Druga kuća

December 08, 2014

Jesen mi je u potpunosti prošla u znaku Jazz Bašte. U jednom trenutku sam počela da umesto ''Evo me u Bašti'' govorim ''Evo me na poslu''... Sada već slobodno mogu reći da slavimo treću sezonu lepe saradnje. 

Ovih prethodnih par meseci bila sam uglavnom u farbi. Taman kada sam završila sređivanje balkona i spavaće sobe, krenule su pripreme za otvaranje jesenje sezone u Bašti. Imali smo ideje koje su se izražavale u stotinama fotografija, razmenjenih poruka, mejlova i redova zabeleški u notesima. Kasnije smo prestali da brojimo broj konzervi boje, četki i eksera, isto koliko i popijenih šoljica kafe. Ubrzo, shvatila sam da mi je pola stana u Bašti, pa čak i rezervna garderoba. Šolje, čajnici, vazne i tanjiri za dekoraciju i snimanje, alatke, trenerka, ceger broj jedan, ceger broj dva, šlajferica, četkice. Uglavnom, Bašta mi je preko jeseni postala druga kuća. 

autori fotografije su Dragana Đorović i Jovan Marjanov / Novi Dirižabl Photography Studio
Sve je počelo sa opraštanjem od leta i dekoracije koja je uživala na suncu do kasnog septembra. Polako smo počeli da selimo kaveze, ramove i saksije u zavoreni deo i da se navikavamo na Baštu bez sunca i belih, mediteranskih detalja iz otvorenog dela. 

Tada je i došla ideja da se unutrašnji deo izmeni, tako da u njemu i tokom jeseni ili zime, ne vlada večita tmurna jesen, već proleće i leto. 


Zbog toga je sveže cveće bilo prioritet, odmah posle izmena i dodavanja novih boja u zatvoreni deo lokala. Spontano smo došli do ideje da bela i siva moraju naći svoj kutak, ali i da je vreme za hrabro igranje. Ja sam navijala za kombinaciju tamno marin plave i sunce žute, međutim, plavu smo ostavili za neki drugi put, te smo se usmerili ka žutoj. 


Svaki deo lokala redizajniran je tako da čini zasebnu celinu. I svaka boja, dekoracija ili ukras, birani su po tom pravilu. Tako da kada osmotrite unutrašnji deo, videćete da smo žutu kombinovali samo u niši sa stegom, uz matore novine (neke i iz 70-ih) na zidovima i zlatne ramove pretvorene u table za pisanje. Samom stolu koji je zapravo velika stega, nije bilo potrebno previše ukrasa, kako je sam po sebi centerpiece, pa smo se odlučili na obradu starih stolica u toploj žutoj. Dve stolice su osvežene u potpunosti, dok je središnja samo dipovana do polovine nogara. Celu priču smo upotpunili sa replikama čuvene Eames DAW stolice.


Nešto potpuno novo od ove sezone jeste novi beli deo kako ga zovemo. Unutrašnji deo bara je proširen za jednu čitavu prostoriju i na taj način smo dobili prazan poligon za igru. Ženski deo Baštenskog tima, jednoglasno je izglasao da će taj deo biti nežan i rustičan, kao da smo parče same bašte podigli na sprat iznad i ušuškali ga među ''staru'' zatvorenu Baštu. 


Hteli smo da dobijemo sinergiju starog i novog, odnosno rustičnog i modernog. Zbog toga smo zidove ostavili neobrađene sa dominacijom sive, dok smo ostatak dekoracije i stolarije osvežavali belom ili pastelnim bojama. 

Najveći zadatak u ovom novom delu jeste bio učiniti od novih vrata, jedan potpuno damski i vintage kutak za dvoje. Vrata su bila tamno teget boje, sa staklom u središnjem delu. Na njima sam radila nekoliko dana i glavni alat su mi bili četkice za akvarel i bočice akrilne boje, zajedno sa jednom matorom šlajfericom koja je bila skoro na izdisaju. 

Dodala sam policu i deo stola koje sam obradila u istom maniru, tako da su vrata dobila jednu potpuno novu ulogu. Drvena stolica je takođe patinirana paletom sive, bele, teget i oker, dok je moja ljubimica od kovanog gvožđa dobila rezedo presvlaku. 

Većina detalja i dekora u Bašti jesu zaista vintage, uglavnom pokloni dragih gostiju i prijatelja, ili pak nasledstvo samih vlasnika, pa je lepo čuti zanimljive priče o svakom od tih ukrasnih komada.

autori prethodne 2 fotografije su Dragana Đorović i Jovan Marjanov / Novi Dirižabl Photography Studio
Još jedan kutak na kome se radilo, jeste separe odmah do ulaznih vrata. Njega smo posvetlili takođe imitacijom patine na beloj podlozi i dodali smo dve svetlo sive barske stolice. Stare korpe smo iskoristili kao saksije za sveže cveće i rešili smo se starih flaša i previše suvog bilja. Ja inače nikako nisam fan ikebana i suvog cveća/bilja/travki i smatram da nema lošijeg izbora dekoracije od njih, ali ovo je ipak javni objekat, tj. bar sa takvom pričom u kojoj sam mogla da zažmurim na nekoliko buketa suvih grančica. 

autori prethodne 2 fotografije su Dragana Đorović i Jovan Marjanov / Novi Dirižabl Photography Studio
Možda kada vam neko kaže da je na nečemu rađeno mesecima, vi zamišljate da je izgrađena još jedna cela zgrada do Baštine. Ali opet kada vam kažem da su na redizajnu unutrašnjeg dela radile tri devojke sa povremenom pomoći muškog dela tima, nije baš mala stvar, ha? Da li vi znate koliko stolova ima Bašta, a tek stolica? :)

I na kraju opet nismo gotove, imamo još toliko toga za uraditi i osvežiti. Osvežavanje je naš omiljeni izraz, većinu sastanaka smo završavale rečenicama poput: ''Treba da se osveži i onih 1000 stolica''. Nismo gotove, ali već razmatramo dekoraciju i radove za sledeću sezonu. I verujte nam, biće interesantno! 

Kao i prošli put, želim da se i sada zahvalim divnom Baštenskom timu koji je verovao u moje ideje, skice i predloge i na svoj pomoći, saradnji i inspiraciji koju smo podelili. Hvala Vladana, Sanja i Mile, hvala Marina, Borise i Ivane! 


Kako sam silno vreme provodila sa ovim divnim ljudima, pod krovom stare zgrade iz 1870. došlo je do još jedne saradnje između nas. Naime, ako vam se nekada učini da na Baštinoj Facebook stranici vidite neki plakat koji vas podseti na moj rad, kazaću vam da ste u pravu.

A, ukoliko vam se učinilo da ste na toj istoj stranici videli Lalicino i moje ime, i tu ste bili u pravu. La i ja smo početkom novembra bile specijalni gosti nedeljnog matinea u znaku Meksika, na kome smo spremale branč ili mezze ili kako god već za drage nam goste. Bašta je u jednom trenutku bila puna nasmejanih lica i nas dve smo bile euforične zbog druženja i čavrljanja između pečenja, serviranja i stilizovanja ukusne klope tog dana. 

Takođe, želim da se zahvalim divnoj Sonjiti, odnosno Sonji Lazukić na dizajnu plakata koji je radila posebno za naš matine i Baštu! 


Pa ne znam ni ja, sada bih vam pričala danima o tome šta smo sve radili, napravili, kreirali ili smislili, a onda se setim da fotografije zaista govore više od reči, pa onda ipak odlučim da ću vas pustiti da uživate u ovom slikovitom postu, samo eto, još par stvari da kažem...

Bašta od skoro može da se pohvali ''Čajankom u 5''. I to veoma popularnom, jer od kada su počeli da je organizuju nedeljom, sve više ljudi se interesuje da baš u baštenskom ambijentu po prvi put proba rooibos sa vanilom, ili crni čaj sa komadićima voća, uz medenjake i kolače.

A i to nije sve, jer evo prilike da vam odam malu tajnu - Bašta je rešila da decembar bude u potpunosti praznični mesec, te su počeli da ispunjavaju želje, a uvođenje savršene šoljice kafe jeste prva želja na listi! :)


Mini info o Jazz Bašti: 
Karađorđeva 43 (Male stepenice), Savamala
telefon: 062 8711475
Facebook stranica: Bašta

Autori 5 potpisanih fotografija su: Dragana Đorović i Jovan Marjanov / Novi Dirižabl Photography Studio
Autorka porcelana za Baštinu čajanku u 5: Bojana Brkić / re:art:concept
Autorka plakata za matine sa Lalicom i Mali Iv: Sonja Lazukić / Silly World

Enterijer, stilizacija i dekoracija, kao i sve preostale fotografije i posteri: moja malenkost



Svideće vam se i ovo

36 komentara

  1. Ole!
    Evo ja svedočim da je sve tačno i divno kao što si opisala.
    Svaka čast, ja sam Baštu videla i prošle godine u zimskoj sezoni i moram da priznam da je ovaj stil mnogo bliži mojem senzibiltetu :) Al ti to već znaš :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. A znam da si se i čuvala da je ne vidiš bez mene. :P <3

      Delete
  2. Bašta je moje najomiljenije mesto u gradu! :) Čajanke su super ideja, mada nije bio loše ni veče posvećeno Holandiji. :) Sad jedva čekam Novogodišnji koncert, brojim dane do 28. . :D :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago, taj NG koncert će biti prava, pravcata fešta! :) I ja sam bila oduševljena Holandanom, posle smo mi pravile meksički dan, a malo pre toga je bio dan posvećen turskoj kuhinji. Spremaju Baštovani sve i svašta, da, daaa! :)

      Delete
  3. Pozivam sve ljubitelje dobre muzike da obavezno posete Jazz Baštu! Ima tu za svakog ponešto. A moju ženu pozivam da nekad dođe malo kući, ne može baš non-stop samo da se stvara. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aahahahahaha, sad ću, kad počnem da radim. :D

      Delete
  4. Haha, znači, i ako sam uspela letos da te odvučem tamo, sada i da ne pokušavam :D
    Divno izgleda, zaista. I baš ću morati da odem jer nikada ranije zapravo nisam bila u zimskoj Bašti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E, taman iskoristi ove dane dok si kod kuće. :* Možeš me uhvatiti tamo samo dok farbam, kačim, slikam ili ne znam ni ja šta već. Mada moram da se pohvalim da sam pre mesec dana prvi put bila tamo kao gost i došla sam u 4 ujutru kući! :D

      Delete
  5. Prepreprekrasan prostor! Odličan posao si napravila Iv, svaka čast! Nadam se da ću iduću jesen posjetiti Beograd, a Bašta mi je definitivno na listi mjesta koja trebam posjetiti! Oduševljena sam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno Tina, mogu da nabrojim stotinu razloga zbog kojih mislim da bi se baš tebi mnogo dopala! :)

      Delete
  6. Pratim na Instagramu desavanja u Bastici, i nadam se skoroj poseti. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajde, hajde, ako zakasniš tokom zime, nema veze, tokom proleća je još lepša! ;)

      Delete
  7. Ma idi bezi, pu pu pu koliko lepote :) Bravo!

    ReplyDelete
  8. Čuvena Bašta koja možda radi ali sigurno ne radi (makar u mojih nekoliko slučajeva :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, ti si Đorđe totalni baksuz. :D Rade od 5 samo, ponekad (vikendom) od 1. Jedino ako si ih drugi put uhvatio dok je bilo venčanje. :D

      Delete
  9. Svaki put kad pišeš o Bašti, ja se iznova zaljubim u ovaj prostor! Obavezno moram da je posetim kad budem došla u Beograd, odavno sam je stavila na spisak "posetiti kad dođem u Beograd". :D

    ReplyDelete
  10. Koliko predivnih detalja. Svaka cast i na kreativnosti, i na upornosti, i na istrajnosti. Veceras cemo muz i ja dobiti slobodno (baba i deda ce da cuvaju malog), pa cu bas da mu predlozim da skoknemo do ovog mestasca i uzivamo u ambijentu koji si stvorila. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I, jeste li bili? :)) Da, detalji i redizajn su moj posao ovde, mada moram reći da sam imala dosta toga pripremljeno već, jer je Bašta sama po sebi već imala ovaj divan šmek, za koji je zadužen Aleksandar Spasojević. :)

      Delete
  11. Divno je :) Čim prvi put skoknem u Bg (a to će biti ovih dana), svraćam :) !

    ReplyDelete
  12. Koliko kreativaca na jednom mestu, učinak fascinantan!

    ReplyDelete
  13. Divno kao i uvek, nego kad ce taj post o spavacoj sobi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tanja! :) Biće, ima dosta toga da se napiše pre njega. ;)

      Delete
  14. Divnoo!! Planiram da svratim vec neko vreme i uzivam u novom stylingu, i nikako. Ali ali, eto decembra pa taman :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da je decembar idealan za uživanje u zatvorenom delu, taman smo postavili prazničnu dekoraciju! Posle već ide proleće i toplije vreme, biće nam žao da sedimo unutra pored tako lepe bašte! :))

      Delete
  15. Prelijep ambijent! Nadam se da ću zaviriti tamo i uživo u nekoj od sledećih posjeta Beogradu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana! Obavezno svrati i javi utiske! :)

      Delete
  16. Savršeno! Je li, je l se grabe žene za ovaj novi deo, nežni? Ja sledeći put kad krenem s Marijom po Beogradu, već imam isplaniran onaj sto što visi bajs iznad. Ili kod vrata onih lepih.. taman za dvoje ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. O daaa! :) Haha i to ne samo žene, ne možeš da zamisliš koliko muškaraca želi da sedi baš tamo! Što nam je naravno drago, jer to samo pokazuje kakve divne goste Bašta ima! :) Javite utiske vas dve dame moje! :*

      Delete
  17. Neki detalji me podsete na stare seoske kuce mojih baka i deka i detinjstvo provedeno kod njih... Divan si posao odradila, secas se koliko sam se osvrtala oko sebe da vidim sve, naravno dok nije pocela svirka... ;) Divno mesto koje okuplja odlicne izvodjace, odete tamo da se vidite sa Ivkovicem :) posle 100 godina i vratite se kuci divno pijani :D.... Samo jos da u'vatim neko latino vece ;)... E, da, imas novi nadimak - Ica Slajferica! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahahahaha, ludaku! Možete me zvati Ivković Šlajfer! :D

      Delete