Mini bašta {zima 2012}

October 20, 2012

Osim bljuzgavice, jakog vetra, manjka sunca i kiše koja pada danima ima još jedna stvarčica koju ne volim u vezi jeseni i zime; a to je trenutak kada moram da sklonim baštu sa prozora! Uglavnom gajim jednogodišnje i nežne biljke koje ne mogu da prežive sneg i hladan vetar, tako da se u oktobru svake godine opraštamo. I onda prekukam do marta kada se ponovo srećemo.. 

* čeri od ove godine

Da imam više svetla u stanu, odnosno prozore na skoro svakom zidu, mogla bih da pravim i zimsku baštu - a ovako, ostaje mi da se radujem samo mini zimskoj bašti. Svi koji me poznaju, upoznati su sa mojom opsesijom biljkama i cvećem. Nije to do nekih nagrada za najlepši beogradski prozor, ili da mi stan bude lepši, pa i da dobijam komplimente od gostiju - već su sva lepota i užitak sadržani u samo dva magična trenutka! Jedan je ujutru, kada se probudim i ugledam suncem obasjan baštenski kutak i zelene listove koji se ponosno šire i hvataju tople zrake, te i ta kafa na prozorskom oknu. 

* prošlogodišnja oaza mira
* osmatračnica
A drugi je kasno popodnevno sunce i hlad u koji se sakrilo svo mirisno blago začina i mini ruža. Tada uzmem kanticu i redom zalivam svaku biljku i pažljivo držim svaki mekani list kada ga prskam fajtalicom kako bi upio onu neophodnu dozu vode. Mirisi koje ispuste menta, ruzmarin, ruže, lavanda i sve ostale biljke pri zalivanju - bolji su lek za opuštanje od bilo kog pravog leka za lečenje nategnutih živaca! :))

Iz svih tih divnih razloga bašta mi nedostaje i preko zime, zato sam rešila da ove godine napravim neku alternativu letnjoj i uzgajam mini zimsku. 

* pečurkica u bosiljku
* Njanja koji motri na ptice u krošnjama
* jedno mesto na prozoru je rezervisano samo za njega
I, kakav je plan? Zamislila sam da iskoristim svoje oldskul drvene prozore i da između dva para krila smestim malu, zelenu planetu. Kako samo pojedine biljke odolevaju zimi, odabrala sam nekoliko vrsta kaktusa, različite veličine čuvarkuće, jednu stabljiku ruzmarina (za kuvanje - razume se), mini mentu i aloe veru. To mi je lista i sada samo čekam neki sajam cveća da sve to pokupujem, jer me je Garden centar na Vidikovcu razočarao. 

Ovo mesto koje sam smislila za mini baštu je odlično jer je obasjano suncem čitave godine, zaštićeno je staklom, čak sam kupila i sunđer koji sam isekla na trake, te ću ga u toku temperatura ispod nule i vetra zaglavljivati ispod krila prozora, da biljke ne bi trpele promaju. Imam oko 120cm prostora, što je dovoljno za 10 - 15 biljčica.

Sve omanje saksije koje staju između prozora sam već pripremila, očistila i oslikala, te sada samo čekaju da budu iskorišćene. Neke ukrase sam i sama pravila, ali imam ideje i za redizajn starih. Pašće opet neki arts&crafts vikend, vidim ja! Takođe, pronađoh stare, velike tegle, pa mi je palo na pamet da pravim i terrarium. Kako ga ranije nisam pravila, nemam svoje fotografije, ali sam malo probrala po svojoj arhivi i svašta nađoh.









Ko zna, ako budem dokona možda se prihvatim letvica, čekića i šmirgle, te napravim ovako slatke kućice. :)) Naravno, kada dođe vreme za to, ispratiću pravljenje terrarium-a kroz jedan čitav post, a do tada možete uživati u mojoj arhivi na pinterest-u, a možda vas i inspirišem da napravite vašu mini zimsku baštu! 


* kakav radni kutak!

Svideće vam se i ovo

13 komentara

  1. I meni nedostaje nasa lepa bastica...

    ReplyDelete
  2. Baštica ti je prelepa. Mnogo mi se dopadaju ove ideje za terrarium. Ja sam prošle godine napravila malu zimsku bašticu na vrhu zamrzivača koju osvetljavam uz pomoć neonki. Nešto ovako http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/p=577440.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno! :)) Hehe, i ja sam imala neku sličnu ideju za lampe, ali nemam ih gdeee! :( I kućicu/terrarium kada bih pravila, morala bih dobro da razmislim gde da ga postavim kako bi dobijao dovoljno svetla, a da pritom ne smeta, da prozor može da se otvara i sl. Jednog dana, kada budem imala balkon, na njemu ću posaditi džunglu - to sam obećala sebi! :))

      Delete
  3. Je je,bastica i Njanja,preslatko sve! + ovde druge slike = takva zelja da iz momenta sagradim sebi kucu,i balkon,i bastu.. ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa imaš ti jednu terasu koja čami sama, znam ja! ;)

      Delete
  4. Što je leeepo..posebno osmatračnica:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! To je specijalno mesto i ne sme da se dira, inače određeni ukućani umeju da se dure i danima, hehe.. ;)

      Delete
  5. Kakva divota u toliko malo prostora ♥ #zavidim
    Mačkonja je prelep! Samo... kako ti cveće opstaje pored njega? Ozbiljno pitam, pošto moja zver gricka sve biljnog porekla u prečniku od... celog stana :D

    ReplyDelete
  6. Hihi, paaa, postavljanje bašte na prozoru takođe ima još jednu svrhu! Njanja je imao momente sa letenjem, tj. pokušavao je čak tri puta da pilotira sa III sprata, tako da sam rešila da napravim 'živu ogradu' kako ne bi više imao te sulude ideje - i uspela sam u tome. Ponekad ga muči tiba, pa gricka listiće ili sam cvet.. ali to su retke prilike. Valjda mu smetaju jaki mirisi začinskih biljaka i mislim da je fora u inatu. Ako mu je sve dozvoljeno - onda više nije interesantno za žvakanje! ;) Madaaaa, koliko ga ne interesuju biljke, toliko je luuud za buketima cveća u vazama! :)

    ReplyDelete
  7. Boze, koliko kreativnosti na jednom mestu! Mislim da mi je ovo sad omiljeni blog! Divnooooooo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O bre, pa šlogiraću se od vas divnih ljudi! Divna si i hvala ti na lepim rečima!!! <3

      Delete
  8. Divna baštica i, vidi se, lepo vaspitan mačak koji ne obara saksije :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ali iskače kroz prozor, zato je i bašta tu! ;)

      Delete