Jutro

April 11, 2017


Da li verujete da nekada razmišljam kako bih sve neophodne stvari prenela na balkon i ne odlazila sa njega po čitav dan? Tipaaaa, (kuca u Google): da li je zdravo svako veče spavati na terasi u vreći za spavanje?

Ali, na moju veliku žalost, na balkonu sam tek delić svog dana, jer mi je work station u dnevnoj sobi. Ne pitajte, trenutno sam bez laptopa, nadam se da ću taj problemčić rešiti uskoro, a do tada sam prikovana za PC. 


Sedim i razmišljam kako bih ovaj post najradije pisala baš iz ove baštenske fotelje. Krećem da kucam novi pasus i Vinica se penje po tastaturi, ne mogu od njegovog mlatarajućeg repa da vidim ni deo monitora. 

Smejem se, jer su oni dve mirođije. Ujutru kada ustanem prvo kuvam čaj ili kafu i širom otvorim vrata od balkona da se što pre razbudim uz svež vazduh. Nisam ni na pola tog rituala kuvanja prve jutarnje, a crni i narandžasti rep su već odjurili napolje. 


Jurim za njima i vičem ''Budite dobri, nemo' da uzimam fajtalicu!''. Prvo ide zveranje naokolo ''Aha, ček da vidimo šta si novo posadila! Mmmm, ovo deluje jestivo, daj da probam, mljac, mljac, pomalo je gorko!''. 

A onda se pozicioniraju na ogradu i kreće skeniranje komšiluka. Posle mi prepričavaju kako je komšinica sa početka ulice bila u nekom sukobu sa tigrastom babom iz 15-ice i kako su se fajtale na sred ulice, dok ih nije oterao neki ker. 


Dok motrim jednim okom na njih kako neko ponovo ne bi bio padavičar sa III sprata, drugim pazim da mi ne zagori kafa. Sipam vrući espresso u jednu od prolećnih šoljica i dolivam mućeno mleko. Malo pene, više mleka, taman.

Uzimam sve svoje radne sveske i planere i selim kancelariju u baštu. Prvih 15 minuta samo ćutim i srčem kafu. Gledam okolo sebe i razmišljam kako sam srećna što imamo ovo malo parče džungle. Sada je tek krenula sezona, mnoge biljke su još uvek bebe, dok druge veteranke još uvek nisu pustile svoje pupoljke. Ali tamo u ranu jesen, ovde će biti pravi, pravcati tropski vrt.  


Za sve ove godine amaterskog urbanog baštovanstva, počela sam posebno da cenim svaku biljku koja preživi zimu. Nekako sve one lepo krenu u oktobru, novembru, pa i decembru i onda dosta njih klone u januaru. Bude mi jako žao, ali hodnik u zgradi je hladan i senovit i ne mogu im nikako pomoći.

One koje prežive zimu, uvek dobiju poseban tretman u martu. I svakog proleća se iznenadim kada vidim koliko su porasle u odnosu na prošlu sezonu. Ove godine sam odabrala mnogo više sukulenata nego cveća, mada i dalje imam prošlogodišnje muškatle na drugom balkonu. 


Čini mi se da je i do tog minimalizma kojem težim već neko vreme, pokušavam da umirim boje oko sebe. Lepo mi je kada su saksije bele, betonske ili terakota, pa onda sve nekako izgleda još više uređeno i pročišćeno.

Kod biljaka preovladava ta zelena, ali jedva čekam da procvetaju orhideje i lavanda, one će dati ovom mono koloritu poseban šmek. 


Naravno, jasno vam je da nikada neću odustati od boja. Zbog toga ovi hot pink detalji vade celu situaciju.

I nove jastučnice od kojih ne mogu da se odvojim, pa ih nosam po celoj kući, tipa kada sam ujutru na balkonu, smestim ih u fotelju, a tokom dana dok radim u dnevnoj sobi, pobacam ih po kauču. Šta da radim, kada sam sucker za jarke printove. 


I kada prođe 15 minuta sat vremena (ne mogu da odolim) meditacije, obično krenem sa popisivanjem svih obaveza za taj dan i čekiranjem planera kako nešto slučajno ne bih zaboravila. 

Nisam zaboravan tip, ali od kada radim kao freelancer, umem da zaboravim koji je dan u nedelji, ili da se setim nekog sastanka u pet do. Zbog toga planer i od skoro digitalni planer - jesu moji najbolji saradnici. 


Dok završim kafu i odgovorim na sve mailove, bude skoro podne. Onda se zapitam (kuca u Google): da li čovek može normalno da funkcioniše ukoliko spava samo tri, četiri sata i ustaje u recimo pet svako jutro?

Mislim, ne znam za vas, ali dan mi proleti. Barem jedanput dnevno poželim da on traje 48 sati samo kako bih mogla više da uradim. Ali i dalje neću da se odreknem onih sat vremena na balkonu svako jutro, tokom kojih se smirim i fokusiram, pripremim na radni dan i motivišem.

Kako vi provodite vaša jutra (vikendom)? 

P.S. Pazite šta radite, Veliki Brat Njanjović motri na vas! 



Svideće vam se i ovo

20 komentara

  1. Predivan post, stalno se vracam na slike balkona na tvom instagram profilu. Ovi fenjeri me oduseve na svakoj tvojoj slici. Velika si inspiracija, Iv!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Katarina, hvala ti! :) Baš mi je drago da naš balkon inspiriše. ♡ Fenjeri su iz Ikee, a lampione sam dobila na poklon.

      Delete
  2. Znam da voliš da ubaciš boje ali ipak mnogo volim zeleno i belo. Jastuci su me fascinirali, gde ih nađe?

    Da imam takvu terasu u BGD i ja se ne bih micala sa nje :-) Ne mogu da sačekam lepo vreme da se preselimo na Kosmaj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja volEm tu kombinaciju. Ali može ponegde malo boje, onako, u detaljima. :)
      Nisu jastuci, samo su jastučnice. Naručila sam ih preko aliexpressa, mislim da su bili 1.5-2usd/kom. I zavidim za Kosmaj. ♡

      Delete
  3. Ajoooj, pa ovo je predivno! A tek kad videh pinkičastu šoljicu za kafu (ubaci smajlija sa ogromnim srcima umesto očiju).
    Ja po prvi put u životu imam balkon i razmišljam šta i kako da sadim, pošto sam do sada uvek imala malu džunglu u dvorišnoj bašti, tako da mi je ovaj tvoj post legao samo tako! Imam pitanjce: da li držiš orhideje na terasi i kada dobiju cvetiće,ili samo u ovom međucvetnom periodu?
    Ako ikada budeš imala inspiraciju, možeš nama koji se dvoumimo i koji imamo strah od kombinacija balkona na spratu i radoznalih mačijih njuškica da napišeš jedan post o tome kako to tebi polazi za rukom. Ja sam rešena da udomim jednog mališu, ali odlažem sve za neki naredni mesec, jer mi se u glavi odvija čitav horor sa macom koja skače sa visine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Biljana! ♡ Šoljica je iz Nanna Home radnjice, od pre 4 godine. I presvučena je tananim slojem silikona, divna je. :) Držim ih od marta do novembra na balkonu u polu-senci. Prošle godine su cvetale tek u avgustu. A odna preko zime ih držim u kuhinji jer tamo ne smeju da ulaze ova dvojica. :) Najavila sam na instagramu pre nekog vremena veliki post o macama. Ali čekamo da postavimo mrežu na balkon, pa da mogu da uključim i te fotografije - ali svakako ću sve zapisati ovde, ne brini. ;) P.S. Nemoj da te tako trivijalna stvar sprečava da učiniš nešto tako divno, kao što je udmoljavanje. ♡

      Delete
  4. Nedostajete mi dok sam na poslu! Hoću svako doba dana da ima svoj post! <3

    ReplyDelete
  5. Zaljubljena sam u tvoj balkonski vrt! Pokušavam i sama neko vrijeme, al mi sve počne umirati pa me to rastužuje :(
    Ovaj tvoj komadić tropskog raja je prava inspiracija, ne mogu se dovoljno nagledat fotkica :)
    Petra

    ReplyDelete
  6. Zaljubljena sam u tvoj balkonski vrt! Ne mogu se dovoljno nagledati slika na instagramu i ovdje, stalno čekam da se pojavi predivna bašta :)
    I sama se trudim uzgojiti nešto živo na svom balkonu, ali čini mi se da biljke nisu dobile obavijest o mojem planu pa redovito otkažu poslušnost :/ ne znam imaš li kakav savjet o uzgajanju, pažljivim stalkanjem sam vidjela da si pisala kako su počele rasti kad si prestala strahovati oko njih :D jel to to ili ima i neki konkretniji savjet? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala ti puno Petra! ♡ Pozdravljamo te moj instagram, balkon i ja! :)
      Hmmm, u principu ne volim da dajem savete oko gajenja biljaka jer svaka biljka je drugačija, ali i mesto na kojem se gaji. Npr. naslušala sam se saveta kako orhideje treba zalivati na dve nedelje. Prvo što ih ja ne zalivam, nego potapam i to na svakih nedelju dana i prija im. Zapravo, u celoj priči je potrebno posmatrati šta biljci prija i ne oslanjati se toliko na savete.

      Delete
    2. E sada, ja uvek preporučujem sukulente jer su oni laki za održavanje, barem većina njih. Ne zahtevaju redovno zalivanje i presađivanje, kao ni dohranu. Jako su lepi. ima ih puno vrsta i mogu da uspevaju skoro bilo gde. Meni neki stoje u hladu, neki na suncu, neki unutra. I uglavnom svi uspevaju da prezime. :) Ukoliko imaš neko konkretno pitanje, oko neke vrste - ukoliko imam iskustva, rado ću ti preneti svoja. :)

      Delete
  7. I kako čovek pored ovakve terase da bude neraspoložen? :) Baštica čarobnica! Ženo, tebi ni jedan vračarski kafić nije ni do kolena :) Pozdrav za Vinija inspektora Gedzeta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nikako ahahaha! :) Osim kada pada kiša. :D Hvala puno Vanja, pozdravljaju te mačori! ♡

      Delete
  8. Dok sam živela na Vračaru, svaki put kad se nađem u novoj ulici zverala sam gore po balkonima da uočim tvoj, ali džabe, nisam vas našla :D ima jedan sladak, doduše, u Golsvordijevoj, za koji mi deluje da je pozajmio inspiraciju :) :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam ga i nalazi se skoro pa tačno iza naše zgrade i jako ga volim! Ali mi smo iza, u susednoj ulici hehe. ♡

      Delete
  9. Divna ti je terasa. Sto pre nabavi laptop! I ja se stalno vracam da gledam divne i vedre fotografije. Podseca me na moju terasu, samo sto je moja manja i ne mogu drzim na njoj nista sto ne izdrzava natapanje kisom :)
    Gde drzis sve ove biljcice preko zime? Meni stan u zimskom periodu uvek izgleda pomalo prenatrpano :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej hvala Larva! ♡ Kao što napisah, držim ih u hodniku zgrade. One koje su previše osetljive, držim u kuhinji jer tamo je toplo, svetlo i macama nije dozvoljen ulazak. :) I ja ponekad imam osećaj da mi je stan zimi prenatrpan biljkama, ali mi je nekako bitnije da prežive minus i zimu tri meseca, pa posle da uživaju na balkonu.

      Delete
  10. Nkada neću zaboraviti oduševljenje s kojim sam čitala tvoj (čini mi se) prvi post o tvojoj baštici - onoj u starom stanu, na prozoru. Ma mislim da sam stotinu puta iznova otvarala, listala, gledala slike, uzdisala... Malo po malo i ja sam se stidljivo od osobe koja bila u stanju da ubije sve što je zeleno pretvorila u pravu malu vrednu baštovanicu. To zadovoljstvo kada o nečemu brineš, a ono raste, širi se, cveta, zahvaljuje ti se na tome tiho i skromno... Predivan je! Volim da virnem kod tebe i dobijem inspiraciju, definitivno su sukulenti i moj favorit (ipak sam početnica, a imaju i neku posebnu estetiku).
    Zavidim ti na hrabrosti da mace pustiš na terasu, moja Ema će ipak dobiti povodac za kuliranje na terasi, na devetom smo spratu i ne želim da razmišljam da li joj je instinkt proradio zbog nekog zalutalog goluba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj koliko si divna! ♡ Sukulenti su posebna ljubav i priča, mogu da zamislim čitav vrt samo od njih! A za macu, pa mi smo isto mislili da uzmemo povodac, ali na kraju sam zamislila scenu kako zatičem Vinija da visi sa balkona o povodac i batrga šapicama još uvek pokušavajući da uhvati tu tvrdoglavu muvu. :D Tako da smo se ipak odlučili na mrežu. :)

      Delete