Update o sreći

December 04, 2014

Izgleda da ću ove godine preskočiti prazničnu dekoraciju! Nije zato što to želim, već ne mogu da stignem da sredim dnevnu sobu do tad. Završili smo sređivanje skoro čitavog stana, a ostala nam je najveća soba. Ne mogu da kitim kada mi kutije i dalje sapliću noge. Ali nije da nisam u prazničnom modu, jer baš jesam. Iznela sam zimske šolje i sveće sa mirisom vanile i cimeta, nabavila sam nekoliko štrikanih detalja i winter, bring it on! 

Možda ću napraviti neke mini postavke na stolu sa lampicama i po kojom svetlucavom kuglom, ali ne bih dalje od toga. A da možda jutarnju kafu pospem kakaom i napravim šaru u obliku jelke? Videću, možda se i predomislim dan pred Novu godinu, pa onda iznesem onu kutiju sa ukrasima što čeka u špajzu. 


Navukla sam se na cortado. Dodam vrlo malo šećera, pa onda iskoristim kapsulu mleka od cappuccina i na kraju dobijem slasni latte. A nekada sve to skratim, pa onda popijem sam cortado, da me razmrda kao što italijani cugnu espresso pred posao. 

Imala sam ideju da radnu površinu u kuhinji uradim od keramičkih pločica. Međutim, to bi samo prolongiralo radove, pa smo tata i ja uradili nešto drugačije rešenje. U međuvremenu sam dobila dasku za sečenje od kaljenog stakla koja je zamenila ulogu pločica, a sada ću vam objasniti u čemu je gušt.

Znate kako na početku Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, Jeunet priča onaj deo kako svako od karaktera filma ima neke rituale koje voli da praktikuje i neke male (neobične) stvari u kojima uživa? Eh, tako sam ja zaključila da mnogo volim zvuk iliti zveket, cangr šoljice o glatku površinu. Zamišljam idealni trenutak u vremenu kad vrući espresso zagreva porcelansku šoljicu koja lagano dodiruje keramičku pločicu u kuhinji i proizvodi najtanji, najsavršeniji zvuk tog jutra. 

Zbog tog rituala i tog zvuka, radujem se svakom jutru u mojoj novoj kuhinji.


Još jedna sitnica koja me raduje svako jutro, jeste moja bašta. Moram reći da sam se nakon onolikog posla oko sređivanja letos, teško rastala od balkona. Nekako sam sebe ubedila da će sledeća baštenska sezona biti još bolja, pa sam lakša srca prenela sve biljke u stan. Sada kada ustanem ujutru, uživam u malom parčetu zelenila koje se smeši sa kuhinjskih polica. 

Kada smo kod polica, i dalje se bakćem sa detaljima i čajevima. Čajeva imam toliko da ne znam gde da ih smestim, a da ne ostanu zaboravljeni samo zato što nisu na dohvat ruke. To mi je ostalo za kraj, kažu - najslađe za kraj. Ali dodala sam nove postere, koje sam sam dugo želela da uradim i uramim, hehe, makar nešto sa spiska štiklirano!


Imala sam brigu oko sukulenata, kako ih sakriti od najavljivane ledene zime, a opet zaštititi ih od centralnog grejanja. Na kraju sam ih ušuškala u onaj vintage kavez i spustila do skoro uvek otvorenog prozora u spavaćoj sobi, gde imaju dovoljno svetlosti, svežeg vazduha i skrovišta od vetra. 


Mali mačkasti zapis od 24. novembra:

''Danas je Vinnie Njanjović Dagović napunio 4 meseca. Iako je neodoljiv, retko ga ima na fotografijama jer je pravi zvrk i potpuno je neuhvatljiv. I onda kada uspem da ga uslikam, obično spava. 

Ko mi kaže da životinje nisu kao deca, tačno ga se odričem. Nije da je isto, ali je jako slično. Imamo jednog velikog i sofisticiranog gospodina Njanju i sada imamo jednog pubertetliju. Naše obaveze su išle od kupanja, uspavljivanja, masiranje tibe da mu proradi stomak, brisanja guze nakon kakenja, grejanja toplog mleka i maženja u toku noći kada ružno spava. Znam, hehe, sve znam. Da mi je neko pričao da će biti tako, samo bih mu se nasmejala i rekla: ''Ma daaaaj''. A zapravo sam zaboravila kako je to bilo sa Njanjom, nekako je s njim sve išlo glatko. 

Sada kada pogledam kako se stalno žalim da je Njanja jedan nemirko i da ne zatvara usta, čini mi se da je u odnosu na Vinija Meca Dobrić. 

Vini ima momente kada se zaleće sa ormana pravo na Njanju dok ovaj spava. Vini ima momente kada nam ceo paket toalet papira u toku noći odmota pa napravi veliki papirni poligon za igranje. Ima i momente kada je u stanju da ceo dan presedi na lavabou, samo kako bismo mu pustili česmu da pije vodu. A onda se nalije vode, pa štuca 10 minuta. 

Ali ima i momente kada se ušuška kod Njanje i zagrli ga koliko je velik, pa predu zajedno. 

Ali omiljeni momenat mi je kada se trgne u snu jer je nešto čuo napolju, pa se probudi i onda dođe do mene i podigne se na dve zadnje šape i širom raširi ''ruke'' i traži da ga podignem u zagrljaj. E onda se namesti kao na slici i traži prst da sisa, jer se tako najbrže uspava.''

Oh my, upravo sam shvatila da sam napravila nosiljku za mačke. Onako vezan dugi džemper, da dok ja radim za radnim stolom, oni mogu da se smeste u moje krilo i baškare, a uvezani džemper koji ide oko njih od mog struka, sprečava ih da skliznu niz krilo. Oh my, pečena sam. 


I dalje furam fazu ''50 nijansi sive''. Ne znam tačan razlog, ali možda sam se umorila od jarke tirkizne, limun-žute i hot pink koje su jednom trenutku napadale sa svih strana, pa sam želela da ih ugasim toplom sivom i belom. Možda je i do uticaja skandinavskog dizajna, sazrevanja, radoznalosti i igre bojama. 

I dalje se premišljam oko boja za dnevnu sobu koja će delom biti i radna. Možda u silnom istraživanju odradim još jedan post o sređivanju radnog kutka, ali do tada, gvirnite u neke od detalja i materijala koji su u opticaju.


Ako moram izabrati trenutno omiljenu prostoriju u stanu, to bi onda bila spavaća soba. Planiram uskoro napisati kompletan post o preuređenju, pa neću sada mnogo otkrivati, ali kazaću da konačno imam sobu za odmor. Prozračnu, tihu, udobnu i kompletno sređenu, ali i zabranjenu za ova dva moja mangupa. 

Pomenuh u prošlom postu kako se u poslednje vreme uspavljujem knjigama, ali iskrena da budem, čim ugrabim malo slobodnog vremena, ja bežim u ovu sobu. Tiha, bez električnih uređaja, uronjena u nežne boje i gomilu mekanih jastuka - prosto zove da svaku svoju pauzu provedete tamo, uz knjigu ili sveću... Tako da se već vrlo radujem pisanju posta o njoj. :)

A do tada, nastavljamo da se bavimo enterijerom i dizajnom u sledećem postu, ali na kratko bežimo iz mog stana u komšiluk! Stay tuned!




Svideće vam se i ovo

28 komentara

  1. Boje, bojeeeeeeee, i moj divni joseph joseph, jeeeee, sviđa mi se sve!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, baš smo se obojili ovde! Kad ćeš da mi kuvaš? :)

      Delete
  2. Ovaj post je cista fantazija!

    ReplyDelete
  3. Cao, gde moze da se nabavi ovakvo ogledalo, sa tirkiznim ramom? Prelepo je! Hvala unapred!
    Pozdrav, Sanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao Sanja! Ogledalo je vintage, nasledila sam ga od bake, pa sam ga restaurirala i bojila naknadno. Hvala ti! :)

      Delete
    2. Svaka cast,odlicno je! Hvala na odgovoru :*

      Delete
    3. P.S. Nisam sigurna, ali mislim da sam u Kiki viđala slične, samo zlatne naravno. :)

      Delete
  4. Vratila si seee!! Jao divote, pa veče si mi uljepšala! Milina jedna, inspirisala si me da švrljam po kući, dekorišem i štrickam. Osjećaj je topao i zimski. Pozdrav od vjerne čitateljke iz CG :) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Anđela, hvala ti na javljanju, baš mi je drago da sam nekoga danas inspirisala!!! A volela bih i da vidim šta si to radila haha. :) Ne znam da li sam se vratila, ali za sada sam tu, to je bitno! Pozdrav iz ledenog Beograda! :)

      Delete
    2. Pa odlučih da presložim knjige na polici (sad su pinterest-aste :D) i mislim da ću jedan zid u spavaćoj sobi da prekrečim širokim štraftama u zasad nepoznatoj nijansi plave boje. I od starg džempera na tufne pravim dekorativni jastuk. čim prođu ispiti. :) Ako budem istrajala, rado ću ti poslati slike (ako želiš naravno, neću da te smaram) <3

      Delete
    3. Misliš sad su skroz poređane po boji??? :))) Naravo da treba da šalješ slike. :D I ja sam razmišljala da jedan stari džemper prekrojim za jastučnicu i šolju! :)

      Delete
  5. Ooo kako si samo pecena ;)
    Naravno da sam ooopet najvise uzivala u "zivotinjskom izvestaju". Iako sam ja stari zaljubljenik u gospo'n Njanjovica, Vini mi je sve drazi i drazi :)
    Uzivanje u kafi,tj.povratak kafi je kod mene aktuelan. A setih se i prosle jeseni u Rimu i njihovih brzih kafica koje su mi davale turbo energiju i kapucina na pocetku dana....A bas ovakav kafe aparat merkam dragom na poklon i svaki put umesto njega izaberem nesto drugo. Znam vec da bice moj :)
    Inace,moj napredak h ususkavanju i uredjivanju zivotnog prostora se pomakao od nicega do uredjenja kuce iz maste u glavi :) Smej se,briga me...tako sam i psa iz maste preselila u stvarnost ;) samo kad se dovoljno zamashtam :)
    Inace sam uzivala kao i uvek u tvojim bojama i sad sam bas radoznala oko tih nijansi sivih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej drugari, pa to je odlično! Jer, tako sam i ja sanjala o jednom stanu, pa onda o prelasku u veći, pa o balkonu, pa o kuhinji i gle vidi nas sad! <3 Što se tiče sivih, toliko duboko sam zašla u teoriju, da ću morati da im posvetim čitav post! :*

      Delete
  6. ovaj post odiše ljubavi prema domu i svemu oku i uhu ugodnom <3 jedva čekam sljedeće! :* uživajte vas četvero!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Matea od čitave naše mini porodice! :) Uživamo, a zapravo tek počinjemo i učimo da uživamo jer se još uvek nismo navikli na sve pogodnosti većeg stana. :)

      Delete
  7. Eh, kako nam pored malaca prinova ovi stariji ljubimci odjednom postanu andjelcici! Volim sto mozemo da zavirimo u po koji kutak, divno si sredila stan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nevena! :* Heheh, znam da prolaziš kroz isto i znam da nas razumeš, veliki pozdrav za mačeće drugare! P.S. Kakve su vesti, da li se malko bolje podnose sada?

      Delete
  8. Predivan post,predivna osoba i predivan blog.Uživam u svakoj reči i svakoj slici.Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, hvala tebi na ovom komentaru, raznežih se u sitne sate! <3

      Delete
  9. Ovo nije prvi tvoj post, u kojem, pored najslađih sitnica, prelepih emocija i mnogih životnih radosti, pronalazim reči koje nisi napisala, ali, koje vire iz svake tvoje rečenice. Molim te nemoj da se ljutiš, ali...moram reći: draga Ivančice - ti si tako spremna da budeš mama :) Tvoji potezi i tvoje misli to otkrivaju. Ja ti od srca želim da ne izgubiš taj momenat.
    (Još jednom izvini ako je ovo previše intimno, ali ja ne mogu da se otrgnem utisku.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, naaaravno da se ne ljutim! :)) Evo, i ja ću ostaviti jedan intiman odgovor. ;) Dosta prijateljica oko mene u ovom trenutnu ili su trudne, ili pokušavaju da dobiju bebu, ili već imaju bebca. Ja nikako da me ta ''groznica'' uhvati, možda nisam dovoljno puštena ili sigurna, a sigurna sam da ima i toga što želim da gradim svoju karijeru, pa makar još malo. Nekako gledam ova dva stvora, ponašam se prema njima nekada kao moja mama prema meni dok sam bila mala, crkoh za njima. Sigurna sam da kada bih sada dobila bebu, sve ostalo bi otišlo na hold, a opet da se ponovim - nisam sigurna da to želim baš u ovom trenutku. :) A i moram da sredim zdravlje prvo, to je dugotrajan proces, te se moram posvetiti sebi u potpunosti na neko vreme (za promenu). :) Uglavnom, znam šta pričaš i slažem se sa tobom. Toliko puta u toku dana pomislim kako sam sa ova dva ''sina'' tako izvežbana. Ljubim puno i ne libi se da i drugi put ostaviš ovakav komentar. ;)

      Delete
  10. Jao, jeste, kad dođe beba ili tinejdžer, ono starije bude "mala maca". :D Isti slučaj je i kod mene, samo što ja imam 2 gospođice, pa se ova starija umiljava više nego nikad, dok bi mali zvrk samo da se igra i istražuje. :)
    Jedva čekam taj post o uređenju spavaće sobe, ali i dnevne, kad dođe na red! Uživam u bojama vašeg života, inspirativne su. Pozdrav za svo četvoro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anita, tako je i kod nas! :) Njanja se silazi iz mog krila, nekada ne mogu da ga prepoznam, dok se Vini između cuclanja i pajkenja u svim pozama zavlači gde stigne. A onda tokom tmurnih dana kada se svo četvoro ispružimo da gledamo film - tad mislim da nema veće sreće. :) Što se tiče postova, ide spavaća soba, pa kuhinja i ja se nadam dnevna na kraju. Ima baš dosta posla, a sebe sam nekako ubedila da budem strpljiva i da uživam u svakoj izmeni i detalju. Pozdrav od nas za vas! ;)

      Delete
  11. Tvoj blog je kao parče neba na Zemlji (Internetu), obozavam tvoj blog i tvoju maštu i kreativnost! Spomenula si svece od vanile, mmm, gde ih nalazis? Ja sam vec dugo u potrazi za istom ali ne nalazim to sto zelim. Pozdrav veliki ����:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno, puno, mnogo mi znače vaši komentari! :) Dobila sam jednu savršenu sveću iz Amerike, brend se zove Honeysuckle Bouquet i toliko lepo miriše, da je štedim i sve palim po malo. Pored nje, kupila sam one mini okrugle za svećnjake i fenjere od vanile u Ikei. Imaš Ikeu na Buvljaku, ako ti treba telefon žene i pozicija tezge, javi mi se na mail ili na fb, pa da ti prosledim. I na kraju, DM ima takođe kul sveće sa mirisom vanile, ali ne znam koliko traje taj miris. Ove Ikeine su dobre jer su male i aroma traje koliko i one, pa kada pališ novu sveću, imaš i osveženu aromu. :))

      Delete
  12. Hvala Iv sto nisi odustala od pisanja.Tvoje postove citam sa uzivanjem ,posebno ove o sredjivanju doma.Lep pozdrav Lidija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lidija, hvala tebi! :)) Nisam odustala, samo tako povremeno napravim pauzu hehe, da sakupim materijal! ;)

      Delete