Rigatoni od heljde sa kineskim kupusom i kikirikijem

December 02, 2012



Recept iz posta: Osvrt na prvu nedelju preokreta sa trcanje.rs.

Huh, juče je bio jedan od onih dana kada mi ništa nije išlo od ruke! Sve sam bila smislila, i koncept posta i recept koji ću napisati i vreme do kada će sve to biti gotovo. Kad ono, ne ide i ne ide i kraj. Ali, nisam odustala, to je ono što je bitno.

Probudila sam se sa idejom da spremam moj čuveni rižoto sa kikirikijem. Puna energije, srećna zbog učinka u toku ove nedelje, pa još i petak – sve beše nekako superkul, dok nisam počela sa spremanjem ručka. Iseckala sam kupus, izdrobila kikiriki, našla idealne posude za serviranje, pristavila vodu za pirinač – i taman da ga sipam u šerpu, naiđem na praznu kutiju! Kako sam to samo previdela, nije mi jasno. Obično proveravam sve potrebne namirnice pre početka kuvanja i bejah sigurna da imam punu kutiju integralnog zrna.

Ringla uključena, kupus spreman, voda vri. Ništa, udahnula sam duboko i u sekundi napregnula mozak kako bih brzo osmislila neku drugu kombinaciju koju bih mogla da spremam umesto rižotoa. Setih se onih heljdinih testenina koje hoću da skuvam već danima i voilà! - novi recept već se pisao. Tako sam došla do jela rigatoni od heljde sa kineskim kupusom i kikirikijem.

Potrebne namirnice za jednu porciju:

pola glavice manjeg kineskog kupusa
šaka pečenog kikirikija bez soli
pola šolje heljdine testenine (rigatoni u ovom slučaju)
pola šolje kukuruza šećerca
pola čaše kisele pavlake (sa manje masnoća)
gomasio, biber

Pristaviti da se testenina bari u kipućoj vodi. Šaku kikirikija sipati u omanju kesu za zamrzivač i na drvenoj dasci položiti kesu i zrna u njoj rasporediti duž kese/daske. Tučkom pažljivo izdrobiti zrna, tako da se kesa ne pocepa. Kupus očistiti od spoljnjih listova i iseckati ga na žilijen. U zagrejani wok prvo izručiti kikiriki iz kesice i peći ga dok ne porumeni, a onda dodati kukuruz i kupus. Potrebno je prodinstati kupus vrlo kratko samo kako bi omekšao, a ostao hrskav. Dodati gomasio i biber po ukusu i na kraju kiselu pavlaku, koju je potrebno dobro umešati u povrće. Kada je testenina obarena al-dente, ocediti je i dodati sastojcima u woku.

* Umesto rigatona, možete takođe u woku ispeći sitne komade pilećeg belog mesa, i umesto kisele pavlake dodati tamari sos koji bi odlično išao uz piletinu i povrće.



Svideće vam se i ovo

19 komentara

  1. I ovaj recept i ostali predlozi mi se sviđaju!

    ReplyDelete
  2. Iiiiv, ovo je tacno po mom ukusu. Inace sam pre neki dan prvi put pripremala kineski kupus, po receptu J.Olivera - samo sam ga iseckala, i par minuta ga proprzila na mas. ulju, uz dodatak soja sosa. I to je to :) Kao kompletno kinesko jelo, nista vise nije trebalo. A rekao je da su zdraviji zeleni listovi, i da vise njih treba koristiti, a ljudi ih uglavnom bacaju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo, ima tako dobar ukus i sirov i kada se prodinsta. Sa soja sosom, kao da klopam kod kineza! :)

      Delete
  3. mmm gladna sam kad ovo vidim a vec je ponoc :) moram da probam ovo sto prije :)

    ReplyDelete
  4. Citajuci tvoje postove pocet cu jesti i piti i ono sto nikad nisam. Odlicno. :)

    ReplyDelete
  5. Meni je inače kombinacija odlična, znala sam spremati nešto slično, ali nikad baš ovako pa ćemo probati :) Super za ručak :)

    ReplyDelete
  6. uh odlican! ja uvek imam kikirikija za kuvanje, aovo mi je ideja zimskog rucka, kupus ili paprika + jos neko povrce+ prinica ili testenine, evetualno krompir :)

    ReplyDelete
  7. Uh,uh, ovo ću da probam. Između kineske i italijanske kuhinje, naginjem ka ovoj prvoj:)

    ReplyDelete
  8. Ovo je totalno zanimljiva kombinacija,inače kod mene je kineski kupus uvijek na salata verziji,ne znam da li si ga probala svježeg nasjeckanog,sa tankim ploškicama naranče, i sa dresingom od maslinovog ulja,limuna,meda i začinskog bilja svježeg sitno sjeckanog mmmmm..jako osvježavajuće:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jesam ga jela sirovog kao salatu samo sa limunom i masl. uljem, ali ovo zvuči još bolje! :)

      Delete
  9. Uuuu, zvuci ukusno! #mljac

    ReplyDelete
  10. Bravo i bravo! Svaki post ti je bolji od onog prethodnog,a svaki prethodni je savrsen! :) Ovo mi se bas dopada,bas bas ali da izbacim kupus i kikiriki (smrc),cmok!

    ReplyDelete
  11. Neobična kombinacija.... probat ću!

    ReplyDelete