Buttons, oh sweet buttons!

October 16, 2012

Jedno vreme sam bila zaljubljena u dugmiće; svih oblika, boja, materijala i koristila sam ih u razne svrhe. Ušivala sam ih na kape, šalove, lepila na bedževe i šnalice i sl., a onda sam sve te divne stvari ili podelila ili zaturila negde tokom selidbe i zaboravila na njih. Danas me je ova niska temperatura naterala da sredim zimsku garderobu i naleteh na neke predivne, tople ešarpe i moje dugmiće na njima. Ih, sreće! To me je nateralo da iskopam sve ostale cutensils sa dugmićima i da ih stavim na neko vidljivo mesto kako bih se setila da mogu i njih ponekad da nosim/koristim.

Sva sreća, te dosta rukotvorina koje sam poklanjala, prethodno sam fotografisala zarad čuvanja uspomena. Danas sam i te arhivirane dokaze pronašla i ovom prilikom ih po prvi put javno delim.

Kao i svaki zaljubljenik u cveće i biljke, važne su mi posude u kojima ih čuvam i sadim. Volim da dodelim svoj pečat svemu onome što me okružuje i u jednom momentu saksije su došle na red da budu obeležene. Neke sam pravila za svoju mini baštu, dok su ostale imale ulogu poklona za drage ljude.





Ponekad bih pravila i setove u istim bojama ili stilovima, pa otuda i ovaj ram. Sama sam kupovala letvice, spajala ih tiplovima, šmirglala i kantovala. Naručivala stakla, premeravala, bajcovala ili farbala. Ovaj ram ispod je pravljen za jednu izuzetnu osobu sa preslatkom kuhinjom.

Izdvojila bih nekoliko divnih fotografija hrane i voća koje bih uramila i onda sam boje koje bih koristila za farbanje rama i dugmića, birala prema bojama na fotografiji. Kada bi sve bilo gotovo, obavezno bih obavila i lakiranje ali mat lakom.


Godinu dana kasnije me je uhvatilo ludilo sa bedževima i broševima. Valjda sam previše vremena provodila na Etsy-u te su se ideje i inspiracija samo gomilali. Isečci iz novina, slova iz reči, pattern-i i boje. Sve sam kombinovala i sve sam nosila i dosta toga podelila. Najviše volim kada vidim malo umetničko delo zakačeno na ne tako uobičajenim mestima, npr. na rukavu, džepu od farmerki, na patici ili pak rajfu.



Kad smo kod rajfa, dugmići su i tu završili. Kao i na šnalicama. Jednostavno nisam uspevala naći odgovarajuće boje i nekako mi je bilo draže da nosim ono što sam ja pravila, tako da sam se bacila u potragu za najrazličitijim pozamanterijama. Uzela bih neki stari rajf i njega obmotala satenskom trakom. Onda bih pažljivo ušila krajeve rajfa za traku i oko njih obmotala konac u drugoj matching boji koji bi ih držao spojene. Na kraju, dugmiće bih ili prišivala ili lepila superlepkom za traku.



Obične šnale bih prefarbala lakom u spreju i onda bih za njihove krajeve prišivala veću dugmad. Superlepak u ovom slučaju ne bi bio od pomoći jer bi se dugmad već prvom prilikom odlepljivala, pri pritiskanju šnale kako bi uhvatila kosu.


Možda moji omiljeni detalji sa dugmićima (koje sam kao mala zvala dupak) jesu ovi slatki pin-ovi. Skinula bih standardne plastične kapice sa njih i onda bih lepila veće + manje/ili samo po jedno dugme na vrh, odnosno metalnu glavu. Pre neki dan sam pronašla pin-ove bez plastičnih kapica sa većim prečnikom glave, tako da na njih mogu da stavljam i veću dugmad. Kada se lepak stegne, možete baratati njima kako hoćete, bez bojazni da će pri pritisku otpasti. I još ako sami napravite i pinboard, ih, kud ćeš više!



Jedva čekam da se bacim na nove projekte, jer sezona šalova je krenula i imam mnogo komada kojima treba osvežavanje u vidu mini ukrasa! A i novi šeširi su tu, kao i čitava jedna tegla malih umetnina. Jeste, ne pravim ajvar i slatko od šljiva, ali zato pravim zimnicu od dugmića. 


* nije moja, ali je mljac!

Svideće vam se i ovo

6 komentara

  1. Hocemo jos minulih radova! :*

    ReplyDelete
  2. One more time: Hocemo jos radova! :) Ovo sve ti pravila? Brava,brava!

    ReplyDelete
  3. Nisam! Nikad mi se nisi hvalila! :) Ne znam kako smo zakacile sve teme sem te najbitnije!

    ReplyDelete
  4. dugmići! <3 i ja ih imam u teglici. isto sam ih sakupljala i svugdje kačila :)
    obožavam tvoj blog, tako da ga čitam ispočetka po 2.put:)

    ReplyDelete