{DIY} Patike

June 13, 2013

Nakupilo se materijala za pisanje, ali nikako da nađem vremena da sve to sortiram i obradim. Samo DIY postova imam nekoliko, tako da sam odlučila da se što pre uozbiljim i sednem da radim na njihovom objavljivanju! 

Ko prati moje pisanije, zna da sam posvećeni šetač. Kada bih mogla svuda ići pešice, bila bih najsrećnija! Iz tog razloga, moja omiljena obuća jeste ravna obuća. Patike, slipons, espadrile, baletanke, japanke - sve mi dajte i uklopiću ih i uz najgala 'aljinče. Volim potpetice, ali one mi ne daju tu slobodu da u jednom trenutku romantičnog izlaska odlučim da s Njim prošetam kraj keja, sve do Zemuna. Zato štiklice, nanule, salonke i njima slične predmete obožavanja - ostavljam samo za vrlo posebne prilike.

Ja sam jedna od onih osoba koja dosta dobro čuva svoje stvari. Mnogo se rastužim kada mi se nešto pokvari, pocepa ili isprlja, i to može da mi uništi čitav dan. Tako sam se bila izuzetno iznervirala kada sam nakon jedne svirke u bašti vrlo slatkog kluba - uništila ove nove slipons. Kupila sam ih za 750din u nekoj od radnjica na Bulevaru, i bila sam baš srećna kada sam naišla na njih, jer iz iskustva znam da ovakve modele nosam i po nekoliko godina, u stilu: ''Iznosila sam ih baš slatko!''.

Nije prošlo ni nedelju dana (a, taman sam imala u glavi silne kombinacije uz njih), a one su izgledale kao sam ih nosila deset godina. Nije u kvalitetu patike reč, već u prašini i blatu koje se uvuklo u platno i učinilo ih žutim, blatnjavim i prljavim. Naravno, pranje je jedva skinulo prljavštinu, ali istovremeno i boju. Krajnji rezultat je bio jadan: nove slipons, isprane, potpuno sive i izbledele. To nije bila zamisao, jer da sam htela sive, uzela bi ih još onda u radnji. Htela sam snežno bele sa zift-crnim prugicama.

Zato sam se odlučila na ovaj uradi sam/DIY korak, jer nisam mogla da ih nosim onako izbledele, a ovako mogu da ih ponosno šetam svaki dan. 


Za ovaj DIY vam je potrebno:

- tuba ili teglica odgovarajuće akrilik boje
- teglica sa vodom
- dve četkice: jedna šira za veće površine i jedna manja za detalje
- sunđer
- posuda za boju

Patike su već bile oprane, pa nije bilo potrebno da ih pre farbanja čistim. Odlučila sam da b&w candy cane šaru na obodu ostavim, a da ofarbam sve ostalo što je platno. Potrebno je da boju sipate u posudu (do pola kašičice za početak), ali nemojte dodavati vodu. Voda vam služi da samo povremeno razredite boju sa par kapi, u slučaju da ne može lepo da se nanese na materijal, tj. ako platno ne može da upije boju u potpunosti. 

Farbanje sam počela oko oboda i nepristupačnih mesta sa tanjom četkicom, da bih na samom kraju većom četkicom bojila po širim površinama. Kako je originalna boja patika bela, bilo je potrebno da pređem farbom sa dva sloja. Između dva farbanja, čekala sam sat vremena da se boja osuši. U slučaju da vam boja pređe na gumeni đon, samo je obrišite vlažnim sunđerom.





Ove druge patike imam oko 15 godina. Dobila sam ih od tate, dok je još uvek leteo za Kinu. Sećam se da sam tih godina imala pun orman stvari koje je on birao, i nikako nisam mogla da se načudim kako je samo ubadao sjajan komad za komadom. Ovo su patike koje su koštale par stotina dinara i bile su potpuno bele. Nosila sam ih tako bele par godina, a onda su i one posivele, te sam ih sklonila u cipelarnik da ih imam za kućni fitnes i slično. Naravno, potpuno sam zaboravila na njih, do pre par godina. 

Izvukla sam ih iz kutije, oprala u mašini za veš i pripremila za farbanje. Nosila sam ih bez pertli - nekako mi je to bilo kul - ali sam u ovom rediy koraku odlučila da ih ipak uvežem.


Za ovaj DIY vam je potrebno:

- tuba ili teglica odgovarajuće akrilik boje
- teglica sa vodom
- dve četkice: jedna šira za veće površine i jedna manja za detalje
- sunđer
- posuda za boju
- pertle koje su vam ostale od nekih drugih patika
- ili satenska traka širine do 2cm, dužine 1.2m x2

Princip farbanja je isti, samo što sam ja ovaj put radila dorađivanje, odnosno osvežavanje boje. Akrilik je odličan jer dobro prijanja na platno, ne ispira se ni po kiši i može da se briska po potrebi (u slučaju manje prljavštine). Prvi put (pre tri godine) sam ih farbala sa dva sloja, dok sam ovaj put prešla bojom samo jedanput. 

Našla sam neotpakovane pertle od starih patika koje su mi delovale slatke za uz ovu boju, ali su bile previše dugačke, te sam ih i sa duplom mašnom na kraju gazila. Onda sam se setila da imam neke divne satenske trake i eto rešenja. 

Patike možete da ukrasite na više načina, u više boja, sa dva para različitih pertli. Možete da im zašijete dugmiće, da prikačite mini bedževe, da izvezete neki končani rad na platnu, da ih išarate tufnama ili bilo kojom drugom šarom. Nikada neće biti kao nove i možda baš ove nećete moći da nosite uz fine haljine, ali ćete barem u svakodnevnom špartanju po gradu, pijaci ili u toku vožnje bicikla - nositi nešto veselo i unikatno.





Svideće vam se i ovo

35 komentara

  1. Meni miriše na još jedan od najposećenijih postova... <3

    ReplyDelete
  2. aaaaaaa....da li to znaci da ce se i moje tako posle nekog vremena isprljati i unistiti......i da ih necu moci oprati..necuuuuu :(

    ReplyDelete
  3. Super ideja, ja bih jos dodala i tufnice :)
    Ti si neverovatno kreativna i inspirativna osoba, tvoje fotke i tekstovi me svaki put iznova ostave bez daha...
    Moram da priznam da nestrpljivo cekam ostale postove <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, hvala! :( Razmišljala sam o tufnama, ali sam njih ostavila za neki drugi DIY! ;)

      Delete
  4. Hvala za ovaj post, bas sam se spremala da se oprostim od jednih slicnih patikica koje obozavam, a koje su izbledele! Sad znam kako da ih ozivim :)))

    ReplyDelete
  5. Ne znam za koje bi se prije odlučila. Tj znam - tirkizne. :D
    Divne su. Odlično obavljen posao. ;)

    P.S. Divna mi je vaša ljubav i podrška. Baš ste slatki. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :) Meni su oba para omiljena!

      Delete
  6. AnonymousJune 13, 2013

    Divna su ti oba para! A bas sam se pitala sta se desava ako se i ove novo-obojene patike ispreljaju i da li se boja skida, medjutim i na to si mislila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da.. :) Ne skida se boja tako lako, jer akrilna boja kada se osuši - ona je vodootporna. A uvek može da se premaže još jednom. :)

      Delete
  7. Uhh, ovo izgleda premoćno, jedva čekam slijedeći DIY :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! :) Sledeći DIY možda bude čajnik. :D

      Delete
  8. Jel to klasicna akrilna boja ili ima neka posebna za platno?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klasična akrilna boja u tubi ili teglici. :)

      Delete
  9. volim i svidjam jos od kad sam lupila srce na instagramu :)

    ReplyDelete
  10. Kako su kul, oba para <3
    I svidja mi se nacin na koji si uradila post i svidja mi se sto si bas uredna :)
    Izgleda da je zbog ovog vremena neka epidemija oslikavanja obuce, ja sam upravo zavrsila jedne stare baletanke :)
    Elem, "Vans" blank slipons kostaju poprilicno, mnogo bolja varijanta je "Deichmann" gde imaju blanko obucu raznih oblika za 1200-1500 dinara koja je meni bas udobna. Jos kad pocne snizenje, za 600-900 dinara mogu da se nadju obicne baletanke i patikice da oslikavas i stampas koliko ti dusa iste :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mooooram da odem tamo, ja još uvek nisam! Kapiram da bih našla svašta nešto za oslikavanje! I hvala! :*

      Delete
  11. Divno!!! Oba para su odlicno ispala. Svaka cast. :)

    ReplyDelete
  12. AnonymousJune 14, 2013

    sjajan post.

    ReplyDelete
  13. Odlicno su ispale i jedne i druge! Druge su mi mozda za (tirkiznu) nijansu lepse, ali mislim da su i prve super prakticne ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, pa tirkizno je tirkizno! ;)

      Delete
  14. Da mi pozajmiš ovu tirkiznu da obojim sve oko sebe?! ;P

    ReplyDelete
  15. Dala si mi odlicnu ideju,imam jedne patikice na koje sam odavno zaboravila,a imam i boje iz Modaline vec par godina i nikako da se nateram da ih upotrebim.Htela sam da ih koristim za majice pa nikako da se usudim,ali i ovo je super i cini mi se, jednostavnije.
    Super su ispala oba para:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste jednostavnije, jer imaš neku šemu po kojoj radiš, a i granice. Hajde, baš me zanima kako će da ispadne! :)

      Delete
  16. bravo...sjajne su! Ja svoju obuću čuvam i slatko iznosim...obično se pre raspadnu nego izblede, pa i ne stižem da ih oporavljam ovako. Mada, plašim se da moje divne pepito espadrilice neće još dugo biti ovako medenaste...imaću ove ideje u vidu. Volim DIY postove, sve mislim-mogu ja to lako ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ali jeste lako! :) I vrlo zabavno! :*

      Delete
  17. isti problem - kupila sam bele platnene patike koje ne samo da su posle prvog nošenja izgledale ishabano, već i neće da se dobro operu. sve fleke ostaju. hvala za ovaj post. jer htela sam da ih nosim kod obućara, a sada ću ih ofarbati sama.

    ReplyDelete
  18. AnonymousJune 05, 2014

    Zdravo Iv,
    Molim te da mi kazes gde mogu da nadjem tu akrilnu tirkiznu boju u Beogradu?
    Da ne bi prevrtala po svim farbarama i ne bi pogresila mozes li mi reci gde tacno ima ta boja da se kupi?
    Hvala tu unapred!
    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej ćao! :) Ja sam je uzela pre recimo tri ili možda čak četiri godine u Knezu, tamo u galeriji Ulus, pa u podrumu imaju prodajni prostor. Takođe, možeš da pogledaš kod Raška u Narodnog Fronta kod hotela (ne znam mu ime, da nije Park?) ili u Golsvordijevoj, jedna, jedina radnjica sa prodajom pribora, ali definitivno najveći izbor u gradu! :) I tražiš akrilnu boju, možeš da im i pomeneš namenu, pa će ti oni pomoći pri izboru. :)

      Delete