Update za prethodnu nedelju

December 02, 2012

Kakav vikend! Ovo hladno vreme nas je nateralo da se sakrijemo u kuće i kunjamo. Možda dva idealna dana za filmski maraton ili maraton remija i šaha. I topli čaj ili kafa, pripremanje klope udruženim snagama, ili samo meditiranje uz npr. Nilsa Pettera Molvaera i čitav album Er. Evo, da vam malo zagolicam maštu: Nils Petter Molvaer - Hover.

Srećna šolja, Twinings Lady Grey i pisanje - to je moj izbor za danas. * Unique to Twinings, Lady Grey is Earl Grey's elegant cousin. Her tea has the same light and delicate taste of bergamot, but with added hints of oranges and lemons.



Kasnim sa nekim novostima jer mi se nakupilo posla, pa onda pokušavam da žongliram obavezama. Nisam imala pravi vikend već mesecima, a ni ovaj nije ispao kako treba, jer evo me, pišem listu obaveza za danas i spremam marker da ih kasnije precrtavam.

Najbitnija novost jeste da sam prošle subote počela pisati blog za trcanje.rs. To je nešto što planiram već dva meseca, ali nikako da stignem da se izdogovaram sa trenerom i timom. Već neko vreme čavrljam sa Jovanom na temu trčanja i čak sam proletos krenula sa pripremama za polumaraton, ali kao što rekoh u svom prvom postu - našla sam za shodno da iskoristim sva moguća i nemoguća opravdanja kako bih to batalila preko leta. Onda su se desila dva meseca agonije sa Nani i sada kada se sve to završilo, ostala sam bez izgovora.

Odvojila sam button koji vas vodi na posebnu stranicu na blogu - trcanje.rs gde ću svake subote kačiti linkove ka mojim postovima. Pošto je osnovni zadatak i cilj da budem spremna za polumaraton u aprilu - počela sam sa treniranjem u klubu po planu i programu koji mi je pripremio trener. Čovek je bio u Legiji stranaca - tako da sam nadrljala. :) 


Osim polumaratona, koji će zapravo biti samo nagrada nakon dugogodišnjeg vraćanja u formu, imam još jedan cilj: skidanje 10 - 12 kilograma. U poslednje 3 godine, dobila sam na težini kao nikada do sad. Tačnije, nikada ranije nisam imala problema sa težinom. Zimi se možda ugojim 1 kilogram i onda zaboravim da večeram i već sam se sutradan vratila na staro. A danas, pa danas to ide malo teže. Kod mene dijete ne rade posao, jer volim hranu. Ako mi neki program brani da jedem nešto što volim, ja sam nesrećna, a kada sam nesrećna, onda imam vrlo malo volje da se samokontrolišem. Išla sam na kontrolu krvne slike koja nije baš dobra, osećam umor u 26, imam problem sa kičmom i vratom, česte vrtoglavice i gubitak energije usred dana. 

Ah, a da ne pominjem sve one predivne haljine koje stoje okačene u plakaru i nisu nošene nekoliko godina. Hajde da kažem da je stres u pitanju, jer se mnogo nerviram oko gluposti. Onda dodamo posao koji nalaže da sedim i po 12 sati dnevno pred računarom. Malo vremena za šetanje kao što sam nekada šetala i po 3h dnevno. I na kraju hrana, pa naravno. 

Pomenuh već negde, ja živim za povrće i voće, čokolada je jedini slatkiš koji volim i dve čokoladne bananice su mi dovoljne za čitav dan, pijem jednu kafu dnevno i dosta čajeva bez dodataka ili sa kašičicom meda. Ne solim hranu već dodajem sveže začine, biber i gomasio, ne koristim puter i suncokretovo ulje (osim ako neki recept ne zahteva striktno njihovu upotrebu). Slabo jedem meso, a kada ga konzumiram - grilujem belo meso na teflonu, ili uzmem tanke šnite ćurećih ili pilećih prsa. Alkohol takođe slabo pijem, jer sam primetila da mi s' godinama više šteti nego prija. Dakle, ono što je ostalo kao kritična namirnica, jeste testo. 

Vi koji živite sami (bez mamine kuhinje), znate koliko je ponekad teško spremati obrok kada se vratite mrtvi umorni sa posla i najradije biste kupili prazan kroasan i smazali ga uz šolju jogurta! Nakon tri godine takve ishrane, verovatno završite sa suzom u očima jer više ne možete obući one omiljene farmerke. ;) Naravno, ja kuvam kad god mogu da stignem, samo što ti obroci vrlo često sadrže testo u sebi (testenina, rezanci, hleb, tortilje, samo testo). I više ne preskačem večere, jer ponekad radim i do 4 ujutru i onda moram nešto jesti - kako ne bih umrla od gladi. * Tu je i faktor M koji je vrlo izbirljiv kada je hrana u pitanju, pa moram da izbegavam previše povrća kada pravim specijalne večere iznenađenja..
Zaključak je sledeći; trening + redukovanje ishrane = dobra krvna slika, više energije, povratak na staru kilažu i ja srećna! Iz tog razloga, moji postovi na trcanje.rs se sastoje iz dva dela, jedan se odnosi na treninge i program trčanja i vežbanja, a drugi na recepte i program izmena u ishrani. Razmišljala sam kako bih mogla da ubrojim i te recepte ovde na blog, a da ne pravim sebi dupli posao. Možda da ih objavljujem samo kao recept sa napomenom da je sa trcanja.rs, a da ne moram da pišem uvod i zaključak kao standardni post? Ne znam, šta vi mislite? :) 

Svideće vam se i ovo

19 komentara

  1. Svaka cast! Malo vjezbe i pravilna ishrana je ono sto mi ocajnicki treba. Cu da pratim postove religiozno. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, ako imaš pitanja, viči! :)

      Delete
  2. Draga Iv, button koji si stavila za odlazak na postove sa trcanje.rs je sasvim dovoljan, po mom misljenju :) Super ti je post, veoma inspirativan.

    ReplyDelete
  3. uhhhh, ja sam se poslednjih godina ugojila oko 20 kg...i malkice vishe :( Uzas jedan...metabolizam mi je spor, a ja ooobozavam hranu...posebno sam naklonjena testima i chokoladi ;(
    Ja na zalost nikada nisam bila sportski tip, a zbog nekih problema sa plucima, trchanje odbacujem bez razmisljanja...zato se nesto sve cesce muchim i patim sa raznim dijetama...a za to vreme gledam omiljene kuvarske emisije i citam jos omiljenije kuvarske blogove :)
    Doktor mi je rekao da moram da smrsam najmanje 15 Kg i od juce sam na nekom rezimu ishrane...
    Sto se recepata tiche, ja volim slatke male uvode, ali ako obecas da ce postovi biti chesti, slazem se sa svim sto zamislis ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće postova regularnih često, a onda ću svake subote da ubacujem recept iz posta sa trcanje.rs. Mislim da je tako najpametnije, kako bih imala sve recepte tamo pod buttonom KUVAR. :) A što se tiče mršavljenja, možda neki moj savet uspe da ti pomogne. Uostalom, šta misliš kako je meni, ženooo, pa ja vodim foodblog?! :D

      Delete
    2. hahahahahaha...trenutno mislim kako je meni tesko...ja obozavam food i citam izmedju ostalog tvoj food blog :P
      Praticu praticu...sigurno cu iskoristiti neku ideju...mada su mi draze ideje za one socne obroke :D

      Delete
  4. "Možda da ih objavljujem samo kao recept sa napomenom da je sa trcanja.rs, a da ne moram da pišem uvod i zaključak kao standardni post? "

    Ja mislim da je ovo sasvim ok, slazem se sa tobom u potpunosti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na mišljenju, sve mi to znači! ;)

      Delete
  5. Moraću i ja da prepisujem, pa da probam i ja da se STEŠEM! :v

    ReplyDelete
  6. Prvo, Nils Petter - hvala najos jednom otkricu :* Drugo, moj momak ce ti posebno biti zahvalan na otkricu sajta o trcanju, posto je nakadasnji sportista i zaljubljenik bas u trcanje. A trece: meni je cak ok i ideja da skroz dupliras cele postove sa receptom. Nece svi koji te ovde citaju, da te prate i na trcanje.rs, jer ih ovo drugo mozda i ne interesuje...

    Toliko za ovaj post, idem sad citam ovaj drugi sto si izbacila :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa tako nešto sam i smislila, bolje da je ovde sve lepo dostupno i složeno pod ''kuvar''. :) I nema na čemu! ;)

      Delete
  7. I meni je teško da se odreknem omiljene hrane, pa sam pre par meseci krenula na boks. Jeste da me mrzi svaki put da odem, ali osećaj posle treninga je neverovatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo to, postanemo ovisnici o TAJ osećaj nakon treninga. :)

      Delete
  8. Polumaraton? Go, girl! :)

    ReplyDelete
  9. Hocem i ja with you! Trening,maraton,akcija,akcija! heh Go go go girl!
    I naravno da je sve okej,tvoj je blog igraj se :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa hajde, i dalje imam onaj vaučer! :D

      Delete
  10. Jadranka NjegačDecember 12, 2012

    Hvala ti na toj ljepoti za naše oči.

    ReplyDelete