Praznični dekor - pakovanje poklona

December 17, 2012

Ko kaže da ne voli poklone, taj laže! Svi mi volimo poklone i radujemo im se kao mala deca (i sa 25, 35, 45 i 55 godina), samo što se neki od nas krišom raduju majušnim paketima sa mašnom, a neki o tome govore otvoreno - kao o gestu koji se podrazumeva. 


Ja lično, najviše volim handmade poklone. Ako ništa drugo, makar da je tu pravljena čestitka, ili samo iskrena posveta. Zato mi je pakovanje, uvijanje, seckanje i darivanje još jedan drag hobi i uživam u njemu isto onoliko kao kada i meni neko nešto pokloni.

Eto razloga da praznike volite još više, jer je to idealno vreme da pokažete onima koje volite kolika je ta ljubav i koliko vam znače. Samo što više ne priznajemo samo poklone, već je i njegovo pakovanje bitno!


Nemojte se ograničavati samo na ukrasne papire u knjižarama, već prošnjurajte po fiokama, ormanima, kesama. Sigurna sam da ćete naći neki materijal i neku šaru koja će odgovarati prazničnim bojama. 

Washi tape je na mojoj wish listi već neko vreme. Naravno, takva vrsta lepljive trake ne može da se pronađe kod nas, pa ću morati da naručujem iz inostranstva ili jednostavno da se okušam u pravljenju iste. Ako ste srećnik/srećnica te posedujete neku, (DAJTE MENI) imate na desetinu mogućnosti kako bi se igrali sa njom.



Ovaj braonkasti papir se zove pak i njega možete naći u knjižarama za sitan novac. Ranije ga nisam volela, jer sam u toku studija crtala ugljem po njemu i nikada nisam mogla naći dovoljno kvalitetan komad, po kome bi ostajao savršen trag presovanih ugljenih štapića. Ali, onda sam počela da ga koristim za pakovanje i različite DIY kombinacije, pa se uvrstio među moje omiljene materijale. 


Sve trake, kanape, konce i vunice koje nađete u kući mogu poslužiti. Ako imate deblji crveni i beli konac, možete ih uviti u spiralu kao na slici dole i dobiti pravi novogodišnji ukras za obmotavanje paketića (candy cane wannabe). Ili jednostavnu peteljku o koju ćete okačiti karticu/čestitku.

A ove snežne grudvice dobijate čupkanjem vate i pravljenjem kuglica koje kasnije trunkom lepka zalepite na upakovan poklon (ne zaboravite da postoji i ona vata u nežnim, pastelnim bojama!). 


Iako se neki iz sve snage bore za očuvanje kombinacije zeleno+crveno+belo, ja sam i dalje za eksperimentisanje sa pastelnim bojama u toku dekoracije, ili onim bojama i nijansama koje se uklapaju u vaš enterijer, želje, ličnost. A kao ne biste voleli da dobijete ovaj sweet cupcake od paketića? :) 



Prošle godine sam kupila ove crvene kuglice koje imaju žičani nastavak, odnosno zakačaljku, pa sam ih kačila i na poklone, na jelku, na svećnjake i Njanjinu korpu. 

A tu su i mašne, naravno. Kada zamislite poklon, znam da ste istog momenta videli u mislima četvrtasti paket sa poklopcem i uvezan u veliku mašnu. A to je tako lako napraviti, samo vam je potreban dovoljno širok materijal, bilo satenska traka, papirna traka ili jednostavno običan tvrđi papir koji ćete tako saviti da izgleda kao jedna velika, čvrsta mašna.




A tek čipka.. Bilo ona papirna ili tekstilna, ove sezone su svi poludeli za njom. Možete da je iskoristite za uvijanje staklenih tegli u kojima ste pripremili kolačiće na dar, da je obmotate oko paketića ili jednostavno da na onoj papirnoj ispišete želje i iskoristite je kao prazničnu čestitku. Čipkani vez možete pronaći u kredencu vaše bake, dok papirnu čipku kupujete kao ukras za tacne na kojima se služe kolači i torte (u bolje snabdevenim marketima).



Dugmići su uvek odličan dodatak dekoraciji! Možete ih zalepiti na ukrasni papir, okačiti o cedulju ili uz pomoć žice vezati kao neobičnu mašnu. Ili pak iskoristiti kao pečate i uz pomoć tempera ostaviti otiske po jednobojnom papiru koji bi kasnije dobio unikatnu šaru.




Što se tiče materijala kojim uvijate poklone, osim ukrasnog i pak papira, možete iskoristiti papir iz časopisa, b&w novina, stare papirne kese, celofan, tanku tkaninu, mušemu ili kolaž različitih papira koji vam se učine pogodnim. Samo, vodite računa kako ih spajate, jer ako je lepak previše tečan i jak - može se desiti da uništi teksturu materijala. Najbolje je koristiti specijalizovan lepak za papir/tekstil ili lepljive trake sa šarom.




Na kraju, ako imate vremena da se igrate sa modlama, uvek možete napraviti biskvite koje biste mogli uvezati ukrasnom trakom za poklon i time sebi obezbediti plus zbog izuzetnog ''ukusa'' pri dekorisanju poklona. ;) 

A za one koji imaju višak ukrasa za jelku, te viškove mogu okititi o novogodišnje paketiće i time dobiti poklone koji se u potpunosti slažu sa celokupnim dekorom. 

Uživajte u pakovanju poklona i pisanju čestitki, pa i slanju istih poštom, jer lepo je negovati tradiciju kojoj smo se radovali kada smo bili deca.





Svideće vam se i ovo

47 komentara

  1. Svakako jedan od najboljih, najkreativnijih i najinspirativnijih postova od početka bloga pa na ovamo. :)

    ReplyDelete
  2. Hahahaa, pak papir & ugljen, školska trauma +1 :)
    Pakujem handmade već jako dugo i nisam otišla na neki rođendan/svadbu/bilošta, a da nisam sama pravila kutije i čestitke i sušila ih na terasi u minut do 12 da se ne oseća lepak :D

    Super post, vidi se da su slike skupljane studiozno, ja sam jedno polovinu njih isto htela da okačim. Sad si mi dala izazov :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kači, kači! Inspiracije nikad dosta! Ko zna koliko sam dobrih ideja propustila.. :)

      Delete
  3. Divan post, inspirativan!

    ReplyDelete
  4. Hehehe vidim da su nas iste stvari inspirisale i podstakle na pisanje posta. Ja sam svoje poklone na blogu "upakovala" pre jedno nedelju dana - http://worm-wormm.blogspot.com/2012/12/christmas-gift-wrapping-ideas-ideje-za.html - ali ovako još uvek skupljam materijal, mada priznajem da napredujem :))) Divan post <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tamo sam ti odgovorila.. Neverovatno koliko slično razmišljamo! :***

      Delete
  5. ...tissue paper - za one koje vole kada je "izguzvano", to je onaj papir u koji su uvijene cipele unutar kutije, tako da se to ne baca (:
    zatim, dzak za kafu...i kao detalj i kao "papir" za pakovanje, odlicne masne se prave od dzakova u kombinaciji sa kanapom...
    zatim, probajte sa mrezicom u koju uvijaju bukete u cvecarama...na kraju cu ostaviti link gde tako nesto moze da se nadje za "smrtnike" ne samo za ljude od cveca...
    i naravno jedan od mojih favorita za ukrasavanje poklona jeste sveze svece, jer zamislite nesto vrlo jednostavno i jednobojno sa velikim jarkim gerberom u bilo kojoj boji...(:

    http://basta.co.rs/

    ovo mesto je MUST za svakog ko uziva u dekorisanju malih (ali divnih) razmera...

    uh, da...sad se setih...origami oblici umesto masne...(:
    i da...ako vam se dopada dezen neke salvete obavezno je morate iskoristiti kao papir za uvijanje...

    za one koji nisu do sada probali...krep papir se vrlo jednostavno koristi da se napravi sladak dzakcic..mozete ga sasiti od krep papira...nece se cepati uz malo paznje...a takodje...mozete samo isheftati u krug da se napravi dzakcic, i zatim izvrnuti na nalicje..izgledace kao lep unutrasnji porub...a ne biste verovali koliko je zapravo to heftanje brzo...(:

    ako se setim jos necega za decoration lovers, vracam se.(:

    cheerz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O imenjakinjo, hvala ti OVOLIKO na ovako opširnom komentaru i savetima!!! <3 Gomila ideja, treba ih sve sakupiti i treba ih se svih setiti u pravom trenutku! ;) :*

      Delete
  6. p.s. inace na sajtu Baste, nemojte obracati paznju na njihovu galeriju slika...samo idite na link za proidajna mesta i posetite ih...ono sto su oni stavili na net mislim da nije po standardima kreativnog o kome mi pricamo...(:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeee, juče mi je jedna devojka pričala o Bašti, pazi kad nisam povezala. Odoh sada odma'! ;)

      Delete
    2. ja bila u petak...otisla sam sa idejom da potrosim samo 500 dinara...tjorak..vise nego duplo sam potrosila a nisam nista skuplje od 100 dinara kupila..ali radost kada sam stigla kuci i sve raspakovala - neprocenjivo!

      Delete
  7. Mislim da se tvoj blog lagano probija na mesto omiljenog :DD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, hvala ti, baš mi je draaaago! :)

      Delete
  8. i meni je pak papir od prošle nove godine omiljen za pakovanje, on je tabula rasa za ukrašavanje. divne su slike :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, toliko je postao dominantan, ja bih volela da zameni sve plastične kese po radnjama. :/

      Delete
  9. Jao, jos jedan divan post kod tebe, slazem se sa Envy Emm, i meni postajes omiljena! :) I ja sam veliki oboozavalac washi traka, ako ih ikada budes porucivala sa neta, hoces li pls da podelis sa nama sajt/cenu i slicne detalje?

    Visnja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, mislim da sam na tragu da otkrijem mesto u Beogradu gde mogu da se nabave! ;)

      Delete
  10. Fantastično!!!! To je sve što mogu reći :)

    ReplyDelete
  11. ovi s coflekima su mi genijalni, ali ništa manje nisu dobri ni svi ostali. Super ideje i sigurno ću barem neke iskoristiti za poklone.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sjajno, verujem da će ti pokloni biti prava mala umetnička dela! :)

      Delete
  12. Iv, mislim da treba da organizujes neku radionicu na temu pakovanja poklona, verujem da bi mnogi voleli uzivo da vide kako se to radi, tj. ja :)

    ReplyDelete
  13. Pa da, slažem se od početka do kraja, naravno:)
    Potrudim se oko pakovanja, koliko i oko izbora poklona ili pravljenja nakita. Egal:)

    ReplyDelete
  14. Ja jaaaako volim poklone, i da dajem i da ih dobijam, hehe, ali sam operisana od pakovanja :/ Bukmarkovala sam post pa kada dođe vreme za to, potrudiću se, obećavam :D

    ReplyDelete
  15. Savršeno, predobre su mi ove s kuglicama od vate :)))))

    ReplyDelete
  16. Svidja mi se sve, pogotovo ideja o slanju novogodišnjih čestitki. Ove godine imam to u planu ali obavezno handmade. Moja ćerka je zadužena za pravljenje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja bih baš volela da dobijem čestitku ove godine! :)

      Delete
  17. Ko ne voli poklone? Taman posla!

    Ja volim znake pažnje svake vrste, a naročito hand made stvarčice. To je pravi izraz ljubavi i pažnje.

    ReplyDelete
  18. Prelep izbor! Obozavama pak papir ali i od pelira moze svasta da se napravi. volim i da pecatiram, to je tako brz i efikasan nacin za ukrasavanje, taman po mojoj meri.

    ReplyDelete
  19. Sad mi dođe da čitavu noć pakujem poklone. :)

    http://puellasole.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, i meni dok sam pisala ovaj post. :)

      Delete
  20. http://www.niftythriftythings.com/2012/04/diy-washi-tape.html

    za washi-tape lovers... (:

    ReplyDelete
  21. Obozavam kada su pokloni mastovito upakovani! Nazalost, nekako se danas najmanje paznje poklanja upravo pakovanju... Mene prvu mrzi! :)

    ReplyDelete
  22. gde moze da se kupi washi tape ili masking tape u Beogradu? htela bih da nabavim malo siri da sa njim ukrasim zid - to jest, da napravim "border" preko zidova u dnevnoj sobi, kao recim ovo: http://mycastle.co.za/blog/?p=1048
    hvala

    ReplyDelete
  23. pak papir i prva dvojka u zivotu iz likovnog

    ReplyDelete
  24. Predivno Iv! Uvek kreativna. Bravo.
    Ja tek sad vidim ovaj post :S (shame on me :)) )

    Puno pozdrava

    ReplyDelete