Dom za Deda Mraza

January 07, 2013

Kao što sam i obećala, evo posta i fotografija koje će vam odškrinuti vrata našeg doma u toku praznika i dopustiti da zavirite u njega na čas. I dalje sam bolesna, ležim u krevetu i posmatram lampice oko sebe, čekam da se skine lista filmova i naručujem M čajeve na svakih sat vremena.

Zato i jeste malo duže čekali na ovaj post, nije to samo škljoc-škljoc, već mora biti pravi trenutak, pravo doba dana i inspiracija na nivou. Praznična dekoracija ostaje do kraja januara, dok neke lampice ostaju i nakon toga. Sva sreća te sam se odlučila za veštačku jelku, pa neće biti igličastog nereda po podu. :) Haj'mo u foto obilazak.


Kako nam je stan kao kutija šibica, nemam baš mnogo slobodnih površina koje bih ukrašavala kilometrima traka i lampica. Zato volim da se fokusiram na detalje i da njima oplemenjujem sve one predmete koji su mi dragi. Kuhinja je epicentar sreće u našem domu, ispunjena je mirisima i oblicima koji bi možda zadovoljili i Džejmija. :)

Ove dve velike šolje (slika iznad) sam kupila prošle godine sa namerom da iz njih satima ispijam jedan te isti čaj, jer im je zapremina oko 800ml. Međutim, Njanja je imao bliski susret s jednom od njih, te je naprsla dovoljno da tečnost ulazi u pukotinu i oštećuje keramiku. Onda sam odlučila da ih sklonim na sigurno i da u njima držim kesice kafe i kakaa. 


Moja dva omiljena novogodišnja magnetića jesu ovaj Deda Mraz i Sneško Belić. Nisam ih udružila sa ostalim magnetima, jer bi se izgubili u tom brojnom društvu, pa sam ih zakačila na kutijicu sa začinima (ova mala zelena) i na kutiju sa Dolce Gusto kapsulama (velika, tufnasta).


Drvena greda koja se nalazi iznad radne površine je idealna za kačenje visećih ukrasa. Tokom praznika tu su okačene crvene i bele staklene kugle (primetili ste da ove dve boje dominiraju u kuhinji), dok su tokom ostatka godine, ribice jedini ukras. Od proleća im se pridružuje Boskke Sky Planter koji sam dobila na poklon. Na prozor sam zakačila crveni venac koji sam sama pravila.

U principu, na prozor bih stavila bilo šta i bilo kad, samo da ne moram da gledam grozni svetlarnik. Kada smo kupili stan, imala sam ideju da zalepim transparentne tapete sa šarom čipke kako bih prikrila ružni prizor iza stakla. Međutim, tim tapetama sam smanjila dovod svetlosti u kuhinju i Njanji sam uklonila mogućnost druženja sa golubovima kamperima na simsu - te sam ih posle dva dana skinula.


Lampice koje su tu čitave godine, ove sezone su zamenjene šarenim. Do pre nekoliko dana, imala sam jednobojne, bele, ali sam ovaj put rešila da iskoristim Nanine. Zalepljene su selotejpom na police, ne šteti im kuvanje i visoke temperature, niti imaju problem da su uključene tokom čitavog dana. Posebnu čar imaju zimi, kada je sunčeve svetlosti svakako malo. 

Volim da ih uključim i kada imamo goste, jer pola vremena provodimo u kuhinji - kuvajući kafe, čajeve, mućkajući koktele ili jednostavno praveći grickalice. Tad je atmosfera kao u baru, odsjaji i svetlucanje na sve strane. 


Drvene grede se prostiru po čitavom stanu, tako da smo veliki drveni luk i gredu u dnevnoj sobi okitili trakama koje imitiraju krošnju. One su povezane crvenim, plišanim mašnama, dok je centralni ukras ova kućica i zvončići.

Na slici levo je Njanjina korpa koju voli samo kada je ljut na nas. Tu mu je i ćebence, kao i poneka igračka. Za ručku sam vezala ukrasnu, žičanu traku i nekoliko plastičnih kuglica. Njanja voli da čačka ove ukrase šapicama, pa sam vodila računa da budu plastični u slučaju da ih obori ili razbije.


Spominjala sam toliko puta koliko volim sveće i svećnjake, a uživam i da ih sama pravim. Ovaj beli mi je omiljeni praznični svećnjak. Ponekad ga ukrasim i grančicama bora - ali uglavnom se trudim da dekor svake godine bude različit. Iako nisam ljubitelj zlatne boje, dobro je imati poneki detalj, jer doprinosi prazničnoj toplini. 


U svakoj čorbi mirođija, o da! Ove dve fotografije ispod su praktično isti kadar, samo što sam pokušavala da uhvatim bolje svetlo. Svo to nameštanje je trajalo svega par minuta, ali je Njanja za to vreme uspeo da se ugura u svaki ćošak. Malo ovde, pa ovde, ček, 'vamo još nisam bio.

Zeleni kutak na stočiću kraj jelke. Zeleni fenjer (koji leti krasi prozorsku baštu), zelena sveća i zelena saksija za pšenicom. Pšenica trenutno jeste kupljena zarad Božića, ali mi je često sadimo nevezano za praznike, jer prija Njanjinoj tibi. Anđeo na konjiću je jedan od ukrasa za jelku iz mog detinjstva.


Svetlucavi kutak koji se nalazi ispod jelke, sačinjen je od bele sveće sa šljokicama u obliku novogodišnjeg drveta prekrivenog snegom, srebrnog jelena i staklenog anđela. Svaki put kada pomislim na anđele i Božić, setim se Home Alone dela kada se Kevin izgubi u Njujorku. :)


Još jedan ukras iz detinjstva. Sigurna sam da i vi imate neki sličan! Kada sam odlazila iz roditeljskog doma, posebno sam obratila pažnju na odnošenje svih uspomena iz detinjstva koje će mi ublažiti tugu za mamom i tatom. :) Hehe, kada sam nostalgičar, š'a da se radi. Još se vide tragovi veštačkog snega na njemu, koji smo Lirkić i ja prskali kao ludi, sve dok nam mama i tata ne bi oduzeli sprejeve iz ruku. Sećam se da su jedne godine lampice toliko bile natopljene tim snegom, da smo osećali miris prženog snega svaki put kada bismo ih uključili. :)



Stakleno, belo srce sa tufnama i crvenom mašnom. Pa može li lepše od toga? :) Idealno ide uz candy cane i ostale ukrase. Sve kugle su staklene, dok sam od boja birala crveno-bele, srebrne, biserno-bele, zelene i tirkizne ali providne. Lampice su jednobojne, takođe bele.

Sigurno ste primetili da ipak nisam realizovala ideju da mi novogodišnje drvo bude grančica. Slobodno mogu reći da je i ovo što imam small victory, jer 31. decembra - osim što sam prala prozore, pravila klopu za žurku u ponoć i nameštala frizuru - ja sam još i kitila jelku. Pored suza i očajanja kako ništa ne mogu da stignem, uspela sam da uđem u 2013. sa prilično lepom jelkom. :) Naravno, plastičnom, jer nećemo da seckamo drveće, a za busen nemam mesta, rekoh to već negde..


Od jedne divne poznanice, dobila sam na poklon ovaj fenomenalni handmade ukras. Njega sam okačila na luster u dnevnoj sobi i pošto me neodoljivo podseća na imelu, predložila sam M da se svaki put poljubimo kada se nađemo ispod njega. :)


Definitivno omiljena zanimacija i kutak ove praznične sezone jeste magični prozor! Toliko sam imala želju da i njega nekako dekorišem, a opet sam bila ograničena vremenom, pa sam u hodu smišljala ideje i sve to realizovala u 15 minuta. Od papira sam iskrojila ove snežne planine koje možete videti da se ponavljaju u headeru, a i na onim decembarskim wallpaperima

Onda sam preostale trake od kaočetinaraineznamnijačega postavila u prozor, dakle između dva krila. Kod nas u stanu (osim u kuhinji) dominiraju teget, tirkizna i trava zelena boja, tako da su plave i tirkizne kugle odlično uklopljene uz zavesu i ostatak enterijera. Normalno, na sve to idu plave lampice, pažljivo razvučene i izvučene kroz šupljinu kraj ćoška jednog od prozora. 

Otvaranje prozora zahteva pomeranje te konstrukcije, ali kako luftiramo samo uveče (već je dovoljno hladno kad padne temperatura na nulu), nije mi teško da se pomučim oko premeštanja svega ovoga, zarad magičnog doživljaja kada padne mrak i kada se lampice uključe. Kako vam se sviđa? :)






Eto, beše to jedna mini tura, čisto da naslutite šta je sve moguće uz par ukrasa i malo mašte. Ostatak ostavljam samo za nas troje. :) A sada idem da tražim stoti čaj danas i da nastavim sa lečenjem ove uporne prehlade.

Njanja, Matija (za aparatom) i ja vam želimo srećan i bogat Božić. A pošto je porodica najveće blago, ja se već osećam kao Rockefeller. Uživajte! 



Svideće vam se i ovo

37 komentara

  1. Bas fino!
    Kod kuce mi je cela jelka starosti...hm...29 godina...ukrasi su te strosti..jedino lampice menjamo kad dotraju.

    Ja jesam napravila drvce ove godine, da me spasi depresije....za sve ostale detalje nemam srca, jer kofer neumitno opominje da svaki cas mogu da odletim iz ovog stana, a vec imam mnogo soljica (bez njih ne mogu nikako) i macora, moju jedinu porodicu ovde :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja volim sve svoje matore ukrase. Šta nas briga! :*

      Delete
  2. Divno! Gde ste nasli lizalice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, nisu lizalice, to su ukrasi od stakla. U Mercatoru na NBG-u.

      Delete
  3. Divno! Gde ste nasli lizalice?

    ReplyDelete
  4. Prelijepo i hvala ti što si podijelila. Ja kitim istu jelku već... hm... duži niz godina (sramota me je priznati koliko, ali više od trideset!)
    Upravo sam proslijedila link za tvoj blog prijateljici koja je Francuskinja i ne zna ni riječ srpskog, ali nema veze, jedna slika stvarno vrijedi sto riječi.
    Sretna ti Nova i Božić i sve najbolje.
    P.S. Od drugarice sam dobila Punjana čaj, pa si mi ti odmah pala na pamet! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda bih mogla konačno da sredim taj prevod! Hvalaaa! :)

      Delete
  5. Prekrasno je! Tako mi se sviđa tvoja kreativnost. :)
    Sretan Božić vam želim!

    ReplyDelete
  6. I iznova...magija! Zaljubila sam se u plavi plamen vashih prozora...predivno izgleda :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. I da ne zaboravim- Njanja mi je pravi hit...kad god se pojavi (a pojavljuje se)na slikama. Da nisam već duboko zaglibila u ubeđivanje dragog da mi je neophodan jedan mali pas za naš dom, možda bih razmislila o nekom mačetu...mada, nisam baš cat person :) Dakle, big LIKE za Njanju :)

      Delete
    2. Veruj mi, ja sam bila ''dog person'' godinama. Dok nije naišao Njanja. ;)

      Delete
  7. Tvoj dom odise toplinom, zaista je divno dekorisan...

    ReplyDelete
  8. Ja sam slučajno naletjela na tvoj blog i jako mi se dopada, eto to samo da kažem. Sad se bacam na čitanje propuštenog. :-)
    ana

    ReplyDelete
  9. Prelepo. Lepo, skuceno i s puno ljubavi.

    ReplyDelete
  10. prvo, zaljubila se u tvoju zgradu i onaj magični prozor. Da kojim slučajem šetam ispod njega, pitala bih se tko tu gore živi. Pa, zato hvala ti što si me pustila unutra! Sviđa mi se tvoj praznični ugođaj i posebno lampice oko polica! Stvarno stvaraju čarobnu atmosferu i odavno nisu samo dio prazničnog dekora!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, kako je to lepo. Hvala tiii puno, baš mi znači, jer i ja često šetam ulicama i posmatram prozore i terase. :)

      Delete
  11. Divno Iv, diiiiivno. Volim te tvoje tople note u ovim zimskim danima.
    Ozdravi nam brzo:)

    ReplyDelete
  12. Divno, uživala sam u svakoj fotografiji!
    A sad jedno (glupo) pitanje: kakve su ono zidne obloge u kuhinji? Kamene obloge? Mnogo mi se dopadaju, daju dozu rustike, meni veoma dragu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, to je gips koji je rađen da izgleda kao kamen. Oblikovan i posle oslikan. :)

      Delete
  13. Prelijepo! :) Mene je magicni prozor odusevio. :)

    ReplyDelete
  14. Da sam ja Deda Mraz, ja kod druge dece ne bih ni išla. Ostala bih u ovom vašem lepom stančiću punom topline. A Njanja je presladak. Kako samo vreba pšenicu. :)
    Moj Cici voli da gricka nanu, sedi na drvetu limuna i spava u saksiji sa japanskim jorgovanom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Njanja je urnebesan. :) Moraću ogradu da pravim za sledeću baštu na prozoru. :)

      Delete
  15. Potrebno je malo, da bismo videli puno. A ti si u tome maher! I zbog toga si jos veci rockfeller :)

    ReplyDelete
  16. Predivan je ceo post, isto koliko je predivna tvoja ljubav ka malim stvarima. Ovi segmenti koje smo imali priliku da vidimo su očaravajući.

    Zapao mi je za oko ovaj deo :D

    "Kako nam je stan kao kutija šibica, nemam baš mnogo slobodnih površina koje bih ukrašavala kilometrima traka i lampica."

    Nekada to i nije tako loše, veruj mi :) U malim prostorima je milion puta lakše uneti taj božićni duh ušuškanosti nego velikim. Prošle godine sam živela u stanu koji je imao male sobe, bilo je potrebno jako malo da bi se postogao taj efekat koji jeste suština božića. Ove godine sam u ogromnoj kući, i koliko god se trudila i dokupovala i izrađivala još i još ukrasa, nema moje drage ušuškanosti jer se sve izgubi u tolikom prostoru :/ Nemoj da ti je žao zbog malog prostora jer ima nas koji sanjamo o tome :)

    U svakom slučaju, prekrasno i baš ona kako treba da bude!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kako si to lepo sročila i potpuno si u pravu! :) Često se zaboravim i zamislim sebe u većem stanu, a onda se rastužim kad pomislim kako bih mogla da izgubim tu ušuškanost koju toliko volim. :)

      Delete
  17. Predivan tekst i fotografije, sve je tako lepo i ušuškano. I još jednom se potvrđuje izreka da je važnije umeti nego imati.

    ReplyDelete
  18. Amazing photos! I like all your stuff, Christmas time is so beautiful! : )

    ReplyDelete
  19. Sve, bas sve je premedeno!

    ReplyDelete
  20. Joj <3 joj <3 i joj <3!! i jos jednom : <3

    ReplyDelete
  21. (hihi zaboravila sam da sam vec komentarisala,ali eto tolika Divota je! )

    ReplyDelete