Praznični dekor - serviranje hrane

December 20, 2012

Prvo slano, pa slatko. :) Kako zađemo u decembar, tako na blogovima, portalima i voljenom pinterestu krenu da nas obasipaju kolačima, tortama i ostalim slatkišima koji se pretvaraju u jelke, pahulje, paketiće, mašne, irvase.. I sve je to lepo, magično i slatko - ali gde je tu slano posluženje?


Da se razumemo, ne mislim na bilo kakvo posluženje, već na slane grickalice koje takođe imaju oblik jelki, irvasa, pahulja i sl. Zato sedoh pre nekoliko nedelja i krenuh da istražujem i smišljam zanimljive recepte koji bi mogli da posluže u toku praznika.

Moje prvo oduševljenje se desilo nakon nailaska na ove genijalne pizze u obliku novogodišnjeg drveta. Bilo da kupujete polupečeno testo, ili ga pravite sami - bitno je da bude ovalno. Ako dodajete sastojke pre pečenja, vodite računa da sir ne stavljate na vrh - kako se on ne bi istopio i prelio preko ostatka ''kompozicije''. Možete da koristite sveto trojstvo prazničnih boja: paradajz za crvenu, mocarela za belu i rukola za zelenu boju, samo upamtite da se rukola dodaje nakon pečenja! 

Ako nadev dodajete nakon pečenja, onda ih prvo isecite na trougliće (jelka), probodite grisinama (stablo) i premažite filom. Ovaj zeleni namaz možete dobiti spajanjem avokada sa feta sirom i bosiljkom u fin krem i ređanjem sitno seckane crvene paprike. Za obrnutu kombinaciju boja, predlažem pire od paradajza kao podlogu i kisele krastavce ili zelene paprike kao ukras. A mrvljeni feta ili mladi sir kao sneg? :) Uh, uh!


Ove porcije mini tortilja + umak su mi toliko slatke da sam vrlo blizu odluci da ih i sama pripremam za novogodišnji partei. Vrlo često umem da se zavučem u kuhinju tokom žurki i sedeljki u našem domu, i onda se ushićeno bacam na pravljenje grickalica kako bih namirila sva gladna usta. Tortilje i umaci su na top 5 listi omiljenih junk food posluženja. Same tortilje možete i sami umesiti, možete ih nabaviti polugotove i peći u teflonu (prvo ih isecite na trougliće makazama ili većim nožem) ili ih jednostavno kupite već pripremljene u kesicama.

Od umaka najviše volim da pravim sledeće:

* feta sir, pavlaka, seckane masline, seckani kiseli krastavci, biber (bela)
* sos od paradajza, čili, bosiljak, biber (crvena)
* avokado, beli luk, maslinovo ulje, limun, morska so (zelena)
* 400g zelenih maslina, pola glavice belog luka, trunka peršuna i 3 kašike maslinovog ulja (namaz od zelenih maslina - zelena)
* avokado, paradajz, crveni luk, beli luk, limeta, biber, morska so (guacamole - zelena ili crvena)

Imate dve opcije za serviranje tortilja; da ih ispečete i poslužite odvojeno u velikoj npr. drvenoj činiji, dok su različiti umaci u manjim uparenim, drvenim činijama. Ili, da se prosto poigrate idejom sa fotografije i da umake servirate u plastične čaše sa redom zabodenih tortilja.

Na fotografiji gore-desno imate koso sečene različite vrste bageta/kifli čiji je jedan deo unutrašnjosti izvađen i napunjen umakom/sosom i povrćem isečenim na žilijen. Sve one umake od tortilja takođe ovde možete primeniti. A od povrća: šargarepe, paprike (a ima ih u tri boje), krastavce, špargle i celer.


Mini topli sendviči napravljeni kao trouglići od dva četvrtasta tosta presečena na pola. Kako ih filujete iznutra, vi odlučite. Ali umak od paradajz sosa ili bilo koji od onih navedenih gore - potpuno menja priču. Možete da ih uvijete u salvete sa prazničnim ornamentima i služite sa činijicama/plastičnim čašama u kojima je sos, umak ili namaz. Ne zaboravite da i plastične čaše mogu imati praznične šare, natpise sa imenima, novogodišnje želje itd.


Ako posedujete set za fondu, on ne mora da služi samo u svrhe podizanja šećera na zavidan nivo. Topljeni sir + sve one tortilje, bageti, brusketi, pizze ili povrće - zabava za čitavo društvo!


Moj apsolutni favorit jesu ovi sjajni kanapei. Zaista nije bitno kako i od čega ih pravite, već kako ih ukrasite! Čačkalica, ukrasni papir, šljokice po stolu, sveće, ukrasne salvete i mislim da vam ništa više ne treba. Čini mi se da ću i ovako nešto spremati za ponoćnu žurku. ;)

Jedna od prostijih varijanti ako nemate previše slobodnog vremena za igranje u kuhinji (već više volite da to vreme provedete ispred ogledala u lepljenju veštačkih trepavica i prašenju prah šljokica po tijelu) - jeste kupovanje različitih mix grickalica koje imate po svim marketima. 


Nekako sam stekla utisak da ne moram da vam dajem ideje o pripremanju slatkiša, jer ih (pa barem na facebooku) šerujete na sve strane. Više ćete vi mene da inspirišete, nego ja vas. ;) No, u slučaju da ste nezasiti, evo nekoliko mojih predloga.













Boje i oblici su verovatno jedina dva faktora koja mogu da utiču na razdvajanje one obične hrane za svaki dan od one praznične. Tako da, ako imate u planu da stvarate ovakve divote, znate šta treba da uzmete u obzir kao obavezno. 

Bilo da poklanjate biskvite u teglicama uvezanim u mašnu sa ceduljicom, ili ih služite u vintage limenim kutijama sa ilustracijama Deda Mraza i Rudolfa (irvasa, ne onog sa 24 Kitchen) - bitna je prezentacija. A za nju, zaista nije potrebno mnogo novca. Ako se potrudite, sigurna sam da ćete u domu naći mnogo materijala za dekoraciju posluženja. Samo uzmite u obzir ovaj momenat: bela činija, crvene salvete sa belim pahuljama, čajni biskviti u obliku zvezde/jelke, punjeni džemom od jagoda, posuti prah šećerom - fine by me.

Na stranu ovih savršenih cupcakeova, mi, obični smrtnici uvek imamo modlice i kalupe pri ruci koje možemo iskoristiti za pravljenje najrazličitijih slatkiša koje možda ukrasimo ponekim jestivim ukrasom u nijansi sedefa ili ih samo jednostavno ušuškamo u onu savršenu posudu koju vadimo iz kredenca tik pred praznike - jer oslikana je crvenom, belom i zelenom i ide odlično uz one nove salvete koje ste kupili pre neki dan. 


Svideće vam se i ovo

23 komentara

  1. Unapred radovanje svim đakonijama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam mogla da se setim te reči: đakonije, ahahah..

      Delete
  2. Sviđa mi se sve, sve, sve! <3

    ReplyDelete
  3. Ej, al' bas si "meticulous" sto se tice uredjivanja blogica i sitnih detalja i generalne prezentacije.. eh vi umetnici :) Kudos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Ivane, baš mi je drago da se i muškima sviđa! ;)

      Delete
  4. Uh, svaki put kad citam tvoj post ogladnim i dobijem zelju da idem da kuvam (a to bas i nije dobra idea :)).

    ReplyDelete
  5. Sta reci vec ODUSEVLJENA SAM!!!

    ReplyDelete
  6. PA JAO
    idem d'umrem odmasadodma od divote

    ReplyDelete
  7. ovo s prve slike bi jos mogla da napravim, ostalo je prevelika spretnost za mene! :/
    lajkujem blog.jako.

    citajmo se.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo pokušaš i shvatiš kako i nije tako komplikovano. ;)

      Delete
  8. yummy!

    p.s. check out my holiday outfit giveaway!
    devorelebeaumonstre.com xx

    ReplyDelete
  9. Jaoooo što je predivno sve,sve..mene ovo sve ponese:)

    ReplyDelete
  10. Mnogo mi se dopadaju ovi tvoji recepti za umake, to moram da probam asap! A od ovih ostalih fotografija mi se zavrtelo u glavi, svaka cast svima koji mogu ovako da cickaju hranu, ja sm uvek bila vise tip pecenje i krompir. Znam, znam, not classy, al sta cu kad volem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa i ja volem da pustim mašti na volju i onda radije zapečem neke zavrzlame za 15min i ne bavim se dekorisanjem. Sve to ima svoje trenutke i čar. :)

      Delete
  11. mislim da sam od fruge polovine posta dobila sugar rush, malo mi se vrti.
    ja imam faze sa dekoracijom. nekad zelim sve crveno, belo i zeleno, deda mraz, irvasa i jelku, iskljucivo, a nekad su zima i praznici lampice, sljokice i pak papir, i eventualno mesec i zvezde :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isto tako i ja. Ne mogu da se odlučim da li da teram zeleno i crveno, ili da se okrenem beloj i srebrnoj, hihi.. :)

      Delete
  12. umreh. imam zelju za 2013. da zavirim u tvoje foldere. ili mozda bolje ne :D
    ne biste mogli da me isterate iz kuce....
    divnost!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A da ti sve lepo narežem na disk kad odemo na onu kafu? :*

      Delete
  13. Ogladnela sam u sekundi! Uveliko smisljam sta bih lepo (i za nepce i za oko) mogla da pripremim - odlicna inspiracija! :)

    ReplyDelete