srediti balkon :). I da, kad procitam ovaj tvoj prekrasni dugi post, jos jednom odlucim nastaviti pisati svoj blog iako nemam ni t od talenta za pisanje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe, Sonja hvala! Mislim da uopšte nije bitno da li imaš talenta za pisanje, ako već postoji želja. Možda ja nekome pišem totalno bezbeze, a moram reći da ima dana kada i ja sama pomislim za sebe da pišem nedovoljno dobro. Ali pošto je blog jedna lična stvar, samo je bitno da kažemo, ma šta nas briga i da nastavimo sa piskaranjem! ;) Nema na čemu, ako ti manjka ideja za renoviranje, samo svrati na pinterest, tamo imam na stotine slika! ;)

      Delete
  12. cestitam na prinovi.
    balkon/terasa/whatever (mislim, 'ladno sam guglala da vidim sta je razlika) super izgleda. sad kad gledam ovu dzunglu, prosto mi zao sto malo vise ljudi makar ne sadi neko lepo cvece, ne mora da izgleda sve kao iz kinfolka, ali makar malo cveca...drasticno se promeni proctor. (tu mislim na ono malo ljudi sto nisu pregradili & ozidali balkon)
    meni licno se najvise svidja kako je sredjen onaj stari namestaj. bas je izgledalo staro, neupotrebljivo, démodé. nicely done.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala! :)
      Isto tako i ja razmišljam... Idem ulicama grada i samo posmatram balkone i čudim se kako neki stanovi imaju balkone i po duž čitave zgrade, a sve je tako prazno, pa nema ni stolice kafa da se popije. Onda pomislim ma ko zna ko tu živi, verovatno ne ceni svoj prostor, ili upravo - iskoristio ga je za ostavu ili umesto podruma. No, ja sam ovaj moj čekala godinama i sada cenim ali bukvalno svaki milimetar njega. :) Ima ljudi koji se plaše biljaka i misle da nemaju sreće sa njima, pa zbog toga neće da se bakću sadnjom i terasom/balkonom, ali mislim da je sve u glavi. I ja sam bila ''baksuz'' do pre neku godinu, a onda sam ubedila sebe da ću imati bašticu i voila! :) Hvala još jednom, i meni je mnogo drag! ;)

      Delete
  13. Prelijep balkon! Koliko samo znaci bijela boja, sve postane nekako vece i ljepse. Prekrasni detalji, sve tako mastovito i kreativno, puno si me inspirisala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana, puno mi je drago zbog toga! :)) Jeste, moram se složiti oko bele, kao da se sve otvorilo odjednom!

      Delete
  14. Uzivala sam u postu i detaljima. Valjda jer sam i sama sredila moj balkon. Isto tako sam sama krecila, farbala, smirglala i zato mogu reci: svaka cast! Onaj ko je to sam uradio - zna koliko truda ali pre svega ljubavi i kreativnosti treba za ceo postupak. Dodala bih da ja sve moje saksije bojim u Menta Verde nijansu te su veoma uniformne. No, zato su drzaci za saksije, tanjirici, gajbice, visece korpice (dakle, propratni detalji) u zivim bojama.

    Ono sto me je iznerviralo: komentar Anonimusa ispod komentara Vaseg muza. E, stvarno. Prvo,svako ko prati Vas blog zna zasto i zbog cega ste neke ljude okarakterisali... S punim pravom. Zatim, to sto imate muza ne znaci da niste sposobni sve ovo sami da izvedete i uradite. Meni je bio veliki gust da sve sama odradim. Nemerljivo zadovoljstvo svaki put kad sednem na Balkon da popijem caj, a na njemu je sve kako sam ja zamislila a povrh svega - mojih ruku delo.
    U ime svih nas koji uzivaju u Vasem pisanju i idejama koje nam dajete jos jednom - svaka cast. Sumska Vila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo tako. Ja sam sve to videla kao jednu zen akciju i budila sam se svako jutro sve ranije, kako bih što pre išla na balkon i hvatala se četke! :) To mi je u genima, to sam nasledila od tate i čitav život tako. Kada nešto toliko volim, samo kažem ljudima da me ne diraju, imam ja svoga posla i ćao! Onda sledi mukotrpan rad, ali ja uživam u svakom deliću istog i sebično ne dozvoljavam ikome da mi pomaže, hahaha. :) Moje! :) Eeee, pa mislim da si se već jednom javljala, sećam se bojenja saksija u menta verde, daa, daaa! :) Baš smo pričale o bojama negde!

      A što se komentara tiče, ja iskreno mislim da su ljudi koji vide negativne stvari u svemu vrlo nesrećni. :(

      Hvala puno vilo! :*

      Delete
  15. Divna ti je, divna terasa! Ja sam imala ambicije da napravim raj na zemlji, naročito s obzirom da moja gleda u zeleno brdo. Stvar se, međutim, otela kontroli, jer uvek imam veša kao da imam dopunsku delatnost - servis za pranje veša, pa mi je terasa uvek puna. Kada vidim ovu tvoju terasicu, opet počnem da razmišljam o svojoj :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Tanja draga, hvalaaa! Ja sam imala isti problem sa vešom, pa sam napravila gajtan koji se skida po potrebi. Ja nemam decu, pa i dalje perem samo za dvoje, ali npr. okačim veš uveče ili rano ujutru, pa čim se osuši ja skinem i veš i gajtan. Mislim, ja, evo velika domaćica koja ima svoju mašinu za veš tek pola godine - delim savete. :D :D

      Delete
  16. Zdravo ja sam Aleksandar i iako pratim blog s vremena na vreme prvi put pisem komentar...Moram da kazem- iskrene cestitke za sve - rad ,trud, optimizam, radost...Posebno za ovaj post bas je sve lepo. Ja imam vrt van grada i dugo sam vec posvecen biljkama pa ako treba neka cuvarkuca,lavanda,zalfija i slicno javi. Sve najbolje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aleksandre, hvala ti neizmerno puno! :) Hvala na komentaru, retko koji muškarac hoće da se javi ovde, a onda hvala i na lepim rečima i ponudi za biljčice!!! Eto, taman kada krenem sledeće godine da sređujem drugi (mada dosta manji) balkon, ja se javljam! :)

      Delete
  17. Predivno! Ono što mi se posebno sviđa jest kontrast između uređene terase i pročelja nasuprot terase. Sigurna sam da susjedi uživaju gledajući šarene pitare (saksije) i cvijeće...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, hvala! :) Paaa, mislim da im je prilično zabavno, posebno nas dvoje koji jurcamo po balkonu sa dve nemirne mace i same mace koje proviruju kroz ogradu kako bi ispratile sva dešavanja u komšiluku. :D :D

      Delete
  18. Razradjen, smišljen, koristan i pre svega sjajan poslt! Hvala Iv :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej M, nema na čemu, hvala tebi na javljanju (nestala si sa zemlje, ženo!) :*

      Delete
  19. something like this... https://www.youtube.com/watch?v=SWSz_PAfgNc
    and it's not just what I've just seen in the pictures...it's what I felt back then...sitting there...<3
    let the season begin...*:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo ih volim. Oni su mi rame uz rame sa Yannom Tiersenom po toj energiji! <3 I lepo kažu, to je to... Videla si sama. :*

      Delete
  20. Divan kutak! Odmah poželim sjesti na balkon i popiti kavu na suncu, ali kod nas je kiša..:( Jako ste bili vrijedni, svaka čast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Majeee! :* Svratite do nas, evo pristavljam vodu za kapućino, taman! ;)

      Delete
  21. Malo je reci da je predivno ispalo. Mogu zamisliti kakav je osecaj kada posle toliko rada sednes na svoj balkon i gledas produkte tog rada. Duplo vise sve cenis, i duplo vise uzivas u toj lepoti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš tako Saška! Sednem ujutru, sama. Ovi đavoli dotrče i legnu tu oko mene, Matija radi. Pijuckam kafu, a ako piri vetar ušuškam se u ćebence i podignem noge na ogradu. Gledam kako sunce polako dolazi i do nas, gledam kako biljke uživaju i dišu. Cenim svaki milimetar i srećna sam kao malo dete. Baš tako, moj mir i moja tišina -- moj kutak. :*

      Delete
  22. Divno, kao i sve drugo na ovom najinspirativnijem blogu u Svemiru! :) Pozdrav iz Hrvatske! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao Danči pa hvala na ovim rečima, zaista! <3 Pozdrav iz vetrovitog Beograda!!!

      Delete
  23. Krajnji rezultat je zaista prelep. Posebno mi se dopada sto preovladava belo/siva boja. Fenjercici i saksijice su tvoj balkon dodatno oziveli i ucinili da izgleda kao iz magazina, pa jos dok mackice trckaraju, divota... Uzivaj u svojoj oazici :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Suzana, hvala puno! Da, sa njh dvojicom kao neki crtani film hehe! :)

      Delete
  24. Ja samo da kažem da balkon uživo izgleda još lepše! Jer ima neki poseban zen momenat koji se može samo uživo osetiti. Hm, lucky me! :P

    Brao Iv, majstoru, da se ponovim po već koji put :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma kako smo samo važni! Samo hoću da kažem da mi fali jedan potpis i poruka tamo na tabli, daaaa, daaa! :)

      Delete
  25. Divno, Iv! Poželim da se ušuškam u papama pod dekicu i pijem čaj tu :)
    Uživajte vas četvero :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja, pozvana si, ja danas čitav dan pristavljam vodu za kafe i čajeve! :D

      Delete
  26. Ajme ovo je PREDIVNO :) zvala bih te u Split kod sebe da pomogneš sredit moj balkončić!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, dogovoreno ahaha! Stižem, samo kažite kad!

      Delete
  27. napravila si odličan posao.Bravo!

    ReplyDelete
  28. Malo je reci preeeeedivnooo. Svaka cast na trudu, ovo odlicno izgleda.Vecita inspiracija! Stvarno si se potrudila i namucila,verujem, ali nacin na koji si sve opisala daje nam utisak da smo i mi tamo, da lakiramo,smirglamo, da nas ledja bole i na kraju sednemo u svoju oazu i divimo se rezultatima napornog rada (samo sto nas ne bole ledja :)) Kako je malo potrebno da budemo srecni, pa cak uzivamo u tudjoj terasi posto svoju nemamo :) Meni terasa jako nedostaje,a u ovom malom stanu imam nazovimo terasu siroku svega jednu stopu. Na pocetku je tu stajala jedna vesela zardinjera,jer sam mislila da nema mesta ni za sta drugo, ali onda sam otkrila tvoj blog i napravila ovo
    https://www.facebook.com/tanja.meandzija/media_set?set=a.10204473778063084.1073741834.1191075304&type=3
    Nije ni blizu tvog ali je prava uzivancija. Hvala :) jedva cekam sve one lepe stvarcice koje si najavila.
    P.S. a tu je i Vinnie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. A neće da mi otvori, kaže zaključano! :(
      Hvala ti puno Tanja, obavezno mi pošalji, slobodno me dodaj na fbu za prijatelja, nemam ja problem što je ''privatan'' profil, a ko i da nije. :) Jedva čekam da vidim, baš se radujem!
      Ali da, uživala sam u svakom trenutku, makar me i leđa bolela... Moj rad, presrećna sam! :)

      Delete
  29. Prelepo, odusevljena sam!! I ocekivala sam da ce biti bas ovako romanticno, i u ovim bojama. I ja sam malo preuredjivala svoj balkon, ali tek na prolece ide krecenje, farbanje, itd... A, tvoj ce mi posluziti kao dodatna inspiracija, iako vec odavno imam u glavi sliku kako ce izgledati! :)

    Pozz, Ana!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago Ana i hvala ti najlepše na lepim rečima! :) Nekome sam još tu rekla, svrati do mene na Pinterest, imam nekoliko albuma sa stotinu slika za uređenje terasa i balkona, sigurna sam da ćeš biti inspirisana 100%!

      Delete
  30. Nema ništa bolje od tog osećaja zadovoljstva, zar ne? Ovaj tekst ga je PREpun :) Divno, ne znam koji detalj je lepši od kojeg, i sigurna sam da je ovo tek početak tvoje balkonske uživancije! Nakon celog teksta, ostaje mi najjači utisak tvoje sreće, koji je i meni nabacio osmeh. Hvala ti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš tako, mislim da nema! :) Drago mi je puno! Stvarno uživam, a tek sam počela i polako sređujem prostoriju po prostoriju sa puno pažnje i miline! ;)

      Delete
  31. Od juce pokusavam da ostavim komentar, ali nikako da stignem.
    Iv, ti si jedna tako vredna osoba. Divno je i inspirativno videti ljude koji ni po koju cenu ne odustaju od svoje zamisli. Za mene je najveca sreca da imam svoj intimni kutak, ali nikad nisam tako predano kao ti radila na stvaranju jednog takvog mestasca. Sjajna si, stvarno.

    Inace, samo jos da dodam da obozavam biljke, ali da uopste ne umem da se brinem o njima. Prosto ne mogu da verujem da je neko osmislio uredjaj koji si dobila. Bas me interesuje da li ce stvarno da pomogne u uzgoju aloje. Obavestavaj nas i o tome, jel moze? Pozdrav draga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Nessa, već jeste pomogao, jako sam srećna zbog toga! Pisaću recenziju, ali samo da kažem da sam pomoću njega uspela da oporovim jednu cvetnu biljku koja je počela da se suši - dakle zaista radi! :) I hvala ti na komentaru, veruj mi, sve se može, samo kada imaš dovoljno inspiracije oko sebe! ;)

      Delete
  32. Iv draga, balkon je divan. Sjajan posao si obavila i fino to detaljno opisala u postu. I ja volim uglavnom da sve sama radim. Kombinacija belo sa detaljima u raznim bojama po ukusu je meni savrsena. U Bastu redovno navracam posto mi je relativno blizu. Kad sledeci put budes dolazila da mi se javis :). Samo vi uzivajte u vasoj oazi i radujte se <3. Cmok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javljam se obavezno! :* Inače, gvirnula sam malo u tvoj stan i baštu preko IG, delimo puno ljubavi prema sličnim stvarima, pa sada mi je sve jasno! Ali ono za Matildu je fenomenalno. Ja sam možda na par poruka odgovorila, ostalo je vlasnica koja nekada i nije bila tako ljubazna, pa da znaš samo. :*

      Delete
  33. O ovakvom kutku ja trenutno samo maštam, jer nemam prostora, ali to me ne sprečava da skupljam pelcere cveća koje volim, sadim u saksijice i čičkam ih gde stignem. I nikad mi nije dovoljno! :D Jedva čekam da dogodine uživam kad mi sve procveta.

    Divna ti je terasa, znam da je najbolji osećaj na svetu kad uživaš u rezultatima svog rada i truda. A najlepše od svega je, naravno, ona crno-bela flafičasta loptica! ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh, Anita hvala puno! Vini je jedna duša prava, ne mogu da dočekam da se raspišem o njemu. A što se tiče uživanja, upravo tako - najbolji osećaj na svetu! :D

      Delete
  34. Prelepo putovanje balkonom!Zadovoljstvo je imati priliku zaviriti u nesto ovako divno i lično i sve to začiniti tvojom vedrinom i neiscrpnom energijom. Da ne govorim o idejama koje me inspirišu pa neku možda i pozajmim ,tj.ukradem :-) ;-) Hvala Iv, uživala sam <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jasna i naravno da su ideje za širenje dalje, i ja sam sigurno par ''ukrala'' sa Pinteresta, možda čak i nesvesno, jer kada kreneš sa inspiracijama i traženje iste, posle ne možeš ni da se setiš odakle je sve krenulo! :))

      Delete
  35. Jako sam uživala u čitanju ovog posta. I u gledanju slika, naravno! Mace su me na kraju totalno dokrajčile. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo, hvala ti! Jeste, mačori su ludi kao struja i iskrena da budem, uživanje na balkonu ne bi bilo ni približno isto da nema njih (sve dok ne požele da skaču za pticama sa ograde, naravno), hehehe. :))

      Delete
  36. Prekrasno. Znam koliko je truda i vremena potrebno i zato kapa dole. Balkon je prekrasan. I vidi se na slikama da je radjeno sa ljubavlju.
    Suprug i ja smo u procesu kreiranja travnjaka/vrta sa cvijecem na vikendici, ali nakon citanja tvog teksta sam na papir stavila par ideja dobijenih od tebe za nas balkon (taman do proljeca da ga sredim polako).
    Nadam se da ce jesen biti topla da sto duze mozes uzivati u njemu.
    Novi drugar (ili je drugarica :-) ) je med medeni.
    Sarajka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoće biti topla, svi je najavljuju takvu i pravo da ti kažem baš će mi prijati, jer sam kasno uradila balkon i osećam se kao da mi je ukradeno malo proleća i leta. :) Mogu da zamislim samo kako ćete vi tek uživati, ah vikendice! :) A Vini je dečak, tako da je status u mom domu trenutno 3:1 za muške. :P

      Delete
  37. Wow Iv, divno si sredila svoj prostor <3
    Uzivanje je doci na tvoj blog i strpnuti malo inspiracije :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Mima, baš mi je drago da ovaj post inspiriše! :))

      Delete
  38. Strast.

    ps.
    dobra je ona muzika

    ReplyDelete
  39. I covce, pa ovo je harmonija srece! Savrseno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, kako sam brzpleta, pa skoro uvek propustim neko slovo... XD Procitla sam sada i komentare i molim te nemoj da se obazires na kojekakve dusebrznike, zamisli samo koliko je njihov zivot turoban kad se bave postavljanjem jetkih komentara i mracenjem tudje srece. I to anonimno! Ma totalno su smesni. Samo napred!

      Delete
    2. Hej Ksenija, ma da, realna da budem, ali i iskrena, meni jedan lep komentar u kome je neko napisao kako su mu moje ideje i saveti pomogli da uradi/uredi nešto svoje, meni vredi jedno sto puta više od tih negativnih, tako da ako je njima lakše da se leče ovde kod mene, ako, drago mi je da pomažem. :) :*

      Delete
  40. Ovakva slična akcija i mene čeka na proleće, a ovo tvoje pisanije mi je ulilo nadu da ću moći to da odradim, iako uvek na polovini pravljenja liste potrebnih stvari zastanem i pitam se da li sam normalna. Hvala za post i inspiraciju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aahahahahahaha, kako genijalno! Što bi tvoj blog rekao: ''Samo bez panike!'', jer se sve može i veruj mi, i ja sam se par puta pitala da li sam normalna - ali onda shvatim da imam svo vreme na svetu i da me niko ne požuruje, te idem korak po korak i uživam u svakom. :))

      Delete
  41. Draga,svaki put se odusevim i postidim od tvojih DIY postova. Evo sad sva ushicena pokazujem dragom slike pre i posle i opisujem kako si sve detaljno ovim pa onim bojama...on odusevljen. A onda se postidim sto nikad ne uradim nesto tako lepo za nas.
    A onda vidim Vinija i pomislim kako eto,makar mogu Darmi dovesti drugaricu ;)
    I Mati je car,potpisujem na nevidjeno,vec samo na procitano i emotivno dozivljeno :*
    I pocela sam uz tvoj blog da osmisljavam svoju idealnu kucu i balkon...i iskreno-uchim od tebe...o bojama,stilovima,cvecu...i hvala na tome :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao Maki nema na čemu, zaista!!! Ja sam učila sa godinama, mada i uz tatu, ali pazi, ništa nije nemoguće. Samo se dobro pripremiš pre početka bilo kakvog projekta i sebe napucaš strpljenjem i posla posla gotovo. A za Darmu, ne znam što se žališ kada njoj uskoro stiže drugar (ili drugarica?)... A nekako imam osećaj da je drugar, ne znam zašto. :D

      Delete
  42. draga mali iv, prvo da ti se predstavim. moje ime je marija, i tvoj sam veeeeliki fan. fančina. upravo se spremam za renoviranje kupatila i kuhinje u stanu. mentalna priprema je završena. sada kreću fizički radovi. i, znaš, ko mi je inspiracija? mali iv. :) gvirnem svakih toliko vremena u tvoje blogodvorištance i oduševim se. sve je toliko ušukano, fino i prijateljski toplo. bravo, mali iv.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, pa ćao Marija, drago mi je da smo se upoznale! :)) Pa to i kažem u komentaru iznad, samo priprema i pola posla gotovo! Hvala ti najlepše na tim rečima, to mi mnogo znači i sigurna sam da vaši komentari deluju na mene da sve više pišem ovakve postove i da zajedno razmenjujemo savete! Uživaj u svom projektu, jer videćeš kada sve bude gotovo kako će i najveći problem delovati smešno! Pozdraaav! :)

      Delete
  43. Baš vam je lepo, golupčiči! Uživajte! ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ivi, trudim se i Matiju da dovučem na balkon ponekad. :)

      Delete
  44. Predivno je, odusevljena sam! Odavno zelim da uradim slicno kod sebe, ali nista od toga dok se zamrzivac - sanducar baskari na terasi -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha, Marie, razumem te! :) A pazi sad ideju - pretvoriš ga u stočić koji prekriješ nekom lepom mušemom (na Buvljaku ne možeš da zamisliš kakvih ima, ili tapeta čak samolepljivih) i onda poređaš neke saksije na njega, a sve saksije grupišeš na neki stari poslužavnik, tako da i ako ti zamrzivač treba često, sve saksije skloniš u jednom potezu u poslužavniku! ;)

      Delete
  45. Bravo Ivana za ovaj poduhvat. Mogu još da kažem i: blago vašem komšiluku što ima "pogled" ;)
    I bravo za tvog džentlmena na podršci u svakom pogledu.
    Ja ne bih mogla da podnesem da me "neko" ne razume kad recimo, kažem: ..ej, nije mi ni do čega drugog, danas mogu samo da držim četku i kanticu s bojom...:DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa jeste, ja se psihički osećam bolje od kada sam to radila i uradila, nekako imam svoj kutak na kome sam sama radila i niko mi se nije mešao i sada je sve potaman, baaaš onako kako sam htela! :)) Hvala Sandra! :*

      Delete
  46. Fantastična promena, vidi se svaki minut uloženog truda. I kakva divna oaza <3

    ReplyDelete
  47. Tvoj blog je moja dnevna doza inspiracije. :) :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh, mnogo mi je drago zbog toga, onako baš!!! :)

      Delete
  48. Ivana, ovo je sjajno!!! Jako, jako lepo urađeno! Zaista svaka čast na svakom detalju i ideji... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno, tako mi je drago da ti se sviđa, hehehe, znam da znaš kako je baviti se baštom. Samo što je moja mini! :*

      Delete
  49. Ivana, prvo zelim da ti pohvalim text, odlican je ;)
    Drugo, zeleo bih da te pitam koji aparat i koji objektiv koristis? Posto su slike fenomenalne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala najlepše g'dine Milioneru. :) Za ovaj post je korišćen Canon EOS Rebel X Si iliti EOS 450D, uz Tamron AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical (IF). :)

      Delete
  50. Stvarno super izlgeda - svaka cast!

    ReplyDelete
  51. Predivna terasica! Ima vrlo sličan prostor i raspored kao moja. Mada, moja je "work in progress", koji se sporo odvija. :) Elem, kada budem zagrizla da je sređujem, tvoj odličan i detaljan post će mi biti od velike pomoći. Svaka čast i hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu i hvala na komentaru! :) Slobodno ako budeš imala neka pitanja, samo se javi, jer moguće je da sam i ja nešto bitno preskočila u toku nabrajanja, iako sam pripremala post dva meseca! Pozdrav! :))

      Delete
  52. Svaka cast!! :) Sve vuce na radost :) bas si se potrudila i sve je tako lepo i veselo i diiiivno! Mogu da zamislim kako izgleda kad se pogleda sa ulice, sumorna beogradska zgrada i veseli balkon svetlosti na njoj :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Jelena! :)) Izgleda skroz super, mada se ne ističe tako puno - što mi je u neku ruku i bilo bitno, jer nisam htela da narušim koncept zgrade. Uglavnom, komšije imaju zabavu kad krenem da jurim mačke po balkonu, a oni na simsu i grickaju cveće. :D

      Delete
  53. Ovaj blog je poslednjih meseci, melem za moju dusu. Nocu kada se sve stisa i kada ugrabim malo vremena za sebe i za svoj duhovni mir, eto me kod tebe u "gostima" na blogu :)
    Posto si jako kreativna i dosetljiva, interesuje me nesto..... Obzirom da mi se jako dopadaju tvoje fotke na kojima je cisto bela pozadina, da li to fotkas na nekom belom komadu namestaja ili imas neku lightbox stvarcicu (DIY) ili kupljenu? Posto nemam beli komad namestaja u svom domu, a fotke predmeta na beloj podlozi su mi sjajne! Izvinjavam se na opsirnijem komentaru, ali ne umem drugacije! Pozdrav veliki od Maje i zelim ti jako puno jos ideja i lepih trenutaka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Majo, izvini što tek sada odgovaram, krenuh redom da čitam komentare koji su ostali bez svog odgovora. :( Hvala ti puno na lepim rečima, razumem kako je, tako sam i ja omiljene blogove čitala mesecima tokom tihih noći. :) Nemam lightbox, mada sam razmišljala da ga napravim. Međutim, nemam gde da ga držim i pravo da ti kažem, nekada su mi kompozicije tako velike, da ne bi mogle ni da stanu u njega, tj. neki omanji. Moj predlog je da kupiš najobičniji beli hamer ili čak i više komada i da uz pomoću njih praviš podloge i pozadine. Ja sam to radila u početku, a posle sam običnu ploču od medijapana koja mi je služila kao ploča za crtanje, samo suvom četkom prefarbala u belo i na taj način dobila super imitaciju starog drveta, dovoljno svetlu za sve što mi treba, a opet zanimljive strukture. Hamere imaš u svim knjižarama, dok ploče možeš da uzmeš na stovarištu. :)) Puno, puno pozdrava i ako imaš još neka pitanja, slobodno se javi! ;) Iv

      Delete
  54. Divno! Tirkizni i zeleni akcenti mi deluju i stimulativno i opustajuce u isti mah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej draga Ivana, baš mi je drago da ti se sviđa i ja sam imala istu ideju kada sam ih ubrajala u dekoraciju! ;)

      Delete
  55. jako lijepa transformacija balkona!

    ReplyDelete
  56. Prelepo! Svaka čast za ideju i realizaciju, rado bi popila kafu na tvom balkonu;) Pssttt..."ukrala" sam ti već jednu ideju i posadila čuvarkuću, videćeš...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Suzana!!! Idem sada odmah da prelistam tvoj blog, ne bih li negde uhvatila tu krađu! :D Hehehe, baš mi je drago da je post inspirisao, ako još nešto budeš radila, obavezno pošalji, međusobno se inspirišemo! Pozdrav! :) Iv

      Delete
  57. Predivno, zaista sam uzivala citajuci te i proucavajuci jednu po jednu fotografiju. Mnogo volim ovakve stvari, ali ce mene morati da sacekaju dok ne prestane ovo studentsko, stalno seljenje. Cak i jadnu macu vucem za sobom, nikako da se skrasimo. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Jelena, hvala ti! Posebno hvala na tom proučavanju, to je baš kompliment, jer recimo ja to isto radim kada naiđem na neki super post koji me baš inspiriše! :) A i tvoje fotografije su divne, sad sam išla da gvirnem! ;) Što se tiče selidba, hehe, uvek nađi jedan mali deo stana u koji ćeš staviti dve ili tri biljke i to će ti biti dovoljno da se osećaš neopisivo srećno! Upravo tako sam i ja počela! :))

      Delete
  58. Bravo! Sjajan post. A remake terase je fantastican. Bela boja punpogodak. :)

    http://glamrocklifestylle.blogspot.com/

    ReplyDelete
  59. Iv ovo je fenomenalno. Skoro nisam videla kreativnije i divnije preuredjenje. Kombinacija boja je pun pogodak. Kada budem preuredjivala svoju terasu, zovem tebe :)

    ReplyDelete
  60. Thank you for the helpful post. I found your blog with Google and I will start following. Hope to see new blogs soon. ploce vrata izlozi

    ReplyDelete