Radni prostor - detalji koje volimo

January 20, 2013

Još jedan post o organizovanju radnog prostora, samo što ću se ovaj put fokusirati na detalje - koji su mi draži. Taman, kao mali uvod u sledeću temu o agendama i planerima. :)

Već sam pomenula da bih volela da imam čitavu sobu za sebe, u nekoj formi radionice ili ateljea. Kako nisam u mogućnosti da toliko kvadrata ukradem samo za alatke i pribor, trudim se da sve sitnice dobro upakujem u kutije i kutijice i smestim ih na mesta lako dostupna. Pitali ste me da vam pokažem kako izgleda moj radni prostor, i hoću, samo kada dođe na red za fotografisanje. Ili kada dođe na red jedan od onih postova ''za moju dušu''.


Potpuno mi je razumljiva težnja ka čistom i praznom prostoru, u dve boje (pretežno crna), Apple garnitura, HI-FI sistem i kožni povez na beležnici. Ali, to nisam ja. Da se bavim advokaturom ili ekonomijom, sigurna sam da bih uživala u tom minimalizmu, ali kako se bavim dizajnom - pribor je moj posao.

Dovoljno je da samo pomislim na pravljenje npr. koverte za razmenu čajeva i ja već vadim četvrtu kutiju, četkice, makaze, olovke.. A gde sve to smestiti? Kako uredno složiti pribor? I kako učiniti da posude/kutije/fascikle budu estetski uklopljene u prostor i da su već same po sebi lepe, kao i ono blago sitnica koje čuvaju u sebi? Evo nekoliko predloga..




Imam sličnu teglicu za dugmiće, samo što nije na vakuum, već je obična, četvrtasta - Bakina tajna dizajn. Znam da neki od vas isto čuvaju njihove teglice zarad kasnijeg odlaganja čajeva npr. ;) 

A i poklopac možete ofarbati autolakom, ako vam se njegova boja ne slaže uz ostale boje na kutijama. Meni su recimo ove zeke genijalne! Imam neke igračke koje sam čuvala godinama, možda njih iskoristim za realizaciju ove ideje. Za policu sa priborom mogu životinjice, a za kuhinju mogu voćke i povrćke.




Da, i sa posudama za olovke sam se igrala. Neke sam već gotove našla u tirkiznoj i limeta zelenoj - pa nisam morala da ih redizajniram. Pored njih, imala sam tu neku crnu, mrežastu , ovalnu posudu koja mi se nikako nije uklapala na polici, pa sam uzela ostatke tufnaste mušeme i oblepila oko posude. Farbanje staklenih teglica farbom za staklo - takođe je dobra ideja. 





Olovke sam podelila u različite kantice, pa se dele na: grafitne olovke, tuševe, suve bojice, markere, flomastere, hemijske i akvarel bojice. Pastele držim u originalnoj ambalaži, kao i tempere, bočice sa akril bojama, uljane boje, tuševe i preparature. 

Makaze idu sa makazama, spajalice u posebne manje kutije, sve vrste lepljivog materijala (trake, papirići, lepkovi, nalepnice) u odvojenu kutiju, kao i četkice koje se dele na krupnije i sitnije.

Kada sortirate pribor na ovakav način, možete biti sigurni da će ostati očuvan i da vam se stvari nikada neće gubiti. Ono što je važno, jeste da i vratite sve te stvari na svoje mesto nakon upotrebe. Boje nemojte držati kraj računara da se ne bi otopile, četkice obavezno operite nakon upotrebe - ako treba i razređivačem, olovke i bojice neka vam uvek budu naoštrene i spremne za upotrebu.






Trudim se da mi je beležnica/planer uvek pri ruci i da sve ideje zapisujem u njega. Međutim, ako se desi da mi hitno treba papirić koji ću poneti napolje, ili dati M kao spisak za kupovinu, sigurno mu neću davati čitavu svoju svesku, već neko papirče. Izbegavam da zapisujem memo forme u telefon, jer i dalje navijam samo za olovku i papir. Neću da zaboravim kako se piše. :)

Zato blokčiće sa papirićima držim na najdostupnijem mestu, jer nam obično baš oni trebaju kada je neka hitna situacija. A, ako ih pak uredno složim u neku tamo kutiju, trajaće čitavu večnost moje kopanje po toj kutiji i traženje papirića. O M i da ne pričam, on se već svakako teško snalazi u mom priboru i naravno da nikada ništa ne vrati na mesto. :)







Ako vam je radni prostor na udaru prirodne svetlosti, to je idealna prilika da kupite neku cvetnu biljku ili kaktus za radni sto i time osvežite prostor. A, u slučaju da imate malko više prostora na vašem stolu, uvek možete da napravite terrarium ukrašen istim detaljima koji krase i vaš radni kutak. Inspiraciju možete pronaći u postu OVDE i na pinterestu OVDE




Svideće vam se i ovo

26 komentara

  1. Uredno i organizovano, nešto čime se ne mogu pohvaliti :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Misliš na one kutije čajeva ispod kreveta? :P

      Delete
  2. Divan post,prelepe slike! Inspirise!

    ReplyDelete
  3. joj, ne smijem gledat ovakve stvari jer mi se oči priljepe za monitor:
    MUST. HAVE. ALL. OF. IT *_*

    ReplyDelete
  4. Koliko divnih ideja, odlican post!

    ReplyDelete
  5. uhhhh, sad već postajem ozbiljno nesrećna zbog nepostojanja svog sopstvenog radnog prostora :(
    Vreme je da uradim nešto po tom pitanju i počnem da osvajam prostor u "našoj" radnoj sobi i za sebe !!!
    A ideje su divne, nekoliko mi deluje baš baš primenjivo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja jedva čekam da vidim posto o tome, tipa: ''before & after''. ;)

      Delete
    2. jooooj, već imam dosta ideja i premeravam gde bih i šta bih...a naručila sam i ukrasnu teglu od jedne Smederevke-kreativke i to je prvi komad "nameštaja" za moju buduću radnu sobu :)Jedino što sad malkice škripe parice za konkretne stvari, ali polako...da, biće before i after...doduše, samo ako budem zadovoljna tim after...mada kako sad izgleda taj deo sobice, kao magacin od kompijuterskih delova i alata, ne može da bude loše šta god da napravim ;)

      Delete
  6. Kako sam u fazi osmisljavanja funkcionalnog kucnog radnog prostora, post je instant dodat u bookmarks! :)

    ReplyDelete
  7. Gde me nadje...čeka me organizovanje pribora koji se trenutno prostire na šesnaest hiljada strana sveta u stanu..Hvala za divne ideje koje su prilično primenljive za naše uslove

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu, vodim ja računa gde živimo. Lako je onima po Skandinaviji. :)

      Delete
  8. Ove slike su odlicne! Ovakva organizacija radnog prostora bi mi stvarno dobro dosla. Trenutno je na sve strane. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Organizacija u 15 minuta radi posao, veruj mi. ;)

      Delete
  9. Super post! Zeljno ceka post o planerima, jeeej....

    ReplyDelete
  10. Joj ja se uvek odusevim sa slicicama i idejama na tvom blogu. E jos da sam kreativna....gde bi mi bio kraj. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svašta. Svako ko ima blog, mora biti kreativan! :D

      Delete
  11. Ja obožavam tu tvoju slatku organizovanost! <3

    ReplyDelete
  12. ovo je super.. odlične ideje :)

    ReplyDelete
  13. Bas tako! Slazem se,ič ne bih menjala;)

    ReplyDelete
  14. Veliko Hvala na ovom postu! Pripremam sredjivanje radnog prostora i iako vec imam gomilu slatkih ideja sa Pinteresta, obavezno cuvam i ove odavde, jer bas umes da odaberes!! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! Biće ih još, svakako! :)

      Delete