Google iznenadjenje

October 09, 2012

Tokom sinoćnjeg pretraživanja interneta, Google me je prijatno iznenadio! U svom stilu ilustracija koje prate određene događaje i godišnjice, ovaj pretraživač danas čitav dan proslavlja 120 godina od rođenja Ive Andrića. Neću ni da vas pitam, te se iskreno nadam da ste za života pročitali delo koje je našoj naciji donelo Nobela.

Mada, na kontu ove moje poslednje rečenice moram da uskočim i citiram gospodina Alfred Bernhard Nobel-a: "Izražavam kao svoju najveću želju da se pri dodjeljivanju nagrade ne uzima u obzir nacionalna pripadnost kandidata, što znači da se nagrada dodijeli najzaslužnijem, bio on po porijeklu Skandinavac ili ne." - Pariz, 27. novembar 1895. godine.

Zanimljive detalje u vezi sa primanjem nagrade i pripremama za govor možete pročitati na ovoj stranici: http://www.ivoandric.org.rs/html/izlozba.html

P.S. Da li ste znali da se Nobelova nagrada sastoji iz tri dela; Nobelove medaljeNobelove diplome i dokumenta Skandinavske banke o novčanom iznosu Nobelove nagrade?


* most na Drini u Višegradu (oko 1890.)



"Samo neuki, nerazumni ljudi – kaže Andrić – mogu da smatraju i da je prošlost mrtva i neprolaznim zidom zauvek odvojena od sadašnjice. Istina je, naprotiv, da je sve ono što je čovek mislio i osećao i radio neraskidivo utkao u ono što mi danas mislimo, osećamo i radimo. Unositi svetlost naučne istine u događaje prošlosti, znači služiti sadašnjosti". Svrha umetnosti je u povezivanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, u povezivanju "suprotnih obala života, u prostoru, u vremenu, u duhu".


Postojanje zla u čoveku i životu ne sme da zaplaši umetnika niti da ga odvede u beznađe. I zlo i dobro, kao dijalektičke autonomne sile, samo su latentnost života i ljudske prirode. Dužnost je umetnika da otkriva i jedno i drugo, ali, istovremeno, i da svojim delom utire put spoznaji da je moguće pobediti zlo i stvoriti život zasnovan na dobroti i pravdi.


* lična karta iz 1951. godine + obratite pažnju na datum rođenja 

Po Andrićevom shvatanju umetnik je i vesnik istine, a njegovo delo poruka kojom se iskazuje složena stvarnost ljudske istorije. On je "jedan od bezbrojnih neimara koji rade na složenom zadatku življenja, otkrivanja i izgrađivanja života". Opisujući svoje stvaralačke trenutke, Andrić kazuje: "Ni traga da se vratim sebi. Samo da mogu, kao surovo drvo i studen metal, u službi ljudske slabosti i veličine, u zvuk da se pretvorim i da ljudima i njihovoj zemlji potpuno razumno prenesem bezimene melodije života..."


Umetnost je dužna da čoveku otkriva lepotu napora podvižnika koji koračaju ispred savremenika i predosećaju buduće tokove života. Tako umetnost stalno otvara perspektive životu pojedinaca, naroda i čovečanstva, u podvizima i porazima onih koji su prethodili umetnost nalazi nataložena iskustva čovečanstva. Prohujala stoleća sublimišu čovekovo iskustvo oko nekolikih legendi, koje potom inspirišu umetnika. Smisao savremenosti je u stvaralačkom prenošenju iskustva prošlosti u one vrednosti savremenog stvaranja koje će, nadživljavajući nas, korisno poslužiti potomcima.

Svideće vam se i ovo

3 komentara

  1. Divno. Sad mi se cita opet kompletna biblioteka...

    ReplyDelete
  2. "...ali tu za mojim vjeđama, sklopim li samo oči - živi sva veličina života i sva ljepota svijeta. Sve što je ikad samo taklo oči, usne i ruke moje, sve je u mojoj svijesti živo i svijetlo na tamnoj pozadini ove patnje. Raskoš i ljepota života žive neuništivo u meni." Ex Ponto.
    Moj omiljeni citat Andrića.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zamalo da ne vidim ovaj komentar. :*

      Delete