42 i naša mini porodica

October 18, 2012

Ovih dana sam bila crtković. Imala sam zadatak da nacrtam karikaturu M, Njanje i mene i da to uramim. Ideja je da sve to umotam, začinim, ukrasim, oblepim, namirišem i poklonim mom dragom mužu za 42 meseca ljubavi. A 42 je bitan broj i to znaju samo oni koji su čitali Autostoperski vodič kroz galaksiju - Daglasa Adamsa.



Dakle, prvo sam morala da namanikirim crtanje u prepodnevnom terminu, onda da nam smislim odevne kombinacije i frizure, kao i pozadinu. Njanja je bio najteži za crtanje, jer u principu ne volim da ilustrujem životinje - kako ih ne poznajem koliko i ljude. A i on ima taj neki lucidni pogled, koji je teško uhvatiti. 


Kada  radim, obično pogasim sve telefone, nestajem sa chat-a i cupkam nogom. To je znak da je kafa počela da deluje i previše ideja imam u glavi, a previše ih sporo realizujem. Šteta što nemam barem dva para ruku! Slušam neku muziku na koju ne reagujem, u pidžami sam (nisam stigla ni da se obučem)  i oko mene je kreativni haos. Papiri i blokovi na sve strane, olovke, gumice, šolje (prazne i pune), čokolada, beleške, blokčići i Njanja koji se konstantno uvaljuje u moju fotelju - čim odem do kuhinje po još čaja.


Skice! Uhvatiti ono karakteristično za osobu, a opet da je komično i stilizovano. Ukrala sam vatrenu crvenu moje kose, punđu koja mi je omiljena frizura evaaaa, naočare za rad, teksas treger haljinu i bojice u džepovima. M je dobio svoju omiljenu PT majicu, tetovažu, Ray Ban Aviator koje ne skida i frizuru kao fudbalska lopta - kako on kaže. Njanja je naravno u svom standardnom stavu sa pogledom: 'oh, pobogu, pa moj život je tako težak'.

Kada uradim prvu skicu, onda na osnovu nje doterujem detalje i linije - a to može značiti i nekoliko verzija po karakteru. Skica se skenira, ubacuje u program, vektorizuje, docrtava i određuje pozicija. A onda ide najlepši deo - bojenje! Kao kad smo bili klinci, pa smo uživali u popunjavanju bojanki, e takav je i proces i osećaj - prazne površine i udri!


* autoportret koji sam radila pre godinu dana, a inspirisao me je za ovaj današnji rad
Sa bojama volim da se igram, jer su mnogo jače i žustrije nego u realnosti, te sam se jedva suzdržavala da ne obojim sebi kosu u tirkizno, kao taj cupcake. :)) Malo neba, oblaka, cigle, obavezan tekst i to je to. Udarim watermak i može da se uramljuje!

Samo što nisam izdržala, pa sam M pokazala poklon još sinoć, hihihi.. 

* porodična
Danas je takođe i čitavih 5 godina kako sam na last.fm-u, pa sam želela da sumiram dosadašnje podatke. Kaže ovako: 73 802 preslušane pesme do ovog trenutka, 6 294 umetnika (benda, solo izvođača) u mom library-u, 706 omiljenih pesama. 

Last.fm mi je doneo toliko toga u životu po pitanju muzike, da ne znam šta bih bez njega! Koliko sam samo sjajnih umetnika otkrila uz pomoć njegove Recommendations opcije, ili Event kalendara - jer ono što ja slušam i karte za koncerte koje posećujem ne možete naći bilo gde, niti uopšte saznati bilo šta o njima na popularnim info pultovima. Zato, ako ste pasionirani ljubitelj muzike, pravac na last.fm!

Top 5 najslušanijih umetnika:

1. Tool (1490 pesama)
2. Tori Amos (1369 pesama)
3. Porcupine Tree (1209 pesama)
4. Isis (1040 pesama)
5. Lanterna (1027 pesama)

Top 5 najslušanijih pesama:

1. Black Kids - I'm Not Gonna Teach Your Boyfriend How To Dance (63 puta)
2. Porcupine Tree - Trains (56 puta)
3. God Is An Astronaut - Forever Lost (56 puta)
4. Tool - Pushit (55 puta)
5. Consecration -.avi (53 puta) * inače, autorski bend mog muža!


Uh, toliko od mene za danas. A sada odoh da se picnem, namestim frizuru (neću punđu) i sa M odem na neku romantičnu večeru, gde ću biti šaramantna i sa sjajem u očima. Posle večere film, i mislim da sada svi znate na koji film mislim! :))

* M i ja na samom početku

Svideće vam se i ovo

23 komentara

  1. aposlutno divno.....oh......sad me opetceka crtanje....:) volim kada neko nesto divno stvori onda i ja zelimd a stvaram:))) a prvo stomoram da naucim je kako da napravim vodeni zig.ahahahahhahaa:))))kompijutreski prvak;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imaš zadatak da smisliš logo za sebe ili atelje, a ja ću da ti pokažem kako se stavlja žig! :*

      Delete
  2. Djordje SugarisOctober 18, 2012

    Heheheh odlicna ti je ilustracija(ne znam da li spomenuh vec negde) :D Isti ste, a Njanju ne znam, ali kao vlasnik macaka, prepoznajem tu facu :D

    ReplyDelete
  3. Joj kako su dobre ilustracije. Hocu i ja jednu. :)

    www.apfaboulous30s.blogapot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti! :)) Hahaha, može, kad dolaziš za Beograd?

      Delete
    2. Meni uopste ne stizu poruke sa blogova!!! Trebala bi u Martu. :)

      Delete
  4. Čak i meni dođe da nešto nacrtam, nakon što vidim ovako nešto lepo i puno energije (moj maksimum je crtanje slona otpozadi, savladala u prvom osnovne). Čestitam mesečnicu, i blago njemu što ima tebe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, hvala, hvala! Tako mi je drago što vas je sve ovo inspirisalo da stvarate, jer smatram da nema lepšeg poklona od onog koji sami napravimo i poklonimo! ;))

      Delete
  5. Da znate da jeste. Ja sam najponosniji i najsrećniji muž na svetu! :)

    ReplyDelete
  6. Ti si genije, ovo je toliko dobro, slatko, blesavo, otkačeno <3

    ReplyDelete
  7. Ahhh, pa ovo je presjajno! :))

    ReplyDelete
  8. ilustracija porodice <3<3<3:)

    ReplyDelete
  9. Crteži, ilustracije...sjajan način da obeležiš važne dane.Čestitam :)))
    Mnogo simpatična porodica!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, hvala! Kao što rekoh, ti DIY pokloni su najdraži! ;))

      Delete
  10. Predivne ilustracije! A Last FM je i meni bio poptuno otkrice. Cak sam imala i muzicki folder koji mi se zvao Similar artists, sa raznoraznim muzickim otkricima :) Malo sam ga zapostavila u poslednje vreme, ali hvala ti na podsecanju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, nema na čemu! ;) On mi spada u svakodnevne rituale, malo tamo, malo blog, malo pošta. Eto, ako ti je do krađe iz library-a, možeš da me dodaš: www.last.fm/user/EonViolet

      Delete