Radni prostor

January 10, 2013

Više od nedelju dana odmora mi je prijalo i napunila sam baterije iako sam prehlađena, ali ne može se zauvek lenčariti - posebno ako su vam planovi samo za januar na preko dve stranice. :)

Iskoristila sam slobodno vreme da sredim svoj mini atelje, jer pre nego što se vratim poslu, volim da mi je radni deo organizovan i čist. Kako mi bubice ne daju mira, povremeno volim da u prostor u kome radim i živim unesem i ponešto novo, bilo kupljeno ili pravljeno.

A opet, pre nego što počnem sa sređivanjem i unošenjem promena, volim da otvorim jedan od svojih inspirativnih foldera i zavirim u svet boja i ideja. Ovde sam izdvojila fotografije koje predstavljaju radne kutke. Namerno se nisam fokusirala na radne sobe i prostrane dvorane, već na delove soba, koje mogu da se izdvoje i postanu potpuno zaseban svet. Dovoljan vam je jedan zid, prirodno svetlo, radni sto i stolica. A ostalo će doći samo. :)


Koliko sam se kao mlađa plašila boja, toliko sada ne mogu bez njih. Posebno kada radim! Tamni i monotoni enterijeri deluju na mene kao pilula za spavanje, pa kako bih probudila energiju u sebi i razmrdala vijuge - okružim se omiljenim predmetima, mirisima i dobrom muzikom.



Prirodno svetlo je najbolje rešenje, odnosno radni sto ispred velikog prozora. Ali, ako niste u mogućnosti da postavite sto na pomenuto mesto, obezbedite sebi dobro veštačko osvetljenje. Ja imam halogenke iznad radnog stola, ali ponekad uključim i stonu lamu. 


Meni je dobra, udobna i ergonomična stolica vrlo bitan deo stvaranja. Kada moram da  presedim više od 12h dnevno tokom gužve pred predavanje projekta - nemam strah da će mi mišići atrofirati jer imam super udobnu fotelju, onako, direktorsku. :) 



Još kao malu, tata me je navukao na postere i murale. Svake sezone krečenja smo zajedno stvarali novu umetnost na zidovima moje sobe. Sada iznad radnog stola imam ogromnu policu i pinboard koji sam sama pravila. Posteri i slike su po ostalim zidovima. Ali, da imam samo svoj atelje - svaki milimetar bi bio iskorišćen. 


Police iznad radnog stola su vrlo praktične. Sve ono što vam je bitno i što koristite i po nekoliko puta u toku dana možete da složite na njih. Na dohvat ruke su vam sve sitnice, ali vam ne smetaju dok radite i ne prave gužvu na stolu. Kako moj radni sto sadrži dva računara (a ponekad i laptop), 4 velika zvučnika i mini liniju - nemam baš mnogo mesta za pribor, pa sam napravila policu od 2m u dužinu (poput stola) koja ima dva nivoa (a tačno je iznad pinboarda) i tu su složene sve stvari koje koristim svakodnevno, a tiču se pribora. 



Naravno, oni koji poseduju samo laptop, imaju tu sreću da im nije potreban veći sto i prostor za monitor, kućište i ostali hardver. Ja bih slobodan zid iskoristila za veći pinboard ili drvenu kutiju sa fiokama.




Često pomislim kako bih volela da imam barem dva radna kutka, jer nekada ne mogu da se odlučim šta bih pre izmenila, dekorisala, napravila. Npr. mnogo mi se dopada kada je samo jedan zid akcentovan, bilo drugom i jačom bojom ili ovako genijalnim tapetama. Ali, onda bi vam police samo narušavale čitav koncept - osim ako vam sav ostali pribor, knjige i sitnice nisu u jednoj boji, npr. beloj.



U zavisnosti od faze u kojoj sam, tako se menja i pribor koji se nalazi u mom radnom kutku. Ove godine sam fascinirana rukotvorinama od papira i kartona, te se blokovi i rolne istih mogu naći svuda po stanu. Jedan deo je rezervisan samo za bočice sa bojama, četkice i olovke. Drugi je iskorišćen za papiriće i nalepnice, dok je treći pun kutija u kojima čuvam sitnice koje služe za ukrašavanje onih pomenutih papira.



Pinboard mi je vrlo bitan, jer na njega kačim isečke iz magazina, materijale, papiriće sa zapisima, skice, itd. Da mi se sav taj materijal koji je tu da inspiriše, ne bi gužvao i mistično nestajao na radnoj površini tokom rada, ja ga lepo prikačim iznad monitora na zid i sve je tu, vrlo jasno i dostupno. 




Ono što je najbolje u vezi radnog kutka, jeste činjenica da može biti uređen u bilo kojem stilu. Sve od nameštaja što kupujete ili pravite može biti proizvod izričito vaših želja i mašte. Isto tako, možete da kombinujete i različite brendove, jer ništa neće odskakati. Ono što definiše vaš prostor jesu te sitnice, pa vodite računa o tome šta vam je zaista potrebno, šta služi samo za ukras i gde stoji ono što vam je najpotrebnije u toku rada. U svakom slučaju, najvažnije je ne pretrpavati radnu površinu, kako bi misli i ideje mogle da dišu. :)


Svideće vam se i ovo

26 komentara

  1. Divne slike. I ja volim boje, ali je super i onaj primer sa tamno sivim zidom, ali beli mnamestajem i detaljem koji super otvaraju taj prostor. Kad ces nam pokazati tvoj radni prostor? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Njen radni prostor je sigurno inspirativan i veoma kreativan, bilo bi lepo da ga podeli sa nama....

      Delete
    2. Hvala vam devojke! :) Hoću, imam ideju za jedan post sa detaljima, samo čekam malo više svetla da uleti u moj kutak. ;)

      Delete
  2. Hmmmmm...sad si me vratila na moju veliku muku...naime, oduvek sam mashtala o posebnoj radnoj sobi. Kad smo dragi i ja uredjivali nash stan, pregradili smo sobu i doboli malu ali divnu radnu sobu koja je luchnog plafona, jos smo izbili zid,stavili prozor i pustili svetlost. Trebalo je da to bude nasha radna soba, gde bi bio njegov sto sa kompijuterom i kompijuterske knjige a sa druge strane meni neki stochic za buduci lap top i udobna ljuljava stolica za chitanje...na zalost, dragi je sobu deo po deo zauzimao, puna je kompijutera, knjiga i njegovih drangulija i pocinje liciti na skladiste :( Ove ideje su divne i svaki put mi srce zaigra kad vidim divne svetle osunchane prostorije, na alost nash stan nema srece sa suncem... Divan je blog. ne bih da budem vulgarno radoznala, ali bi bilo slatko videti tvoj radni kutak, zvuci medeno :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam kako je! Moj tata je isto tako čitav stan pretvorio u radionicu i ponekad se plašim da sam tu maniju nasledila od njega. Jedino što me spašava, jeste veličina naše kutije šibica, pa ne smem da donosim previše alatki iz moje ''devojačke sobe''. ;)

      Delete
  3. Ja uživam u eksploataciji tvojih izuzetno kreativnih organizacionih sposobnosti. :)

    ReplyDelete
  4. uh, inspiracije na tone
    jos samo da mi je ta soba :P
    sifra "zid mi nije dovoljan" ;)

    ReplyDelete
  5. Odlicne ideje. Planiram praviti sebi neki radni kutak...sad bar imam ideja. Hvala. :)

    ReplyDelete
  6. Savršene fotke, prvo sam htjela izdvojiti neke koje su mi najljepše i onda sam shvatila da je to ovdje nemoguće :D Također volim oslikan zid, puno svjetla, ukrasne lampice na zidu (kao na jednoj slici), odličan stolac (ali voljela bi da postoje dobri i udobni stolci, ali da su i dekorativni, dakle ne samo crni uredski) i sve ostalo što me inspirira. Super mi je i mijenjati prostore svakih nekoliko mjeseci, ovisno o godišnjem dobu, recimo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isto! Jao da mi je vremena i sredstava da renoviram čitav stan svake godine! :D

      Delete
  7. ultra <3 samo i mene zanima kako izgleda tvoj radni kutak :)

    ReplyDelete
  8. umrem od lepo sredjenih radnih prostora, a s druge strane preterano sam nemarna prema svom sopstvenom
    vec mesecima mi je upisano, kupiti cvrce za sto
    okej, nije da ih bas ima po gradu, ali mogla bih se potruditi, upisano kao rezolucija za 2013. :)

    ReplyDelete
  9. uh, koliko divnih ideja na jednom mestu. Nedavno sam premestila moj radni kutak ispod dvokrilnog prozora i sada je svetao.Što se tiče boja dominira kombinacija bele i lepe zelene boje. Tako imam utisak da sam negde u prirodi, maštam da sam na nekom brdašcu, okružena borovom šumom a ne u betonu. :)

    ReplyDelete
  10. joj, ljepih sobičaka i kutaka si ti izabrala! Ova godina je meni po tom pitanju bila super pošto sam konačno dobila svoj radni prostor u vidu sobička od kojih 8 kvadrata. Zanimljivo je kad se s običnog kutka preseliš u svoju sobu kako se taj prostor čini ogroman, a čim ga počmeš koristiti odjednom i on postaje mali. Možda nije do stvari koje su u njemu nego do mene?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sve sam ispratila i videla, svaki detalj! I zavidim ti, koliko je samo lepo i tirkizno i tufnasto! :D

      Delete
  11. Svi si jako lepi i inspirativni, a najviše mi se sviđa ovaj ispod stepenica.

    Naše kuće su velike, imaju dosta prostora, ali mnogo je neiskorišćeno, pa ispada da jedna porodica ne može da se smesti u kući od sto i više kvadrata, a to je i više neo dovoljno, ako se racionalno rasporede prostorije i obezbedi dosta svetlosti.

    ReplyDelete
  12. Malo pre slucajno otkrih tvoj blog :) Svidja mi se, pratim te ;)

    ReplyDelete
  13. Lepo :)
    Evo da i ja dodam nesto ... pre nekoliko dana zakljucila sam da mi ne treba bas sve sto se nalazi na stolu. Pa sam puno stvari popela na police, i to one visoke. I eto sjajne vezbe ! Kad mi nesto treba, moram da ustanem, izvijem se u vis, i dohvatim, i usto istegnem sve misice :)
    Znaci, napravite sebi jos jednu visoku policu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, kako mi je to poznato. Tako ja u kuhinji, imam element koji ne mogu da dohvatim. :D

      Delete
  14. Post je inspiritivan <3 pratim te ;)

    ReplyDelete