Update za utorak: libanska kuhinja i pin-up kutije

October 17, 2012

Kada će ljudi shvatiti da je internet najbolji način da se reklamiraju? Želim da se informišem o nečemu i to iz kreveta, neću da uzimam letke na potezu između prolaza na Terazijama i Kneza i neću da čekam na hold-u kako bih se kasnije gnjavila sa neljubaznom tetom s' druge strane linije. Dakle, ljudi, in-ter-neeet! Da li je to samostalni domen, FB page ili twitter nalog, ne zanima me - ja hoću dostupnost u svakom trenutku.

Čemu ovo držanje pridike?! E pa krenem ja danas po ručak; stigla plata, ne osećam se baš najbolje da bih prčkala po kuhinji, a i imam jedno mesto na pameti. Na Kalenić pijaci (na Vračaru je Kalenić epicentar zbivanja), na adresi Njegoševa bb se otvorio kiosk sa libanskom kuhinjom koji se zove Byblos Express. Merkam ga već par nedelja i danas su se kockice tako sklopile da sam se uputila pravo ka njemu. 

Vidim gužva, njih je četvoro koji rade i razbijaju se od posla i porudžbina. Ok, čekaću, no frx! Razgledam onaj meni, (hm, konačno su se setili da srede situaciju sa menijima za poneti) i odlučujem se za manaiš džebne (Manaish Jebneh) tj. libanski pita hleb sa belim lukom i topljenim mocarela sirom. Jede mi se i paradajz (koji btw izgleda taaaako sočno), te ih molim da mi ga dodaju kao prilog. Kažem, bi gužva, pa sam morala da sačekam nekih 10-ak minuta, ali sam za to vreme uspela da vidim kako prave raznorazne đakonije i postade mi malko krivo što ipak nisam naručila makar šavarma lahme sendvič (marinirane trake junećeg ramsteka sa pastom od susama i svežim povrćem u pita hlebu). Dobro, da znadem za sledeći put.

Manaiš gotov i spakovan i pravac kući. Otpakujem foliju i sobom počinje da se širi miris pečenog hleba, belog luka i sira, oh, pa i Njanja je već tu - diže njuškicu u vazduh i miriše. Krećem, mandž - mandž, om nom nom i sjajno je! Hrskavo, mirisno i ukusno! Čak ni luk nije gorkast kako sam se plašila, već je sve potaman. Odličan 5, ali sledeći put uzimam nešto sa mnooogo povrća i začina - jer moram sve da probam, pa naravno.

E sad, htedoh ja tako da vam ovde postujem i neki linAk sa lepo online informacijama i menijem, kad, ono, međutim. Stvarno, ali stvarno me mrzi da vam prekucavam čitav meni sa letka, te ćete morati sami da mrdnete guze do Njegoševe i vidite šta to oni spremaju. I da, rade 24h!


Pored update-a o food avanturi sa libanskom kuhinjom, moram da se pohvalim još jednim novitetom, ali ne za mandžanje. U pitanju su one malene radnje na koje tako slučajno nailazim i koje unutar sebe kriju pravo blago! Ako vas zanima adresa, mogu vas naknadno informisati, ali dosta o.. ma hajde pogledajte ove divneee kutije!!! Uh, uh! Em moje boje, em sjajni motivi, em cena prava sitnica! To je to, sada odma' dva komada, u onu ću bojice ili možda olovke, a u ovu veću perle i narukvice, ili možda ipak..

Al' prvo jedno dva dana da ih samo gledam i da im se divim. Kao što uvek ponavljam sebi i drugima: 'sreća je u malim stvarima'! ;))




Svideće vam se i ovo

22 komentara

  1. Moras da me vodis tamo i ja da probam stogod.

    ReplyDelete
  2. Jao divno! Uvek treba preporuka za kvalitetan has u gradu! Ako nisi bila u Beirutu, sjajnu libansku kuhinju imaju, ali i pregledan sajt i jaaako ljubazno osoblje, taman ti je u kraju. Samo mi se turska kafa nije svidela, verovatno sam se navikla na ovu našu, ali torta od limuna i šargarepe- njam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Njam, sad mi već ide voda na usta! Nisam bila, ali da znaš da mi negde u malom mozgu stoji ideja o odlasku tamo. Hvala da podsetniku! Inče, ne znam da li si probala Moritz Eis sladolede, ali meni sestra tamo radi pa sam imala prilike da isprobavam do mile volje i na kraju se odlučih za cvekla-hibiskus! Volim te kombinacije povrćki u slatkišima! ;))

      Delete
    2. Nikako da odem, celo leto se dogovaram sa drugaricama! Nahvalile su mi sve ukuse, mada sam još uvek skeptična po pitanju te cvekle, jer je ne mirišem nešto inače. Ali daću joj šansu u sladoled obliku! :D Takođe, ne znam da li si svraćala u Intergalactic Diner, hamburgeri su im baš ukusni, imaju i džuboks, iscimali su se da izgledaju kao pravi diner. Jedina zamerka je što je mali prostor, a pošto je relativno novo mesto, hajp je oko njega, pa je skoro stalno puno. M obuče koledžicu, ti pin up cica, nazad u 60e! ;)

      Delete
    3. Aahaha, ni M ne može da podnese ni miris ni ukus cvekle, ali je oduševljen sladoledom! Možeš da probaš bilo koji ukus pre nego što ga kupiš, tako da eto rešenja. Taj ukus je magičan - kao da jedeš mlečni sladoled nekog voća koje još uvek ne postoji. I lila je boje, tako da nema veze sa cveklom i hibiskusom!

      Hehe, bili smo letos i prvo su me iznervirali što je tako malo mesta za sedenje i što smo morali da čekamo na ulici, ali onda sam probala američke palačinke i malo drndala džuboks, pa sam se oraspoložila! Šteta što nema više tako autentičnih mesta u Beogradu!

      Delete
  3. i ja sam juce smekala te libance
    ali me dusmani odvukli na drugi kraj pijace

    inace - ne znam kako cu ikada u zivotu moci da zivim daleko od kalenica...

    (i biiiig lajk za nosenje hrane do kuce, pa klopanje unutra. tako i ja stalno iako mi se svi smeju :/)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čovek se na sve navikne! ;) Ja sam se doselila iz centra - centra i bila sam malo razočarana jer ne radi baš svaka radnja non-stop, ali onda sam otkrila čari Kalenića. A rekla sam da bih živela bilo gde van kruga dvojke, samo dokle god ne prelazim reku - jer Novi Beograd nikako ne ide uz moje prohteve. :))

      Delete
  4. Ja OBOZAVAM ovakve kutijice. Mislim da bi ih stalno kupovala... :)
    Moracu i ja da navratim na tu hranu. nije mi bas usput, ali mozda jednom kad krenem sa posla... Zvuci extra! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije samo da zvuči extra, nego je i ukusno extra! Obavezno! ;)

      Delete
  5. Komšinice?

    Lep post i lepo što pišeš preporuke.

    Ja dvaput klopala tamo. Vidi se da su još malo nesređeni u smislu organizacije, ali ja baš volim da dođem kad je gužva, onda imam baš dosta fore da se nakačim na ćošak i samo gledam kako rade :) One tortilje tj. pita hleb ili kako god ih zvali su mi vrh, a probala sam verziju "bil sabanikh" tj. sa spanaćem. Goooomila sirovog spanaća plus malo fete plus sušeni paradajz, mada dobih svež jer nestalo sušenog, beše skroz ok. Sama sebi nikad ne bih ni pomislila da stavim onoliko presnog spanaća u bilo šta. E da, šrkipe zubi posle spanaća :) Drugi put uzeh manaiš zatar, što koliko sam shvatila podrazumeva samo onu tortilju premazanu tim začinskim mixom pa tako ispečenu, a onda unutra može i ne mora nešto od priloga, salata... Ubacih ja tu neku salatu svežu i paprike ljute, i to beše baš baš super. Idući put uzimam falafel, čula sam od onih koji su probali da je dosta drugačiji nego u Šavarmi na Cvetnom trgu (koji mi je super), pa da probamo i to.

    Jedino moram priznati da su cene malo jače, tj. ne baš logične, pošto isto košta nešto mesno kao i ovaj moj lebac sa malo začina i svežeg povrća, 220 din. No, blizu je Mara, a vala i Čeda i Rada još bliže, pa uvek ima izbora :)

    p.s.
    na kutije sam, srećom, ako ne imuna a ono ravnodušnija značajno nego na klopu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa, ako si negde kod Požarevačke, onda smo komšinice, hihih.. ;)

      Eh, ja sam juče probala i falafel! Malko je jači nego onaj u Tel Aviv-u kod Zelenog venca, ali je veći i ukusniji. Zapravo, ja bih čitav obrok mogla da pojedem samo ako ne bih jela ni mrvicu hrane dva dana pre toga. M je uzeo šavarma đađ i oduševljen je.

      P.S. Čeda, Rada, hmmm? Daj bre komšiluk, pa pričaj! :))

      Delete
    2. Ja sam odrasla na Vračaru, pa se udala na drugoj opštini. Ali radim na 5 minuta od Kalenića, svaki dan sam tu u odlasku i povratku sa posla, a bogme i na pauzi :))) i znam koja je Požarevačka, i mnogo volim taj kraj :)

      Ja danas jela šavarmu tu pileću, i jest super, a onaj pomfrit može i da se preskoči, nekako mi bio višak. Ma onaj lebac im je ludo dobar, čini mi se sve mi je u drugom planu u odnosu na to testo. Falafel još čeka na probu.

      Čeda je burekdžinica, u Mutapovoj (tu od Biblosa kad bi pošla ka trolama, to je Mutapova, Maxi je na ćošku, dvadeset koraka dalje je Čeda), jedna mala i neugledna i sem bureka mislim da nemaju ništa drugo, ali burek je ludo dobar, sem kad ga premaste a desi im se. Ja ga obožavam jer ga prave onako sa malo debljim korama, to jako volim. Rada je pekara isto u Mutapovoj, skoro pa odmah preko puta Čede :) i poznata je po perecama, one koktel perece krckave, to je nešto enormno zarazno i odlično, nema veze sa svim verzijama koje sam probala po kućama. Šta im rade i koliko je masnoće unutra ne znam i ne želim da znam, jer ih verovatno ne bih nikad kupila, a šteta bi bila :)

      Delete
    3. Ahaaaa, to je Čeda! Bila pre možda mesec dana da probam taj čuveni burek i sjajan je, ali mnogo mastan! Imala sam utisak da ću ga variti dva dana posle toga.. :)) I hvala mnogo za preporuku po pitanju pereca, to me baš interesuje!

      Možemo ponekad sebe da častimo i takvom vrstom hrane, samo par dana kasnije povedemo malo više računa o ishrani i pazimo da se ti izleti svedu na minimum.

      A ja sam odrasla kod Obilićevog venca, pa pređoh na Vračar.

      Delete
  6. Želim kutije, molim te za info gde da uh kupim :)))) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo sam čekala da se javiš! ;) Sad sam našla info - evo linka:

      http://www.facebook.com/pages/SVE-ZA-KU%C4%86U/129913213777275?sk=info

      Delete
  7. Meni bi trebala ovakva veća kutija, nakit mi je svugdje samo ne uredno spremljen :D
    A ovakvu hranu ću morati potražiti po Zagrebu, tebi ostavljam da i dalje uživaš :) (inače, i ja se baš volim počastiti nečim finim kad skupim love :D)
    Pozdrav! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako nešto ne volim, jeste momenat kada se spremam za izlazak i shvatim da bi mi uz tu i tu haljinu sjajno išla ona ogrlica - međutim, ogrlica je među još stotinu ogrlica u nekom kutku komode i ne mogu da je izvučem jer se upetljala. Zato sam kupila obične, žičane čiviluke i začrafila ih za unutrašnju stranu vrata plakara i sada tamo vise okačene, razmršene i uredne. :)) Ovakve kutije su odlične za minđuše, narukvice, satove i da stoje na nekom vidljivom mestu jer su prelepe.

      Delete
  8. Eeeee sad si me o.d.u.š.e.v.i.l.a i ulepšala mi dan:)
    Sledeći vikend mi je roćkas i ja smislila da odemo do bg kod najboljeg nam drugara. Jedno od mesta gde ćemo slaviti je i Kalenić pijaca:) I sad čujem da je Byblos otvorio fast food baš tamo negde!!! Kakvo savršenstvo!
    Hvalaaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E pa super onda, dolaziš mi u komšiluk! :))Hehe, obavezno na klopu tamo i traži da ti za svaki obrok kažu kako se pravilno izgovara!

      Delete
  9. Ohoho ovo je sve sjajno! I hrana i opis i kutijice! <3

    ReplyDelete
  10. Dize energiju nama koji uzivamo u sitnicama ;)

    ReplyDelete