Planeri, beležnice i kalendari

February 06, 2013

Zaista ne znam zašto mi je ovoliko dugo trebalo da napišem ovaj post. Pripremam ga već dve nedelje, otvorim pa zatvorim, krenem i stanem. Valjda zato što pišem o nečemu što toliko volim i tražim pravi trenutak i pravu dozu inspiracije za pisanje. :)

Evo ga, šuuuti, krenulo je. Dakle, voljene agende su na tapetu i ja sama držim čak dve otvorene pred sobom dok ovo pišem. Bez njih ništa, ali najiskrenije. Mogu da imam i pet smart telefona sa najboljim notepad/memo aplikacijama, ali ništa ne može da zameni olovku i papir. Ili, u ovom slučaju - lepu svesku dobrog formata i mekanu hemijsku. 


U nekom momentu života, imala sam i po nekoliko beležnica koje sam upotrebljavala istovremeno. Jedna je služila za događaje i rođendane, druga za zapisivanje ideja, a treća za skiciranje. Danas, sve to (i još mnogo toga) imam u jednoj, jedinoj beležnici. 

Da bih sve to lepo sortirala, izdelila sam svesku na nekoliko particija i obeležila sam ih šarenim lepljivim papirićima na vrhu strane - kako bih na prvi pogled znala koju stranu da okrenem, ako bih npr. želela da zapišem ideje o najnovijem postu.

Do sada nisam naišla na planer koji mi je u potpunosti odgovarao. Ili je godina bila pogrešna, ili je godina počinjala od septembra (školski), ili je svaka stranica predstavljala jedan dan u godini. Iz tog razloga sam odlučila (i to još mnogo godina ranije) da sama pravim tabele i kalendar, a da varijacije boja, formata i dizajn korica - bude ono što ću menjati iz sezone u sezonu. Decembar mi je omiljen mesec što se tiče kupovine pribora, jer je to mesec kada se bira nova agenda. :)

Januar mi nije omiljen, jer mi je uvek potrebno barem mesec dana da se naviknem na prazne strane i da prihvatim novi dizajn. Zato, odmah po početku godine, ja nacrtam sve tabele za svih 12 meseci i izdelim stranice na delove za: ideje za blog, ideje za kuvanje, random ideje i to do list. Tako, već na početku meseca imam ispisane strane i sve spremno za popunjavanje.

Sveske uglavnom imaju od 22 do 25 linija po stranici. Za jedan mesec, meni je potreban jedan list, odnosno dve stranice za jedan mesec, jer svaka linija predstavlja jedan dan. Na kraju 12 meseci, imam tabele koje služe za evidenciju računa, troškova i sl. Ostale tabele koje se ponekad dopisuju po potrebi, služe za zapisivanje knjiga koje pročitam, projekata i plata, kao i lekova koje pijem. Tabela sa lekovima mi je vrlo bitna, jer sam često bolešljiva, a pritom i alergična na mnoge lekove - pa moram da vodim računa da mi se neki lekovi ne poklapaju i po nekoliko meseci.

Do pre nekoliko godina sam koristila velike, debele sveske sa spiralom. Zapravo, spirala je bila obavezan detalj. Međutim, kako sam sve češće počinjala da vucaram agende sa sobom, shvatila sam da mi njihova veličina stvara problem - ne mogu u baš svaku torbu da stanu. Takođe, mnogo je više vremena bilo potrebno da bi se jedna stranica popunila beleškama i to me je nerviralo, jer ne volim prazne strane. Ako bi moglo da se i poslednji milimetar čistog prostora popuni nekim simbolom ili crtežom. :)

E, onda sam napravila veliki korak i prešla sam na voljeni Emily the Strange notes koji je bio čak duplo manji od formata A5. Sasvim slučajno naiđoh na njega u nekoj knjižari i toliko mi se dopao, da sam ga morala kupiti uprkos paprenoj ceni. Debeli, plastični omotač crvene boje (načelnika Niša * morala sam) sa Emily kako pije čaj za stočićem na kojem je i čajnik, kao i dve crne mace - koje takođe piju čaj. Hajte, kažite sad da nije za mene? :) Još sam u tom momentu imala dugu, crnu kosu (nefarbanu) - pa sam se i nekako poistovetila sa dotičnom gospođicom.

Zaobljenih ivica, svetlih linija, sa macama i Emily na svakoj drugoj stranici i naravno džepićem na koricama za raznorazne papiriće. Delovao je savršeno, ali je meni bilo potrebno jedno tri meseca da se naviknem na tako mali format i tek kada sam ispunila trećinu praznih stranica - shvatila sam da je to možda najidealniji i definitivno najdraži notes koji sam ikada imala. Iako me ovogodišnja Gorjuss korica raduje svaki dan, Emily je i dalje na stolu i ne planiram da je skoro sklanjam u kutiju sa ostalim, tj. pređašnjim notesima. 

Čini mi se da sam još od septembra počela sa traganjem za agendom/notesom za 2013. Moleskine mi je bio na prvom mestu, ali pošto ne volim prazne, odnosno jednobojne korice, nadala sam se da ću naići na nešto još zanimljivije. Onog dana u decembru (po primanju plate, oh, pa naravno) kada sam krenula do Platoa po Moleskine, slučajno svratih do Vulkana i tu upadoh u začarani svet Gorjuss kolekcije. Format i dizajn su bili sve ono što mi je bilo potrebno, dok je jedina muka ležala u odabiru korica među svim tim ohkakobiihsveposedovala varijacijama. 

Uz Matijinu pomoć, odabrala sam ovu: I Found My Family in a Book. Kaže M, najviše liči na mene (voli moju standardnu frizuru kada se ne igram sa bojama i dužinom), a i Ona se igra sa papirom i makazama - što je direktna asocijacija na moju crafty stranu ličnosti. Zaobljenih ivica, tvrdih korica, sepia boja listova, tanane linije i džep sa unutrašnje strane korica za papiriće - 10+ što se mene tiče. :)



Ono što vrlo volim da radim u notesima, jeste da skiciram i crtam. Linije koje su svetle boje ne smetaju crtežu, a opet služe i kao referenca za tekst ili dimenzije. Ako imam ideju o sledećoj kompoziciji za neko jelo, pored recepta u notesu ja ću olovkom skicirati predlog za serviranje. Ova sveska na slici gore jeste primer kako možete otići korak napred i nacrtati i namirnice koje biste koristili pri pripremi nekog jela. Odlična ideja, eh da imam toliko slobodnog vremena..



Volim da seckam zanimljive sličice iz časopisa. Što je časopis sadržajniji dobrim foto materijalom - to je više u fronclama. Poneke novine čuvam u komadu, jer ako bih krenula sa makazama po njima, ne bi ostale ni korice. Zato ih čuvam blizu mene i listam ih iznova i iznova. Da imam štampač - mislim da bih pola života provela u štampanju inspirativnih fotografija sa pinteresta - tako da je dobra stvar što mi je moj HP ostao kod mame i tate. 



Kačenje tih fotografija jeste umetnost za sebe. Ja koristim spajalice u boji, heftalicu, lepak za papir, krep traku i washi tape. Selotejp ne dolazi u obzir, jer ne podnosim onu njegovu požutelu boju od stajanja koja se pojavi nakon nekog vremena. 





Notes sa spiralom sa mehanizmom na otvaranje je dobra fora ako vas ne mrzi da sami pravite svaku stranicu. Ovako, možete imati notes i sa preko stotinu stranica jer sve zavisi od prečnika spirale. Ja sam se nekada igrala sveskama, pa sam ih sama pravila sa sve listovima i koricama. Onda popunim ili napravim sve što sam zamislila - odnesem u kopirnicu i dam da mi urade spiralu. 

Na ovaj način ne morate brinuti o debljini sadržaja koji imate među listovima, pa ako volite da odvajate materijale za kolekcije i projekte - i njih možete uvrstiti na prazne strane. 





Dosta puta sam razmišljala da pravim kalendar koji se sastoji iz tabela kao na slici. Ali, za takav projekat bih morala da nabavim poseban format sveske i prazne listove, a moram priznati da do sada još uvek nisam videla nešto što bi mi poslužilo za to. Ujedno, ne volim da pišem u praznim kvadratima koji ne sadrže linije, jer onda se obavezno pogubim pri pisanju i rukopis nekako dođe neuredan.

Za one koji nisu frikovi kao ja, ovo je genijalna ideja. Možete da se igrate bojama, simbolima, markerima, washi trakama, nalepnicama različitih veličina i formata.. Svaki mesec može da vam bude druge boje, tematike i dizajna. 









Ja sam svoj kalendar ograničila na isti dizajn i formu, ali se zabavljam bojama. Npr. januar je plav zbog zime i snega i ima nacrtane pahulje u zaglavlju. Februar je pink zbog dana zaljubljenih i kraj naziva meseca stoji nalepnica srca na tufne koju sam uzela u Accessorizeu. Mart je veselih boja zbog proleća i sl.

Određeni simboli koje crtam znače različite stvari, te se tako lako organizujem kada su u pitanju važni datumi, rođendani, itd. Da imam vremena, sigurna sam da bi svaki mesec sadržao i prigodnu ilustraciju. :) 






Da se ne bih izgubila među svim notesima, kalendarima, agendama, papirićima i vizitkama - kao što rekoh, ja sve to držim na jednom mestu. Vizit karte zalepljene ili zaheftane sa detaljima o firmi/klijentu ili projektu. Papirići sa telefonima su u pregradnom džepu u koricama, karte, papirne uspomene i fotografije su uredno sortirane među stranama sa datumom i opisom. 

Kada dođe decembar i kada popunim i poslednju stranicu notesa, ja ga ušuškam u kutiju sa ostalim notesima i beležnicama koje imam i čuvam još od 1994. Sledeće godine će biti dve decenije kako zapisujem svoje misli, ideje, skice, maštanja, nadanja, planove i dešavanja. Dve decenije, dvadeset godina! Ne možete da zamislite veličinu talasa kada zapljusne ta nostalgija pri otvaranju stranica nekog od njih! 

Moj polazak u prvi razred, dan kada smo brat i ja dobili Leu, matura, pubertet i gimnazija, prvi poljubac, 18. rođendan, upisivanje fakulteta, prva desetka, putovanja, prvi posao, prvi susret sa Matijom, dan kada smo doneli Njanju kući, dan kada smo počeli da živimo zajedno, dan kada me je zaprosio.. Sve je tu, na jednom mestu, mojom rukom pisano, dvadeset godina mog života. :) Ta kutija je treća stvar koju bih ponela sa sobom iz stana da me zadesi požar.

Kada prelistavam sve te, hm, knjige mog života, svaki put se načudim strpljenju koje imam pri zapisivanju svega, seckanju, lepljenju, popunjavanju i uklapanju. Svaka stranica je poster za sebe i svaki put mi se učini kako su prethodni planeri i notesi lepši i zanimljiviji od ovog sad. Međutim, sve je do onih praznih stranica kojih se ujedno i plašim, ali im se i radujem. Kada popunim poslednju liniju u ovom Gorjuss, sigurna sam da će mi isto tako biti lep, ma najlepši.


Svideće vam se i ovo

64 komentara

  1. oh, pa ti si skroz luda. a zato i volim ovde da dodjem i uronim u redove i pomalo zaboravim na sve. a bas ta aktivnost aka zaboravljanje mi je potrebna ovih dana <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trudim se i zbog vas, ali i zbog sebe. Šta misliš što mi je ovoliko trebalo da napišem post? :) Ono kao, ona očekivana depresija nakon praznika. :* <3

      Delete
  2. Preprepre inspirativan post, ja sam ocarana tvojim nacinom pisanja, ali, (uvek ono ali :) ) imam zamerku jer nema tvojih fotki, nekako mi nije potpun dozivljaj, povezujem sve u glavi al dzaba nije to to kad nema vizuelne potvde svega sto sam zamislila :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam. :) Dosta sam razmišljala o tome dok sam pisala, ali dve stvari mi smetaju: jedna je kombinovanje mojih fotografija sa onim koje su prikupljene sa interneta, a druga je zavirivanje u moju privatnost. Ipak su to lične stvari, pa mi je nekako teško da ih objavljujem. Ono što sam smislila kao idealno rešenje, biće prikazano u nekom od sledećih postova. ;) Hvalaaa! :)

      Delete
  3. Jaoooo, pa ovo je prosto savrseno, tako je sve kreativno i bas inspirise, uzivala sam citajuci, na tvom blogu dolazim do one pokretacke energije, stvaralacke i opustajuce, divnoooo :)

    ReplyDelete
  4. Predivan post. Ja obozavam notese, blokcice, agende...mislim da ih sad novih i neiskoristenih imam bar 5, samo ja nisam tako kreativna. Ali sad si mi dala ideja kako da sve te notese iskoristim. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, super! I ja sam ih nekada gomilala, ali sam na kraju rešila da svakom nađem neku namenu. :)

      Delete
  5. Prvi put se javljam al te već neko vreme pratim. Šta reći nego savršeno!

    ReplyDelete
  6. Divno divno divno! Ja vec dugo trazim neki lep rokovnik/svesku da upisujem recepte a i sve sto se desava ovih dana i svih ostalih dana.. Dala si mi divne ideje! Hvala :)

    ReplyDelete
  7. Jako volim kojekakve blokiće i slično - oduvijek sam najviše vremena provodila u knjižarama s lijepim priborom. To mi je slabost još i danas. Imam jedan rokovnik/ tel imenik koji su mi kupila djeca i jedan blokić u koji pišem kada putujem. Ali ništa fancy kao ovo što si tu prezentirala. Hm, vidim da me čeka neka knjižara. A torba mi je i ovako ogromna. Uf, uf:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh, too! Velike torbe pružaju toliko mogućnosti! :)

      Delete
  8. Slažem se da ništa ne može da zameni papir. I sama uvek imam 2-3 sveščice u koje beležim sve što mi padne na pamet (ideje, adrese, poslastičarnice i restorane koje treba posetiti, kao i sve lozinke na raznoraznim sajtovima lol)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, da, za te lozinke sam nekada imala posebno blokče. :)

      Delete
  9. Odusevljena postom. Svaka ti cast. Jedva cekam sledeci.:)

    ReplyDelete
  10. Divan je post, Mali, to si tako ti, i sviđa mi se kako si uspela da dočaraš tu kreativnu stranu tvoje ličnosti. Malo mi je samo žao što nisi kačila slike onoga što si sama stvarala, ali zbog privatne strane sadržaja ipak razumem. Najlepši poklon koji sam ikad dobio je onaj dnevnik naše ljubavi koji si mi napravila sa sve diskom sa odabranom muzikom za našu godišnjicu. Nedostajala si nam svima puno, dobrodošla nazad sa novim postom. Voli te M najviše na svetu. :*

    ReplyDelete
  11. Sjajno! Ovaj i svi prethodni postovi su me potpuno izbacili iz ocekivanih sablona na koje sam navikao iz ostalih blogova koje redovno pratim. Pitanjce! Mojoj devojci se ovaj blog jos vise dopada, a posto je strankinja pita hoce li biti verzije (ili bar par postova) na engleskom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm, postovi su mi previše dugački da bi ih prevodila, ali sam mislila da se okušam sa onim google translate buttonom. Ne znam da li će raditi posao. :)

      Delete
  12. Nema mi druge nego da sutra nabavim planer... ;)))

    ReplyDelete
  13. Hm...ne znam kako se prijavljuje na ove blogove i sl. pa uvek ostavljam komentar kao neki Anonimus :) Što bi rekao onaj mali Bosanac, mama kako kompjuter zna moje ime a mama kaže: Otkud bih ja to bolan Admine znala :) Elem, da se vratim temi, divan post, taman sam bila u fazi kada sam počela da se ratosiljam svih tih stvari godinama skupljanih, kao, šta će mi sve to, samo skuplja prašinu. Obožavam sav taj kancelarijski materijal, kako ga ja zovem, spajalice, notese,stikere i zaista divna inspiracija šta sa svim tim i dovoljan razlog da ih ipak nastavim skupljati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, dala si mi ideju da napravim ilustrovano objašnjenje kako se prati blog! :) Tako da ću tu sve razjasniti. :) A za to vreme, uvek možeš da čekaš novi post na fb stranici: http://www.facebook.com/SlurpORamaAndCutensils

      Delete
    2. Super, jedva čekam objašnjenje :) Em sam lena da sama istražujem em će tvoje objašnjenjenje, bez sumnje, biti zanimljivo :) Pozdrav

      Delete
  14. Verujem da ja ne moram da objašnjavam svoju privrženost prema notesima i planerima :) Isto tako ih imam... pa, mnogo.

    Ipak nisam ni približno uredna kao ti, ja zapravo obožavam taj svoj mali haos :)) "Sveske kupusare" kako ih ja zovem. Paprir štrči vamo, skica ispada tamo, boja zilion pa i na pola reči (kad jedan flomaster presuši, jelte), nasumično pisane satnice za klijente na svim stranama... ja sam podvojena ličnost, volim haos u redovima koji mi drže zdravu pamet tokom nedelje :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ej, ali i ja volim haos! Kada krenem da radim, više vodim računa o radu, nego redu na stolu. Da si samo mogla da vidiš kako je izgledalo dok sam studirala. Pre ispita i posle ispita je sve složeno, a za vreme je pravi haos, svuda! :D

      Delete
  15. divan post! i bas si mi dala mnogo ideja. ja sam tako nekako planirala da napravim za svaki mesec u wordu tabelu i onda stampam i popunjavam. a kod mene se svescice samo gomilaju u fioci :)

    ReplyDelete
  16. Ok, evo merkam sada ovaj moj notes, zamisli, kanap spolja, bele stranice unutra:)
    Volim bele stranice, linije i ostalo me ograničava, ovako sam like a bird!:)
    A u Berlinu sam upoznala Francuskinju koja je imala baš takav nekakav magični ogromni notes, iz kog sam samo čekala JA da iskočim, koliko je sve unutra! Svi utisci sitnice, fotografije i ostalo..
    Ja sam više prikupljala kojekakve uspomene, beležila datume i stavljala u veliku kutiju, dok je mogla da se zatvori.
    E tako, mogu ja sada ovde kucati čitav esej u stilu "dragi dnevniče", ali možda nije prilika:)
    Lep ti je post, eto:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo ti piši! Meni je žao što su ti postovi kraći od 20 stranica, pa ne mogu da uživam u njima satima, a kako sam ti čitav blog isčitala uzduž i popreko, nemam šta više! :(

      Delete
    2. Hahaha, tek sada vidim ovaj kometar! Malo sam se zarumenela:)
      A vratila sam se ovde, da ti kažem da si mi pomogla da organizujem svoj notes i da počnem da se pripremam da napravim jedan Iskrin. Karton, analogne fotografije, važni datumi i događaji- sve. Polako pripremam materijal i baš se radujem. Da znaš:)

      Delete
    3. Srećna sam zbog vas dve, mLogo! :) To mi baš znači!

      Delete
  17. Notesi, planeri i to ludilo je mene u'vatilo tek po upisivanju fakulteta, ali od tad ne popušta. :) Nisam možda toliko kreativna, ali se trudim da ih ulepšam nekim "bleskastim" sličicama i porukama da me ne bi zabolela glava kad ih otvorim... Trenutno ih je tri u opticaju i, nažalost, polako sve stranice zauzimaju "poslovni sadržaji"...
    Ah, da, dobila sam skoro na poslu jedan od MUP-a Srbije! o.O Plavo (zamisli!), kožno, meko koričenje. Lepa plava nijansa, lepi žuti, "masnjikavi" listovi unutra. Ali žig MUP-a na koricama. o.O Imaš neku ideju čime da to "saniram"? Ima li mu spasa?! :D :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izvin'te: *tvrdo koričenje, ne meko. :)

      Delete
    2. Jedna lepa nalepnica ce resiti tu situaciju! Cak ne mora biti 'stock' nalepnica iz knjizare, mozes sama napraviti zanimljiv kolaz i nalepiti. Tu su naravno i razni materijali, ukrasne trake, pa mozda i perlice, kamencici, biseri.... :)

      Delete
    3. Opa, sad si poslovna žena, mmm? :P Lepo kaže Milica, napravimo kolaž i onda ga štampaš kao nalepnicu i zalepiš na korice, m? :)

      Delete
  18. Slazem se sa jednim komentarom iznad, a to je da mi fale tvoje fotografije! Ali razumem potpuno njihovo odsustvo, i ja sam skepticna prema tim stvarima - pogotovo prema postavljanju skica koje jos nisu pretocene u delo! Jako mi se svidja post, i radim iste stvari, samo sto moj rokovnik nije bas toliko inspirativan, skroz je biznis haha :) x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda imam ideju kako to da rešim, ali opet, ne mogu da pišem beleške u notes s namerom: ''e, ovo ide na blog, ovo ne''. Zato lepo blur i cepaj po idejama koje nisu za krađu. :)

      Delete
  19. Divan post, inspirativan ... bas sam skoro pricala sa poznanikom kako bi valjalo onu izreku o jastucima prepraviti u "kad bi notesi progovorili..."

    ReplyDelete
  20. Oduvek sam obožavala lude sveske i slatke rokovnike i gurala se da dođem do njih. aLi, moje prokletstvo je totalna nesistematičnost u pisanoj oblasti, o lenjosti i nedoslednosti da ne govorim...tako da su sve te divne stvari uglavnom skupljale prašinu sa popunjenom stranicom/dve. Sada imam jedan rokovnik u kom pišem protokole sa poslednjih godina terapijske edukacije, a povremeno upišem i poneku ideju za blog ili štagod slično. Baš bezveze...kad radim svoj posao misli su mi bistre i sređene, kad pišem drugi sam čovek, sav naopak :( Ali si me definitivno inspirisala da se nateram da malo uredim sve to i da budem organizovanija.
    Inače imam gomile dnevnika od osnovne škole pa do studentskih dana...sve uspomene,, datumi, osobe, muke, radosti, snovi, ulaznice za koncerte, bioskope, pozorišta, festivale-sve je u njima. Imam i kutiju sa pismima koja smo moje tri drugarice i ja gotovo svakodnevno pisale jedne drugima (iako smo non stop bile zajedno :))A kasnije smo imale sveske u kojima smo se dopisivale i jedan deo je kod mene po kutijama....dragoceno i neprocenjivo...moj život!
    Post ti je predivan i sasvim sasvim sa onom tvojom estetikom i magijom...i nemoj više tolike pauze da praviš sa pisanjem, molim lepo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jooooj, najgora sam...uvek imam nešto za dodati :)
      Ali, već duže se mislim nešto...ti imaš takvu divnu estetiku i dar i bila bi savršena za one preslatke crtane recepte...misli o tome :)

      Delete
    2. Daaa, jao te sveske sa predavanja i časova, jaoj! O, bre, neka sam hrčak, šta me briga! :) Hihi, mislim ja o tome već neko vreme, samo nemam vremenaaaaa. :(

      Delete
  21. Predivan post, pun inspiracije i ideja... Mislim da cu vec sutra da obidjem par knjizara:)

    ReplyDelete
  22. Već dugo, dugo planiram da napravim jedan planer samo za rođendane. Uek sam ih volela. Kao i papir i cedulje i piskaranje po njima. Dok sam radila kao sekretarica, imala sam podatke u kompjuteru, na papiru u fioci, na poslu i obaaaaaaaavezno papir sa tim istim podacima kod kuće. Smejali su mi se. Ako. Nakon toga, pao je sistem i ispostavilo se da je papir zakon.

    Svoje kuvare sam uvek sređivala, lepila neke sličice, šarala. I za to su mi se smejali. Ako. Na kraju su rekli da bi i oni želeli takav kuvar.

    Ideje su ti super, samo napred. Postoje ljudi koji to vole i razumeju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A oni koji ne razumeju, zapravo su samo ljubomorni i to znam iz ličnog iskustva! :)

      Delete
  23. Krasan post. Jako inspirativan. Odavno hocu sebi da napravim notes za moje projekte pletenja, ali nikako da nadjem sebi savrsenu teku....izgleda da ce biti DIY verzija, a ti si me bas inspirisala sa ovim fotkama.

    ReplyDelete
  24. Koliko divote na jednom mestu i kakav detaljan opis. Moram jos jednom detaljno da procitam. Ja pravim dnevnik svih materijala koji su prosli kroz moje ruke. veliki posao. Pozzz
    p.s. bas divan blog

    ReplyDelete
  25. Pregrst sjajnih, sjajnih ideja... Moram priznati da mi je, od kada sam se zaposlila, popunjavanje notesa/rokovnika poprilicno dosadilo. To su sve oni ozbiljni planeri u glupim bojama. Ipak, planiram da se toj aktivnosti vratim. Ranije sam, u nedostatku kvalitetne ponude, redovno posezala za onim Taschen-ovim sa umetnickim ili fashion motivima. Danas je izbor mnogo veci. Cula sam da se u novosadskom Mercatoru povodom Dana zaljubljenih odrzava neki mali sajam rukotvorina i da imaju slatke handmade notesice, pa cu morati da skoknem i mozda nabavim neki za ovu godinu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, imaš jedan dosadan za posao i jedan za sebe, lep i šaren. Ili uzmeš šareni za posao, pa ti posao bude još lepši! ;)

      Delete
  26. all too true, ali je meni jako teško vratiti se na te lepše, papirne kalendare posle ulenjivanja mozga personal computing procvatom koji je kalendar ne samo oslobodio bilo kakvog relevantnog formata (kroz različite poglede na isti), fiziče dimenzije, max količine događaja, itd., nego je čoveka oslobodio toga da ikada više razmišlja o tome i osloni se na alarme... to bi mi bilo malo kao kada bi sada ponovo pokušao da pamtim brojeve telefona...

    sve ima svoje... ali je super-sjajno što, osim što imaš lepše planere od većine naših, pikeslizovanih, imaš i hobi u kojem toliko uživaš, a koji takođe ima i praktični feedback... za razliku od hobija, recimo, ljudi koji skupljaju markice i slično :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa jeste, tako i ja gledam na sve to. :) Jeste da mi je telefon i memo uvek pri ruci, ali ja i ono što zapišem u mob, posle izvesnog vremena prepišem u notes - za svaki slučaj. Jer, nikad se ne zna kad će softver da rikne, a notes nikada. :)

      Delete
  27. AnonymousJuly 11, 2013

    Toliko me inspirises, dodje mi da i ja pocnem da radim sve sto i ti! :) :) A onda, dodje mi krivo sto sam lenja da i sama radim nesto tako kreativno .. :( SSuper si Iv :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo, pa hvalaaa! :) Možda te budem inspirisala da se pokreneš! :)

      Delete
  28. Kolikoo dugo trazim ovako nesto! Hvala, predivno je, posećivaću blog redovno! Sjajno! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Kristina i dobro došla! :)

      Delete
  29. Kako divan i kreativan post! Pravi raj za sve nas koji volimo da pisemo

    ReplyDelete
  30. Prelepo, dala si mi divnu ideju kako da napravim sopstveni planer,i ovih dana moje sestre i ja krecemo u akciju. Zivela kreativnost, zivela mali iv <3

    ReplyDelete
  31. Predivan post, navela si pola meni omiljenih:) I hiljadu i jednu sitnu "bolest" na koju malo ko obraca paznju:) Moleskine mi je, ipak, broj jedan. A broj dva ti toplo preporucujem, kao i ovu stranicu (Free delivery worldwide).

    http://www.bookdepository.com/Animals-Around-World-Journal-Junzo-Terada/9780811862387

    http://www.bookdepository.com/Animals-at-Work-Play-Journal-Junzo-Terada/9780811870122

    Zelim ti kreativnu zimu:)

    ReplyDelete