Praznični dekor - dom

December 12, 2012

Znam da mnogi od vas ne uživaju u prazničnom raspoloženju kao nekad i da sve što smo stariji imamo neki problem sa prepuštanjem, dekorisanjem, pakovanjem poklona i sličnim detinjim radostima. Znam, i ja sam bila takva nekoliko godina unazad, a onda me je zadesila 2012. i sve njene muke. Rešila sam da ne odustajem i da se ne predajem, da pokušam da pronađem sreću (u malim stvarima) i razlog da se radujem svakom danu. Obično, kada zađemo u novembar, mene uhvati neka zimska depresija i ne osećam se baš najbolje - iz tog razloga sam zacrtala kako ova godina ne sme biti ista i praznično veselje sam započela još pre mesec dana. A sada, vreme je da mrvicu tog veselja uvedem u svoj dom.


Novogodišnje drvo je valjda logičan izbor za prvi korak dekoracije. Nekada sam se radovala mirisu jele i njenoj teksturi stabla, ali pošto nemam mesta za jelku sa busenom, obično sam kupovala manje drvo sa sečenim stablom. Nakon nedelju dana, već sam bila sita usisavanja opalih iglica, te sam prešla na veštačku jelku. Našla sam jednu prilično vernu kopiju i čak ju je i Njanja obožavao, tako što je pokušavao da pojede sve grane misleći da je neka slasna biljka.


Ove godine, ideja je da pravim novogodišnje drvo od grančica iz dvorišta ili obližnjeg parka. Kako imam vrlo malo slobodnog vremena ovih dana (izvinite što nisam pisala čitavu sedmicu), jedva bilo šta stižem i daću sve od sebe da jedno jutro krenem u potražnju idealne grane. Ako me dvorišta i parkovi iznevere, vratiću se mojoj polusažvakanoj, ali vernoj plastičnoj jeli.




Dovoljno je da se grančica račva na 10-ak grana i da bude visine oko 1m. Bilo bi idealno da je ''posadite'' u zemlju u saksiji, kako bi napravili omaž prirodi, ali i neka lepa vaza može sasvim dobro da posluži. Očistite je od trnja, snega i osušite. A onda možete da se igrate bojama, da je ofarbate do pola ili celu, ili pak samo vrhove. Možete manje grančice obmotati koncem ili vunicom, a i tanji kanap bi izgledao lepo. 

Kod ukrasa nema ograničenja! Od standardnih plastičnih i staklenih kugli, pa do papirića, mašni, dugmića, paketića i mini šišarki - sve može! Još ako ih sami napravite, imaćete privilegiju da posedujete jednu unikatni jelku/drvce. Ono što bih ja izbegla, jesu one čupave, šljašteće trake koje smo obmotavali oko drveta još u 80-tim. :) Budite maštoviti!



Kao što sam pisala u postu o kuhinjama, bitno je da ne zapostavite ni onu najmanju prostoriju u domu. Ja volim da imam poneki ukras čak i u hodniku, na koga obraćam najmanje pažnje. A u kupatilu koje je toliko malo da jedva stanemo Njanja i ja u njega zajedno, kačim male štipaljke sa novogodišnjim motivima na ogledalo, dok polica sa kozmetikom uvek dobije jednu minijaturnu šarenu jelku od drveta. Dakle, hodnik, kupatilo, dnevna soba, kuhinja, spavaća soba, špajz, terasa - sve mora da se veseli! :) 



Iako dnevnu sobu krasi njeno veličanstvo novogodišnje drvo, ja najviše volim da ukrasim kuhinju. Kada završim sa dekorisanjem, sve ću detaljno fotkati - pa ću napraviti ovde i jednu malu prezentaciju. A do tad, uzmite u obzir novogodišnji venac, lampice, sveće, šolje u bojama praznika, miris cimeta, pečene jabuke..


Mnogo volim staklene kugle i one me tako podsećaju na detinjstvo. Nežne su, pa budite pažljivi sa njima i njihovim pakovanjem, ali su zato jedinstvene i nikakvi drugi ukrasi ne mogu da reflektuju svetlost lampica kao one. Nemam vremena da se bavim njihovim oslikavanjem, pa sam prošle godine provela dve nedelje u traganju za onim nijansama koje su mi bile potrebne da zaokruže priču. A ako imate vremena da se igrate sa bojama, pastelne nijanse, glossy ili matte - izbor je na vama! Možete da kombinujete tempere pa da ih lakirate kada se osuše, akril boje u teglicama ili jednostavno autolak.


Jedan od mojih omiljenih novogodišnjih motiva, svakako jeste candy cane. Bilo kao ukras u čaši, na stolu, na drvetu ili na vencu, ta crveno-bela kombinacija odlično ide uz prazničnu zelenu. Zapravo, ako se držite tradicije, bilo šta - a da je upareno sa jela zelenom, snežno belom i Deda Mraz crvenom - jeste direktna asocijacija na novogodišnje i božićne praznike. :)


Pahulje. A kako drugačije? :) Ja sam moje već smestila na wallpapere, a ako uspem da nađem ove plastične ili vunene, tačno znam gde bi ih okačila. Ako imate imitaciju pahulja, skoro pa vam ništa više ne treba za uspešnu dekoraciju!



Ima ljudi koji ne vole sveće, dok ima onih koji ih koriste samo zimi. Ja ih palim tokom čitave godine i nikada mi ih nije dosta. Upaljena sveća meni znači poseban trenutak, bilo da je to romantična večera, druženje sa prijateljima ili samo sat vremena uživanja u samoći. Tako da za letnje biram voćne arome, a za zimske dane cimet i vanilu.



I volim i kada prozori svetlucaju. Da li su okićeni lampicama, snežnim pahuljama ili ovako slatkim mini baštama sa šišarkama, oni daju signal prolaznicima na ulici i radoznalim komšijama - da se tom domu slave praznici i to u punom jeku!



Sveće već dovoljno asociraju na slavlje, ali ako ih upotpunite sa dodatnim detaljima, biće to pun pogodak. Možete da ih postavite u staklene tegle, čaše, šolje, drvene ili limene kutije, da ih okitite u bojama jelke, ušuškate u veštački sneg, šišarke, kugle i dugmiće.

Ja sam se prošle godine prilično igrala sa kompozicijama u kojima su sveće igrale glavnu ulogu i taaaako mi je žao što sve to nisam fotografisala za uspomenu. Ali, pošto sam i ovaj put vrlo inspirisana, sva sreća te je aparat pri ruci.




U sklopu postova Praznični dekor, idu još dva teksta: Praznični dekor - pakovanje poklona i Praznični dekor - hrana, tako da mogu da kažem kako ću nas pripremiti u potpunosti! :) Ostaje još samo ono pitanje ''A šta obući?'', ali to ne spada u praznični dekor, već u svakodnevne muke. ;) Uživajte u čitanju i razgledanju fotografija, pripremala sam ih i sakupljala nekoliko dana. *




Svideće vam se i ovo

44 komentara

  1. Studiozno, nema šta :)))
    Mi smo stan okitili pre 2 dana, ali za početak samo osnovno - jelka i pokoja zelena girlanda (valjda se tako kaže, pojmanemam). U planu je i meni svašta nešto hand made i cratfy, pa pokloni... ali vreme me izdaje ovih dana, ne verujem da ću stići sve :(
    Zato jedva čekam tvoje postove, bar neko da me obraduje divotama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, znam kakva je gužva s obavezama, posebno u decembru. :)

      Delete
  2. Predivno. Vec sam videla par ideja. :) Hvala na inspiraciji.

    ReplyDelete
  3. Jelka od polica je strava :) Skoro pa ces me motivisati da se nakanim da dekorisem kucu za ng :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hajde, hajde.. Taman pred degustaciju! ;)

      Delete
  4. Odlicne ideje. Ja uvek volim ove nadolazece praznike. Kako matorim, razlika je jedino ta sto se vise ne primam toliko na proslavu, ali zato sve vise vaznosti pridajem ukrasavanju. Uvek to pocnem da radim negde oko SV. Nikole, ali ove godine mislim da ce to biti ranije. Toliko ideja je na ovim blogovima, da sam vec krenula i sa svojim pripremama. Ja cu opet imati plasticnu jelku, lai cu ovaj put puno paznje posvetiti ostalim detaljima. Vidim da je ove godine trend napraviti jelku od drvaca ili sl. i ima toliko lepih ideja. Jedva cekam da vidim tvoju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja isto tako. Više uživam u svim danima pre i posle novogodišnje noći, da mi ona histerija u ponoć uopšte nije toliko bitna. Samo da sam u krugu porodice i prijatelja - makar u pidžami. :)

      Delete
  5. Divan divan post i mnoogo inspirativnih i toplih ideja! Hvala :)

    ReplyDelete
  6. odlicna si. prvi put te citam, doci cu ponovo :)

    ReplyDelete
  7. lako je tebi kad si talentovana :D
    P.S. zaljubljena sam u ove slike!

    ReplyDelete
  8. Pošto si nekoliko dana pripremala post, moram reći da nije bilo uzalud. Prelep je, inspirativan, a o slikama je suvišno bilo šta govoriti.

    ReplyDelete
  9. Unapred se radujem postu sa slikama tvoje dekoracije :)

    Dopada mi se izbor slika, a i tvoje ideje! Ove godine sam i ja odlučila da s plastikanera pređem na neku originalnu verziju drvceta. Samo još nisam odlučila šta će to biti :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jes! Jedva čekam da svi zaređamo sa novogodišnjim drvcima! :)

      Delete
  10. Ovim postom budiš praznični duh i onim koji najviše odbijaju da se prepuste. Ja... ma ne, nikako. :-) Već imam na umu jednu neiskorišćenu veliku plavu vazu u kojoj ću ove grančice stavljati.

    ReplyDelete
  11. Divan i nadasve koristan post! Ja sam stan vec okitila - ove godine sam nabavila novu jelku, vecu i stali su mi svi ukrasi koje sam sakupljala godinama! I diiiiivno mi je ispala :) A svece (vanila ili jabuka-cimet) i lampione palim kako udjem u stan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isto! Čim uđem u stan, nisam se ni skinula, a već palim lampice, hihi.. :)

      Delete
  12. Neki dan sam otkrila ovaj blog i moram priznati da je tako pun životne energije, inspirativan i presladak. Neka tako i ostane i hvala na postu i predivnim slikicama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu i uživaj u čitanju! ;)

      Delete
  13. Ovako je tvoj post djelovao na mene danas popodne :)))
    http://pinterest.com/pin/244320348506569682/
    nadam se da moze da se otvori stranica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otvara se bez problema! Baš mi je drago, baš, baš! Predivno. :)

      Delete
  14. Finih si ti sličica izabrala.... meni su one lampice oko kuhinjske police nekako najviše pale za oko.... općenito te lampice mi se sviđaju u svako doba godine! A od ponedjeljka i ja krećem s Božićnim ugođajem - odnosno stvaranjem istog! Ni ja ne želim depresiju i crne misli blizu ove godine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhvatile smo se za istu fotografiju! ;)

      Delete
  15. Fotke oduševljavaju... :)

    ReplyDelete
  16. Dobro, ubedila si me, sutra pravac u obliznji park po grancice i sisarke :)))

    ReplyDelete
  17. koliko divnih ideja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, ne mogu da se odlučim koju bih pre realizovala! :)

      Delete
  18. Jos extra ideja! Hvala. :D

    ReplyDelete
  19. Jedva čekam da okitimo, Mali!

    ReplyDelete
  20. Pozdravljam i podržavam tvoju odluku i slažem se da je kuhinja važno mesto u domu. Ne treba je svesti na objekat u kome se uzima hrana, već užiati kako u pripremi tako i u njenom konzumiranju, a da bi sve to bilo uživanje, ambijent je važan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, drago mi je da delimo mišljenje! ;)

      Delete
  21. Prelepo, prelepo! I kod nas svece su upaljene tokom citave godine, raznih mirisa i raznih boja! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divno, verujem da imaš vrlo veseo dom! :)

      Delete
  22. Stvarno je prelijepo. Još jedan zanimljiv post pa sam počela da te pratim. Svrati do mog bloga kad nađeš vremena. :)

    http://puellasole.blogspot.com/

    ReplyDelete